Kedvencelte 19

Várólistára tette 167


Kiemelt értékelések

dulkap 

Nagyon jó film, nagyon jó szereposztással. Fontos témákat dolgoz fel, amik sajnos még ma is jellemzőek a világra. Egy csillag levonás is csak annak jár, hogy a ritmus néha nem egyenletes és több eredeti felvétellel jobban lehetett volna érzékeltetni, hogy mi is történt aznap Chicagoban.

Popovicsp87 

Nem volt rossz film, jól bemutatott egy kirakatpert, ahogy a hatalom fellép a kisebb csoportok ellen.
A forgatókönyv eleinte furcsának tűnt, de a tárgyalás végig érdekes tudott maradni, és a fordulatának sikerült meglepnie.

BlueDeath

Aaron Sorkin, mondhatni, hogy szokásához híven, megírt és megrendezett egy igaz történeten alapuló filmet, és már megint annyira zseniális lett, hogy elmondani is nehéz.
Nem ismertem korábban ezt az ügyet, de gondolom amerikában az emberek jelentős részének ismerős. A lényeg, hogy chicago-i zavargások miatt megvádolnak 7 embert, és kifejezetten botrányos, hosszúra nyúlt tárgyalás veszi kezdetét. Ezen vezet végig a film.
A színészi játékok zseniálisak, mondjuk ilyen gárda mellett ez talán nem meglepő.
Ami a leginkább megdöbbentett, hogy amikor a zavargásokról volt szó, a forgatott anyagokba belekevertek eredeti felvételeket is (ezek fekete-fehérek, szóval könnyű kiszúrni).
Megdöbbentő, felháborító és még pár hasonló jelző a látottakra. Csak ajánlani tudom, popcorn nem kell, úgyse azzal leszel elfoglalva, hogy egyél.
10/10

strangelove 

Illusztrált hangoskönyv.
Sorkinnak szólhatnának barátai, családtagjai, hogy pocsék rendező, de lassan íróként is lezüllik. Üres narratív trükköcskékkel operál, a dramatizáláshoz még mindig van némi érzéke, csak sajnos többször is elvéti a sulykot. Ez azt eredményezi, hogy egy rosszul megrendezett, unalmas, középszerű, a képekkel, a vizualitással semmilyen kapcsolatot nem ápoló iparosmunka nem egyszer átcsúszik förtelmes és hatásvadász propagandafilmbe. Semmi gond ezzel a műfajjal, de ez annak a legprimitívebb változata, híján mindenféle képzelőerőnek vagy fantáziának. És még meggyőző retorikája sincs.

SunflowerSz 

Szeretem az olyan filmeket, amelyek bírósági tárgyalásokat mutatnak be, ez pedig ebben a műfajban egyenesen tökéletes lett, közben pedig egy igaz történetről van ugyebár szó. Végig fenntartotta az érdeklődésemet, a színészek mind-mind kitettek magukért. A tárgyaláson elhangzott párbeszédek mind kiválóak, végig érezhető a feszültség, a frusztráció, az, hogy a bíró mennyire érdektelen volt és már az elején meghozta a maga döntését… engem tényleg rettenetesen lekötött ez a film és szinte már sajnálom, hogy ennyit vártam a megnézésével.

s_csaba 

Lehet mondani, hogy egy bírósági tárgyalás unalmas, de Aaron Sorkin remekül összerakott és megírt filmet hozott a tető alá. Témáját tekintve egy kényes, de igen fontos történelmi eseményt mesél el, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül (és talán az Oscar bizottságnak is felkelti a figyelmét Netflix ide vagy oda). Érzelmes, többször is ökölbe szorult a kezem az igazságtalanság láttán spoiler.
A színészek a helyükön vannak, Sacha Baron Cohen-t, Frank Langella-t, és Michael Keaton(!) emelném ki.

Mimiti 

Nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy 9 vagy 10 csillagot adjak-e, mert szerintem iszonyatosan erős film, de mintha valami apróság hiányozna belőle. Talán több korabeli felvételt használtam volna fel.
Úgy látom megoszlanak a vélemények, hogy jó munkát végzett-e a rendező/forgatókönyvíró, mindenesetre én azok közé tartozom, akiknek bejött. Két órán keresztül a képernyőre tapadtak a szemeim; úgy éreztem, hogy egyáltalán nincsenek üresjáratok benne. Gyakorlatilag folyamatosan beszél benne valaki – persze ettől még lehetne semmitmondó, de nem az. A szereposztás parádés.
Tökéletesen megértem, hogy miért nyúlnak vissza mostanában többször ehhez a korszakhoz, félelmetesen aktuálisak a mai napig azok a kérdések, amelyeket felvet.

Wolly

Mit lehet mondani erről a filmről?
Szubjektíven, levett a lábamról, mert igaz történet, jog, egy intelligens szereplővel (Abbie), jó szereposztással (Sacha Baron Cohen mindent vitt), oke más is volt, de ezek nekem azok a pontok, amivel rögtön bele tudok szeretni egy filmbe.
Objektíven, igaz történethez nyúlni hálás feladat, nem kell nagyon veszodni a történettel, a forgatókonyv is adott, kicsi az esély, hogy elcsesszek, eppen ezért nem tudom elképzelni, hogy Oscart adnék, csak mert igaz történet, mert tisztelet az elhunytak iránt, de ennek nem kellene mérvadónak lennie. Igaz, még nem láttam a többi jelölt filmet.
Jó, hogy filmre vittek, jó, hogy megismerhettük ezt a történet is, és az akkori poltikát is. De csak ismételni tudom magam….

SurgeonOfDeath

Huhh… hát ez nem volt semmi.
Mostanában nehezen jutok odáig, hogy nekiüljek egy két órás filmnek, és bevallom, az elején itt is nehezen sikerült koncentrálnom, de aztán teljesen berántott. A végére már kb. levegőt se mertem venni.
Nem ismertem ennek a pernek a történetét, de így talán még erősebben hatott a film, mert nem tudtam, mire számítsak. Undorítóak ezek a kirakat perek, és általában az efféle politikai játszmák… hogy a diszkriminációról ne is beszéljek…
A színészek nagyszerűek voltak. Joseph Gordon Levitt egyre inkább a régivágású színészekre emlékeztet. Van benne valami az ő eleganciájukból. Eddie Redmayne-nek pedig kijárt már egy ilyen szerep. Vele néha bajban vagyok, de itt most sikerült ismét meggyőznie, hogy nagyszerű színész, csak tisztességes forgatókönyv és rendező kell neki.
A film vége nagyon erős lett, egy kicsit még a gyomrom is összeszorult tőle.


Népszerű idézetek

Moyandra 

– Most people are smart, Bill.
– If you believe that, you'll get your heart broken every day of your life.

Bogesxd 

Hayden: Are we using this trial to defend ourselves against very serious charges that could land us in prison for ten years, or are we using it to say a pointless „fuck you” to the establishment?
Rubin: Fuck you.
Hayden: That is what I was afraid… Wait, I don't know if you were saying „fuck you” or answering the question.
Hoffman: I was also confused.

jancsibohi 

Think it's possible there were seven demonstrators in Chicago last summer leading 10,000 undercover cops in protest?

Pandalin 

Abbie Hoffman: That's right, we're not goin' to jail because of what we did, we're goin' to jail because of who we are!

Bogesxd 

bíró: Mr. Kunstler, I have lived a very long time, sir, and you're the first person ever to suggest that I have discriminated against a black man.
Weinglass: Let the record show that I am the second.

Bogesxd 

Hoffman bíró: What is your date of birth?
Abbie: Psychologically 1960.
bíró: What were you doing until 1960?
Abbie: Nothing. I believe it's called american education.

Pandalin 

Richard Schultz: On top of everything, we're giving them what they want, a stage and an audience.

Bogesxd 

Abbie: This is a political trial, that was already decided for us. Ignoring that reality is just weird to me.
Kunstler: There are civil trials, and there are criminal trials. There is no such thing as a political trial.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján