Noé (2014) 275

0 díj · 1 jelölés

Az emberek bűnnel teli, elkorcsosult életét látva a Teremtő elhatározza, hogy elpusztítja a világot, és újrateremti azt. E hatalmas feladatra egy embert tart érdemesnek, a családjával bolyongó Noét, aki a legnehezebb helyzetben sem ingott meg a hitében. A Teremtő figyelmezteti a közelgő… [tovább]

magyar

Képek 12

Szereposztás

Russell CroweNoé
Emma WatsonIla
Jennifer ConnellyNámeh
Logan LermanHám
Kevin DurandOg
Anthony HopkinsMetúselah
Douglas BoothSém
Ray WinstoneThubal-Káin
Nick NolteSamyaza (hang)
Madison DavenportNa'el

További szereplők

Kedvencelte 9

Várólistára tette 109


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Nehéz ügy ez a film. Mert tény, nem egy bibliai történet, még ha azon is alapul, teljesen kiforgatja az eredeti Noé sztorit, sötét, sokszor véres, és igazából a karakterek között is csak hellyel-közzel találni szimpatikusat. Viszont ha már eleve úgy ül le elé az ember, hogy ez egy Aronofsky film, vagyis nagyon gyorsan engedjük el a biblia eredeti értelmezéseit, mert különben teljesen belezavarodunk (lásd anyám!), akkor azért feltárulnak nagy értékei.
Az egyik az, hogy Noé teljesen emberi figura. Kételkedik, értetlenkedik, próbál értelmezni egy nagyon ködös utasítást, próbál helyesen cselekedni, és nem mindig sikerül neki. Fontos számára a család, de csőlátással csak arra fókuszál, hogy szerinte mi a feladata, ilyen szempontból kicsit arra is rámutat, hogy a túlzásba vitt hit milyen könnyen hajlik ostobaságba. Közben a család is élő figurákból áll, akiknek a problémáit meg lehet érteni, mert bár szélsőséges a szituáció, de sokszor meglepően könnyen összeköthetőek egy egyszerű felnőttéválás történet konfliktusaival.
Nem életem filmje, messze nem a legjobb Aronofskytól, de mindenképp érdemes adni neki egy esélyt.

Békacica 

Alapvetően tetszett. Hozzám általában közel állnak a Biblia átértelmezései, mert úgy ahogy le van írva az már nagyon a papság szája íze szerint lett alakítva szerintem. Minden főszereplő egyértelműen jó és mindenki tudja mi a dolga, abból nem lesz jó film.
Azt jegyzem meg – ez majd minden Russell Crowe filmnél megjegyzem, lévén ezek látványfilmek, blockbusterek általában – hogy néha nagyon giccses a látványvilág számomra. Sajnáltam, hogy Noé karakterén kívül lényeges és erős, összetett karakter nem is volt a filmben igazán, de a bibliai sztoriban még neve se volt a nőknek…
Meg most én értem, hogy ennek a helyzetnek volt előzménye és a karakternek megfelelő motivációja, de mégis mi értelme van: spoiler Meg egy másik dolog, ami kissé zavart az a kígyóbőr, ami a vérvonal jele volt, és öröklődött, mert végül abszolút jelentőség nélküli maradt. spoiler Lehet amúgy túlgondolom.

Emerson 

Tipikusan az a film volt, amit nézés közben utáltam, de amikor vége lett azt mondtam, nem is volt olyan borzasztó (legalábbis maradandó sérülést nem okozott). Különösebb elvárásom nem is volt spoiler, a történet persze valamennyire bennem volt spoiler, de hogy ki kinek a sarja… én ezt sosem tudtam követni (no meg aztán a beltenyészettel mi van?). A vallás részébe most nem mennék bele, mert mindenkinek szíve joga abban hinni, amiben akar, így már csak a színészi alakításokat és a látványt tudom kivesézni. Utóbbival semmi gond nem volt, Aronofsky le sem tagadhatná magát, Mansell is hozta a kötelezőt (mondjuk nem érte el a Forrás szintjét). Crowe-nak elhittem, hogy hisz, így részemről tökéletes Noé volt, a többiek viszont csak bábok voltak. Bárkit berakhattak volna a helyükre, nem tűnt volna fel a különbség. Illetve de, megköszöntem volna, ha Watson helyett valami élettel telibb színésznőt sikerült volna választani… Plusz bármennyire is kedvelem Winstone-t, szerintem súlytalan lett a karaktere. Liam Neeson, Liev Schreiber és Val Kilmer voltak még a jelöltek a szerepre, de pont azért lettek passzolva, mert nem tűntek úgy, hogy le tudnák nyomni Noét. Öööö…
Az ítélet egy erős hatos, gyenge hetes ma jószívű vagyok, így megkapja a 7 csillagot.

5 hozzászólás
Szeszj 

Egyszer láttam már, már nem is emlékszem hogy mikor de a megjelenés után valamikor. Nem nagyon emlékeztem hogy miről szól, jó azért nagyjából volt fogalmam hogy mi történik, meg a szereplőkre emlékeztem. De aztán meglepődtem mert teljesen más volt a fejemben mint ami történt, és bevallom annyira nem tetszett. Nem kötött le, csak az eleje meg a vége de a közepén majd halálra untam magam, kicsit olyan volt mintha semmi se történik csak mindenki van, a végén meg beindultak a dolgok. Egy kicsit hosszúnak éreztem.
A szereplők egyébként szerintem jók voltak, kettő kedvencem volt Russell Crowe és Emma Watson.
Egyszer megnézhető film, de annyira nem nyűgözött le. Egyébként én az Evan, a minden6ó-val kevertetem össze. Szeretem azt a filmet! :D

Remake

Amikor annak idején megláttam a plakátot, lehúztam a filmet. Anélkül, hogy láttam volna. Hatásvadásznak és giccsesnek mondtam. Ma délután megnéztem és, mint Noé a végén, megbántam egykori véleményemet. A miértre egyszerű a válasz. A Bibliai történet rendkívül rövid, olyannyira, hogy ha csak úgy elmeséljük, pár mondat elég lenne hozzá. De, ha úgy akarnánk elmesélni, hogy kiegészítjük az akkori korról való ismereteinkkel, képzeletvilágunkat, fantáziánkat is bátran használva, máris tovább tartana és színesebb, látványosabb, elképzelhetőbb lenne a történetünk. Persze, nem véletlen (gondolom én), hogy a Bibliában egy rövid sztori van. nem feltétlenül a fantáziánkra van szükség, hanem a hitre (ha van). Nem Noéban kell hinni ott sem, hanem az Írás főszereplőjében, a Teremtőben. Én onnan indulok ki, hogy ha van Isten (tegyük fel), akkor én minimum „elvárom” tőle, hogy mindenek felett álló legyen, hogy teremteni tudjon és a teremtettekkel valamiféle kapcsolatban legyen. Az már megint más kérdés, hogy az üzenet küldőt a fogadó hogyan hallja meg, hogyan értelmezi.
Amiért végül is tetszett a film, az nem az, hogy mennyire igaza van és hatásosan mutatja be, hogy a világ megérett a pusztulásra és az sem, hogy mennyi jó-rossz dolog van az életben. Hanem az, hogy ezeket Noé és a családja, illetve a többi szereplő, hogyan éli meg. Hogyan változik jóból rosszá, vagy rosszból jóvá, a döntései miatt. És mindezt sosem véglegesen, hanem felváltva. Mennyire gondoljuk, gondolta Noé a saját életét, elhívását, feladatát mindenek felettinek (szinte Istennek), hogyan bukott bele, hogyan jut el a megbánásig. Hogy ehhez kell-e a Teremtő ereje, vezetése, fejre koppintása, azt mindenki maga dönti el. A hitben élő ezt nélkülözhetetlennek tartja, aki pedig nem, az más „eszközhöz”, ismerethez, tudáshoz, tapasztalathoz nyúlva gondolkodik.
Valaha a hétszűnyű kapanyányimonyókot is elhittem, hát most Noét sem hagytam cserben.

9 hozzászólás
Lady_Hope

Megmondom miért nem tetszett. Mert egy Bibliához hű feldolgozást vártam Én A Naiv. És a film eleve olyan kérdést taglal, ami a Bibliában meg sem fogalmazhatódhatott volna Noéban, hiszen Isten kijelenetette neki mit kell tennie..
Ez végig zavart, és idegesített.
Oké rendben elhiszem hogy magát a Kérdést (Élnie kell-e a világnak?) tették bele Noé helyzetébe de nekem nem tetszett. Sajnálom.

Trixi 

Az elején pillogtam, hogy mi van…… De ha az ember túlteszi magát a Mad Max szerű Gyűrűk Urán, akkor egész élvezhetővé válik. A látvány nem volt rossz, a színészek jók voltak, egyedül abba tudnék belekötni, hogy ha már bibliai történet, akkor maradhatott is volna az. Az özönvízig még csak-csak, de utána valahogy elvesztették a fonalat. Összességében nem volt rossz, tetszett a hangulata és a zenéje. (Azért ezt a „szaporodjatok, sokasodjatok, népesítsétek be a földet” dolgot kicsit jobban át kellett volna gondolni :D :D :D , kissé túlszaporodott a világ, kellett volna egy limit :D :D :D, szóval Uram, ideje cselekedni……. )


Népszerű idézetek

TribeBubu 

Hám: Miért ölték meg?
Sém: Hogy megegyék.
Hám: Miért?
Noé: Azt hiszik, erőt ad nekik.
Hám: Tényleg ad?
Noé: Elfelejtik, hogy az erő a Teremtőtől jön.

Bea_Csakegyolvasólány 

Noé: A tűz mindent elemészt. A víz tisztít. Elválik a tisztátalan a tisztától, a gonosz az ártatlantól. És, ami lesüllyed, attól mi felemelkedik.

Bea_Csakegyolvasólány 

Noé: A Teremtő a saját képére teremté Ádámot, a világot a gondjaira bízta. E kiváltság tovább szállt reánk. Az apámra, rám és a fiaimra: Sémre, Jáfetre és Hámra. És e kiváltság tovább száll rátok…az unokáinkra. Ez lesz a dolgotok…és a felelősségetek.

TribeBubu 

Hám: Miért ölték meg?
Sém: Hogy megegyék.
Hám: Miért?
Noé: Azt hiszik, erőt ad nekik.


Hasonló filmek címkék alapján