Az éhezők viadala (Az éhezők viadala 1.) (2012) 1022

The Hunger Games
142' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, thriller 16 !

6 díj · 8 jelölés

A jövőben járunk, amikor Észak-Amerika romjain Panem országának tizenkét körzete található. Minden évben minden körzetből a Kapitólium kiválaszt egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az Éhezők viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben… [tovább]

angol · magyar

Képek 48

Szereposztás

Jennifer LawrenceKatniss Everdeen
Josh HutchersonPeeta Mellark
Liam HemsworthGale Hawthorne
Donald SutherlandSnow elnök
Woody HarrelsonHaymitch Abernathy
Stanley TucciCaesar Flickerman
Elizabeth BanksEffie Trinket
Lenny KravitzCinna
Toby JonesClaudius Templesmith
Wes BentleySeneca Crane

További szereplők

Kapcsolódó zónák

Az éhezők viadala

123 tag · 25 karc · Utolsó karc: 2020. december 3., 19:47 · Bővebben


Kedvencelte 303

Várólistára tette 77


Kiemelt értékelések

Theana 

Gyomorforgatóan jó társadalomkritika. Öt évvel ezelőtt láttam legutóbb, akkor teljesen más élményként hatott rám, mint most, és a könyveket is olvastam egyszer régen, de őszintén szólva nem tudnám részletekbe menően visszaidézni. Azonban a maga nemében jó könyvadaptáció lett: összetartotta a cselekményt, a karaktereket jól formálta, engem kifejezetten feszülten tartott a viadal alatt is. Viszont vannak apró jelenetek, amiknél a könyvre támaszkodtam, spoiler, emellett a film javára kell írni, hogy nemcsak Katniss szemszögét mutatja be, hanem azt is, mi történik a színfalak mögött: hogyan kontrollálják a játékot vagy mi hangozhat el a fejesek között. Zavaró volt a szemnek a kameramozgás, amikor rángatták a gépet, de ez segített, hogy bele tudjam képzelni magam Katniss helyzetébe.
A Y/A műfaj egyik legjobbja. Az álcázott diktatúra, amivel tisztában vannak, de nem mernek felszólalni, mert akkor elviszi őket a fehér kocsi, egy világ, ami magasról letojja a nyomorgó körzeteket, mert Ott pompa van és jólét, és különben is Ő elhozta a békét, amire minden alkalommal emlékeztetni akar, vagyis hogy ő irányít. Mindenki az ő bábja: még a tapsikoló közönség Tucci előtt és a pumát irányító Lucia is, mindenki az. Kicsit előreszaladtam, de zseniális. És hát a legvége: a bogyók.

Szeszj 

Nagy kedvencem volt még régebben, nagyon sokszor láttam már, azt hiszem hogy utoljára 2015-ben láttam, azt hittem hogy nem fog annyira tetszeni most mint régen de elég nagyot tévedtem, még mindig imádom. A filmet előbb láttam mint hogy a könyvet olvastam volna, ami igazából annyira nem is zavaró mert szerintem remekül hozza a könyvet, oké pár dolog kivan hagyva, egy kicsit átírva de én azt mondom hogy ez nem annyira vészes.
Maga a történet nagyon érdekes és egyedi, már régebben is magával ragadott és közben persze szörnyülködtem azon hogy mennyire borzasztó ez az egész, mennyire elvannak nyomva az emberek és csak a egyes körzetben és persze a Kapitóliumban spoiler, meg maga a Viadal is egy rémes dolog. Show elnököt a könyvben se kedveltem, de itt még rémesebb.
A szereplők jók, Jennifer Lawrence tökéletes Katniss szerintem, jól hozta a szereplő merészségét és okos gondolkozását. De úgy szint Josh Hutcherson is remekül hozta a szerepét. spoiler
A látványvilága szép, a viadal helyszíne szerintem nagyon látványos és részletes. Mondjuk a kamera mozgás néha sok volt, kicsit rázkódós.
Szerintem egy nagyon jó adaptáció egy jó könyvből. Biztos hogy máskor is megnézem még.
https://media1.tenor.com/images/6ffd2e855486456881e96b7…
http://imagesmtv-a.akamaihd.net/uri/mgid:file:http:shar…
https://media4.giphy.com/media/v1.Y2lkPTc5MGI3NjExcTg1d…

pvik13 

Nagyon jó az alapötlet! ami igaz az igaz könyvfeldolgozás és pont az a jó hogy az a jófajta :D

Törpillaa 

❤❤ Imádom, imádom, imádom, imádom. ❤❤
Ez a rész az egyik leges legjobb rész. Imádom, már amikor először láttam tudtam, hogy nagy kedvenc lesz, és muszáj lesz beszereznem a könyvet is. Előbb láttam ezt a részt, mint olvastam, de nem bántam meg. Még mindig ámulatba ejt az alaptörténet, és mindig találok olyant, ami másképp történik a könyvben. Nagyon, nagy kedvenc nekem Katniss. Nagyon tetszik a személyisége, bátorsága, kitartása, és soha nem hagyja cserben a családját. Jennifer Lawrence nagyon jól megformálta a karakterét, és nekem itt lett a legnagyobb kedvenc színésznőm. Addig nem is igazán bírtam, de Katniss karaktere nagyon jól áll neki. Imádom Peeta-t, Gale-t is. Ők is nagy kedvenceim. Peeta nagyon bátor volt végig, imádtam, őt is az elejétől kezdve. Josh Hutcherson nagyon cuki fiú, és neki is nagyon jól állt a Peeta karaktere. ❤❤. Imádom Liam Hemsworth-t, és ez a szerep nagyon jól áll neki. ❤❤ Akik még nagyon a szívemhez nőttek, Rue, Prim, Cinna, és Haymitch. Néha még Effie is, a rózsaszín hajával. :D
Snow elnököt meg ki nem állhatom nagyon nem csípem a karakterét, se a filmben, se a könyvben. Egyáltalán nem szimpatikus. Se Seneca, bár őt a végén megsajnáltam, de csak egy kicsit.
Suzanne Collins nagyon jó írónő teljesen beleéltem magam a filmbe is, és a könyvbe is. Végig nagyon élveztem, az első perctől tudtam imádni fogom Suzanne Collins elképzelt világát, mind könyvben, mind a filmbeli világot. Egyszerűen zseniális, fantasztikus, imádom. ❤❤

4 hozzászólás
Zahra 

Újranézve is ugyanannyira imádtam a filmet. Nagyon egyedi az elképzelés és jól is lett megoldva.
a karakterek szerethetőek, bele tudod élni magad a filmbe.
Katniss végre nem egy nyávogó főszereplő. Küzd a családjáért és szeretteiért. Na meg az életéért
Peeta is abszolút kedvenc lett, olyan kis aranyos és Ő sem egy sablonszereplő.
A tüzes ruha is szuperül nézett ki és az összes jelmez látványos.

2 hozzászólás
Nihilchan 

Izgalmas, látványos és szerethető. Katniss belevaló; mindenképpen kiemelkedik kategóriája hősnői közül. A könyvet azért jobban élveztem, de abszolút rendben van a film is.

Valentine_Wiggin 

Kiemelkedő darab a YA műfajban. Blogom olvasói tudhatják, hogy alapvetően eléggé ellenségesen viselkedem az ezen két nagybetűvel meghatározható művekkel szemben, mert véleményem szerint (különösen a számomra kedves sci-fi műfajban), nagyon gyenge, az alapműfajt nagyban felhígító alkotások születtek. Az éhezők viadala azonban komoly kérdésekkel áll elő, tényleg remekül kihasználja a disztópia lehetőségeit, gúnyolja a valóságshow-kat, kemény társadalomkritikát fogalmaz meg, foglalkozik a propaganda szerepével, és hogy ebben a helyzetben mit kezd a főhősnő, aki tulajdonképpen a „kisember” az egész forgatagban, aki lassanként megszűnik önmaga ura lenni.
Katniss karaktere szerethető, a többi YA hősnővel ellentétben nem csak mondják róla, hogy vagány és gondolkodik, hanem tényleg vagány és gondolkodik, dönt, cselekszik, és felelősséget vállal. Szerintem a film egyik erénye, hogy az ő karakterét még szerethetőbbé sikerült tenni, mint a regényekben.
A látványvilág hol szép, hol kimondottan sötét és nyomorúságos, attól függően, hogy épp mit kell megjeleníteni, ugyanúgy átélhető a Kapitólium fényűzése, mint a szegényebb körzetek nyomora és éhezése. A zene itt még kicsit kevésbé ragadott meg, mint a folytatásokban, de már itt remekül megalapozta a hangulatot.
A mellékszereplők ugyancsak érdekesek, megérthetőek, bár itt még nem igazán foglalkoztak velük komolyabban. Összességében, számomra ez a sorozat a YA műfaj koronázatlan királyának tekinthető.

Echo

Úgy szeretem ezt a filmet!!
Imádom a disztópiákat és szerintem ez az egyik legjobban sikerültek közé tartozik. A Világ felèpítès nagyon jó, a történet izgalmas és a főszereplő is egész kedvelhető. Nekem igazából csak Peeta-val van problémám. Nem igazán rajongok érte. Feleslegesnek érzem.

rhysciar

Ha karácsony, akkor Éhezők viadala. Nem tudom miért, de ilyenkor mindig megjön hozzá a kedvem :D

2 hozzászólás
ellamuci 

Nagyon tetszett a történet, a szereplőket nagyon jól összeválogatták. Szerettem nézni Katniss És Peeta szerelmespárt. Kedvenc filmem lett. Peeta színészként is kedvencem. :)


Népszerű idézetek

Zeyna382

Remény. Az egyetlen dolog, ami erősebb a félelemnél.

Pandalin 

Effie: Boldog viadalt és sose hagyjon el benneteket a remény!

Pandalin 

Katniss: Akkor meg minek van itt?
Haymitch: Ó hát a pia miatt…

Theana 

Gale Hawthorne: Mi lenne, ha idén senki nem nézné? Akkor mit csinálnának?
Katniss Everdeen: Az kizárt lenne.
Gale Hawthorne: És ha mi sem néznénk?
Katniss Everdeen: Kizárt.
Gale Hawthorne: Szurkolsz a kedvencednek, akit úgyis megölnek. Ez beteges!
Katniss Everdeen: Gale!
Gale Hawthorne: Ha senki nem nézné, akkor nem lenne viadal. Ilyen egyszerű.

Theana 

Haymitch Abernathy: Szép…
(Tapsol.)
Haymitch Abernathy: Szép volt, kicsim.
Katniss Everdeen: Köszönöm.
Haymitch Abernathy: Dögös a ruhád is.
(Effie mosolyog. Haymitch ránéz.)
Haymitch Abernathy: Á, nem a tiéd.

soulway

Katniss: Mi?
Caesar: Úgy látom valaki lámpalázas. Azt mondtam, hogy a minap nagyon hatásos volt a belépőd a nyitóünnepélyen. Mesélsz nekünk róla?
Katniss: Hát én csak reméltem, hogy nem égek szénné.

soulway

Caesar: Üdvözöllek Peeta, hogy találtál a Kapitóliumba? Csak azt ne mond, hogy térképpel.
Peeta: Hát elég furcsa, nagyon más, mint ahonnan jöttem.
Caesar: Furcsa. Mire gondolsz, mondj egy példát!
Peeta: Oké, hát ő.. például nagyon furcsák a tusolók.
Caesar: A tusolók? Nálunk mások a tusolók.
Peeta: Volna egy kérdésem Caesar. Nincsen rózsa illatom?

Theana 

Katniss Everdeen: Soha nem lesz gyerekem.
Gale Hawthorne: Nekem lenne. Ha nem itt élnék.
Katniss Everdeen: De itt élsz.
Gale Hawthorne: Tudom. De ha nem.

soulway

Peeta: Nem akarom, hogy megváltoztassanak.
Katniss: Hogy változtatnának meg?
Peeta: Nem tudom. Olyan leszek, ami nem vagyok. Nem akarok egy bábfigura lenni a játékukban.
Katniss: Úgy érted nem akarsz gyilkolni?
Peeta: Nem. Vagyis persze muszáj lesz, mint mindenkinek, ha úgy alakul, de szeretném, ha megmutathatnám nekik, hogy nem birtokolhatnak. Ha már meg kell halnom, legalább hű legyek magamhoz.

Pandalin 

Effie: A játékmesterek megbüntetik.
Haymitch: Kit? Katnisst? Peetat? Már megtették…Lazíts a fűződön és igyál valamit!


Folytatása

Összehasonlítás

Az éhezők viadala


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján