Az utolsó skót király (2006) 94

The Last King of Scotland
121' · egyesült királysági, német · dráma, történelmi, életrajzi, thriller 16 !

5 díj · 2 jelölés

Az ugandai Idi Amin volt a történelem egyik legveszettebb diktátora. Ellenfelei merényletet kísérelnek meg ellene, melynek során a humanitárius segélyakcióban részt vevő skót orvos akaratlanul megmenti a rettegett Amin életét. A hálás, ugyanakkor szeszélyes népvezér emiatt személyes orvosának és… [tovább]

angol

Szereposztás

Forest WhitakerIdi Amin
James McAvoyDr. Nicholas Garrigan
Kerry WashingtonKay Amin
Gillian AndersonSarah Merrit
Simon McBurneyStone
David OyelowoDr. Junju
Adam KotzDr. Merrit
Stephen RwangyeziJonah Wasswa
Abby Mukiibi NkaagaMasanga
Sam OkeloBonny

További szereplők

Kedvencelte 16

Várólistára tette 67


Kiemelt értékelések

TLD 

Már csak Forest Whitaker alakításáért is érdemes megnézni, aki diktátorként teljesen ellopja a show-t az elvileg főszereplő skót orvostól és számomra ezzel bőven elvitte a hátán az egyébként nem hibátlan filmet. Nagyon tanulságos alkotás a diktátorok jelleméről és a hatalom-egyén viszonyáról.
Az egyik legnagyobb negatívum, hogy a skót orvos egy kitalált személy. Kár, hogy a készítők – valószínűleg a nyugati közönség elvárásaihoz, olvasatához igazodva – egy fehér kalandvágyó jampi szemüvegén keresztül láttatták az eseményeket, abban pedig van valami poszt-gyarmati perverzió, hogy spoiler hiszen a valóságban ez a történet sem így nézett ki.

dr_Eminens 

A naiv-utazó-veszélyes-és-idegen-földön klasszikus toposz, de a film elköveti azt a hibát, hogy James McAvoy karakterét teszi főszereplővé – és még csak nem is olyan módon, hogy az ő szemén keresztül látjuk a történéseket, miközben sodródik a történelemben, hanem köré építenek fel fiktív eseményeket. (Alapvetően már az is csalódás volt, mikor rájöttem, hogy az ő karaktere kitalált személy.) Épp népirtás zajlik, de a filmnek fontosabbak James McAvoy nőügyei. spoiler Gillian Anderson karakterének nem sok funkciója van, Kerry Washington karakterében sokkal több volt, de szokásos módon a hollywoodi forgatókönyvíró érdeklődése a női szereplők iránt kimerül abban, hogy szexuálisan vonzóak-e a férfi főhős számára? spoiler Oké, emellett még David Oyelowo karaktere is el van pocsékolva spoiler Lehetett volna a sztoriban kicsit kevesebb fikció és több történelem, meg az egésznek nem nagyon van stílusa (és néha elég furcsán rezeg a kamera). Ezek alapján nem mondanám ezt jó filmnek, DE!

Forest Whitaker elképesztően hozza a karizmatikus, vérszomjas diktátort: egyik pillanatban egy szívélyes, öblös nevetésű nagy mackó, a másikban egy paranoid szadista, egyik mondatával fenyeget, a másikkal dicsér, tökéletesen kiszámíthatatlan és hihetetlenül félelmetes. Borzasztó kényelmetlenül éreztem magam tőle. Fizikailag is hatalmas, ha belép egy szobába, rögtön uralja a teret, McAvoy annyira eltörpül mellette, mintha könnyedén össze tudná roppantani. Fantasztikus alakítás. Azt viszont nem tudom, hogy sikerült elpasszolni főszereplőként az Oscaron, mert egyértelműen csak mellékszereplő, és ez a film legnagyobb hibája.

L_Reggie 

Jó bepillantást enged ez a film Idi Amin és Dr. Nicholas Garrigan beteg és borzalmas világába. Persze először minden rendben, de mi nézők tudjuk hogy hogy hamarosan elfognak vadulni a dolgok, és mikor bekövetkezik, az még is sokkolóan hat. Nem is érthetjük Garrigan miért nem cselekdett hamarabb, de igazából tényleg csak naiv fiatal titán volt, aki nem is sejthette mi vár rá. Az alakításokra nem lehet panasz, de néhol leül egy kcsit a film, én azért szívesen láttam volna többet Amin kegyetlenségéből.

Kiskakukk 

A 7 pont inkább Forest Whitaker alakításának jár, mint magának a filmnek. Mert ő szenzációs.

Zsuzsika

Ezt semmiképp ne hagyjátok ki. :-) A téma nagyon szomorú, de hatalmas alakítás.

Bubuckaja

Nem nagyon találkoztam még olyan filmmel, amiben a főszereplő ennyire ellenszenves lett volna. Egy kitalált skót karakter segítségével hitelesen mutatja be nekünk az ugandai Idi Amin Dada uralkodásának néhány évét 1971-től 1976-ig. Ha valakit maga a diktátor érdekel, akkor előtte érdemes elolvasni róla pár dolgot, hogy követni lehessen az eseményeket, mert a film úgy veszi, hogy mi ezzel tisztában vagyunk. Ehhez nekem elég volt a wikipédia lapja és a Hírhedt diktátorok végnapjai című könyv, szóval azért nem kell több száz oldalnyi tanulmány hozzá.
Arra viszont tényleg fel kell készülni lelkileg, hogy a főszereplőnk nagyon idegesítő és alig várod, hogy megcsípje egy cecelégy. Igazi nyikhaj, buta, tájékozatlan, naiv, az élet habzsolására koncentráló személy. Orvosként Ugandába utazik, hogy segítsen a helyieknek, de inkább felelőtlenül a kalandokat keresi. Ezért is kerül olyan helyzetbe amilyenbe. Miközben a néző fogja a fejét, hogy #rábasztál#. Ráadásul hősünkön James McAvoy arcjátéka sem segít, egy idő után elképesztően idegesítő lett a folytonos ajaknyalogatása. Forest Whitaker azonban fantasztikus volt. Ha van lehetőségetek nézzétek meg angolul, az afrikai akcentus adja meg az ízét.

1 hozzászólás
Popovicsp87 

Forest Whitaker-t nagyon kedvelem.
Ez az alakítása is annyira jó volt, simán lejátszotta McAvoy-t.
Amúgy a film nem hozta hozzám közelebb Uganda történelmének ezt a fejezetét.


Népszerű idézetek

TribeBubu 

Megérdemli a halált. De holtan nem tehet semmit. Csak ha életben marad, akkor teheti jóvá a vétkeit.

Carmilla 

– X.Y.-t ugyanígy ünnepelték. Amíg rá nem jöttek, hogy az ország vagyona a bankszámlájára vándorolt.

4 hozzászólás
Londonna 

– Aki félelmet mutat, az gyenge. Rabszolgának való.

Carmilla 

Dr. Junju: Én már belefáradtam a gyűlöletbe, Garrigan doktor. Fuldoklik benne ez az ország.

Luca006

Amin died in exile in Saud Arabia on the 16th of August 2003. Nobody knows if that was the date he dreamed about.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján