Csernobil (2019–2019) 1070

Chernobyl
300' · amerikai, egyesült királysági · dráma, történelmi, thriller, minisorozat 18
5 rész (epizódhossz: 60')

13 díj · 7 jelölés · Snitt-díj-győztes 2020

A csernobili atomerőmű-baleset 1986. április 26-án történt a Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében az egyik legsúlyosabb katasztrófa.

angol
angol
angol

Képek 28

Szereposztás

Jared HarrisValerij Legaszov
Stellan SkarsgårdBorisz Scserbina
Emily WatsonUlana Komjuk
Paul RitterAnatolij Gyatlov
Jessie BuckleyLjudmila Ignatyenko
Adam NagaitisVaszilij Ignatyenko
Con O'NeillViktor Brjuhanov
Adrian RawlinsNyikolaj Fomin
Sam TroughtonAlekszandr Akimov
Robert EmmsLeonyid Toptunov

További szereplők

Kedvencelte 482

Várólistára tette 258


Kiemelt értékelések

Kiskakukk 

Mindössze két epizód után ment a 10 csillag és repült is a kedvencek közé.

Mivel egyik közeli rokonom a katonaságnál volt vegyvédelmis (abban az időszakban is) és mélyen kussolt még sok-sok év múlva is az egész esetről, érthető módon engem annál jobban érdekelt.

Abszolút méltó feldolgozása a tragédiának.
Amennyire én utána olvastam a balesetnek, azt kell, hogy mondjam, hogy a sorozat TÖBB, MINT KORREKT. Jól követi a dokumentált eseményeket, ahol pedig változtattak vagy fiktív szálakat is beleírtak, ott is félelmetesen jó.
Apropó, félelmetes: HORRORnak sem utolsó. Mert ez kőkeményen beleér nálam a horror kategóriába, sokkal félelmetesebb, mint bármilyen kaszabolós baromság.
A HANGULATA ZSENIÁLIS, már az első percekkel besszippant, nyomaszt, elgondolkodtat és persze sokkol: ugyanis kimondottan NATURÁLIS. Érzékenyebb lelkűek csak óvatosan nézzék, mert itt aztán nincs köntörfalazás, kegyetlen és véres.
SZÍNÉSZILEG KIVÁLÓ, mindenkit csak dicsérni tudok.
Szerencsére nem spórolnak a TUDOMÁNYOS MAGYARÁZATOKKAL sem, ennek pedig igazán örülök.
Öncélúság és felesleges sallangok nélkül csordogál a sorozat.

Nita_Könyvgalaxis

A Csernobil fogja és kitépi a szívedet. Meg a tüdődet, mert néha levegőt sem kapsz, miközben nézed.

Azért jók az ilyen sorozatok, mert felhívják a figyelmet például olyan agyonhallgatott esetekre, mint Csernobil. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki a sorozat megnézése előtt fel sem fogta, mekkora jelentőségű volt ez az esemény.
Szerencsére a sorozat nem egy szimpla dokumentumfilm, hanem az egyes szereplők mentén nézhetjük végig, ki hogyan élte meg a katasztrófát: a tudós, a politikus és az átlagember. És sikerült hibátlan színészeket találniuk, akik annyira hitelesek, hogy tényleg szurkolsz nekik, még ha tudod is, hogy happy end egyikükre sem vár.

És a hazugságoknak ára van, amelyet sosem azok fizetnek meg, akik kreálják őket.

gazibla

Bár soha ne történtek volna meg ezek az események és ne készült volna el ez a sorozat.

Little_Monster

Óriási dilemma egy ilyen sorozatra kedvencet nyomni, de megtettem. Nem tudom, hogy akarnám-e bármikor újranézni, de míg tartott minden percét imádtam. Már az első képkockával beszippantott, pedig sosem volt kellemes nézni. Hetente a keddeket vártam, hogy az új rész a képernyő elé szegezzen, és miközben néztem, többször is megállítottam, egyrészt, hogy kicsit levegőhöz jussak, másrészt, hogy felkészüljek arra, ami még hátra van. Egyetlen elemébe sem tudok belekötni, a dramaturgia zseniális volt, a keretes szerkezetet imádtam, a szavak nélkül kitartott gyönyörű képek mindennél többet mondtak. A karakterek élőek voltak, a két főszereplő hibátlan, de az összes mellékszereplő is szervesen hozzátett a történethez. Mindenkinek megvolt a helye, fokozták a hangulatot, éreztettek a történtek súlyát és egy percre sem engedték, hogy a szorító érzés a gyomromban elmúljon. Az év legjobb sorozata, ebben már most biztos vagyok, mindenkinek nagyon ajánlom!

Szeszj 

Igaz én nem éltem mikor ez megtörtént. Persze hallottam róla az iskolába, tanultunk róla egy kicsit, de igazából annyira nem volt róla szó. Persze tudtam hogy mi történt, pontosan nem mindent. De ez a sorozat mindent elmondott és remekül mutatta be.
Ez egy borzalmas katasztrófa ami Csernobilben történt, ami megoldható lett volna hogy soha ne történjen meg. De az emberi hatalomvágy, a nagyképűség, az emberi butaság, a figyelmetlenség, pénzéhség uralkodik. Még azután is hogy megtörtént a baj, meg persze még akkor se ismerik be hogy hibáztak. Borzalmas.

A szereplők szerintem nagyon remekek, annyira átadták azt az érzést mintha én is ott lettem volna. Egyetlen szereplőbe se tudnák belekötni, mert mindegyikük remekelt.
Szóval én azt mondom hogy fantasztikus lett. Persze jó lett volna ha soha nem kell erről sorozatot készíteni. De sajnos megtörtént és így azok az emberek akik ott voltak és küzdöttek hogy egy katasztrófából ne legyen még nagyobb azokra büszke lehet az egész világ. Persze már így is azok vagyunk de így még több emberhez elér.

eNNBeus 

Ugyan már 7 éves voltam de szinte semmire nem emlékszem ami a katasztrófával összeköthető lenne. De a sorozat, hát, csillagos 100-as. Lehet vannak benne nem teljesen a valósággal egyező dolgok de ez szinte teljesen mellékes most, mert ahogy érzem mindent átadott ez a pár rész arról ami és ahogyan történt. Félelmetes az emberi nagyképűség, hatalomvágy, áhh nem is akarom ragozni mert csak dől belőlem a harag. Kedvenc, vagyis hát sajnos, kedvenc.

LoneWolf 

Eleinte kételkedtem benne, de szinte hibátlan. Kellően feszült és sokkoló, művészi képi beállításokkal, remek színészekkel, tömören, felesleges töltelékek nélkül tálalva, így mindenképp ajánlott, miközben csak remélni tudom, hogy ilyen nem történik többé.

Nihilchan 

Szörnyen nehéz véleményt formálnom erről a sorozatról. Ez tipikusan nem az a filmes élmény, amiről az ember kedélyesen elcseveg egy csésze forró kávé fölött. A Csernobil ugyanis nyomasztó, traumatikus, szörnyű, megdöbbentő és kifejezetten horrorisztikus. Utóbbi főleg azért, mert nem egy kreatív forgatókönyvíró képzeletét láttuk megvalósulni, hanem a valóságot. Éppen ezért nem is mondhatom azt, hogy tetszett a sorozat. Hiszen hogyan lehetne ezt a kifejezést használni valamire, ami egy atomerőmű-balesetet és tragikus emberi sorsokat mutat be? Ugyanakkor elismeréssel adózom a készítők előtt; a dramaturgia kiváló, a színészi játék zseniális. A sorozat hangulata, a színvilág, a hangok, minden tökéletes. Méltó megemlékezés, nagyszerű felvilágosítás (érthetően mutatja be a tudományos magyarázatokat), abszolút gondolatébresztő.
A világnak szüksége volt erre a sorozatra, pont annyira, ahogy anno az igazságra is szükség lett volna.

Novecento

Borzasztó hatásos, de nem csap át elviselhetetlen hatásvadászatba. Nemcsak a katasztrófáról szól, sőt, inkább a Szovjetunióról és annak működéséről. Na meg a hazugságokról.
Ha valaki azt mondja nekem évekkel ezelőtt, hogy a Másnaposok 2. rendezője egy ilyet fog alkotni, körberöhögöm. Erre tessék. Jared Harrisnek pedig Emmyt és Golden Globe-ot!

4 hozzászólás
Lunemorte 

Ennyire nem nyomasztódtam sorozaton még, konkrétan gyomorideggel néztem…Az állatok kiírtását nem bírtam nézni. Gorbacsov nem túl élethű (de oda rakták a májfoltot a fejére) , viszont a többi színész jól alakított. Legaszov volt a kedvencem. Szégyen, hogy ez történt és nem pusztán csak egy baleset volt (mint ahogyan az be lett állítva). Ha Magyarországon ilyen történik, inkább lőjjetek le, nem akarok szenvedni…


Népszerű idézetek

Zoja009 

MG: Nem kérdezősködést várok, hanem azt akarom megtudni, mikor lesz vége!
Prof. L: Ha úgy érti, mikor lesz biztonságos Csernobil, hát a plutónium-239 felezési ideje 24 ezer év, tehát fogalmazhatunk úgy: nem a mi életünkben.

1 hozzászólás
Liza 

Minden elmondott hazugsággal az igazság adósai leszünk.

Novecento

Tudósnak lenni annyi, mint naivnak lenni. Annyira az igazság keresésére koncentrálunk, hogy elfelejtjük felmérni, mennyire kevesen szeretnék, hogy rátaláljunk, de attól az igazság még ott van, akár látjuk, akár nem, akár akarjuk látni, akár nem.
Az igazságot nem érdekli, mire van szükségünk, vagy mit akarunk. Nem érdekli sem a kormányunk, sem az ideológiánk, sem a vallásunk. Ott várakozik örök időkön át. Végeredményben ez Csernobil ajándéka. Ahol valaha féltem az igazság árától, most csak azt kérdezem:
Mi az ára a hazugságoknak?

Pandalin 

– Fenntartom a véleményemet.
– Én atomfizikus vagyok, ön ezzel szemben korábban egy cipőgyárban dolgozott.
– Igen, egy cipőgyárban dolgoztam és most én döntök. A proletárokra!

pintergreg

Garanin: I've been assured there is no problem.
Ulana Khomyuk: I'm telling you that there is.
Garanin: I prefer my opinion to yours.
Ulana Khomyuk: I'm a nuclear physicist. Before you were Deputy Secretary, you worked in a shoe factory.
Garanin: Yes, I worked in a shoe factory. And now I'm in charge. „To the workers of the world.”

2 hozzászólás
Ad3lka

Csarkov: Why worry about something that isn't going to happen?
Legaszov: „Why worry about something that isn't going to happen?” Oh, that's perfect. They should put that on our money.

Dariaa

Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az hogyha rendszeresen hazugságokat hallunk akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. És akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk mint, hogy lemondunk a valóságnak még a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel. Ezekben a történetekben nem számít ki a hős. Az egyetlen ami érdekel minket az, hogy ki a hibás.

Nocharity 

– De tudnia kell, hogy az emberét a maximális védelem sem biztos, hogy képes megvédeni.
– Akkor magam megyek.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján