Ad Astra – Út a csillagokba (2019) 163

Ad Astra
122' · amerikai, brazil, kínai · sci-fi, thriller 16

Roy McBride műszaki tiszt elindul, hogy átszelje a galaxist és kiderítse az igazságot apjáról, aki 20 éve tűnt el miközben idegen életformák után kutatott az űrben. Ugyan sokáig halottnak hitték, egy új bizonyíték arra utalhat, hogy Ray apja még mindig él és egy elhagyott erőműben bújkál egy… [tovább]

angol
angol
magyar

Képek 10

Szereposztás

Brad PittRoy McBride
Donald SutherlandColonel Pruitt
Tommy Lee JonesClifford McBride
Greg BrykChip Garnes
John OrtizRivas tábornok
Liv TylerEve McBride
Loren DeanDonald Stanford
Hirdetés

Kedvencelte 11

Várólistára tette 185


Kiemelt értékelések

csartak 

Az emberek többsége a csillagokba vágyik, meg akarja hódítani az űrt, felvenni a kapcsolatot egy idegen létformával. Persze keresztülviszünk mindent, megépítjük hozzá az eszközöket, legyőzzük a test korlátait is. Viszont az elme rabságát, önmagunk korlátait nem tudjuk legyőzni. Ezek a korlátok lassan felőrölnek, bárhol vagyunk, és ha az űr magányában vagyunk, akkor meg még jobban.
Érdekes film az Ad Astra, nagyon látványos, tobzódunk a szélesvásznú űrfelvételekben, megcsodálhatom Földünket, a Holdat, sőt eljutunk a Neptunuszig is. Ugyanakkor tökéletes példákat is kapunk arról, hogy az ember bárhova megy, viszi tovább saját hordalékait is. spoiler
Ezek között a csodás felvételek között egy fura döcögős történetvezetés zajlik. Vannak benne akciós spoiler részek, de közben tele van lelki dolgokkal (apa-fia kapcsolat), és a főhősünk belső vívódásával, folyamatos útkeresésével.
Így nem csak a csillagok közé kerülünk a filmben, hanem az ő belső poklába is, hogy nyugalmat vagy önigazolást találjon. És ezt az utat végig kell járni, mi elkísérjük őt, akár a a Neptunuszig is.
(…és örülök, hogy sikerült elcsípni eredeti hanggal a filmet)

eNNBeus 

Régóta várok egy jó scifi-re, sajnos most sem kaptam meg. Két dolgot tudok értékelni. Helyszín: kár lenne elvitatni az űr gyönyörű ábrázolását, de nem volt benne változatosság, főleg hogy a végére az az érzésem volt hogy a látványnak kell a hátán elvinnie a filmet. Brad Pitt: bár a végére beérett némi jellemfejlődés , elég súlytalan volt, de hát megiscsak Brad na…. :) Viszont egyik sem volt (közel sem) olyan átütő erejű hogy ne untam volna magát a filmet. A történetvezetés lassú, nem a jóleső feléből, egy jelenet sem volt úgy felépítve hogy kimozdított volna ebből. Hosszú agoniája volt egy nem túl erős drámának, ami azt sejteti hogy kapsz nemi fricskát a végén, de aztán jól cserben hagy. Pár jelenet elhiteti hogy ez nem csupán egy űrben játszódó családi dráma, aztán hagyják lógni spoiler, de nem lett íve. Semmitmondó magyarázat a végén, szinte már cikinek éreztem. Pedig szerettem volna szeretni.
Ps: a film második felében már kifejezetten idegesitettek a belső monológok…

5 hozzászólás
Törpillaa 

Háááát nem volt rossz azért. Vártam ezt a filmet, kíváncsi voltam rá, de egy kicsit csalódtam. Én nem voltam sosem elájulva Brad Pitt-től, és ez most sem változott meg, nem is igazán csípem a fickót. A sztori érdekes volt, a látvány pedig csodás, csak ne lett volna ilyen uncsi. Olyan lassú tempóban haladt az egész, már nagyon vártam a közepe tájt jöjjön egy izgi rész, de spoiler De egyébként nem volt rossz film, egyszer nézhetősnek pont jó.

TLD

Az utóbbi idők hasonló témájú filmjei arra utalnak, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat a Földön. Nem hiszünk a fenntartható fejlődésben, a jövőnkben. Megoldás: nézzünk hát szét a világűrben, hátha ott jobb életet tudunk berendezni, hisz másodjára tuti nem szúrjuk el. Vannak ezzel kapcsolatban az Interstellar jellegű spoiler víziók, aztán van az Ad Astra, ami ennek az ellentétét üzeni. spoiler

Lélegzetelállító felvételek, Brad Pitt pedig hozza a papírformát – annyira hozza, hogy TLJ jelentéktelennek tűnt mellette. Egyébként száguldó világunkhoz képest ez egy lassú film, amit a moziban többen alvással díjaztak.

hashtaghetimozi 

Az Ad Astra nem sokkal több mint egy korrekt film. Kezdetben még jól áll neki a feszült, nyugtalanító, lassú történetvezetés, de idővel ez egyre-egyre laposabb, az utolsó félórára pedig teljesen elveszíti az ember az érdeklődését, mivel a tömérdek kérdést amit felvet nem válaszolja meg, a csavarok sem akarnak működni, és a lezárás is borzasztó klisés lett. Brad Pitt oké, de semmi több, a látvány és a hang ellenben kifejezetten erős. Viszont így is az év egyik legfájóbb csalódása.

2 hozzászólás
Coralie 

Két dolog tetszett a filmben: a látvány és az üzenet. Az elsőt nem nagyon kell fejtegetnem, nagyon szép a képi világa. Az üzenet viszont talán nem volt annyira egyértelmű. Számomra ez jött le: az emberiség mindig arra vágyott, hogy fejlődhessen, elérjen olyan határokat, ahova korábban senki sem merészkedett. Ezért képesek vagyunk dollár milliárdokat feláldozni, a végletekig pörgetni a dolgokat, mindenből jobbat, többet akarunk. Az állítólagos fejlődésért mindent feláldozunk, de tényleg mindent! A gond csak az, hogy közben pont a lényeget nem vesszük észre: a legnagyobb érték, amivel csak bírhatunk, mindvégig itt volt az orrunk előtt, ez pedig a Föld és az élet maga. A kék bolygó, egyetlen otthonunk, aminek páratlan a szépsége (talán az egész Univerzumban) itt hever előttünk, de mi annyira akarjuk az elérhetetlent, hogy közben nem vesszük észre, hogy lassan megfulladunk, szomjan halunk, elönt bennünket a szemét, kihalnak az állatok.. és kihalunk mi magunk is. Sosem fogjuk átlépni azt a bizonyos határt, mert addigra már nem lesz otthonunk és nem leszünk mi sem. spoiler Úgy éreztem, hogy erre jött rá Roy is, hogy spoiler

1 hozzászólás
Kincsanna 

Az űr-bunyó vicces dolog, de nem az akciójelenetektől volt jó ez a film. Nagyon szépen építette fel és tartotta fenn a feszültséget, nekem egy pillanatra sem volt túl sok vagy túl érzelgős. Mégis hagyott elég időt arra, hogy a saját problémáim is végiggondoljam és analógiákat találjak, de közben nem zökkentem ki a film ritmusából.
A látvány meg tényleg csodaszép, tényleg igaz, hogy minél nagyobb vásznon érdemes megnézni.

Kiskakukk 

Huh-huh… Hát mégis mi folyik itt?! Tudnak jó sci-fit csinálni, még 2019-ben is?! Úgy kellett ez nekem, mint egy falat kenyér.

Nagyon rendben volt itt minden. A sztori kellően érdekes és némi csavar is van benne, a látvány egyszerre csodaszép és beszaratós (én rettegek az ilyen nagy üres terektől, a mély víztől is borzongás fog el), a színészi játék hibátlan, a hangulat csillagos ötös, a zenék pedig felteszik az i-re a pontot.

Nem mindenkinek fog tetszeni, ugyanis ez egy sci-fi köntösben megbújó dráma, komoly filozofikus mellékszállal. Volt azért grátiszba egy horrorisztikus jelenet is, amitől kivert a víz. spoiler

És öröm volt látni, hogy egyesek pandorumot kaptak egy olyan filmben, ami nem a Pandorum. :)

Nagyon tetszett, hogy a film meglehetősen pesszimista és nyers: spoiler No és mi erre a magyarázat? spoiler

Kicsit hajaz Stanisław Lem Solarisára (mármint a regényre, nem a filmekre). Szóval akinek az a merengős, önmarcangoló stílus bejött, annak szerintem jó eséllyel ez is tetszeni fog.
Filmek terén hasonlít a Csillagok határánra, de azt én például eléggé untam, ezt viszont egy percig sem.

Az 1 csillag levonás azért jár, mert a végén kissé leült a film és lehetett volna megdöbbentőbb a befejezés.

Összességében nagyon tetszett és kérek még ilyeneket!

3 hozzászólás
csokidani 

Latvanyra 10 pontos, siman megvett a retinapetting meg az űrporno. A tortenetbeli esemenyekkel voltak fenntartasaim, oda nem illo elemek ill feleslegesen elnyujtott reszek amik nem raktak hozza a mozihoz. Brad Pitt jo valasztas volt, meg mindig pluszt tud hozzarakni a szemelyisege egy filmhez.Osszessegeben orulok h lattam, mert tenyleg nagyon szep, gyonyoru; de nem lesz maradando se klasszikus, csak egy halvany emlek.

happybeboop 

Először is, teljesen másra számítottam. De ez nem jelenti,hogy nem jó. A film elég komótos folyású, ami az elején még nem rossz, de a végén, már nem ártott volna egy kis ritmusváltás neki. A végén már vontatottnak éreztem, és az utolsó fél órát kissé sohavégetnemérősnek. Nekem a befejezés nem igazán tetszett, jobb lett volna ha egy kis csavart visznek bele. A képek gyönyörűek. Az elején volt egy pillanat, amikor szó szerint elkapott a tériszony. Még szerencse hogy ültem. Brad Pitt bár nem volt rossz, de így, hogy nincs egy hónapja hogy láttam a Volt egyszer egy Hollywoodban, azt kell mondanom, hogy tud ő ennél jobbat is. Bár a narrációja tényleg nagyon jól sikerült.


Népszerű idézetek

Nocharity 

I've been pulled further and further from the sun… to you.

kvázimozi

Roy McBride: I do what I do because of my dad. He was a hero. He gave his life for the pursuit of knowledge. Because up there is where our story is going to be told.

Paleee

Ezek gyönyörű, nagyszerű világok voltak, tele elbűvölő csodákkal. De a pazar felszínük alatt… nem volt semmi. Se szeretet, se gyűlölet. Se fény, se sötétség. Apám csak azt látta, ami nem volt ott. És nem vette észre azt, ami ott volt az orra előtt.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján