A beavatott (A beavatott 1.) (2014) 845

Divergent
139' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, rejtély 16 !

Beatrice Prior a nem túl távoli Chicagoban él, ahol a társadalom öt csoportra tagolódik, melynek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Az emberek rájöttek, hogy a világban dúló háborúkért nem politikai ideológia, vagy vallási meggyőződés, hanem a személyiségben rejlő… [tovább]

magyar
angol

Képek 32

Szereposztás

Shailene WoodleyBeatrice Prior
Theo JamesNégyes
Kate WinsletJeanine Matthews
Jai CourtneyEric
Miles TellerPeter
Ashley JuddNatalie Prior
Zoë KravitzChristina
Ray StevensonMarcus Eaton
Tony GoldwynAndrew Prior
Maggie QTori

További szereplők

Kedvencelte 191

Várólistára tette 109


Kiemelt értékelések

Theana 

Szeretem ezt a filmet minden hibája ellenére és láttam már rosszabb adaptációt, amelynek csupán a címe egyezett a könyvvel. Igen sarkosított nézőpontú ez a világ, bár a kasztrendszerekkel mindig az volt a baj, hogy nem volt átjárás a szintek között: nagyobbra tartod az intellektualitást, mint az igazságszolgáltatást vagy a másokért való életet? Akkor Művelt vagy. A szélsőségesség az úr. Felettébb érdekes téma, az első rész pedig jó bevezető ebbe a világba.
A sok-sok csillag a mondanivaló miatt jár főként, még ha néha kissé hatásvadász módon is tálalja a néző elé. Áthidalni a szorosan bedobozolt kategóriákat, mert az az igaz szabadság kulcsa. Egy ember túlságosan összetett ahhoz, hogy egy csoportba tudják sorolni. Ezzel együtt pedig egy ellentétes gondolat is felmerül, ami kapcsán nem akartam a nemzetközi jog fogalomtárából hasonlatot hozni, de nem tudok rá találóbb kifejezést: az egyenlők között vannak egyenlőbbek. Vajon miért készül ennyi kiválasztott témakörű alkotás?
Olvastam, hogy sokan egyáltalán nem voltak megelégedve Shailene-nel, én pont az itt nyújtott alakításáért kedveltem meg és azóta is érdeklődéssel figyelem a munkásságát.
A young adult műfajból már egy ideje úgy érzem, hogy kinőttem, ezt mégis egy elég jó darabnak tartom a társai között, mert érdekes témákat boncolgat – kasztrendszer, önkeresés, önfejlesztés –, végig izgalmas a fordulatok és a kidolgozott akciójelenetek miatt. És hogy ki ne hagyjam: Eriic. Ilyen szadista karaktert is ritkán látni filmekben, de a sármja örök.

3 hozzászólás
Szeszj 

A könyvnek nagy rajongója voltam, imádtam mindegyik kötetet, bár az első rész volt a legjobb szerintem. Veronica Roth érdekes világot épített fel, bár mindig sajnáltam hogy nem nagyon ment bele egyes kasztok részletezésébe. Úgy gondolom hogy a film azért elég jól hozta a könyvet, persze hagytak ki részleteteket de mégis én azt mondom könyv hű lett.
A látványvilága jó, a teszteket pedig elégé eltalálták. A szerelmi szál egy kicsit gyenge, a könyvben azért jobban fel volt vezetve de azért ez elnézhető.
A casting is jó, én Theo Jamesel nagyon is megvagyok elégedve szerintem tökéletes Négyes lett. Shailene Woodley is jó, jól hozta Beatrice szerepét. Mondjuk nekem nagy kedvencem Jai Courtney, imádtam a csávót! :D
Én azt mondom hogy tényleg egy jó adaptáció, pörgős, érdekes, jó szereplők, izgulni is lehet rajta. Én ajánlom, meg persze a könyvet is.
https://64.media.tumblr.com/17b4a18a8ce604bd1dc3ee71aae…
https://64.media.tumblr.com/1e055fd6b6a1e9fb93fa1011e81…

Törpillaa 

Imádom ez rész nekem még nagyon tetszik. Bár még nem olvastam a könyvet. Theo Jamest egyszerűen imádom annyira tetszik a karaktere. Jók voltak a színészek és tetszett a történet is.

4 hozzászólás
Valentine_Wiggin

Ajjaj. Ez a film nagyon kettős érzelmeket váltott ki belőlem – tegyük hozzá, a könyv is.
Az alapgondolata szerintem érdekes, sőt, egészen kiváló. Torzítva a platóni filozófiát hoz létre egy abszurd kasztrendszert, majd az abból kitörni próbáló, egyéniségként érvényesülni akaró figurákat állítja az élre követendő példaként.
A probléma az egésszel, hogy… valahogy nem működik. Tris szimpatikus, fejlődőképes, kitartó főhősnő, aki kellően talpraesett, Négyessel jó párost alkotnak, nem rohan sehová a kapcsolatuk, érezni köztük a köteléket, és a két színész is tehetséges, jól is mutatnak együtt. Viszont, például a mellékkarakterek tényleg papírlap komplexitásúak. Egyes szereplőket alig tudtam megkülönböztetni egymástól, és Kate Winsletet bár alapvetően nagyon bírom, itt annyira vérszegény a karaktere, és annyira látványosan nem is szeretne a vásznon lenni, hogy nem tudtam igazán értékelni a munkáját.
A platóni filozófián való csavarás ugyan ügyes, de a szándékosságában kételkedem, mert a történetről süt, hogy az író nem igazán értette meg – ahogy például a művelteket kezelte, az szerintem röhejes. Gyakorlatilag kimondja, hogy ha valaki intelligens, és az intelligenciát helyezi az értékrendje csúcsára, az szükségszerűen egy ambíciózus, törtető, másokon is átgázoló emberré válik, és az utolsó pillanatig nem mutat ellenpéldát, sőt, a további kötetekben inkább ráerősít. Lehet, hogy velem van a baj, de én ezt egy végtelenül negatív üzenetnek tartom, amit nem szabad példaként sugallni a fiataloknak. Azt már meg sem említem, hogy már megint beleestünk, az „elvileg okos karakterek eszméletlen ostobaságokat csinálnak, mert plot miatt ennek vagy annak kell történnie” hibába, legyen szó akár az antagonistákról, akár mondjuk Tris öccséről.
Az önfeláldozókon ejtett csavar spoiler itt is, a könyvben is tetszett, mint ahogy maguk a próbák is (különösen a szimulációs). Nagyon ötletesen lett felépítve, hogy hogyan kell bizonyítaniuk a bátorságukat a karaktereknek, és hogyan ismeri fel a helyzetet egy a dolgokat komplexebben látó figura. A hangulat szintén megkapó, és a film úgy összességében pörög, nem ül le, szórakoztató marad az utolsó pillanatig. Nem mondanám, hogy kifejezetten ajánlom, de ha csak egy laza tinifilmet szeretnénk, amin azért néhány ponton el lehet kicsit gondolkozni, akkor nem rossz.

Littlegirl 

Már egy ideje szemezgettem vele, de sohasem mertem belekezdeni. A könyvet nem olvastam, de a film nagyon jó volt, sőt, kedvenc is lett. Érdekes volt, ahogy bemutatták a csoportokat. Kicsit Éhezők Viadala feelingem volt tőle, de szerencsére eltért. Itt mindenki megválaszthatta, melyik csoportba tartozhat. Tris elég bátor volt ahhoz, hogy meglépje ezt. Bár szegény lányról kiderült pár dolog, de akkor is, nem bújt el a csigaházába.
Négyest is eléggé kedveltem. Nem volt az a tipikus szigorú kiképző, akit nem érdekelnek az emberei. Sokkal emberbarátibb volt, mint a másik. Ugyanakkor volt benne egy kis titokzatosság is.
A film eseményeiről csak annyit, hogy nem hagyott unatkozni. Igaz, voltak átmenetek, de főleg akcióban dús jeleneteket lehetett látni. Tris családjáról is kiderült, hogy egyáltalán nem Önfeláldozók ágába sorolhatóak, valamint a testvére sem volt az a tesze-tosza. Azonban a vége…Megsajnáltam őket és átéreztem is a helyzetüket.

AniTiger 

Shailene Woodley-nak mié' nem szólt senki, hogy ha folyton ide-oda mozog a szembogara, akkor egy dunaújvárosi csaj agybajos lesz? Pláne, ha sokadszorra képes megnézni a filmet, mert szerette a könyvet? Totál idegbajos leszek, ahányszor a képernyőre nézek… -.-
A szereplők továbbra sem a könyvbéliek, bár kezdem elfogadni Tobájöszt… Azért ha választanom kéne, maradnék a szuper-szemétláda, ám itt szuper-dög(ös) Ericnél. :D

A sztori? Áhhh… Olvassátok el könyvben inkább.

ellamuci 

Még nem olvastam a könyvet. Már háromszor/ négyszer megnéztem, soha nem lehet megunni. :D A film tetszett és a karakterek kitűnően szerepelnek. Négyes karakter iszonyú jó pasi :D

Nihilchan 

Nagyon szerettem könyvben az első részt. Most visszaolvastam az értékelésem Molyon és szomorúan állapítottam meg, hogy megöregedtem. Ami anno tetszett, az most nagyon zavart. Shailene Woodley nem gyakorolt rám mély benyomást, de jobban fájt, hogy az egykor rajongott Négyesnek olyan színészt castingoltak, aki kicsit sem tetszik. De ízlések és pofonok, így jártam. A film akció része rendben volt. A romantikus nyávogás sok volt nekem, ám tagadhatatlanul nem én vagyok a célközönség. De egyébként meg nézhető és kedvelhető is. Azért a folytatásokat illene megnézni…

krlany 

Arra gondoltam, hogy megnézem, miért van mindenki oda a könyvért… Most azon gondolkodom, hogy egyáltalán megnézzem-e a második részét… a könyvről már letettem.
… mert amúgy meg maga a világ, amiben játszódik, érdekes. A sztori kicsit bénácska, ennél azért jobbat össze szoktak rakni, ha már egy világot sikerült… a többivel viszont van bajom… igazából volt… most hogy gondolkodom rajta, már alig emlékszem rá, pedig még egy éve sincs, hogy láttam. Nem bírt túlságosan megérinteni.
Sajnálatos módon számomra attól nem lesz jó egy film, hogy épp az aktuál szépfiúcska, vagy szépkislány játszik, játszik(?) benne.

3 hozzászólás
zsebibaba007

Theo James tokeletesse teszi a filmet. Masra nem is nagyon emlekszem belole, csak arra, amikor felmeztelen xD


Népszerű idézetek

kirimatou 

– A nevem Négyes.
– Mi? Mint a szám?
– Igen, mint a szám.
– Az egy, kettő, három foglalt volt?

1 hozzászólás
Theana 

Mindenki tudja, hova tartozik. Kivéve engem.

Bogesxd 

Peter: Miért mondanám el, úgyse lősz le.
Tris: Miért gondolják ezt az emberek?

Bogesxd 

Ha nem tartozol sehová, nem irányíthatnak.

kirimatou 

– Te csoportváltó vagy? Vagy ide születtél?
– Viccelsz?
– Nem.
– Ki mondta, hogy beszélhetsz hozzám?
– Bocs, de olyan közvetlennek tűnsz.

Ad3lka

Four: You're weak. You have no muscle. You're never gonna win, not like that.
Tris: That's good to know.
Four: Yeah, you have to use your whole body.

Stay_Humble

Tris: The factions. Why do you have all of them?
Four: I don't want to be just one thing. I can't be. I want to be brave and I want to be selfless… Intelligent and honest and kind.


Folytatása

Összehasonlítás

A beavatott


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján