JFK – A nyitott dosszié (1991) 63

2 díj · 3 jelölés

Több mint három évtizede foglalkoztat minden amerikait a kérdés: „Ki ölte meg Kennedyt?” John F. Kennedy meggyilkolása, a merénylet körülményei, a Zapruder-film, Oswald, a könyvraktár padlásablaka… – számtalan téma és kérdés, melyet mindenki betéve tud a világon; sőt a legtöbb amerikainak saját… [tovább]

angol

Képek 13

Szereposztás

Kevin CostnerJim Garrison
Kevin BaconWillie O'Keefe
Tommy Lee JonesClay Shaw
Joe PesciDavid Ferrie
Gary OldmanLee Harvey Oswald
Laurie MetcalfSusie Cox
Michael RookerBill Broussard
Jay O. SandersLou Ivon
Sissy SpacekLiz Garrison
Jack LemmonJack Martin

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 5

Várólistára tette 71


Kiemelt értékelések

viky0222

A film megnézése előtt szinte semmit nem tudtam a Kennedy-gyilkosságról. A film megnézése nagyon sokmindenre kitér, de a film után való olvasgatás az, ami miatt most sokkal többet tudok. Először azt hittem, hogy a gyilkos kilétére és a hogyanra fog koncentrálni, de ahogy a filmben is rávilágítottak: [They are] “just the scenery for the public.” [The real questions are] “Why was Kennedy killed? Who benefited it? Who has the power to cover it up?”
Rengeteg dologra rávilágított a kormánnyal, a közvéleménynel és hasonlókkal kapcsolatban. Nagyon elgondolkodtató film, amitől a három és fél óra hosszúság ne tántorítson el senkit. Megéri adni neki egy esélyt.
(És nem mellesleg a színéeszek is zseniálisak benne.)

jancsibohi 

Sikerült a 3 óra 26 perces rendezői változatot megszereznem. Én ezt a 3 és fél órát vagy 6 órán keresztül néztem (mert midig történt valami, ami miatt meg kellett picit állítanom), de egy egész napnak tűnt. :D
Az utolsó egy óra hatalmasat dobott az egészen filmen. Abban tulajdonképpen benne van minden, ami lényeges.
Megpróbálom nem elfelejteni, hogy 2029-ben figyelni kell majd a híreket.

AnnaAnn

Oliver Stone kedvelő lettem ezzel a filmmel. Nagy hatású, elgondolkodtató alkotás, rendkívüli színészekkel. A Néző csak kapkodja a fejét, és fogja, attól, amit közöl. Bár nagyon hosszú, megéri megnézni, és elviselni a feszültséget, amit kelt. Jim Garrison könyvének olvasásához is meghozza a kedvet. Leginkább a főszereplő végső, tárgyalótermi beszéde tett rám nagy hatást, Kevin Costner előadásában.

Gothic01 

Már pusztán Costner bírósági tárgyaláson előadott beszéde miatt is megéri megnézni, valami elképesztően zseniális volt! Még levegőt is alig vettem, miközben hallgattam, teljesen magával ragadott, ahogy felépítette a mondanivalóját, ahogy fokról-fokra kibontotta az elméletet az esküdtek előtt a Kennedy-gyilkosságról. Ahogy a megfelelő idézetek beleszövésével, megfelelő érzelmek megpendítésével hozzáfűzte a véleményét arról, miért is annyira fontos, hogy az ilyen esetek felett ne hunyjanak szemet, miért fontos leleplezni az igazságot, még ha közben falakba is ütköznek, miért nem szabad hagyni, hogy a kormány az emberek fejére nőjön; hogy miért annyira felfoghatatlanul sokkoló és felháborító az a hülyének nézési folyamat, amit a néppel szemben lekentek a felső kör érinthetetlenjei. Már-már zavarba ejtően lenyűgöző volt, és akiben ezt hallva nem mozdul meg, hogy mennyire fantasztikus lehet egy ilyen helyzetben a beszélő helyén állni, akkor semmitől. ♡

Elméleti embereknek mondhatni kötelező darab még akkor is, ha egyébként totálisan hidegen hagyja őket a Kennedy-gyilkosság témaköre. A rendezői változatot volt szerencsém megnézni, és bár az átlagosnál hosszabb film, mégse éreztem egy pillanatig se, hogy „oké, most már kezd elég lenni, most már elnyújtjátok”, minden pillanat aranyat ért, amiben a főhős és a csapata egyre közelebb evezett a mocsokban az igazság kiderítése felől, ahogy lassacskán lépésről-lépésre szétcincálták a közvéleménynek beadott igazság verzió sarkalatos elemeit, és összeállították a saját teóriájukat. Fenomenálisan izgalmas volt, ahogy rá-rábukkantak a célravezető apróságokra; például, hogy mennyire nevetségesen irreális az időkeret, amit Oswald mozgására maradt az „elfogadott jelentés szerint”, hogy mennyire kivitelezhetetlen a feltételezett sebességben leadni a lövéseket, méghozzá egy annyira előnytelen helyről, mint a tankönyvraktár, mennyire nem stimmelnek az árnyékok azon a fotón, amin Oswald a puskával pózol, hogy micsoda röhej a „varázsgolyó elmélet”, az az elmélet, miszerint egyetlen golyó okozott vagy nyolc zsebet, olyan utat bejárva, amire az aranycikesz se képes. Minden új információra egyre feljebb és feljebb dagadó lelkesedéssel vetettem rá magamat, még ha elsőre nem is hatott nagy extrának, mire megtörtént a kifejtése annak, ezzel hogyan is vannak ők előrébb, addigra elismeréssel és csodálattal vegyesen tekintettem rá. A film kiemelkedő erénye, hogy nem pusztán azt feszegeti, hogy ki(k) követte/követték el a Kennedy-gyilkosságot, és hogyan, hanem rávilágít arra, hogy ez lényegében egy bagatell részletkérdés ahhoz képest, hogy miért . A bűnösök leleplezésének érdekében persze ez előbbiek megválaszolása elengedhetetlen volt, de helyén volt a gondolatmenet, hogy a fő kérdés az indíték, hogy az, az igazán rémséges ebben a történetben; mégis… valahogy az emberek ez irányba nem akarnak merengeni. Mert egyszerűbb egy megnevezett tettesre köveket dobálni, ezáltal kizárólag Kennedy, mint személy elvesztésére koncentrálni, mint felismerni azt, hogy Kennedy halála milyen láncreakciókat jelentett. Hogy a személy kiiktatása milyen nagyobb volumenű hozadékokkal kapcsolódott össze.

Egyedül a főhős magánéletével foglalkozó részekkel akadtak problémáim, ugyanis a felesége indokolatlan cirkuszaihoz egyáltalán nem volt türelmem. És, ami azt illeti, az ilyen női karaktereket látva folyton-folyvást megerősödik bennem, hogy rohadtul szükség volt/van a feminizmusra, mert biztosan eret vágnék – nem feltétlenül a sajátomat – egy olyan világban, ahol ilyen ostoba, naiv, felszínes, a létező legapróbb dimenzióban gondolkodó tyúkok tömkelege testesítené meg a nememet. A hozzáállása valami förtelmesen idegromboló volt. Kit érdekel, hogy egy velejéig korrupt rendszerben élnek, ami totálisan hülyének nézi mindnyájukat, ami bármi összehazudgálhat nekik a lebukás veszélye nélkül, és stop táblát tart a haladás elé, mikor olyan globális problémák is léteznek, hogy neki öt gyereket kell ellátnia…? Kvázi úgy jött ki, hogy a férje micsoda egy érzéketlen ősember, amiért egy élhetőbb rendszert akar teremteni a gyerekeiknek, mert ezzel sérül a kis kényelmes életük illúziós buborékja, meg talán nem luxuskörülmények között fog forogni házi dadával, ha még több akadály gördül elé. Leleplez hosszas munka után egy magas beosztású embert, aki részese ennek a mocsoknak? Őrült! És gonosz…! Hogyan hurcolhat meg egy ilyen kedves, megnyerő politikus bácsit… Nem gondol arra, hogy hogyan hathat rá érzelmileg, ha lelövi a szőke herceg imidzsét és az emberek elé tárja, hogy milyen undorító alak? Ez olyan tapintatlan… figyelembe kellene vennie a kis lelkét meg a patinás hírét. Meg meghúzódni, jámbor, bamba tehén mosollyal egy tál homokba meríteni a fejét, abba a hitbe ringatva magát, hogy minden a legnagyobb oké, mert fentről azt mondják neki, hogy így kell gondolnia. Még konkrétan ki is jelentette, hogy őt nem érdekli, mit csinálnak a fejük felett, csak vissza akarja kapni a kényelmes, cuki kis idilljüket. Amikor pedig nagy nehezen rájött, hogy attól, hogy nem vesz róla tudomást, esik az eső, még elázik, ha kilép az utcára, mit csinált? Nem azt mondta, hogy jól van, vegyük elő a nyomokat, segítek, hogy tovább haladhassunk, beszállok a gondolkozásba. Hanem a támogatása kifejezéseként széttette a lábait. :P Nem merek belegondolni, hogy van, aki szerint komolyan ez a vakító degeneráltság a természetes és a jó, amit meg kell védeni….

Costnertől sosem voltam elájulva, de egyre több komoly filmjét látom, amikben határozottan szimpatikusak az általa életre keltett karakterek, amikben kiemelkedő alakítást nyújt ezeknek a karaktereknek a bőrében. Nagy kár, hogy a köztudatban mégis elsősorban egy olyan kommersz romantikus döglődéshez kötik a nevét, mint a Több mint testőr (1992) …. Pedig sokkal inkább megérdemelné, hogy ha tíz random embert megállít valaki az utcán, akkor közülük kilenc például a JFK – A nyitott dossziét nevezze meg inkább, mint filmet, amiben szerepet vállalt.

Az egyik legjobban összepakolt thriller, amit az utóbbi időben láttam, egy degradáló jelzővel tipikus okos film, ami felfrissíti az agytekervényeket, amibe nem kellenek zaklatók meg menekülések, hogy lenyűgöző legyen. Mert az információk, az elméletek ezeknél ezerszer lenyűgözőbbek. Újfent egy olyan alkotás, aminek maximálisan megértem a helyét az 1001 film listán.

Blissenobiarella 

Egészen hihetetlen, de ebben a filmben az utolsó, egymondatos szerepekre is világsztárokat fogdostak össze. Már csak ezért is érdemes megnézni a filmet, de ennél ez sokkal több.
Az amerikai történelem talán legnagyobb vitáit szító eseményről, a Kennedy-gyilkosságról szól a történet. Összeesküvés-elméleteket kedvelőknek szinte kötelező darab. Éppen ebben áll szerintem a film csodája: volt szerencsém már ezt-azt elolvasni a témában, és Jim Garrison, a főszereplő valóban elindította ezt a nyomozást, és valóban ezekre az eredményekre jutott. spoiler Nagyon szeretném majd egyszer elolvasni a könyvét.
Ebben az értelemben egy, az utolsó szaváig hű és hiteles filmet nézhetünk meg. (persze az efféle zavaros történetek esetében sosem lehetünk biztosak benne, de annyi biztos, hogy aminek utánaolvashatsz, az benne van a filmben is)
Aki már elmélyült minimálisan a témában, nézze meg, szerintem imádni fogja, aki pedig még laikus érdeklődőként veszi elő, tuti olvasni akar majd utána, hogy jól összezavarodhasson. Nem utolsó sorban Kevin Costner-rajongóknak is jó szívvel ajánlom, élmény és élvezet őt nézni (hallgatni kevésbé, nem szeretem a hangját) ebben a filmben.

Még egy megjegyzés: bár szinkronosan nyilván könnyebb követni a filmet, ami ezúttal tényleg kihívást jelent a nézőnek, a jól sikerült szinkron ellenére is inkább eredeti nyelven ajánlom, aminek egyedüli oka az, hogy a magyar dvd-verzióból tök fontos jeleneteket vágtak ki, teljesen érthetetlen módon. (jelzi ezt az adatbázisok szerinti 8 perc különbség is)

Kincsanna 

Nagyon hosszú ez a film, de megéri rászánni az időt és az energiát. Végig figyelni kell rá, hogy követni lehessen, sok a szereplő és sok az apró történés, ami a végén áll össze, a bírósági beszédben. Az egy zseniális jelenet, a szöveg is remek és Kevin Costner is.

happybeboop 

meglepő, elgondolkodtató. Ezek a szavak amik először eszembe jutnak. Rá kellett jönnöm, hogy eddig mennyire nem is tűnődtem én el ezen a gyilkosságon. Bármennyi igaz vagy nem ebből az okfejtésből, azért az elgondolkodtató, hogy ha ezt nem is, de hány másik olyan gyilkosságot tusolnak el, vagy kennek másra? Vagy mennyi hatalma van az ilyen szervezeteknek a politikai változásokra? Mivel lehet ellenük fellépni, hogy ne tapossanak el? Mennyire van szabad szólásjogunk? Vagy csak addig ameddig nem mondunk olyat, amit nem akarnak hallani?
Kicsit visszaváltva a filmre, mindenképp kiemelném a szereplők teljesítményét. Kifejezetten Tommy Lee Jonesét, aki egyszerűen fenomenális volt. De Kevin Costner is csodás volt, ezt sem szabad elfelejteni.

Osli75 

Elgondolkodtató film. A politikában soha semmi nem az aminek látszik. Nehéz a dolgok mögé látni és aki ezt megpróbálja a legtöbbször a legnagyobb mocsárba ereszkedik alá.

Mr_Catharsis91 

Olyan gyönyörűen tálalja a kamut, hogy el is hittem neki minden szavát ás a mai napig kiráz tőle a hideg. Aztán persze utánaolvastam a dolgoknak, de ez persze nem von le a film értékéből. :)

Miyakobaba 

Nem sokat tudtam eddig a Kennedy-gyilkosságról, de most már érdekel.
Hosszú volt ez a film, de érdekes.


Népszerű idézetek

Bubu 

Ne feledje, az emberekbe be van oltva az igazság utáni vágy.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján