Az őslakó (Az őslakó 1.) (2007) 219

The Man from Earth
87' · amerikai · sci-fi, dráma, rejtély, kamaradráma !

John Oldman történelemprofesszor váratlanul bejelenti, hogy otthagyja az egyetemet. A meglepett kollégák felkeresik az otthonában, hogy nyomást gyakoroljanak rá, adjon magyarázatot a történtekre. Mindenki megdöbben, amikor kiderül, hogy mi a visszavonulás valódi indoka. Oldman professzor ugyanis… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

David Lee SmithJohn Oldman
Tony ToddDan
John BillingsleyHarry
Ellen CrawfordEdith
Annika PetersonSandy
William KattArt
Alexis ThorpeLinda Murphy
Richard RiehleDr. Will Gruber

Kedvencelte 66

Várólistára tette 141


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin

Azt hiszem, tizenegyedikes voltam, mikor egy órára behozta az egyik osztálytársam, hogy nézzük meg, ha már beteg a tanár. Mondanom se kell, volt, aki nagyon hamar elaludt rajta, de a többiek tágra nyílt szemekkel meredtek a képernyőre – és ez fennmaradt másfél órán keresztül – miközben nem láttunk semmi mást, csak azt, hogy a szereplők beszélgetnek.
Számomra ez egyike azokban az „univerzális filozófiai filmek”-nek, amik végigzongorázzák az emberi lét összes komoly kérdését, némelyikre adnak valamilyen választ, némelyikre nem, de azáltal, hogy elgondolkodtatnak róluk, a néző sokkal többnek érzi magát a film után, amiért része lehetett a töprengésben. Egy lapon említem ilyen szempontból a „Forrás”-sal, a „Tavasz, nyár, ősz, tél és tavasz”-szal, vagy az „Úttalan út”-tal. Az ember szerepe, az élet értelme, a vallás és a hit kérdése és ellentéte, a magány nehézsége, a halál szerepe az élet részeként mind fontos elemeit képezik ennek a másfél órának. A színészeket nem nagyon láttam másban, de szerintem ez valamennyire még hozzá is adott a hitelességükhöz… mert kicsit olyan érzés, mintha tényleg átlagembereket látnánk, akik néhány órára kiesnek a hétköznapi életükből, és szembesülnek ezekkel az érzelmileg és intellektuálisan is nagyon súlyos kérdésekkel egy barátjuk házában.
És hogy mit tanultam belőle? Mondhatom azt, hogy semmit, és mondhatom azt, hogy olyan hosszú listát kéne írnom, hogy nem tudom, tolerálná-e a snitt. Mert a film semmit nem rágott a számba, nem adta fel a leckét, amit bemagolhattam, de maga mögött hagyott rengeteg érzést, amelyek már mindig elkísérnek.
spoiler
Mindenkinek részt kell vennie ebben a vitában. Nem elég látni.

2 hozzászólás
Emerson 

Hatalmas film. Az utolsó másodpercig tornáztatja az ember agyát. Végig annyira figyeltem, nehogy lemaradjak valami apró jelentéktelennek tűnő információról, hogy már füstölgött a fejem.
Nem is nagyon lehet mit írni róla. Oda kell ülni a szereplők közé és hallgatni kell John történetét.

7 hozzászólás
Marcsi 

Semmi akció, semmi bonyodalmi szál. Egyetemi professzorok, egy szoba és egy hihetetlen teória!
Rengetegszer néztük már meg ezt a filmet és minden alkalommal csöndben, ezerrel odafigyelve. Nem kell túl sokat várni, de sokat fogunk kapni. :)
a kamerahasználat elég művészfilmes, de nem rontja az élményt, annak sem, aki nem szereti ezt

3 hozzászólás
Victorious 

Bevallom sokszor eszembe jutott ilyesmi. Milyen lenne az őskortól élni egészen napjainkig? Bár az én verziómban az volt, hogy egy modernkori ember kerül vissza, szóval nagyjából tudja mi mikor fog történni, de nem tud semmin sem változtatni :D
A film pedig annak ellenére, hogy azt látjuk 1,5 órán keresztül, hogy pár ember beszélget végig fenntudta tartani az érdeklődést. Érdekes témákat, kérdéseket feszegetett.
Különben szerintem kilehetett volna deríteni, hogy igazat mondott e vagy sem. Nem készültek róla képek az elmúlt 100 évben? Nem lehetne felkeresni pár régi ismerősét akikkel jóban volt régen? (spoiler) Persze erre is rálehet mondani, hogy az emberek is benne vannak a hazugságban meg, hogy szerkesztett kép, de a lényeg, hogy szerintem van rá mód.
Mivel hasonló rendező és színészek vannak ezért megnézem a második részt is az alacsony százalék ellenére.

Gabye

A páromat mindig nagy dilemma elé állítja hogy mit nézzünk. Mert én szerinte semmilyen filmet nem láttam – igaza van, legalábbis ami az utóbbi 10-20 évet illeti :-D Ő viszont mindent látott, legalábbis majdnem mindent. És mindig ezen megy a cimmogás, hogy nem akarom hogy miattam olyat nézzen amit már..Ő meg nem akarja hogy én miatta ne nézzem.. Szép kis páros :-DD Ez viszont neki nagy kedvence, uh mondta hogy nem baj ha megint megnézi, nekem meg látnom kell. Igaza volt.
Szeretem az ilyen elgondolkodtató filmeket. Teóriák, tulajdonképpen mindenféle konkrétum nélkül és mégis hihető..Nincs sok szereplő, nincs akció, csak beszélgetés. De a téma és a „problémafelvetés” annyira érdekes, hogy simán odaragasztott a képernyő elé. Egyetlen helyen – a Biblia témakörnél – lankadt kicsit a figyelmem, azt túl soknak éreztem, de egyébként hibátlan.

crissy 

Több mint valószínű, hogy ha én belecsöppennék egy ilyen beszélgetésbe, tönkretenne. Összedőlne bennem minden, amit hittem eddig az emberiségről, a világról, és még csak el se tudnám dönteni, hogy ez jót tett-e nekem vagy nem.
Hatalmas film!

Hippoforaccus 

Egy nagyon-nagyon minimáltáras film hét szereplővel, akik egy szobában beszélgetnek. Ez a beszélgetés viszont, amikor először láttam, annyira lekötött, hogy kb. öt percnek éreztem a történetet és úgy kiszáradt a szám (mert tátva volt), hogy nem tudtam megszólalni.
Az ember könnyen a szereplők közé tudja képzelni magát, akár az egyik színész helyébe, akár egy szabad sarokban kuporgó nyolcadikként, hogy egy-egy hozzászólással mosolyt csaljon a fele banda arcára, míg a másik felének gőz csapna ki az orrából.
Ha egy elgondolkodtató, cseppet sem látványos, de intellektuális és vicces sztorit kívánsz, ez a neked való.

Londonna 

Klasszul összerakott, nagyon intellektuális filmecske. Végig lekötött, pedig „nem történik benne az égvilágon semmi”, csupán egy maréknyi (okos) ember beszélget egy szobában.
Tetszett, hogy a diskurzus közben bennem felmerülő kérdések is szinte kivétel nélkül előkerültek, és megválaszolást nyertek. Oké, maradt bennem hiányérzet (emiatt a mínusz egy csillag), de alapvetően üdítő élmény volt. Szeretem az ilyet, na.
A végén a csattanó megjegyzem bitang jó volt, bár nálam ennek ellenére elmaradt a kívánt hatás. Nem ütött akkorát, mint illett volna. (szerintem) Ez azonban nem von le az értékéből.
Sandy karaktere viszont totálisan felesleges volt. Az égvilágon nem tesz hozzá semmit, de legalább tenyérbemászóan idegesítő és irritáló is. Én legalábbis utáltam a fejét.

Lione 

Férjem egyik kedvenc filmje. Sokat mondogatta, hogy nézzük meg, mert egy szobában agyalnak arról, hogy lehetséges-e, amit a főszereplő állít… de valahogy sosem vitt rá a lélek. Aztán egyszer csak azt mondtam: oké, agyaljunk együtt. Nem bántam meg. Nem történik szinte semmi, nem megyünk sehova, mégis a torkomban dobogott a szívem. Zseniális.

(UI.: van egy Star Trek epizód, amelyet szintén Jerome Bixby írt… nos, akad egy kis párhuzam :D)

Ratsui 

Új határtalanság, minden másodpercét átjárja a misztikum.
Az igazán tartalmas filmhez nem kell milliárd díszlet és fényes jelenet.
A nyitottságtól és a szellem világosságától csak úgy szikrázik az egész film.
Kiváló, ajánlom mindenkinek!


Népszerű idézetek

Lione 

– Hiszel Istenben?
– Nem szorulok arra a hipotézisre, de lehet, hogy létezik.
– Mindenütt ott van. Csak te nem látod.
– Ja, ha csak ennyi telt volna tőlem, én is elbújnék.

Valentine_Wiggin

A történelem utálja a vákuumot. A lyukakat jószándékú improvizációval tölti ki. Akkoriban könnyű volt hamisítani a múltat.

3 hozzászólás
Lione 

Engem a Tórára neveltek, a feleségemet a Koránra, az idősebb fiam ateista, a fiatalabb szcientológus, a lányom a hinduizmust tanulmányozza. Ezzel az erővel szent háborút is vívhatnánk a nappaliban, de élni és élni hagyni a jelszó.

Valentine_Wiggin

Elmondom a tízparancsolatot tíz szóban. Ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne!

Valentine_Wiggin

Furcsa, hogy a művészet milyen gyakran előzi meg az új tudományos koncepciókat.

Lione 

– Te szó szerint elhiszed, ami a bibliában van?
– Igen… vagy tudom, hogy sok változáson esett át, de az Úr egy emberen át szólt, hogy világossá tegye a tanítását.
– Elsőre talán nem volt érthető?

Valentine_Wiggin

– Hol voltál 1292-ben?
– Hol voltál te ma egy éve?

Lione 

– Természetfeletti?
– Buta szó. Minden a természetben történik, akár elhisszük, akár nem.

Valentine_Wiggin

Will: Hinni nem hiszek neked. Segítségre szorulsz!
John: Mindenki segítségre szorul.
Will: Hát, egyesek jobban, mint mások.

Valentine_Wiggin

Edith: Bánod, amiket mondtál?
John: Bánom, hogy mondtam.


Folytatása

Összehasonlítás

Az őslakó


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján