Fekete Párduc (Marvel 18.) (2018) 49

Black Panther
135' · amerikai · akció, sci-fi, dráma 12

T’Challa apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon. Amikor azonban egy nagy hatalmú ősi ellenség ismét feltűnik a színen, T’Challa királyként és a Fekete Párducként is próbára… [tovább]

angol
angol
angol · magyar

Képek 23

Szereposztás

Chadwick BosemanT'Challa / Fekete Párduc
Andy SerkisUlysses Klaue / Klaw
Danai GuriraOkoye
Michael B. JordanErik Killmonger
Lupita Nyong'oNakia
Forest WhitakerZuri
Daniel KaluuyaW’Kabi
Florence KasumbaAyo
Winston DukeM’Baku
Martin FreemanEverett K. Ross

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 12

Várólistára tette 242


Kiemelt értékelések

LoneWolf 

Bevallom, csupán minimális elvárásaim voltak a trailereket és pár elolvasott minimál kritikát követően. Talán jobb is így, hiszen az előzetes véleményekkel ellentétben, miszerint: „Az egyik legjobb Marvel Studios film”, én közel sem érzem annak. Valóban más, mint az eddig megszokott sablon, kevesebb a humor, (Előnyére legyen írva, hogy legalább az sem az erőltetett fajta.) nincs nagy univerzumot fenyegető ellenfél és azzal is egyet kell értenem, hogy helyenként erősen klasszikus James Bond hangulatot árasztott, amibe igyekeztek beletömködni rengeteg mondanivalót, melyek egy része működik, míg a többit jobb elfelejteni. Wakanda egyébként szépen kidolgozott világában azonban túl sok volt az új karakter, akiket nem sikerült igazán közel hozni a nézőkhöz, így a bekövetkezett halálok is súlytalanok lettek számomra. spoiler Főhősünk emellett néha elég furcsa szófordulatokkal élt, ami talán csak a hazai fordítás hibája, de pl. a kémkedős jelenet közepén bevágott: „Ma is rosszalkodni fogsz?” kezdetű beszólása erősen kínosra sikeredett. Emellett egyes csavarok a Végtelen Háború trailere miatt teljesen kiszámíthatóak lettek, ami persze, ha csak minimálisan is, de tovább csökkentette az eleve nem túl magas feszültséget. Ezen a darabos vágás sem segített, hiszen a helyenként nagy ugrásokkal egymás után dobált jelenetek miatt úgy éreztem, mintha apró klippeket néznék a filmből, aminek ezáltal nem volt egyenletes lefolyása. (A már fenn említett „tanúlság” jelenetek ültették le leginkább a sztorit, melyekben pl. a nagy érzelmességet teljesen megtörte T'Challa apjának egyik szeme, ami durván lejjebb van, mint a másik, ez pedig pluszban teljesen elvonta a figyelmem a nagy szellemi összeborulások alkalmával.) Főgonoszunk ezúttal sem lett a legemlékezetesebb, Killmonger ugyanis túlszárnyal ugyan pár mélypontot, mint Malekith, vagy Yellow Jacket, de a motivációinak egy része a magyarázatokkal együtt is durván homályos maradt. spoiler
Pozitív oldalon kiemelném a zenéket, melyekbe rengeteg afrikai motívumot csempésztek, továbbá természetesen a látványt, amit csupán a béna CGI rinocéroszok rontottak el egy kissé, de Andy Serkis és Martin Freeman is fénypontjai lettek eme legújabb szuperhős kalandnak.
Ezek mellett az első stáblistás jelenetet kb. feleslegesnek éreztem, hisz elmondták a végén, hogy ez következik, de szerencsére másodjára egy kisebb fan-service-t kaptunk, ami mondjuk szintén nem tett sokat az MCU egészéhez.
Összesítve: A Fekete Párduc egy korrekt iparosmunka, hogy jobban bemutassanak egy korábban felvezetett karaktert. Megvannak a maga hibái és erősségei, de kb. semmivel sem emelkedik ki a stúdió eddigi darabjai közül, azonban nem is igyekszik teljesen beépülni közéjük. Amolyan egynek elmegy, de külön folytatást semmiképp nem várnék hozzá, mert akkora lehetséget nem látok már ebben az úgymond „spin-off”-ban.

2 hozzászólás
Shad 

Sok mindenki sok mindent elmondott, úgyhogy nem is ragozom túl:) Egy két órás kikapcsolódás, ami kicsit más mégis kicsit sablonos. Nagyon tetszett az Afrika feeling, hogy mind a ruhák, mind az építészet , mind a zene mutatta milyen országról is van szó. Most az a vicces helyzet állt elő, hogy számomra a női karakterek voltak a badassok, valahogy egyik férfi karakterre sem mondtam, hogy hűha…. a hugicát imádtam, igazi kis geek karakter, aki mégis ott van a szeren, ha harcolni is kell:) testőrségünk vezetője igazi karakán csaj, aki okos is, jó a dumája is és még harcolni is tud:) kedves menyasszony rám nem tett mély benyomást, mert bár harcolni tudott, de ez az idealista álláspont nagyon veszélyes:) CGI néha nagyon jó volt, néha kilométerekről látszott:/ Nem volt ez rossz, csak ne menjen be senki világmegváltó elvárásokkal.

Mesemondo

Azért tud a Marvel még újat alkotni, ha akar.
Nem nagyon van mit mondani erről a filmről azon kívül, amit már amúgy is beharangoztak. A látványvilág lenyűgöző, színes, autentikus, minten ízében friss és minden apró részletében csodásan afrofantasy. Néha ki szerettem volna merevíteni a képet, hogy nézegethessem. A sountrack hasonlóan remekül össze lett rakva. A színészeket nem is méltatnám egyenként, de azért ki szeretném emelni Letitia Wright borzasztóan szerethető karakterét, és Michael B. Jordan lehengerlő kiállását. Angela Bassett meg királynő, most és mindörökké, ámen.
Ja, és nagyon, nagyon üdítő olyan filmet látni, ahol négy erős, karakteres nő is szerepel egymás mellett (ebből igazából a férfi főhős se von le, sőt). Mind a négyen nagyot alakítanak, és egyáltalán nem húzódnak meg a háttérben.
Nem csak látványos, de szép film is. És szerethető.

1 hozzászólás
Blue_Nadine

Bár kicsit le vagyok maradva a Marvel filmekkel (a sorrendben nézést tekintve), de amióta jött az infó, hogy lesz ez a film és láttam róla képeket én totál izgatott voltam miatta. Majd az első trailer is meggyőzőtt, hogy én ezt moziban akarom megnézni.
Nem csalódtam. Nagyon nagyon jó volt. Eszméletlen tetszett a kivitelezés, a karakterek (főleg T'Challa, de amúgy mindenki nagyon jó volt), a történet vezetés – itt most kicsit kevesebb volt a viccelődés, mint a többi Marvel filmben, de szerintem ez csak jobban hozzá adott a filmhez.
Annyira tetszett az is, hogy itt senki és semmi sem volt fekete és fehér, minden szürke volt és megértettem az emberek motivációit. A látványvilág természetesen nagyon ott volt, és a zene is tök jól hozzáadott a jelenetekhez.
Tényleg hihetetlenül élveztem. Ebből szívesen néznék még többet! *.*

U.i.: Viszont szerintem a végén T'Challa nem döntött jól…

Cody_parancsnok

Érdekes egy film volt! A filmélmény nem rossz, de mégis van, ami hiányzik belőle! Sokan úttörő alkotásnak nevezik, a színesbőrű színészek miatt és az is. Egy korszakalkotó mozi, de 8 csillagnál többet nem tudok rá adni… Néha untam magam és voltak vontatott jelenetek és részek. A zenéje viszont fantasztikus!

Összességében jó film, de nem a legjobb a Marvel Univerzumban. Azért a rendező jó munkát végzett az újításokkal. Vakanda király hely és örülök, hogy végre Afrika is teret nyer az ilyen témájú produkciókban! :D Chadwick Boseman kiváló főhős volt, ideális Fekete Párduc volt! A húga tényleg egy tündérke volt, Letitia Wright volt a legjobb csaj a filmben! ♥

Érdemes megnézni a moziban, mert megérdemel egy esélyt ez az alkotás. Aztán vagy tetszik neked, vagy nem? Te nem veszíthetsz semmit sem! Legfeljebb pár ezer Forintot, a jegy árát, de biztos vagyok benne, hogy végig bennmaradsz a moziban és végig ülöd ezt a kicsivel több, mint 2 órát! Hajrá! ;)

Berserker

Aktuálpolitika és felesleges akciójelenetek a történet rovására? Köszönöm, kihagynám legközelebb. A szlengmennyiséget sem tudtam befogadni.
A nevek megjegyzésével nem kell bajlódni, a filmnek nem célja, hogy pár karaktert leszámítva tudd kit hogyan neveznek.

Emese_Szalai 

Nekem nagyon bejött! A zene, a látvány, az egész Afrika hangulat neken nagyon átjött! Ezért is tetszett annyira. Nem tudok betelni a látvánnyal, de komolyan! Színészi munka is rendben volt, kellő mennyiségű humor volt benne, nem vitték túlzásba.

Skadi 

A pillanat, amikor vége a filmnek, ülsz a moziban és véletlenül túl hangosan kiáltasz fel, hogy „Hát ez k.rva menő volt!!”…. Mert az volt!
Nem tudtam, pontosan mire számítsak, mert ha Marvelről van szó, már nem nézek előzetest, egyrészt, mert úgy is beülök rá, másrészt ha túl izginek ígérkezik, csak magamat szívatom, amiért várni kell.
Nem is tudom mit mondjak, azt hiszem, az első mondattal összefoglaltam az egészet. Karakterek, látvány, hangulat, sztori, zenék… Mindre vonatkozik. Abszolút moziban nézős!!

züzzentdamo

Ismét egy remek képregényfilm. Valóban aktuálisnak mondható, de olyan új dolgokat is mutat, amitől kicsit leesett az állam, hogy bemerték vállalni. :) A női és férfi szerepek felosztása teljes mértékben kiegyensúlyozott volt. Egyáltalán nem ment el tesztoszteron túltengés felé, sőt… A női karakterek is igazi badass szerepeket produkáltak.

Többször nézős. :D


Népszerű idézetek

Audrey_Cortez 

Shuri: Lefagyott?
Okoye: Le. Úgy, mint Amerika Kapitány.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján