Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz (2003) 101

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring · 봄여름가을겨울그리고봄 (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom)
103' · dél-koreai, német · dráma 16

0 díj · 1 jelölés

Senki sem mentes az évszakok hatalmától, azok évenkénti születési, fejlődési és hanyatlási ciklusától. Még az a két szerzetes sem, akik a hegyekkel körülvett tavacska mellett osztoznak egy remetelakon. Az évszakok változása nem csak a természetre, hanem a benne élő emberekre is erős hatást… [tovább]

angol

Képek 13

Szereposztás

Oh Yeong SuAz idős szerzetes
Kim Jong HoA gyermek szerzetes
Seo Jae KyeongA kamasz szerzetes
Kim Young MinA fiatal szerzetes
Kim KidukA felnőtt szerzetes
Ha Yeo JinLány
Kim Jung YoungA lány anyja
Ji Dea HanJi detektív
Choi MinChoi detektív
Park Ji AA kisbaba anyja

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 43

Várólistára tette 109


Kiemelt értékelések

Atomsk

Kim Ki-duk filmjeit nehéz összegezve értékelni, hiszen legalább ugyanannyi rossz filmet csinált, mint jót, ha nem többet. Ez szerencsére a jók, sőt: a legjobbak közé sorolható. Képes a buddhista lét esszenciáját átadni, ahogy Sziddhárta könyvével Hesse is képes volt nagyon olvasmányosra, befogadhatóra és Európai ember-közelire megírni egy, a megvilágosodáshoz vezető út lépéseit.

1 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Erre a filmre nem tudom, mit mondjak. Minden annyira üresnek hatna, hogy sehogy nem illik ide. Az egész filmben alig hangzik el szó, de minden pillanata, minden apró mozzanat szimbólum, és olyan örök igazságok vannak jelen ebben a történetben, amihez nem kell még érdeklődni sem a buddhizmus iránt, hogy megértsük, mert véleményem szerint számtalan vallás, és filozófiai irányzat kimondja őket. Tényleg csoda minden perce, nem kell név a karaktereknek, hiszen valahol pont ezért tudja átérezni a helyzetüket a néző, megérteni, mit jelent az ő útjuk. Még nagyon sokszor meg fogom azt hiszem nézni, mert tudom, hogy százszor több van benne, mint amit elsőre láttam, pedig így is órák óta töprengek rajta, és talán napokig fogok. Bár együtt alkotnak egészet, azt hiszem, az az évszak, aminek a tartalma a legjobban megragadott, az ősz volt… nem csak a főszereplő, és az idős szerzetes, de a rendőrök szerepe miatt is.

Gwener 

Lenyűgöző és gyönyörű.
Buddhista film – ha buddhista lennék és nem keresztény, biztos mást (többet?) jelentene. De így sokszor csak próbáltam „ellazulni” és úgy megérteni a szimbólumokat; és elfogadni sok dolgot, ami alapvetően nagyon távol áll tőlem.

Szerettem a lassúságát, szerettem a csendjeit, szerettem a képi megjelenítését – az ilyen képekkel-mesélős filmeknél minden halk szónak és apró nesznek jelentőségteljes súlya van. Mindennek erős jelentése van: csak a két rendőrnek van neve, az anyukának „nincs” arca, stb. Mély és megfoghatatlan gondolatokat ébreszt, amik csak cikáznak az ember fejében, szavakba nem is lehet önteni őket, inkább csak érzések. Biztos hogy meg fogom nézni újra.

mohapapa

Teljesen intellektuális szüzen fogtunk bele szerelmetesfeleségtársammal a filmbe. Így nem tudtam, mit várjak. Mivel nem pörgős akció-filmről van szó, hagyott időt a ráhangolódásra. Nem is kellett hozzá sok idő.

Szóval lassú a film, ráérős. Ez jobbára egyet jelent a doszt-unalommal, de itt nem erről van szó. Mielőtt idebillentyűzném a spanyolviaszt: nem sokat tudok a buddhizmusról, azon kívül, hogy nem kapkodnak, ráérnek, átgondolnak és hagyja a dolgokat a maguk medrében folyni. Összhangra törekszik elsősorban az emberen belül, hogy kívül is összhang legyen.

Erre van a filmben egy gyönyörű, okos jelenet. spoiler Már emiatt érdekes megnézni a filmet. Jómagam ráeszméltem, hogy nem lehet másokat megmenteni önmaguktól, s úgy különösen nem, ha nem hagyom, hogy a tetteik beérleljék a megfelelő következményeket, ha minduntalan mentesítek a következményektől.

Többször nézős, bizony!

Remake

Koreai gyöngyszem – írják a filmről, és valóban az. Tökéletes elmerülés, belebújás egy olyan gyönyörbe, ami hosszan bizsereg. Akár hányszor nézem meg (viss
za-visszatérő filmem), átlépek egy olyan meditatív állapotba, amiben nem kiüresítem magam, hanem inkább hogy betöltöm.

Az apró csend-csodákból, a természetességből gyűjtögetek és próbálom sokáig megőrizni magamban. Nem a kis szigetre vágyom, nem a remete életre, a teljes elvonulásra – hogy is vágyhatnék erre, (talán) nem is megvalósítható – hanem arra, hogy mindezekből és mindezeket „éber”, túlságosan is valós mindennapjaimban néha megleljem. Mint a gyöngyöket, az óceán mélyén. Ki-duk Kim filmjei kevés szóval, akár szavak nélkül is érthetőek. Igaz, alkotásai megosztják a szakmát és a nézőket, mert sokszor feszegeti a határokat, mind a brutalitás, mind az erotika felé. De a filmjei által egy olyan rendezőt ismerhetünk meg, akinek mind a lelke, mind a szeme nyitott, és a befogadóképessége határtalan. A Tavasz, nyár, ősz, tél…és tavasz önéletrajzi ihletésű film.
Ki-duk Kim annak ellenére, hogy sohasem tanulta a filmes mesterséget, az ehhez kapott tálentumát, az ösztönösségével együtt gyönyörkeltően mutatja meg nekünk. . Az alkotások képi világa, a hozzájuk választott zene, az egyszerű, rövid, de mégis sokat jelentő mondatai, visszavisznek a teremtés, a születés, a létezés gyökereihez.
És igen, mindezek Tudásához is elvezet. S ha elsőre nem is mindent látunk meg a filmben, újra és újra nézhetjük, mint egy körforgásként, úgy, ahogy a tavaszra nyár jön és ősz és tél és tavasz.

kkatja

Nagyon szép tanítás az élet körforgásáról, az örök állandótlanságról, amit hiába próbálunk folyton pillanatokba merevítve megállítani, ez nem sikerülhet sohasem, megtanulhatnánk már! Nincs semmi, ami állandó lenne (az állandótlanságot kivéve)!

StAngela

Azóta érlelődött bennem, hogy megnézem, amióta egy kedves tanárom és egyben jó barátom ajánlotta. Most pedig volt időm, így leültem megtekinteni. Nos, egyáltalán nem könnyű beszélni erről a filmről. Az életet példázza a maga fenséges és időnként szörnyű valójában. Minden tapasztalás, öröm és bánat megjelenik benne. Mivel nem pörgős így a néző teljes lelkével együtt tud érezni a tanítvánnyal. Ugyanolyan kíváncsi, szerelmes, csalódott, dühös majd békére lelt mint ő.
Elgondolkoztatott és magamba nézésre ösztönzött. Nagyon megszerettem.

Mark 

Oldalakat lehetne írni, hogy miért zseniális ez a film. Én mégis csak annyit mondanék mindenki nézze meg.

alfwenn

gyönyörű és rendkívül sokatmondó film, persze szükséges hozzá egy hangulat, ami megengedi, hogy európai magyarként egy kicsit higgy a buddhizmusban, a lélekvándorlásban, a szimbólumok erejében és az élő és lélegző dél-koreai kultúrában.

carragher 

Én eleve elutasító vagyok minden keleti filozófiájú dolgok iránt.
Az örök körforgás, buddhista film szép tájakon de semmi újdonságot nem kaptam belőle. Lehet,hogy valakinek élete filmje volt de nekem csak egy film.
Valaki írja oldalakat tudna írni a mondani valójáról át szerintem max négy mondatott tudok írni. Minden évszakról egyet.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Néha el kell engednünk, ami a miénk volt. Amit te szeretsz, másoknak is megtetszhet.

Valentine_Wiggin 

A szenvedély birtoklási vágyat szül. Az pedig gyilkos gondolatokat.

Valentine_Wiggin 

Mit gondolsz, mit érezhetett a hal, a béka, és a kígyó? Keresd meg őket, és szabadítsd meg őket a terhüktől, akkor én is megszabadítalak a tiédtől. Ha viszont csak egy is elpusztult közülük, örökké a szívedben fogod viselni ennek a kőnek a súlyát.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján