München (2021) 44

Munich: The Edge of War
123' · angol · dráma, történelmi, életrajzi, thriller, tévéfilm

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudéta-vidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Hugh Legat a brit… [tovább]

angol · angol

Képek 9

Szereposztás

George MacKayHugh Legat
Jeremy IronsNeville Chamberlain
Robert BathurstSir Nevile Henderson
Jannis NiewöhnerPaul Hartman
Martin KieferHeinrich Himmler
Jessica Brown FindlayPamela Legat
Alex JenningsSir Horace Wilson
Mark Lewis JonesSir Osmund Cleverly
August DiehlFranz Sauer
Liv Lisa FriesLenya

További szereplők

Kedvencelte 2

Várólistára tette 42


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

A könyvet még nem olvastam, és egyszer biztos, hogy elfogom olvasni, de ezt a filmet kicsit nehéz értékelni. Érdekes volt a sztori is, végig lekötötte a figyelmemet, és a szereplők is elmentek, nem voltak rosszak. Paul és Hugh szimpatikusak voltak, és érdekes volt mindkettejük karaktere is. spoiler

Londonna 

Jó film lett, érdemes megnézni. A könyvet sajnos nem ismerem, de nekem enélkül is működött a történet, ami túl nagy meglepetéseket – nyilván – nem tartogatott… Ellenben a színészi játékok kárpótolnak. Vagyis… Majdnem.

A politika soha nem volt és soha nem is lesz hálás terület. Aki egyszer erre a játéktérre merészkedik, annak fel kell kötnie a gatyáját. Aki pedig egy ilyen környezetben megpróbál megmaradni tisztességesnek, azt könnyen megvezetik és / vagy nevetség tárgyává teszik a többiek… Hitler óriási manipulátor volt, nagy taktikus, és úgy pakolgatta a magas befolyással lévő államfőket és segítőiket, mint a sakkfigurákat. A civilekről nem is beszélve, akik közül sokakat könnyedén önnön megszállottjává tett. Az a bizonyos nyári, németországi kocsmai jelenet pedig a három barát között rettenetes… És nem csak a múlt borzalmai miatt, hanem azért is, mert szép lassan a jelen is ugyanitt tart. Már megint. Ijesztő és ismerős volt az egész… És emberek most is pont így, pont ennyire fanatikusan és ostobán eszik, amivel etetik őket… Elhisznek, szolgálnak, imádnak. Vérfagyasztó, hogy az emberek nem tanulnak a már megtörtént tragédiákból és a már bejáratott manipulációs eszköztárból, hanem újra és újra belekergetik magukat a saját végzetükbe. spoiler :( Csoda hát, ha már csak emiatt sem kívánok gyereket hozni erre az elcseszett világra? Kitenni ennyi szenvedésnek? Á, hagyjuk…

Ulrich Matthes kapta ebben a filmben Hitler szerepét, de bevallom őszintén, pont ő volt az egyetlen, aki nem igazán tetszett nekem. Erőltetett Führer volt, alkatilag pedig teljesen más, mint az eredeti történelmi alak. Ráadásul bennem még élesen él eme színész Göbbelsként, ahol viszont nagyon is meggyőző alakítást nyújtott Bruno Ganz oldalán. Szerintem itt félrement a casting.
Jeremy Irons lubickolt Chamberlainként, kisujjból hozta, nekem nagyon tetszett. A fiatalok pedig szintén remekeltek, tehetségesek, ügyesek voltak. August Diehl pedig… Ááá, ő már annyira gusztustalan volt, hogy csak na!… (És ezt most bóknak szántam. xD)

Végül még egy megjegyzés: Én azért bírtam volna, ha benne lett volna a király is… Úgy vártam, hogy feltűnjön, mint egy kisgyerek. Meg azt is, hogy akkor vajon kit adtak neki hangnak?… xD

tonks 

Rá kellett hangolódnom, de George MacKayért bárminek adok egy esélyt és ez a film végül szépen élt vele. Természetesen egy lassú alkotás, amely sokszor idegörlővé is válik, de nagyon tetszett, ahogy felépítették a karakterek útját. A vége nyilván nem katarzis, de nem is számítottam rá.

E_W 

Izgalmas volt, pedig valójában nincsenek benne nagy csavarok, a történelemből tudjuk, hogy mi történt, vagy mi nem történt, bárhogy is próbálnak minket tévútra csalni a rendezők, hogy reménykedjünk, hátha másképp lesz. spoiler

Van egy jelenet a filmben, amikor George Mackay karakterének odavetik, hogy ő túl fiatal volt még akkor, hogy harcoljon a Nagy Háborúban… --> khm… *1917 főcímdalát ide* Ez csak így közben beugrott, és jót mosolyogtam rajta. XDD

2 hozzászólás
lakatoszoltan01 

Bár nagyon jó véleménnyel vannak a filmről, én nem voltam elragadtatva a végén. Főleg azért, mert az izgalmasnak és feszültnek ígérkező film végül csak feszült lett végig, és nem hozott semmilyen pluszt. Az első óra után már csak a rohangászás és bizonytalanság adta a történetet, a vége pedig egy megnyugvó ítéletet hozott az angolok védelmére, mintsem valódi értékelést a történelem alakítóira.

A fő szál amúgy a két fiatalember fejlődése, hite, politikai hovatartozása, lelkülete lenne. A valamikori barátság, bizalom, értékrend bemutatása akkor és most. Ez amatőr kémesítve. És megfűszerezve Jeremy Irons fantasztikus játékával, aki lubickol a szerepében.

DE! Szerintem a két srác nem igazán hozza a hihető formát, jelentősen túljátszottak a szerepek. Sajnos a kamerarángás is sokszor ront az élvezhetőségen. A nagyon gyors vágások pedig kapkodóssá teszik az amúgy idegőrlésre szánt filmet.
A Hitlert játszó színész nekem nem hasonlított Hitlerre, sem hangban, sem megjelenésben, ami így nem tette hihetővé. És végül eredeti nyelven érdemes nézni, magyar szinkronnál az angolt és németet is lefordították, ami így zavaróvá teszi az alkotást, és egyes jeleneteknél fontos is, hogy milyen nyelvet használnak.

Szóval megnézni mindenképpen érdemes a történelemkedvelőknek, de nem egy kihagyhatatlan alkotás. Inkább egy borús délutánra ajánlanám.

4 hozzászólás
Drucocu 

Ez a film a Dunkirk-höz hasonló. Abban egy elvesztett csatát próbáltak marha hősiesnek bemutatni, holott fülüket farkukat behúzva menekültek a németek elől. Itt meg a saját felelősségüket próbálják mismásolni. Engem ez a miniszterelnök Bidenre emlékeztetett. Semmit nem csinált, ami megakadályozhatta volna a háborút. Lehet ezt utólag taktikaként beállítani, csak az a baj, hogy akkor kellett volna okosabbnak lenni.
Egyébként a film eleje unalmas, vontatott, kidolgozatlan. A végén viszont kíváncsi voltam, hogy mi lesz. Tök felesleges végignézni az egészet. Nézzétek meg az utolsó fél órát, és mindent láttok.


Népszerű idézetek

Londonna 

– Nézd ezt a fiút! Olyan angol! Olyan angol!
– Ó, már megint? Miért baj, hogy angol vagyok?!
– Elmondom, mit tanultam otthon.
– Jön az újabb kiselőadás…
– Az angolok legfőbb jellemvonása: a tartózkodás. Bizony! Nem egymástól, hanem az érzésektől.

Londonna 

– Mindig van remény!
– Aki remél, az arra vár, hogy más cselekedjen! Remény nélkül mindenki jobban járna!

Londonna 

– Örülök, hogy beszélhetünk négyszemközt. Ugyanis nem voltam teljesen őszinte önnel.
– Nem?
– Nem. Valójában amolyan őrangyal-féle lennék.


Hasonló filmek címkék alapján