007 Nincs idő meghalni (James Bond 007 25.) (2021) 205

No Time to Die
163' · amerikai, angol · akció, kaland, thriller 16 !

Bond otthagyta a titkosszolgálatot és élvezi az életet Jamaicán. Nyugalmának vége szakad, amikor felbukkan régi barátja, a CIA-s Felix Leiter, és a segítségét kéri. A cél egy elrabolt tudós megmentése, ám a küldetés a vártnál sokkal kockázatosabbnak bizonyul, s a 007-es egy új, veszélyes… [tovább]

angol
magyar
angol

Képek 36

Szereposztás

Daniel CraigJames Bond
Ralph FiennesM
Léa SeydouxMadeleine Swann
Ben WhishawQ
Naomie HarrisEve Moneypenny
Jeffrey WrightFelix Leiter
Rory KinnearTanner
Ana de ArmasPaloma
Rami MalekSafin
Billy MagnussenAsh

További szereplők

Kedvencelte 8

Várólistára tette 118


Kiemelt értékelések

BeL1eVe 

Lehengerlő, méltóságteljes érazáró. Egy pillanatig nem éreztem a 163 percet, ami hol iszonyat feszültségben tartott, hol a tapintható emberi érzelmekkel hatott rám erősen, olykor klassz humormorzsákkal meghintve. És igen, a lezárást megkönnyeztem.
Rami Malek tényleg szerepelhetett volna többet, de amikor vászonra került, akkor nagyon ott volt. A nagy szembenállásnál, illetve a zárómondatból pedig olyan elgondolkodtató, fontos sorok hangoznak el, amiktől több lehet az ember. Egy ilyen kaliberű filmnél ez hatalmas dicséret. Madeleine és Bond közötti érzelmi kapocs sokkal mélyrehatóbb volt, aminek nem győztem örülni. Nomi behozatala abszolút kellemes meglepetés volt, nem lógott ki egyáltalán, a lépcsőházban lévő akció pedig Atomic Blonde szintűen volt zseniális.
Ja és Daniel Craig: The James Bond!!

LoneWolf 

Nem titok, hogy régebben nem kedveltem túlzottan Craig Bondját. Eleinte valahogy túl keménykedőnek és nyersnek tűnt az elegánsabb, mégis jóval könnyedebb, őrültebb Brosnan féle filmekhez képest. Talán csak a keresztanyum ragasztotta rám anno a rajongását, de számomra mindig is ő volt A 007-es, és úgy tűnik, hogy csak mostanra sikerült úgymond elfogadnom ezt az éles váltást, hisz az előző részek újrázása kissé feljebb tornászta azok pontszámait. (Hamarosan meg is dobom őket egy-egy új értékelővel.)
Anno keresztanyummal moziban láttuk az Halj meg máskor-t, szóval úgy éreztem, hogy a Craig korszak is megérdemel annyit, hogy legalább az utolsó darabját ott nézzem, ha már a többi ott kimaradt. Kicsit sokáig húztam, de szerencsére elkerültem a spoilereket, így az élmény szinte hibátlan volt. (Sajnos a kb. 10-15 fős közönségnek sikerült körém tömörülnie, és akadtak rágcsálók, suttogók és wc-re járók is…)
Rengeteg meglepetés ért, melyek közt akadt kellemes és kevésbé annak mondható is, de végig magával tudott ragadni. Folyamatosan azon kaptam magam, hogy tényleg izgulok, amit egyre kevesebb alkotás tud elérni manapság, szóval le a kalappal. A feszültségkeltés mellett a fényképezés, az akciójelenetek koreográfiája és a zene is mind-mind hozza a szériától elvárt színvolnalat, miközben a kritikám elején említett „macsózásba” ezúttal a megszokottnál jóval több érzelem vegyül, de apróbb poénokból sincs hiány. Az összkép tehát nagyon erős és nehéz szívvel kötök bele, ugyanakkor néhány dolog felett nem tudok szemet hunyni, ezek miatt pedig csillagozásában eléggé elmarad nálam a szakasz eddigi legerősebb versenyzőjétől, a Skyfall-tól.
Kezdjük ott, hogy a Rami Malek által alakított Safin motivációja totálisan érthetetlen. A bosszúját lényegében már rég megkapta, szóval ezt most miért is csinálja? Szimpla megalománia? Ennyi az egész? Ilyen szempontból kissé a Brosnan féle Bondokat idézte (A kütyükkel is szabadabban bántak és akadtak elszálltabb pillanatai, amiket a nosztalgia faktor miatt szintén díjaztam.) számomra, hisz azoknál sem kaptunk túlbonyolított, vagy kifejezetten jól kidolgozott gonoszokat, bár az Aranyszem és a Világ nem elég ellenségeivel még így is könnyebb volt szimpatizálni, szóval ez azért sokat elmond az ügyről. Erőltetettnek éreztem kissé azt is, ahogy Safin-t Madeleine-hez kötötték. (spoiler) Sajnos az új, PC07-essel is kissé túllőttek a célon. Nem lett volna vele semmi bajom, ha nem ilyen tenyérbemászóan beképzelt stílust adnak neki, plusz nem éreznek késztetést arra, hogy írjanak neki egy olyan jelenetet, amiben az spoiler. Ez már sok volt, szóval ehelyett pl. kibővíthették volna Ana De Armas remek, ugyanakkor nevetségesen rövid kis cameoját. Igazából a befejezéssel sem vagyok kibékülve. Tetszik is, meg nem is. spoiler.
A furcsa az egészben, hogy az említett problémák mellett is képtelen vagyok úgy igazán haragudni rá. Nagyrészt így is imádtam, és mint írtam is, végig izgultam az egészet, szóval legszívesebben 9 csillagot is adnék rá, de ez nem lenne fair pl. a Skyfall-lal szemben, ahol tényleg szinte minden a helyén volt. Annyi biztos, hogy az újabb korszak lezárultával Craig bizony felküzdötte magát Brosnan mellé, így már őt is igazi Bond-nak tekintem, a Nincs idő meghalni-t pedig mindenképp ajánlom a műfaj kedvelőinek, mert ez egy olyan darab, amit megérte moziban nézni.

julius_henry 

Maradjunk annyiban, hogy mindenre van idő, sőt, ez a film úgy tesz, mintha a világ összes ideje az övé volna.
Egyébként James Bond most jutott el oda, ahova egy másik híres kém, Ethan Hunt a maga sorozatának harmadik részében. Nevezetesen ennek a fajta kémlétnek és a „hétköznapi” életnek az ütköztetéséhez. Nagy téma, nagy művek szólnak róla (ajánlhatók elsősorban John le Carré pompás regényei). Ebben a filmben az ebből fakadó feszültség nagyjából egy jelenetig tart ki, de az kétségtelenül érdekes és Bondtól szokatlan dinamikát kap (a ködös erdőben játszódó epizódra célzok). Hiszen másokért felelősséget vállalni, kötődni másféle kihívás és feltehetően nem is összeegyeztethető ezzel a szakmával (lásd még pl. Michael Mann mesterművét, a Szemtől szembent). Különben eléggé megalapozatlan és felszínes marad az egész, ezért kár volt változtatni.
spoiler

monokrom22 

A Nincs idő meghalni egy méltó lezárás, egy méltó búcsú a Daniel Craig-éra számára. Vannak ugyan apróbb hibái: nem túl acélos alapsztori, forgatókönyvi baki, halovány főgonosz és felemás zene, de egy csomó dolog elfeledteti ezeket. Parádés színészek, kiváló, változatos akciójelenetek, bevállalós újdonságok és egy rakás fan service. Picit lehetett volna rövidebb, de ennél érzelmesebb és drámaibb lezárást el sem tudnánk képzelni. Inkább ezt nézzétek meg, mint hogy elszívjatok egy doboz Bondot. (höhö)

Leilaa

Istenigazából a Spectre nem hagyott bennem mély nyomokat, valószínűleg az hagyott némi űrt maga mögött, voltak lyukak a történetben. Nem mondom, hogy a végletekig elégedett vagyok, pedig nagyon lelkesen ültem be a moziba. (Nem kifejezetten érte meg.)
Számomra örökkévalóságnak tűnt a film, valahogy indokolatlan hosszúnak és elnyújtottnak éreztem. Nagyon sok volt az elhagyható elem. Persze a végére aztán beindult az akció, kaptuk is rendesen az öldöklést.
A negatívumokat valamennyire ellensúlyozta ezt a zenei és képi világ, azok nagyon rendben voltak. Természetesen jött a megszokott szép táj és a szép autók, viszont a szép nők hiányoztak. (Igen, még női szemmel is.)
Amivel viszont nem tudok megbarátkozni, na az a nőnemű 007-es. Remélem, a következő filmekben ez azért nem lesz követendő, mert akkor egy 007-es rajongó elveszik.
Volt egy két annyira szürreális akció jelenet, hogy csak fogtam a fejem. Viszonylag rövid időn belül elég jól túlteszi magát két kézigránáton. Random röpköd az óvárosban a motorral, és hihetetlen módon senki sem sérül meg, ő is csak lazán letámasztja a motort. Oké. A nanobotok talán a leginkább elfogadható, bár kissé utópikus részei a filmnek.

Ami a végét illeti, nekem kifejezetten fáj, nagyon-nagyon szerettem Craiget mint James Bond. Sajnálom, hogy így ért véget. Annyira jó csapat volt, jó volt újra együtt látni Moneypennyt és Q-t, az új M mondjuk nem nőtt hozzá a szívemhez, spoiler

Egyszer biztos újra kell néznem, de előtte a Spectre-t is.

Ancsúr 

Jobban tetszett, mint az ezt megelőző 3 rész, de így se volt valami nagy durranás ez a rész. Bőven elég lett volna erre a filmre 1,5-2 óra is.

Th3DarkKn1ght

A harmadik legjobb Craig-féle Bond film, vagy a harmadik legrosszabb. Csak nézőpont kérdése! Nálam inkább az utóbbi.

iamwiki 

Izgalmas volt és hosszú. Nem vagyok nagy Bond fan, de azért nem volt rossz. Egyszer nézős számomra.

farkas_niki 

Az utolsó percig lekötötte a figyelmem. Tartottam a filmtől a hossza miatt, de egyáltalán nem unatkoztam közben! Érdemes volt megnézni, csupa izgalom volt!

eszternemeszti 

Muszáj hozzátennem, hogy ha eddig még nem tűnt volna fel: nem szeretem az akciófilmeket.
Amúgy egész jól elvoltam vele, nem aludtam be, sok kifejezetten izgalmas rész volt.
Azért a végén rendesen kiégtem, abszolút nem számítottam erre. A szerelmi szál is nagyon jó volt, meg magának a lezárásnak a története. (De amúgy ehhez is kellett nekem egy akciófilm szakértő, mert a végénél csak úgy ültem volna, hogy ok, de mi történik. :D)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

system456 

Bond: – Hát, nem gondoltam, hogy ezt veszi le először

Londonna 

– Mire bukik, ha búvárkodik?
– Az öreg roncsok a gyöngéim.

3 hozzászólás
Bogesxd 

The function of man is to live, not to exist. I shall not waste my days trying to prolong them. I shall use my time.

S_Bíborka 

– Csak villogtam neki az órámmal, és eldurrant az agya.

MrsCumberbatch 

Eve: Mik ezek?
Q: Nos, ezek nanobotok.
Tanner: Ahaa..

MrsCumberbatch 

Q: Bond, ugye nincs ellenére egy jó kis oltás?
Bond: Hát, általában én oltok, nem engem oltanak.
Eve: Ejha! Eddig nem is tűnt fel…

BeL1eVe 

James Madeleine-nek: „A világ minden ideje a tiéd.”

Christinewinchester 

Safin: James Bond. License to kill, history of violence… I could be speaking to my own reflection. Only your skills will die with your body, while mine will survive long after I'm gone.
James Bond: History isn't kind to men who play God.

Christinewinchester 

Clerk: Name?
James Bond: Bond.
[Clerk looks up]
James Bond: James Bond.

Bogesxd 

Safin: The thing that no one wants to admit is that most people want things to happen to them. We tell each other lies about the fight for free will and independence, but we don't really want that. We want to be told how to live, and then die when we are not looking. People want oblivion.


Népszerű triviák

S_Bíborka 

Daniel Craig személyesen választotta ki Ana de Armas kubai színésznőt Paloma szerepére, miután együtt dolgozott vele a Tőrbe ejtve című filmben.

[www.imdb.com]

Kapcsolódó filmek: 007 Nincs idő meghalni (2021) · Tőrbe ejtve (2019)

007 Nincs idő meghalni (2021) Tőrbe ejtve (2019)

Kapcsolódó művészek: Daniel Craig · Ana de Armas


Hasonló filmek címkék alapján