Exodus: Istenek és királyok (2014) 108

Exodus: Gods and Kings
142' · amerikai, angol · akció, kaland 12

A világ egyik legismertebb történetében Mózest a fáraó lánya menti ki a Nílusból és hercegként neveli fel. A férfi gyilkol, menekülése közben találkozik az Úrral. Szembefordul az istenkirállyal, és végül kivezeti a zsidókat a rabszolgaságból de az Ígéret Földjére már nem léphet be.

angol
magyar

Szereposztás

Christian BaleMózes
Joel EdgertonRamszesz
Aaron PaulJózsué
Sigourney WeaverTuja
Ben KingsleyNun
John TurturroSzéthi
Emun ElliottAbiram
Ben MendelsohnHegep
María ValverdeZipporah
Indira Varmafőpapnő
Hirdetés

Kedvencelte 4

Várólistára tette 81


Kiemelt értékelések

Sydney 

Tegnap még hetet adtam rá, mára ez lecsökkent hatra.
Nem igazán szippantott be, csak néztem és néztem, néha szörnyülködtem, az utolsó 10 percet pedig vagy tízszer elaludtam. Monumentális, de ugyanakkor olyan semmilyen. C. Bale kicsit unott Mózes, Joel Edgerton pedig olyan, mint egy hisztis tini.
Még mindig a Gladiátor a Nr. 1., sajnos Mr. Scott-nak a Biblia nem igazán jött be történetmesélés szintjén.

dorinasenkar

Azt kell mondjam nagyon sajnálom, hogy nem moziban láttam. Christian Bale az egyik kedvenc színészem, Joel Edgertont, pedig hirtelen fel sem ismertem. A történet hihetetlenül jól van felépítve, a látvány pedig magával ragadja a nézőt. Engem legalábbis beszippantott. Az ókori világ egyik leghatalmasabb birodalma, Egyiptom tökéletesen elevenedik meg a vásznon.
Bale hozza a szokásos „komor” szerepét, Edgerton pedig a mindenáron én vagyok az uralkodó figurát, ami néha már irritáló volt számomra.
A 10 csapás, a kosztümök, a sminkek, és a helyszínek nekem kifejezetten tetszettek.

Emerson 

Látványra kifogástalan volt, de egy óra elteltével már úgy éreztem, mintha ezer éve nézném. A színészek kitettek magukért, bár a két ausztrál nem igazán tudta leküzdeni az akcentusát, de sebaj. (volt is egy kis Animal Kingdom utóérzés Edgerton és Mendelsohn közös jeleneténél)
Ami érzékenyen érintett, az az állatok lekaszabolása, vízbefojtása, kibelezése, stb… persze tudom, a történethez tartozik, de órákon keresztül ezt nézni…
Nem volt rövid Noé története sem, de kicsit jobban lekötött, mint Mózesé és szimpátiában is inkább az előbbi felé húzok.

10 hozzászólás
szirmocska

Közben nekiálltam egy 1500 db-os puzzlenak, így a háttérben egész jól elpörgött a film és kevésbé zavart a vontatottság és a kidolgozatlan motivációk. Ugyanakkor egy ilyen téma esetén többet kell villantani, mint néhány 3D-s effekt, ha sikerre vágyik az ember. Ez így csak gyenge közepes.

Corvus_CoRex 

Jesszus, de le van pontozva… D:
Akkor én adok neki egy 9-est, de lehet átjavítom majd 10-re…

Anno ezt nagyon várták a molyok. Aztán most múltkor látom könyvtárban, hogy megvan. Már el is felejtettem, hogy anno láttam a trailert és ezért mikor láttam, hogy a borítón említik a Gladiátort, azt hittem a Gladiátor sorozatra utalnak. Azt én nem láttam, de nem is vonz. Persze ettől még lehet ha megnézném tetszene. Mindenesetre sokáig az volt bennem, hogy ez is ilyen gladiátoros harcos film. De úgy voltam vele, egy nyári délutáni filmnek jó lesz. Hát… jól gondoltam! :D

Tökéletes volt a tegnapi forró nyári délutánra egyrészt, másrészt szerintem rohadt jól ábrázolták benne Istent! Különösen az ütött, mikor a gyerek eltorzult arccal, dühösen nekiállt követelőzni, hogy neki még nem volt elég. Mint egy elkényeztetett kis gazdag gyerkőc, aki mindent megkap, de neki még több kell és nagy jó dolgában már azt se tudja mit csináljon. Egyszerűen tökéletes volt.
Az is tetszett, hogy reálisan tálalták a csapásokat. Na meg, hogy Mózes sose hitt Istenben, csak azután kezdett hinni, beszélni vele, miután jól be…verte a fejét.
A humora is jó volt, pl. mikor Ramszesz már másodjára volt olyan bölcs, mint az udvari bölcse vagy kije… :D
Én Ramszeszt bírtam legjobban. (Már csak a sérója miatt is.) Ő jó fej volt. Kicsit elkényeztetett uralkodó volt, bár az anyját „ismerve” még teljesen normális is volt, szvsz. De nah, ha így nézzük, Mózes és az ő istene se jobbak a Deákné vásznánál, sőt…
Amúgy mi családdal egész idő alatt kommentáltuk a filmet, amitől csak még élvezetesebb volt nekem. Legjobban mondjuk azt bírtam, mikor az éhező nép megrohamozta a gabonatárolót, apám meg: na, kinyitott az Auchan. X)))
Meg bírtam, anya megjegyzéseit Ramszesz feleségére, hogy mennyit törődik a gyerekkel… de amúgy tényleg, a végén meg ringatta ott a bölcsőt… :)))

Amúgy tudom miért van ez így lepontozva és miért tetszett nekem. Én a Bibliát egy tanmese gyűjteménynek tekintem. Mások viszont azt hiszik történelem könyv. Nekik nyilván elég nagy arculcsapás egy ilyen film. Szóval az ilyeneknek nem ajánlom, a többieknek viszont igen. Főleg kánikulában! ;)

Almost_Zed 

A negatív kritikák miatt sokáig halogattam a megnézését, de aztán felülkerekedett a kíváncsiság. Nekem egyáltalán nem volt unalmas, a látvány a mai kornak megfelelően tetszetős, még az is belefért, hogy az Úr egy gyermek képében jelent meg Mózesnek.
Ott a helye a nagy történelmi filmek között.

Coralie 

Sajnos osztanom kell a többség véleményét, pedig bíztam benne, hogy mégis tetszeni fog, mert szeretem a bibliai történeteket. Kb. a közepéig megfogott, onnan viszont kezdtem érezni a vontatottságát. Jó lenne, ha egyszer végre kevésbé ismert, viszont korhűbb színészek játszanának ilyen szerepeket, mert Balet valahogy nem sikerült megszoknom Mózesként, ahogy a többi szereplőt sem. A látvány rendben volt, csak fájt azért a lelkemnek az a rengeteg feleslegesen megölt állat látványa. Valahogy így elnézve a sok csapást, szenvedést, végig az járt a fejemben, hogy nem lett volna egyszerűbb kinyírni a fáraót és az embereit? spoiler Lehetett volna jobb is, kár érte.

3 hozzászólás
Skeletrino

Az a helyzet hogy …. keresgéltem a filmek között, mit is néznék meg szívesen (azok közül, melyek passzolnak egy bizonyos kihíváshoz) és hát erre esett a választásom. Erre esett volna, csakhogy itthon rám szóltak, hogy: „De hát ezt már láttuk!”. Egy ideig értetlenkedtem, meg meg akartam magyarázni, hogy nem láttam. Aztán rájöttem, hogy pedig de. Most akkor itt írhatnám hogy: „Na ez mindent elmond a filmről.” Ennyire azért mégsem volt rossz, mert miután megszűnt a néhány perces elmezavarom :D, rájöttem hogy igenis egészen jó részek vannak benne, a szereplőgárda pedig hozza formáját. Szóval, most már biztosan állíthatom: „Igenis tetszett!”.

helsinkimagyarimado

Megadom a filmre a 10 csillagot. A testvéremmel néztük még anno a moziban és engem nem ért akkora csalódás. Sőt! Kifejezetten tetszett. Mondom is, hogy miért.

Először is a bibliai filmeket imádom. Másodszor a kivitelezése fantasztikusra sikerült. A látvány megkapó. Az egyiptomi helyszínek lenyűgözőek. Harmadszor a 10 csapást igen jól szemléltették. Isten ábrázolása gyerekformában zseniális húzás volt. Végül a legnagyobb dobásuk Mózes feleség szerzése volt. Olyan megható, ahogy Cipórával egymásra találnak. A családod és a saját néped szerepe is nagyon fontos, de a hit a leglényegesebb. Isten alázatra tanítja Mózest és ő lesz a Zsidó nép vezére.

Ramszesz kicsit alamuszi, de mégis jól szerepel a filmben. Mindig érdekelt Egyiptom és Izrael történelme is. Azt elárulhatom, hogy a megiddói csatából referáltam a Károlin.

Összességében jól megcsinált film, de azt nem mondom, hogy hibátlan lenne. Nekem bejött. És neked? Meglátjuk!


Népszerű idézetek

Pandalin

Zipphora: Ha ezt jelenti a hit, én lemomdok róla érted!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján