Fekete Párduc (Marvel 18.) (Fekete Párduc 1.) (2018) 777

Black Panther
134' · amerikai, dél-afrikai · akció, sci-fi, kaland, dráma 12 !

9 díj · 9 jelölés

T’Challa apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon. Amikor azonban egy nagy hatalmú ősi ellenség ismét feltűnik a színen, T’Challa királyként és a Fekete Párducként is próbára… [tovább]

angol
angol
angol

Képek 33

Szereposztás

Chadwick BosemanFekete Párduc (T'Challa)
Andy SerkisUlysses Klaue / Klaw
Danai GuriraOkoye
Michael B. JordanErik Killmonger
Lupita Nyong'oNakia
Forest WhitakerZuri
Daniel KaluuyaW’Kabi
Florence KasumbaAyo
Winston DukeM’Baku
Martin FreemanEverett K. Ross

További szereplők

Kapcsolódó zónák

Minden, ami MARVEL

664 tag · 953 karc · Utolsó karc: 2024. február 19., 12:18 · Bővebben


Kedvencelte 123

Várólistára tette 151


Kiemelt értékelések

Theana 

Azt hiszem, legfőképp büszkeséget érzek az emberiség iránt, azok iránt, akik elkészítettek ezt a filmet, hozzásegítettek akár csak egy szóval is. Nem ragoznám túl Afrika történetét és az ország kizsákmányolását, de az, hogy feldolgozták ezt a sztorit, szerintem egy nagy előrelépés. Nem minden csak Amerikáról és Európáról szól.

A karakterek igazán érdekesek, bár spoiler. Jobban kiépíthették volna a kapcsolatokat, ahelyett hogy furán összevágott, elsietett harcjelenetekkel bombázták volna az ember szemét, de értem, akciófilm (ez is lehet rendezett és izgalmas, hiányoltam belőle a harcjelenetek pontosságát). Maguk a női karakterek tetszettek a legjobban, Shuri is menő volt, szintén Ayo és Nakia. Valamint Klaw, aki szerintem zseniális spoiler. Ross, aki spoiler. (Egyébként milyen jól hangzanak az afrikai nevek, nem?!)

Számomra nagyon zavaró volt, hogy láttam a special effecteket. 3D-ben nagyon cool lehet (megyek arra is), de 2D-ben, nem is tudom, nem hittem el, hogy az ott tényleg igazi. (Űrhajó, a „kék térség”.) Néhány helyen a háttéren is látszott, hogy green screen.

Örültem, hogy nem tipikus Marvel humora volt, igaz, kevesebb volt benne, de nem erőltették rá a nézőre. (Nem néztek vissza a karakterek a harc közepén és nyögtek be felesleges megjegyzéseket.)

Magával a sztorival nem tudok mit kezdeni, nem csodálkozom rá, mert nem új. A gonosz motivációja is homályos, viszont T'Challának volt egy megszólalása, spoiler, ennek is van egy mélysége, szerintem.

A zene hozzáadott az „Afrika-feelinghez”, bár volt egy jelenet, ami búsabbá vált, de a dallam alatta vidáman ütögetett doboknak hangzott. Furcsálltam.

Két nagy kedvenc színem: W’Kabi és Okoye párbeszéde az orrszarvúnál, spoiler… T'Challának volt karakterfejlődése, ami szintén, ha belegondolok, mekkora dolog, spoiler.
Ez a ruha pedig még mindig nagyon király.

2 hozzászólás
Törpillaa 

❤ Imádom, imádom. ❤ Nekem nagyon bejött ez a film, annyira látványos volt, izgalmas, szórakoztató, pörgős, fordulatos, a helyszínek csodásak, főleg Wakanda. :-) ❤ Azért volt egy kis humor is, nagyon bírtam, ahogy Shuri és T'Challa egymást ugratja. :-D Az akciójelenetek is nagyon is jók voltak, mit jók fantasztikusak, a zenék is illettek hozzá. :-) A szereplők is nagyon tetszettek, főleg T'Challa-t alakító Chadwick Boseman, nagyon jól néz ki, és imádom a szerkóját is. :-) ❤ Nagyon imádom a Fekete Párducot is, ő is az egyik nagy kedvencem a szuperhősök közül. ❤ De rajta kívül a többiek is nagyon szerethetőek voltak, Okoye, Nakia, Shuri, még M'Baku, és WKabi is szimpatikusak voltak nekem, sőt még Erik is, és Everett, meg a Dora Miraje. :-) spoiler Amúgy Nakia és T'Challa tök jó páros lettek volna, összeillettek, és nagyon is szerethetőek mindketten. :-) Tuti újranézős lesz, mert megéri újra és újra megnézni. :-) spoiler Egyébként Erik nem is annyira gonosz, tök cuki én bírtam őt is. Nem igazán tudnék olyan karaktert mondani, akit nem szeretek, de azért Klawot nagyon nem bírtam, talán ő az egyetlen. :-D De jó volt nagyon újranézni ezt a filmet is. :-)

Yuuko 

Nem terveztem megnézni ezt a filmet, először nem érdekelt, azután pedig már nem mertem. Pedig az eredetfilmek közül magasan ez lett a kedvencem. Fekete Párduc karakterét mindig is kedveltem, de itt ez tovább fokozódott. Chadwick Boseman egy elképesztően tehetséges színész volt, és nagyon sajnálom, hogy többé már nincsen közöttünk.
Örültem, hogy nem vitték el a filmet a humoros, mondom „humoros” jelenetek, persze volt benne egy-két jó poén, de szerencsére nem erőltették bele. A női karaktereket is kedveltem, nagyon sok erős női karakter van benne. A történet is érdekes (bár azt azért nem mondanám, hogy egyedi), a harcok nagyon tetszettek és legtöbbször a zenék is. A látvány általában nagyon ott van, bár volt pár rész, ahol nagyon kilógott a CGI.

Szeszj 

Elégé vegyes elvárásokkal ültem le nézni, halottam én már róla hogy az egyik legjobb Marvel film, meg persze olyat is hogy elég gyenge lett. Fogalmam sem volt hogy igazából milyen, de kellemesen csalódtam mert nekem tetszett. Az elejével volt egy kis bajom, kicsit fura volt, de miután beindultak a dolog már is jó volt. A története is érdekes, maga Wakanda felépítése is tetszett, bár azért annyira nem mentek bele a készítők.
A szereplők kidolgozásában éreztem egy kicsit gyengébbnek, főleg így mondva a gonosz történetét, értem én hogy miért dühös és teljesen érhető is de valami hiányzott belőle, kicsit olyan mintha egyáltalán nem lenne átgondolva a terve és csak rohan a nagyvilágba.
Chadwick Boseman remek volt. Nekem személy kedvencem Shuri volt de a többi női színész is remekelt.
A tájfelvételek nagyon szépek voltak, és a zenék pedig fantasztikusan passzoltak hozzá.
Én elégedett vagyok vele, tetszett és érdekesnek találom. Biztos hogy máskor is megnézem. :)
https://i.pinimg.com/originals/34/75/11/347511c067c5d2b…
https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5913b67fd…

Nihilchan 

Ez is azon szuperhősös filmek közé tartozik, amik visszaadták a Marvelbe vetett, egy időben eltűnni látszó hitemet. Nem is feltétlenül maga a Fekete Párduc volt érdekes benne, hanem a háttérvilág. Szerintem remekül megoldották, meg persze látványos és izgalmas is volt. Ebben a filmben sokkal erősebbnek éreztem a női karaktereket, meg persze mérföldekkel menőbbnek is, éppen ezért sajnálom, hogy a többi wakandai karakter nem hódíthatott nagyobb teret. Az én lelkemnek ez nagyon bejött, Vasember és Dr. Strange után Fekete Párduc lett a harmadik kedvenc hősöm.

BlackWidow

Még moziba láttam először ezt a filmet és engem akkor is és most is, ahányszor csak megnézem, levesz a lábamról.
Ez a látvány, ez a technológia annyira elképesztő.
A történetet is szerintem jól felépítették, bár szerintem a Fekete Párduc erejének bemutatására nem nagyon került sor, mert olyan kis gyengécskének tűnt a filmben.
A koncolót pedig imádom. Nem tudom, miért, mert elvileg ő a gonosz, meg a rossz, de igazából csak egy balsorsú gyermek, aki végre akart magának egy otthont.
Nagyon szeretem ezt a filmet.

#wakandaforever

pvik13 

Wakanda Forever! :D Na igeen ezt a filmet úgy vártam hogy már tipródtam hogy menjünk már el pls a mozibaaa és igen CSAK UGYAN MEGÉRTE

LoneWolf 

Bevallom, csupán minimális elvárásaim voltak a trailereket és pár elolvasott minimál kritikát követően. Talán jobb is így, hiszen az előzetes véleményekkel ellentétben, miszerint: „Az egyik legjobb Marvel Studios film”, én közel sem érzem annak. Valóban más, mint az eddig megszokott sablon, kevesebb a humor, (Előnyére legyen írva, hogy legalább az sem az erőltetett fajta.) nincs nagy univerzumot fenyegető ellenfél és azzal is egyet kell értenem, hogy helyenként erősen klasszikus James Bond hangulatot árasztott, amibe igyekeztek beletömködni rengeteg mondanivalót, melyek egy része működik, míg a többit jobb elfelejteni. Wakanda egyébként szépen kidolgozott világában azonban túl sok volt az új karakter, akiket nem sikerült igazán közel hozni a nézőkhöz, így a bekövetkezett halálok is súlytalanok lettek számomra. spoiler Főhősünk emellett néha elég furcsa szófordulatokkal élt, ami talán csak a hazai fordítás hibája, de pl. a kémkedős jelenet közepén bevágott: „Ma is rosszalkodni fogsz?” kezdetű beszólása erősen kínosra sikeredett. Emellett egyes csavarok a Végtelen Háború trailere miatt teljesen kiszámíthatóak lettek, ami persze, ha csak minimálisan is, de tovább csökkentette az eleve nem túl magas feszültséget. Ezen a darabos vágás sem segített, hiszen a helyenként nagy ugrásokkal egymás után dobált jelenetek miatt úgy éreztem, mintha apró klippeket néznék a filmből, aminek ezáltal nem volt egyenletes lefolyása. (A már fenn említett „tanúlság” jelenetek ültették le leginkább a sztorit, melyekben pl. a nagy érzelmességet teljesen megtörte T'Challa apjának egyik szeme, ami durván lejjebb van, mint a másik, ez pedig pluszban teljesen elvonta a figyelmem a nagy szellemi összeborulások alkalmával.) Főgonoszunk ezúttal sem lett a legemlékezetesebb, Killmonger ugyanis túlszárnyal ugyan pár mélypontot, mint Malekith, vagy Yellow Jacket, de a motivációinak egy része a magyarázatokkal együtt is durván homályos maradt. spoiler
Pozitív oldalon kiemelném a zenéket, melyekbe rengeteg afrikai motívumot csempésztek, továbbá természetesen a látványt, amit csupán a béna CGI rinocéroszok rontottak el egy kissé, de Andy Serkis és Martin Freeman is fénypontjai lettek eme legújabb szuperhős kalandnak.
Ezek mellett az első stáblistás jelenetet kb. feleslegesnek éreztem, hisz elmondták a végén, hogy ez következik, de szerencsére másodjára egy kisebb fan-service-t kaptunk, ami mondjuk szintén nem tett sokat az MCU egészéhez.
Összesítve: A Fekete Párduc egy korrekt iparosmunka, hogy jobban bemutassanak egy korábban felvezetett karaktert. Megvannak a maga hibái és erősségei, de kb. semmivel sem emelkedik ki a stúdió eddigi darabjai közül, azonban nem is igyekszik teljesen beépülni közéjük. Amolyan egynek elmegy, de külön folytatást semmiképp nem várnék hozzá, mert akkora lehetséget nem látok már ebben az úgymond „spin-off”-ban.

2 hozzászólás
moonchristal

Jóféle. Ugyan erre emlékszem a legkevésbé, mert még csak egyszer láttam, de jó emlékeim vannak róla, szeretem. Ez is látványos film, némi humorral, jó színészekkel, jó sztorival. Tervezem az újranézést itt is.

barbikaunatkozik 

3,5 csillag, és már így is felkerekítve. Nem voltak túl nagy elvárásaim. De a filmnek sikerült még azokat is alulmúlnia. Fel a fejjel, gratulálok! Felesleges volt elkészíteni a méregdrága Oroszlánkirály felújítást, mert körülbelül ezzel a filmmel meg is kaptuk volna. Színészi játék borzalom, látvány műanyag, ehhez mérten az akció jeleneteken sem lehet izgulni (a végén található "boss-fight lagymatag és mindenféle feszültséget nélkülöz, konkrétan elaludtam rajta még másodjára is). Azokról a kínos mondatokról pedig ne is beszéljünk, amik néhány szereplő szájából kicsúsztak. Talán egyedül a zene volt, ami egy kicsit tudott dobni az egyébként lapos hangulaton. Ha igazságos akarok lenni, akkor azt mondom, tiszta lelkiismerettel nem ajánlom senkinek sem a megtekintését.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Theana 

Shuri: Did he freeze?
Okoye: Like an antelope in headlights.

2 hozzászólás
Skylight

T'Challa: Nehéz időkben a bölcsek hidakat építenek, míg az ostobák falakat emelnek.

Audrey_Cortez

Shuri: Lefagyott?
Okoye: Le. Úgy, mint Amerika Kapitány.

3 hozzászólás
Theana 

M'Baku: If you say one more word, I'll feed you to my children! I'm kidding. We're vegetarians.

Skylight

Zuri: Van esetleg olyan királyi sarj, aki jelentkezne a trónért?
[Shuri jelentkezik, mindenki megdöbben]
Shuri: A fűzőm meglehetősen kényelmetlen. Úgyhogy mi lenne, ha gyorsan lerendeznénk és hazamennénk!?

Skylight

W'Kabi: Megölnél, szerelmem?
Okoye: Wakandáért…gondolkodás nélkül!

1 hozzászólás
Skylight

*üldözései jelenet* [lövik az autót]
Okoye: Gépfegyver…ősemberek.

Theana 

Everett K. Ross: [after he wakes up] Is this Wakanda?
Shuri: [sarcastically] No, it's Kansas.

Theana 

Erik Killmonger: Bury me in the ocean with my ancestors who jumped from ships, cause they knew death was better than bondage.


Hasonló filmek címkék alapján