Fekete Párduc (Marvel 18.) (Fekete Párduc 1.) (2018) 572

Black Panther
134' · amerikai · akció, sci-fi, dráma 12

8 díj · 9 jelölés

T’Challa apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon. Amikor azonban egy nagy hatalmú ősi ellenség ismét feltűnik a színen, T’Challa királyként és a Fekete Párducként is próbára… [tovább]

angol
angol
angol
magyar

Képek 27

Szereposztás

Chadwick BosemanFekete Párduc (T'Challa)
Andy SerkisUlysses Klaue / Klaw
Danai GuriraOkoye
Michael B. JordanErik Killmonger
Lupita Nyong'oNakia
Forest WhitakerZuri
Daniel KaluuyaW’Kabi
Florence KasumbaAyo
Winston DukeM’Baku
Martin FreemanEverett K. Ross

További szereplők

Hirdetés

Kapcsolódó zónák

Minden, ami MARVEL

554 tag · 552 karc · Utolsó karc: 2020. június 2., 08:47 · Bővebben


Kedvencelte 95

Várólistára tette 142


Kiemelt értékelések

Theana 

Azt hiszem, legfőképp büszkeséget érzek az emberiség iránt, azok iránt, akik elkészítettek ezt a filmet, hozzásegítettek akár csak egy szóval is. Nem ragoznám túl Afrika történetét és az ország kizsákmányolását, de az, hogy feldolgozták ezt a sztorit, szerintem egy nagy előrelépés. Nem minden csak Amerikáról és Európáról szól.

A karakterek igazán érdekesek, bár spoiler. Jobban kiépíthették volna a kapcsolatokat, ahelyett hogy furán összevágott, elsietett harcjelenetekkel bombázták volna az ember szemét, de értem, akciófilm (ez is lehet rendezett és izgalmas, hiányoltam belőle a harcjelenetek pontosságát). Maguk a női karakterek tetszettek a legjobban, Shuri is menő volt, szintén Ayo és Nakia. Valamint Klaw, aki szerintem zseniális spoiler. Ross, aki spoiler. (Egyébként milyen jól hangzanak az afrikai nevek, nem?!)

Számomra nagyon zavaró volt, hogy láttam a special effecteket. 3D-ben nagyon cool lehet (megyek arra is), de 2D-ben, nem is tudom, nem hittem el, hogy az ott tényleg igazi. (Űrhajó, a „kék térség”.) Néhány helyen a háttéren is látszott, hogy green screen.

Örültem, hogy nem tipikus Marvel humora volt, igaz, kevesebb volt benne, de nem erőltették rá a nézőre. (Nem néztek vissza a karakterek a harc közepén és nyögtek be felesleges megjegyzéseket.)

Magával a sztorival nem tudok mit kezdeni, nem csodálkozom rá, mert nem új. A gonosz motivációja is homályos, viszont T'Challának volt egy megszólalása, spoiler, ennek is van egy mélysége, szerintem.

A zene hozzáadott az „Afrika-feelinghez”, bár volt egy jelenet, ami búsabbá vált, de a dallam alatta vidáman ütögetett doboknak hangzott. Furcsálltam.

Két nagy kedvenc színem: W’Kabi és Okoye párbeszéde az orrszarvúnál, spoiler… T'Challának volt karakterfejlődése, ami szintén, ha belegondolok, mekkora dolog, spoiler.
Ez a ruha pedig még mindig nagyon király.

2 hozzászólás
Törpillaa 

❤ Imádom, imádom. ❤ Nekem nagyon bejött ez a film. :-) Annyira látványos, izgalmas, szórakoztató, humoros, és az akciójelenetek nagyon is jók, mit jók fantasztikusak, a zenék is jók. :-) A szereplők is baromi jók, főleg T'Challa-t alakító Chadwick Boseman nagyon állati jól néz ki, ő lett az újabb kedvencem a hősök közül. Már akkor feltűnt, amikor az Amerika Kapitány a Polgárháborúban, kapott szerepet a többiek között, és nagyon jó volt akkor is. :-) De a többiek is nagyon szerethetőek voltak, és a helyszín is tökéletes volt, az egész film számomra egy csoda. :-) ❤ Tuti újranézős lesz, mert megéri újra és újra megnézni. :-) Mindenkinek csak ajánlani tudom. :-) A vége még több izgalmakat rejthet, spoiler

Nihilchan

Ez is azon szuperhősös filmek közé tartozik, amik visszaadták a Marvelbe vetett, egy időben eltűnni látszó hitemet. Nem is feltétlenül maga a Fekete Párduc volt érdekes benne, hanem a háttérvilág. Szerintem remekül megoldották, meg persze látványos és izgalmas is volt. Ebben a filmben sokkal erősebbnek éreztem a női karaktereket, meg persze mérföldekkel menőbbnek is, éppen ezért sajnálom, hogy a többi wakandai karakter nem hódíthatott nagyobb teret. Az én lelkemnek ez nagyon bejött, Vasember és Dr. Strange után Fekete Párduc lett a harmadik kedvenc hősöm.

pvik13

Wakanda Forever! :D Na igeen ezt a filmet úgy vártam hogy már tipródtam hogy menjünk már el pls a mozibaaa és igen CSAK UGYAN MEGÉRTE

BlackWidow

Még moziba láttam először ezt a filmet és engem akkor is és most is, ahányszor csak megnézem, levesz a lábamról.
Ez a látvány, ez a technológia annyira elképesztő.
A történetet is szerintem jól felépítették, bár szerintem a Fekete Párduc erejének bemutatására nem nagyon került sor, mert olyan kis gyengécskének tűnt a filmben.
A koncolót pedig imádom. Nem tudom, miért, mert elvileg ő a gonosz, meg a rossz, de igazából csak egy balsorsú gyermek, aki végre akart magának egy otthont.
Nagyon szeretem ezt a filmet.

moonchristal 

Jóféle. Ugyan erre emlékszem a legkevésbé, mert még csak egyszer láttam, de jó emlékeim vannak róla, szeretem. Ez is látványos film, némi humorral, jó színészekkel, jó sztorival. Tervezem az újranézést itt is.

LoneWolf

Bevallom, csupán minimális elvárásaim voltak a trailereket és pár elolvasott minimál kritikát követően. Talán jobb is így, hiszen az előzetes véleményekkel ellentétben, miszerint: „Az egyik legjobb Marvel Studios film”, én közel sem érzem annak. Valóban más, mint az eddig megszokott sablon, kevesebb a humor, (Előnyére legyen írva, hogy legalább az sem az erőltetett fajta.) nincs nagy univerzumot fenyegető ellenfél és azzal is egyet kell értenem, hogy helyenként erősen klasszikus James Bond hangulatot árasztott, amibe igyekeztek beletömködni rengeteg mondanivalót, melyek egy része működik, míg a többit jobb elfelejteni. Wakanda egyébként szépen kidolgozott világában azonban túl sok volt az új karakter, akiket nem sikerült igazán közel hozni a nézőkhöz, így a bekövetkezett halálok is súlytalanok lettek számomra. spoiler Főhősünk emellett néha elég furcsa szófordulatokkal élt, ami talán csak a hazai fordítás hibája, de pl. a kémkedős jelenet közepén bevágott: „Ma is rosszalkodni fogsz?” kezdetű beszólása erősen kínosra sikeredett. Emellett egyes csavarok a Végtelen Háború trailere miatt teljesen kiszámíthatóak lettek, ami persze, ha csak minimálisan is, de tovább csökkentette az eleve nem túl magas feszültséget. Ezen a darabos vágás sem segített, hiszen a helyenként nagy ugrásokkal egymás után dobált jelenetek miatt úgy éreztem, mintha apró klippeket néznék a filmből, aminek ezáltal nem volt egyenletes lefolyása. (A már fenn említett „tanúlság” jelenetek ültették le leginkább a sztorit, melyekben pl. a nagy érzelmességet teljesen megtörte T'Challa apjának egyik szeme, ami durván lejjebb van, mint a másik, ez pedig pluszban teljesen elvonta a figyelmem a nagy szellemi összeborulások alkalmával.) Főgonoszunk ezúttal sem lett a legemlékezetesebb, Killmonger ugyanis túlszárnyal ugyan pár mélypontot, mint Malekith, vagy Yellow Jacket, de a motivációinak egy része a magyarázatokkal együtt is durván homályos maradt. spoiler
Pozitív oldalon kiemelném a zenéket, melyekbe rengeteg afrikai motívumot csempésztek, továbbá természetesen a látványt, amit csupán a béna CGI rinocéroszok rontottak el egy kissé, de Andy Serkis és Martin Freeman is fénypontjai lettek eme legújabb szuperhős kalandnak.
Ezek mellett az első stáblistás jelenetet kb. feleslegesnek éreztem, hisz elmondták a végén, hogy ez következik, de szerencsére másodjára egy kisebb fan-service-t kaptunk, ami mondjuk szintén nem tett sokat az MCU egészéhez.
Összesítve: A Fekete Párduc egy korrekt iparosmunka, hogy jobban bemutassanak egy korábban felvezetett karaktert. Megvannak a maga hibái és erősségei, de kb. semmivel sem emelkedik ki a stúdió eddigi darabjai közül, azonban nem is igyekszik teljesen beépülni közéjük. Amolyan egynek elmegy, de külön folytatást semmiképp nem várnék hozzá, mert akkora lehetséget nem látok már ebben az úgymond „spin-off”-ban.

2 hozzászólás
Mrs_Stark

Valahogy elsőre jobban élveztem, mint másodszorra. Most szörnyen untam.
Talán azért, mert egy kedvenc karakterem sem szerepelt a filmben, nem tudom.
Martin Freeman-nek azért örültem. ^^ olyan John feelingem volt
Nem is tudok sokat mondani erről a filmről, a cselekmény is sablonos volt, illetve milyen dolog ez, hogy M'Baku egyszer kihívja T'Challát párbajra, mert nem akarja királynak, máskor pedig segít neki?
Bucky-t jó volt látni a végén :'D

Coralie 

Nahát, nahát, nézzenek oda! A Marvel tud még jó filmeket is készíteni!
Ezzel most megleptek, nem gondoltam volna, hogy ennyire jól sikerült történet lesz. A szereplők, a látvány, az akciójelenetek, minden a helyén volt benne. A Fekete Párduc egy igazán érdekes karakter, érdemes volt önálló filmet adni neki. Egy percig sem unatkoztam.

Mesemondo

Azért tud a Marvel még újat alkotni, ha akar.
Nem nagyon van mit mondani erről a filmről azon kívül, amit már amúgy is beharangoztak. A látványvilág lenyűgöző, színes, autentikus, minten ízében friss és minden apró részletében csodásan afrofantasy. Néha ki szerettem volna merevíteni a képet, hogy nézegethessem. A sountrack hasonlóan remekül össze lett rakva. A színészeket nem is méltatnám egyenként, de azért ki szeretném emelni Letitia Wright borzasztóan szerethető karakterét, és Michael B. Jordan lehengerlő kiállását. Angela Bassett meg királynő, most és mindörökké, ámen.
Ja, és nagyon, nagyon üdítő olyan filmet látni, ahol négy erős, karakteres nő is szerepel egymás mellett (ebből igazából a férfi főhős se von le, sőt). Mind a négyen nagyot alakítanak, és egyáltalán nem húzódnak meg a háttérben.
Nem csak látványos, de szép film is. És szerethető.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Theana 

Shuri: Did he freeze?
Okoye: Like an antelope in headlights.

2 hozzászólás
Audrey_Cortez

Shuri: Lefagyott?
Okoye: Le. Úgy, mint Amerika Kapitány.

3 hozzászólás
Theana 

M'Baku: If you say one more word, I'll feed you to my children! I'm kidding. We're vegetarians.

Skylight

T'Challa: Nehéz időkben a bölcsek hidakat építenek, míg az ostobák falakat emelnek.

Skylight

Zuri: Van esetleg olyan királyi sarj, aki jelentkezne a trónért?
[Shuri jelentkezik, mindenki megdöbben]
Shuri: A fűzőm meglehetősen kényelmetlen. Úgyhogy mi lenne, ha gyorsan lerendeznénk és hazamennénk!?

Theana 

Everett K. Ross: [after he wakes up] Is this Wakanda?
Shuri: [sarcastically] No, it's Kansas.

Skylight

*üldözései jelenet* [lövik az autót]
Okoye: Gépfegyver…ősemberek.

Skylight

W'Kabi: Megölnél, szerelmem?
Okoye: Wakandáért…gondolkodás nélkül!

1 hozzászólás
Theana 

Erik Killmonger: Bury me in the ocean with my ancestors who jumped from ships, cause they knew death was better than bondage.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján