Aranypolgár (1941) 59

Citizen Kane
119' · amerikai · dráma

1 díj · 8 jelölés

A „Nagy ember” William Randolph Hearst volt, az Aranypolgár pedig alig leplezhető gúnyrajz a század első, hihetetlen hatalommal bíró sajtómágnásáról."Rózsabimbó" – ez az utolsó szava a palotájában magányosan haldokló milliomosnak, s ezen a nyomon indul el egy újságíró, hogy megfejtse e páratlan… [tovább]

Képek 2

Szereposztás

Joseph CottenLeland
Dorothy ComingoreSusan Alexander Kane
Agnes MooreheadMrs. Mary Kane
Ruth WarrickEmily Monroe Norton Kane
Orson WellesKane
Ray CollinsJames W. Gettys
Erskine SanfordHerbert Carter
Everett SloaneMr. Bernstein
William AllandJerry Thompson
Paul StewartRaymond

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 6

Várólistára tette 62


Kiemelt értékelések

Ri_ver 

Ez a film a szeretetről szól. Egy kisfiúról, akit elszakítanak a gyerekkorától, aztán próbálták kinevelni, hogy értelmiségi legyen ha felnő. Többször is elmondják benne, Kane csak azt akarta, hogy szeressék őt. Csak ő maga nem tudott igazán szeretni, így mások sem tudták őt.
Egyelőre csak Kane fejébe láttam bele igazán, már így is tetszett, de a következő pár hétben úgyis meg kell még néznem legalább százszor egy sulis projekt miatt. Abban egészen biztos vagyok, hogy még pár nézésre tud majd újat mutatni.

Emerson 

Az RKO 281 óta rá vagyok izgulva a filmre. Abban ugye jó nagy részt kanyarítottak ennek a filmnek a rendezési mikéntjével kapcsolatban és elkönyveltem, hogy a Citizen Kane mekkora alkotás, szóval nem halhatok meg anélkül, hogy láttam volna (mondhatni bedőltem a hype-nak). Nem szeretem ízekre szedni a filmtörténet nagy alkotásának vélt műveit, ezért nem részletezném a csalódottságomat. Számtalan jobb filmet láttam már a 40-es évekből, pedig azokat nem is lengte körül ekkora üdvrivalgás. Ez számomra csak egy közepes filmélményt nyújtott és szerintem egy év múlva már nem is fogok rá emlékezni.

Horváth_Evelyn 

Nagyszerűen lett filmezve. A technikai rész a korához mérve innovatív. A színészi munka kiváló. Maga a történet nem nagyon kötött le, de a történetvezetés tetszett. Amúgy tényleg csak azt emelném ki, hogy mennyire jól lett megcsinálva. Ahhoz képest, hogy 1941-es. Hosszú snittek, technikai bravúrok, és hát volt plafon! Akkoriban még a nyitott tetejű díszlet ment, de itt sokszor láttam tetőt. Meg nem tudom. Végig azt éreztem, hogy szép és igényes munka. És Rosebud. Ajjj, olyan fájdalmas volt rájönni, de azért nyilván érthető pszichológiailag. Bekönnyeztem.

Junchi 

Mindenképpen egy figyelemreméltó darab, noha – szerénységes véleményezésem szerint – közel sem olyan kiváló, mint ahogy szeretik emberek beállítani. Mondjuk kell hozzá egy nagyobb forgalmat lebonyolító, erős amerikai véna, valamint kellő tolerancia a képernyőről a képünkbe ömlő vadkapitalista mivolt miatt, illetőleg ne feledjük el, hogy egy orbitális plot hole köré épül az egész film.

Little_Monster 

Rosszat írni róla nem akarok, így nem is teszem. Tudok a létezéséről, mint örök klasszikus, mégis a világ, amiben felnőttem annyival gyorsabb, pörgősebb, hogy a filmet nézve eluntam magam, majdnem elaludtam. Tudom én, hogy milyen kidolgozott, nagyszerű film ez. Tudok róla mindent, ami filmtörténeti szempontból jelentőségteljessé tette, mégis, a döntő pillanatban, mikor mérlegelnem kell, hányadán állok ezzel a filmmel, a döntés mégis csak az: megnéztem, nem tetszett.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján