Gladiátor (2000) 382

Gladiator
155' · amerikai, angol · akció, kaland, dráma 16

7 díj · 14 jelölés

Maximus, a hatalmas római generális a nép kedvence, és az idős uralkodó, Marcus Aurelius bizalmát is élvezi. Az összeesküvés áldozataként haldokló Marcus Aurelius őt teszi meg örökösévé hataloméhes fia, Commodus ellenében. Commodus átveszi mégis a hatalmat, és halálra ítéli Maximust: ő… [tovább]

angol

Képek 21

Szereposztás

Russell CroweMaximus
Joaquin PhoenixCommodus
Connie NielsenLucilla
Oliver ReedProximo
Richard HarrisMarcus Aurelius
Derek JacobiGracchus
Djimon HounsouJuba
David SchofieldFalco
John ShrapnelGaius
Tomas AranaQuintus

További szereplők

Kedvencelte 113

Várólistára tette 122


Kiemelt értékelések

Theana 

Gyönyörű film a maga módján. spoiler A párbeszédek, amik mögött komoly jelentés lapul; a kidolgozott csatajelenetek; a zene, amely nem véletlenül nyert díjat; szintén Russel Crowe, aki nem véletlenül nyert díjat. A kosztümök, az egész környezet, amit kialakítottak: igazán élvezhető és beleképzelheti magát a néző. Nagyon jól megmutatja az aberáltságot, az őrültséget, amely sok embert körül vesz, de mégis enyhíti a komoly jeleneteket egy csipetnyi humorral, amin az ember igazán jót nevethet spoiler. Korhatáros a harci részek miatt, és nem árt egy kis háttérinfó. Az egy csillag levonás a hollywoodi beütés miatt, én legalábbis az elején éreztem.

Mindig is tudni szerettem volna, Petőfi mit evett a hazánkon, miért szerette az országát, mert a gyerekek nem értik. Aztán volt egy élményem, és megértettem, mi az, hogy haza, hogy hazaszeretet, hogy hazafi. És trust me, nagyon jó érzés. Bárcsak maradandó lenne. Ez a gondolatom támadt, spoiler.

unknown

Maximus, a gladiátor.

Nem tudom elfelejteni az egyik kedvenc részletemet, mikor a császár előtt elmondja, ki is ő valójában: Maximus Decimus Meridius. Ez valóban egy epikus jelenet, és szinte csak ilyenekből áll ez a film.
Ütősen bemutatja a történetet, klassz harcjelenetekkel és tökéletesen odaillő zenével, hogy teljesen beleéld magad. A császár, a gladiátorok, a tömeg és az aréna, továbbá az egész ókori Római Birodalom, mind-mind említést érdemel.
Rendkívül inspiráló a film.
Maximus példát mutat: küzdeni kell az életért, akkor is, ha mindened odaveszett. Még szép, a tekintélye megmaradt, de azt is ki kellett érdemelnie. Egy nagyon helytálló egyéniséget mutat be Russell Crowe.
A császár személyisége is érdekes volt, és valamilyen szinten őt is meglehetett érteni. De túl lőtt a célon a tetteivel, és megérdemelte azt, amit kapott. spoiler
Ő és Maximus között hatalmas volt az ellentét, amit mindketten bebizonyítottak. spoiler

10/10.

csartak 

Hans Zimmer koncert utáni újranézés. Örök kedvenc, belémivódott képkockák, mondatok, hangulatok, és a Zene. Zseniális.

Nyctea

Ez a film tele van feszültséggel. Talán ez az érzés maradt meg a legjobban, miután először megnéztem. Vannak ugyan jelenetek, melyek kissé feloldják ezt, de folyamatosan ott lebeg a sejtelem, hogy valami rossz fog történni, hogy ez az egész nem végződhet jól.
Nem is tudom megszámolni, hányszor láttam már, de Commodus jeleneteinél mindig megremeg a gyomrom, és mindig rácsodálkozom, milyen fantasztikusan alakítja Joaquin Phoenix az őrült császárt. Ahogy megvillan a szeme, ahogy egy-egy pillanatra megvonaglik a szája… Zseniális!
A zene pedig… az egyik legszebb, amit valaha hallottam.

mandu 

Szeretem ezt a filmet. Alig pár éves lehettem, mikor először láttam és már akkor is odáig voltam ezért a harcolós témáért (yep, morbid kislány voltam xD). Szeretem újranézni, mert visszahozza a szép emlékeket, de természetesen magáért a történetéért is megéri végigülni azt a majd' három órát. Kötelező legalább egyszer sort kerítenie rá minden embernek. Szerintem az alapműveltséghez tartozik.

Berserker

Hol lehet bejelölni hogy közel 100x láttam?
A dialógusokat álmomból felkeltve vágom, a soundtrack-et imádom. Azt hiszem erre mondják, hogy örök kedvenc.

Everrie 

audio: magyar, felirat: –

Joaquin Phoenix miatt néztem meg, nem csalódtam. Annyi helyen vetítették már ezt a filmet, de valahogy sosem sikerült megnéznem az elmúlt húsz év alatt. Kellően izgalmas, de szerintem többet is kilehetett volna hozni belőle.

Zsófia 

Megrázó, látványos film, talán a kedvencem a kétezres években dúló hatalmas, hollywoodi római-görög filmláz idejéről. Az első percétől tele van feszültséggel, na és a zenéje! Kiskoromban nem nézhettem meg a harcok miatt, de a gabonamezős jelenetet pont láttam. Annyira belém ivódott már akkor, máig a filmtörténet egyik legmeghatóbb képsorát jelenti nekem. Szomorú film, ezért nem tudom sűrűn újranézni, de amikor sikerül, mindig nagy élmény.

Ellen_Ripley

Hatásvadász, hiteltelen, ízig-vérig hollywoodi klisés (ami valamikor jó, itt nem), s ráadásul a faarcúak királya játszik benne.


Népszerű idézetek

psn

A halál végül ránk nevet. Csak annyit tehetünk, hogy visszanevetünk.

Tiko 

Commodus: Van neved?
Maximus: A nevem gladiátor.
Commodus: Hogy merészelsz hátat fordítani? Rabszolga! Vedd le a sisakod, és mond meg a neved!
Maximus: Maximus Decimus Meridius vagyok! Az északi seregek parancsnoka, a Félix légiók hadvezére, Marcus Aurelius hű szolgája mindhalálig. Egy meggyilkolt fiú apja, egy meggyilkolt asszony férje, és bosszút állok értük. Míg élek, vagy azután!

Treszka

Csak az történik az emberrel, amit természeténél fogva képes elviselni.

Tiko 

Commodus: Maximus! Maximus! Téged hívnak. A hadvezért akiből rabszolga, a rabszolgát akiből gladiátor lett, a gladiátort aki szembeszállt a császárral. Lenyűgöző történet. A nép most tudni akarja, mi a történet vége. Minimum egy nagy halál kell. De mi lehetne dicsőbb, mint magát a császárt kihívni a nagy arénában.
Maximus: Harcolnál velem?
Commodus: Miért, azt hiszed félek?
Maximus: Azt hiszem egész életedben féltél.

psn

Mit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik.

Néda

Nem választhatunk halált, de eldönthetjük, hogy nézünk szembe vele, hogy férfiként emlékezzenek reánk!

Tiko 

Marcus Aurelius: Mennyi ideje vagy távol az otthonodtól?
Maximus: Két év, kétszázhatvannégy nap és ma reggel.

loranda

A zsiráfok, amiket eladtál nekem, nem párzanak. Csak sétálgatnak és zabálnak, de nem párzanak. Buzi zsiráfokat adtál el nekem. Add vissza a pénzemet.

Hassassin

Marcus Aurelius, miután létrán felmászott a lovára:
Ennyit Róma dicsőségéről…


Népszerű triviák

UViki

A Gladiátorban (2000) van egy olyan jelenet, ahol Russel Crowe karaktere megsebesül az arcán. A seb igazi volt. A színész lova megrémült és nekilökte a színészt néhány faágnak.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: Gladiátor (2000)

Gladiátor (2000)

Kapcsolódó művészek: Russell Crowe


Hasonló filmek címkék alapján