Az őslakó (Az őslakó 1.) (2007) 147

The Man from Earth
87' · amerikai · sci-fi, dráma

John Oldman történelemprofesszor váratlanul bejelenti, hogy otthagyja az egyetemet. A meglepett kollégák felkeresik az otthonában, hogy nyomást gyakoroljanak rá, adjon magyarázatot a történtekre. Mindenki megdöbben, amikor kiderül, hogy mi a visszavonulás valódi indoka. Oldman professzor ugyanis… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

David Lee SmithJohn Oldman
Tony ToddDan
John BillingsleyHarry
Ellen CrawfordEdith
Annika PetersonSandy
William KattArt
Alexis ThorpeLinda Murphy
Richard RiehleDr. Will Gruber
Hirdetés

Kedvencelte 49

Várólistára tette 94


Kiemelt értékelések

Emerson 

Hatalmas film. Az utolsó másodpercig tornáztatja az ember agyát. Végig annyira figyeltem, nehogy lemaradjak valami apró jelentéktelennek tűnő információról, hogy már füstölgött a fejem.
Nem is nagyon lehet mit írni róla. Oda kell ülni a szereplők közé és hallgatni kell John történetét.

7 hozzászólás
Marcsi 

Semmi akció, semmi bonyodalmi szál. Egyetemi professzorok, egy szoba és egy hihetetlen teória!
Rengetegszer néztük már meg ezt a filmet és minden alkalommal csöndben, ezerrel odafigyelve. Nem kell túl sokat várni, de sokat fogunk kapni. :)
a kamerahasználat elég művészfilmes, de nem rontja az élményt, annak sem, aki nem szereti ezt

3 hozzászólás
Gabye

A páromat mindig nagy dilemma elé állítja hogy mit nézzünk. Mert én szerinte semmilyen filmet nem láttam – igaza van, legalábbis ami az utóbbi 10-20 évet illeti :-D Ő viszont mindent látott, legalábbis majdnem mindent. És mindig ezen megy a cimmogás, hogy nem akarom hogy miattam olyat nézzen amit már..Ő meg nem akarja hogy én miatta ne nézzem.. Szép kis páros :-DD Ez viszont neki nagy kedvence, uh mondta hogy nem baj ha megint megnézi, nekem meg látnom kell. Igaza volt.
Szeretem az ilyen elgondolkodtató filmeket. Teóriák, tulajdonképpen mindenféle konkrétum nélkül és mégis hihető..Nincs sok szereplő, nincs akció, csak beszélgetés. De a téma és a „problémafelvetés” annyira érdekes, hogy simán odaragasztott a képernyő elé. Egyetlen helyen – a Biblia témakörnél – lankadt kicsit a figyelmem, azt túl soknak éreztem, de egyébként hibátlan.

Valentine_Wiggin 

Azt hiszem, tizenegyedikes voltam, mikor egy órára behozta az egyik osztálytársam. Mondanom se kell, volt, aki nagyon hamar elaludt rajta, de a többiek tágra nyílt szemekkel meredtek a képernyőre – és ez fennmaradt másfél órán keresztül – miközben nem láttunk semmi mást, csak azt, hogy a szereplők beszélgetnek.
Számomra ez egyike azokban az „univerzális filozófiai filmek”-nek, amik végigzongorázzák az emberi lét összes komoly kérdését, némelyikre adnak valamilyen választ, némelyikre nem, de azáltal, hogy elgondolkodtatnak róluk, a néző sokkal többnek érzi magát a film után, amiért része lehetett a töprengésben. Egy lapon említem ilyen szempontból a „Forrás”-sal, a „Tavasz, nyár, ősz, tél és tavasz”-szal, vagy az „Úttalan út”-tal. Az ember szerepe, az élet értelme, a vallás és a hit kérdése és ellentéte, a magány nehézsége, a halál szerepe az élet részeként mind fontos elemeit képezik ennek a másfél órának.
És hogy mit tanultam belőle? Mondhatom azt, hogy semmit, és mondhatom azt, hogy olyan hosszú listát kéne írnom, hogy nem tudom, tolerálná-e a snitt. Mert a film semmit nem rágott a számba, nem adta fel a leckét, amit bemagolhattam, de maga mögött hagyott rengeteg érzést, amelyek már mindig elkísérnek.
spoiler
Mindenkinek részt kell vennie ebben a vitában. Nem elég látni.

crissy

Több mint valószínű, hogy ha én belecsöppennék egy ilyen beszélgetésbe, tönkretenne. Összedőlne bennem minden, amit hittem eddig az emberiségről, a világról, és még csak el se tudnám dönteni, hogy ez jót tett-e nekem vagy nem.
Hatalmas film!

Londonna 

Klasszul összerakott, nagyon intellektuális filmecske. Végig lekötött, pedig „nem történik benne az égvilágon semmi”, csupán egy maréknyi (okos) ember beszélget egy szobában.
Tetszett, hogy a diskurzus közben bennem felmerülő kérdések is szinte kivétel nélkül előkerültek, és megválaszolást nyertek. Oké, maradt bennem hiányérzet (emiatt a mínusz egy csillag), de alapvetően üdítő élmény volt. Szeretem az ilyet, na.
A végén a csattanó megjegyzem bitang jó volt, bár nálam ennek ellenére elmaradt a kívánt hatás. Nem ütött akkorát, mint illett volna. (szerintem) Ez azonban nem von le az értékéből.
Sandy karaktere viszont totálisan felesleges volt. Az égvilágon nem tesz hozzá semmit, de legalább tenyérbemászóan idegesítő és irritáló is. Én legalábbis utáltam a fejét.

Greywind

Néhány ember egy szobában, ülnek és beszélgetnek. Mindez másfél órán keresztül. És mégis annyi drámai feszültség van a filmben, hogy képernyő elé szögez. Jó értelemben véve provokatív, kicsit kizökkenti az embert a komfortzónájából. Érdekes belegondolni John Oldman meséjébe.

Lione

Férjem egyik kedvenc filmje. Sokat mondogatta, hogy nézzük meg, mert egy szobában agyalnak arról, hogy lehetséges-e, amit a főszereplő állít… de valahogy sosem vitt rá a lélek. Aztán egyszer csak azt mondtam: oké, agyaljunk együtt. Nem bántam meg. Nem történik szinte semmi, nem megyünk sehova, mégis a torkomban dobogott a szívem. Zseniális.

(UI.: van egy Star Trek epizód, amelyet szintén Jerome Bixby írt… nos, akad egy kis párhuzam :D)

dontpanic

Szeretek úgy nézni filmeket, hogy semmit sem tudok róluk előzetesen. Általában nagyobb hatással vannak rám, mert semmilyen elvárásom nincs velük kapcsolatban, még csak az alapsztorival kapcsolatban sem. Ezt is így néztem meg, illetve nézették még velem.

Azokat a filmeket is szeretem, amik egy szűk kis térben játszódnak, és tulajdonképpen csak beszélgetnek bennük. Az a film, ami így is fenn tudja tartani a feszültséget, na az igazi mestermű. Ahogy ez is.

Nagyon jó film, csöndes, lassú folyású, de mégis nagyon intenzív.
A főszereplő azt állítja magáról, hogy 14000 éves, és átélte az egész emberi történelmet – a film tulajdonképpen a többiek reakciója a dologra. Mindannyian közel egy generációhoz tartozó egyetemi tanárok, mégis nagyon mások, mindenki másképp reagál.

Talán egy kicsivel jobban tetszett volna, ha a vége nyitva marad, és nem derül ki, hogy mi is az igazság, de persze így legalább a kíváncsiságunk kielégül. A legvégső csavarról nem tudom eldönteni, hogy hatásvadász vagy pedig az okozza az igazi katarzist.

Ez a film olyan, hogy veled marad, kb. egy hete láttam, de azóta is sokat emlegetem, ajánlgatom, beszélek róla és sokszor eszembe jut.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Lione

– Hiszel Istenben?
– Nem szorulok arra a hipotézisre, de lehet, hogy létezik.
– Mindenütt ott van. Csak te nem látod.
– Ja, ha csak ennyi telt volna tőlem, én is elbújnék.

Lione

Engem a Tórára neveltek, a feleségemet a Koránra, az idősebb fiam ateista, a fiatalabb szcientológus, a lányom a hinduizmust tanulmányozza. Ezzel az erővel szent háborút is vívhatnánk a nappaliban, de élni és élni hagyni a jelszó.

Lione

– Te szó szerint elhiszed, ami a bibliában van?
– Igen… vagy tudom, hogy sok változáson esett át, de az Úr egy emberen át szólt, hogy világossá tegye a tanítását.
– Elsőre talán nem volt érthető?

Lione

– Természetfeletti?
– Buta szó. Minden a természetben történik, akár elhisszük, akár nem.

Lione

Én most hazamegyek, és megnézem a Star Treket gyógyszer gyanánt.

Lione

– Nem lenne kényelmesebb a kertben üldögélni?
– Azt is szoktam. Nézem a csillagokat és tűnődöm.
– A primitívek minek tartották őket?
– Rejtélynek. Akkor Istenek voltak ott fent. Az őket ismerő sámánok beszéltek róluk.
– Igen, még ma is.

Lione

Jézus filozófiai tanítása a buddhizmus, némi héberizmussal nyakon öntve. Kedvesség, tolerancia, testvériség, szeretet, realizmus. Elfogadni az életet, olyannak amilyen. Itt és most. Az Úr országa, azt jelenti, hogy a Jóság itt van ahol lennie kell. Vagyok, aki vagyok.

Lione

Idő. Nem látható, nem hallható, laboratóriumban nem mérhető. Szubjektív érzet arról, hogy azzá válunk, amik vagyunk. Nem azzá, amik egy perce voltunk, nem is azzá, amik egy perc múlva leszünk.

Lione

A történelem utálja a vákuumot. A lyukakat jószándékú improvizációval töltik meg.

crissy

Harry: Edith, I was raised on the Torah, my wife on the Qu'Ran, my eldest son is an Atheist, my youngest is a scientologist, my daughter is studying Hinduism, I imagine there is room there for a holy war in my living room, but we practice live and let live.


Folytatása

Összehasonlítás

Az őslakó


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján