Kedvencelte 14

Várólistára tette 78


Kiemelt értékelések

NaNa_88 

Először is egy klasszikussal élnék: „Korben szívem! Mi volt ez? Szar! Rossz volt, lapos volt, erőtlen, gagyi, töketlen, én pedig itt showt csinálok tudod? Hmm?”

Ha nem untam, akkor felháborodtam a logikátlanságokon, vagy nevettem. És elmondanám, hogy nem én voltam egyedül. Az egész terem. spoiler Voltak olyan jelenetek, amiken egyszerűen képtelenség volt nem nevetni. Egy-kettő látványilag jó volt. De az is, hogy a harmada arra ment el, hogy David Attenborought játszottak… Nekem rengeteg problémám volt. spoiler Nem tetszett a felépítése sem. 1,5 óra elment arra, hogy építették a sztorit, aztán a maradékban mindent baromi gyorsan lerendeznek. Volt pár tényleg értékelhető jelenet, de nekem, az egészet nézve, egyáltalán nem tetszett. Az egyik legnagyobb csalódás volt, amit hosszú ideje tapasztaltam. És mindezt úgy, hogy igazából nem voltak elvárásaim. Azért ez már eredmény…

Haszontalan információ: spoiler

40 hozzászólás
Törpillaa 

Most, hogy újranéztem ezt is, még mindig egy katasztrófa. Az előző film folytatása, jó lett volna, ha a dinka sikítozó, bámészkodó karakterek nem rontják el az egészet. David nem volt annyira idegesítő, mint a többi, főleg az a szőke nő, spoiler A látvány nem volt olyan szörnyű, bár az előző rész jobb volt ennél. De inkább az idegen létformának drukkoltam, mint az embereknek, ők legalább tették a dolgukat. XD Valahogy nem igazán nyerte el a tetszésem. Pedig szeretem az Alien filmeket, de ez… Kár, hogy James Franco csak ennyi szerepet kapott, tuti jobb lett volna, mint a többiek. :-D

4 hozzászólás
Blissenobiarella 

Ahogy elnézem, én leszek itt az első, aki pozitív értékelést ír erről a filmről. Szeretném azzal bevezetni, hogy nekem a Prometheus is tetszett. Ha ezen most felhördültél, ne olvasd tovább, görgess nyugodtan a többiekhez.

Aláírom, hogy az ilyen filmek esetében rádob az élményre az, ha moziban nézi az ember. Ez ebben az esetben is igaz. A látvánnyal nem garasoskodtak, a film a Prometheushoz hasonlóan igazán jól néz ki. Külön tetszett, hogy építkezik a régi Alien filmekre ebben is: az űrhajó belső terei számomra abszolút megidézték a Nostromot, bár tény, hogy azért ebből túl sokat nem látunk, azt is inkább csak a film végefelé.
A szereplők ezúttal sokkal kevésbé felépítettek, igazából egyedül Tennessee nevét jegyeztem meg (Daviden kívül), de azt is csak azért, mert rengetegszer elhangzik.
Ebből kifolyólag a néző sokkal kevésbé kerül annak hatása alá, hogy a legénység tagjai sorra meghalnak. Ezt a film egyik gyengeségeként tartom számon. Bár a női főszereplővel próbálkoztak, de szerintem gyengus. Egyetlen erénye, hogy hasonlít Ripley- re, bár ez jelenti egyben vesztét is, hiszen nem eredeti. Mindezzel nem a színésznőt akarom kritizálni, csak a karaktert.

Térjünk rá a sztorira… sajnos megint elkövették ugyanazokat a hibákat a készítők, mint az előző filmben: adott egy abszolút felkészületlen (eeelvileg) katonai, félkatonai alakulat, akik hibát hibára, logikátlanságot logikátlanságra halmoznak. Nem tudom, ezt minek kell betudni, de leszokhatnának róla. Imádnak elszakadni egymástól és teljesen hiszékenyek. Egyszóval: amatőrök. Biztosan nem adnék egyikük kezébe még egy csúzlit se, nem hogy ilyen mordályokat, amikkel itt rohangálnak.

David története szerintem kiszámítható. Kerültem minden hírt a filmmel kapcsolatban, így azt sem tudtam biztosan, benne lesz-e a filmben. Mikor kiderült, hogy igen, a többi már nem ért meglepetésként. Ennek ellenére nekem bejött, szerintem rendben van így, ahogy van és magyarázatait is el tudom fogadni.

Összességében: óriási nyomás terhelhette a készítőket, hiszen rajongók milliói várták a filmet. Érezhető, hogy ezt ki kellett szolgálni, kevésbé mernek kockáztatni a történetvezetéssel és egyéb dolgokkal. Én rajongónak tartom magam, és én teljesen kiszolgálva érzem magam. Tetszett.
De szerintem aki a Prometheuson is kiakadt, ne nézze meg.


Update: Ajánlom figyelmedbe a hozzászólásokat, az értékelés azokkal együtt teljesebb képet nyújt.

16 hozzászólás
bonnie9 

Csatlakozom azokhoz, akik annak ellenére, hogy látják a film hibáit, mégis (ha nem is maradéktalanul), de mindenképpen pozitív csalódással és valamifajta elégedettséggel távoztak a vetítőteremből.
Rajongónak tartom magam, szeretem ezt az univerzumot minden zseniális ötletével és minden ordító hibájával együtt. Valaki mutasson nekem egy hibátlan univerzumot! Légyszíves!
Igen, engem is zavartak az olyan dolgok, mint:
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-a sok válasz ellenére még mindig maradtak kérdéseim.
És még lehetne egy csomó mindent összeszedni, DE én például szerettem:
-spoiler Én éreztem azt, amit azt hiszem Ridley ki akart hozni belőlem.
-spoiler cinikus, valamilyen szinten megmosolyogtató beszólásait.
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-a látványt és a hangzást
-a nosztalgiavonatot mind vizuális mind akusztikus vonalon
És a mérlegnek ezen az oldalán is tudnám még sorolni a hozzávalókat.
És igen, látom, hogy Daniels miként veszi át Ripley vonásait annak ellenére, hogy sosem lesz Ripley. Őt például abszolút nem kedveltem az elején, a végére mégis szimpatikussá vált. A kapitánnyal meg pont fordítva voltam. spoiler T volt akit igazán bírtam. A többiek a feledés homályába vesztek.
Szóval megértem azokat is, akik átverve érzik magukat, de én úgy ültem be a filmre, hogy nagyjából ezt vártam és ahhoz képest többet kaptam. (Nem néztem trailereket, nem olvastam tartalmat sem értékeléseket, – kivéve @Blissenobiarella – t, mert övé volt az egyetlen pozitív és én így akartam nekiindulni).
Tegnapig részemről azt sem tudtam nagyon, ki az a Fassbender. Oké, ez így hazugság és sarkítás, mert a nevét ismertem, meg nemrég újranéztem a Prometheust és már ott azt mondtam, hogy ez az ember spoiler méltó utódja spoiler és kíváncsi vagyok, hol és mit tud még nekem mutatni. Meg tegnap @walksdowonders is felhomályosított, hogy láttam már őt az X-Men szériában (csak elfelejtettem, hogy őt láttam), aztán megnéztem itthon, hogy jé, a Becstelen brigantykban is volt, de arra még így sem emlékszem. Na mindegy, vissza a kályhához. Én tegnap lenyűgözve éreztem magam. Valami olyat láttam ettől az embertől, amit nagyon régóta nem láttam egy színésztől sem. Kiszolgálva éreztem magam minden szinten és tisztelgek a nagysága előtt.
Scott meg megalkudott, igen. Kiszolgálta a rajongók egyik táborát a biztos mezőnyben, miközben cserben hagyta a másik felét a zavarosban, igen. Én örülök, hogy a régi Alien filmeken nőttem fel, de képes vagyok befogadni ezt a szériát (míg sok új rebootot, előzményt, spin-offot, stb.-t nem). Igen, azzal, hogy Scott mindent megmagyaráz, még azt is, amit nem kérdeztem, elveszi a misztikumot, ami a régiek sajátja volt. Az énem egyik fele visít ezért a rablásért. A másik köszöni a válaszokat. Csak fontos, hogy ne filmes kronológiai, hanem valós készítési sorrendben nézzük a filmeket, ha jót akarunk magunknak.
Köszönet @walksdowonders-nek, amiért elcsábított a moziba és szerzett egy nagyon jó napot nekem :)) és @Blissenobiarella-nak, amiért mozi előtt még pont belefuthattam az értékelésébe és az alatta folyó beszélgetésbe.
És mégegyszer mondom, látom a hibáit. De én csokitortát kértem és azt kaptam, nem vágytam Michelin csillagos desszertre. És nem gondolnám, hogy ettől igénytelen néző lennék. Aki visszanézi az általam nézett filmeket, vagy lát a frissben, az tudja, hogy igen széles palettáról csipegetek időben, korban, műfajban, stílusban, minden téren. De engedtessék meg nekem, hogy én ezt a filmet szeressem.
És tegnap óta dallamtapadásom van a Take me home, country roadstól. :D

23 hozzászólás
csartak

Eszembe jutott Jed Kurzel zenéje, amit nagyon szeretek.. aztán muszáj volt a filmet is újra elővenni. Nem a legjobb Alien film, de a hangulata nekem bejön.. kiváló, ihletet kaptam a rajzoláshoz
https://www.youtube.com/watch…

Marcsi0603 

6 csillag, de csak mert rádob a moziélmény. Komolyan nem vagyok űrhajós, se telepe meg semmi ilyen, de ennyi hülyét egy rakáson ritkán lehet látni. Nincs protokoll ilyen esetekre? Meg csak lemennek az idegen bolygóra maszk és semmi nélkül? Nem is beszélve a kockázati tényezőkről. A film egyetlen érdekes szereplője Fassbender, de nem a történetben betöltött szerepe miatt, hanem, mert jó színész és mindent elhiszek neki. Amúgy a szerepe gagyi, és alig voltak lények, az összes jó részt lelőtték a trailerek… Egyszer nézhető, de semmi egyéb.

KillerCat

Az értékelésem tökéletesen megegyezik @Blissenobiarella értékelésével és mivel ő olyan jól leírta,így én már nem teszem.

2 hozzászólás
Mongúzparéj

A bullshitométerem úgy kiakadt ettől a filmtől, mint kevés másiktól.

Semmi gond nincs a szar filmekkel. Szeretem a szar filmeket.

De ha a szar filmek plakátjaira ráírunk valami olyasmit, hogy „ALIEN” vagy „STAR WARS” vagy ilyesmit – tehát valamit, ami képvisel néminemű nívót (persze ez ízlés dolga), akkor ott elkezdődnek a bajok, mert azzal ülsz be a filmre, hogy na, bővül a világ, új infók derülnek majd ki az általad ismert figurákról, eseményekről, sztoriról – egy szóval, az univerzumról.

Ezt a szerepét tökéletesen ellátja az Alien: Provenant. De bár ne tenné.

Egyrészt, hivatalosan 18 évvel az eredeti Alien előtt játszódik, és kiderül belőle, hogy a xenomorf lény honnan származik, ki alkotta, stb.

Na, most, árulja már el nekem valaki, hogy akkor hogy kerül egy rakás megkövült xenomorf tojás egy isten háta mögötti…

NEM, RIDLEY, NEM GONDOLTAM KOMOLYAN, NE ÁRULD EL, NE CSINÁLJ MÉG EGY ILYET, AMIBEN BEMUTATOD, NEM ÚGY ÉRTETTEM

Szóval ami az egyik fő baj ezzel a filmmel, az az, hogy rendesen keresztbenemierőszakolja az Alien-univerzumot. Amit eddig értettél, vagy misztikus homály fedte, arról ez a film lerántja a leplet és magát a témát beleráncigálja a sárba. Az emberiség teremtőit szó szerint képes kipusztítani egy szutykos furulyás android. Honnan jöttünk, ez a film szerint is a legnagyobb kérdés. Hát nem mindegy, ha a csecsszopó kölykünk is képes eltörölni az isteneket, akik teremtettek? Az, ahogy a film felvet érdekes kérdéseket, majd rongyosra bagatellizálja őket, az egyenértékű azzal, hogy a film a saját mellkasára kakil és szétkeni strandpapuccsal. Ugyanez volt a legendás(an szar) Kontraméteusz leggyengébb pontja is. Létezhet-e tudomány és istenhit egymás mellett, tette fel a kérdést a Prometheus, majd kb. azonnal fingott egyet és ecsetelni kezdte milyen szagú, hogy nevessünk. Ugyanez itt is, csak négyzetre emelve. Az erotikus viccek pedig, amiket a furulyaoktató android a másik androidnak ellő, hát, én nem tudtam mire vélni. Lehetett volna jó. Sejtethetett volna valamit. Ijesztő lehetett volna. Utalhatott volna valamire.

De nem tette. Oda nem illő és kretén volt.

Mint az egész film. Oda nem illő és kretén.

Jön egy űrhajó, 2000+ lefagyasztott telepessel és másfél ezer lefagyasztott embrióval. És ezt az egészet rábízzák tizenpár emberre, akik az első vércseppek láttán lefagynak és beszarnak és képtelenek megmozdulni és pánikolni kezdenek. He? Miért nem lehet sebhelyes arcú profikat küldeni?

És ha már legénység: miért jó ötlet egy kolónia benépesítésére meleg férfipárt is küldeni? Akárhogy számolom, abból nem sok kis kolónialakó lesz. Női házaspárt küldeni sincs sok értelme, de annyival több tán, hogy ők képesek beültetett gyerekeket a világra hozni. De férfiakat?…

A filmnek egyetlen pontja sem áll meg. Nem, és magyarázatot követelek, hogy

NEM RIDLEY, NEM KÖVETELEM, EZT CSAK ÍGY MONDJÁK, NE AKARD MEGMAGYARÁZNI, NEM

De semmi gond, ha esetleg kérdéseid volnának (mi a retek baj van a David-androiddal, miért mindenki hülye a filmben, miért lehet ilyen egyszerűen kiirtani az isteneket, mit akar pontosan a David-android a NAGYON SUBTLE náci-utalgatások ellövöldözésén kívül /Wagner a kedvenc zeneszerzője, a tökéletes teremtmény létrehozása, stb stb/, és hasonlók), ne ijedj meg: Scott mester már gyártja az Prometalien: Covenant 2-t, amiben majd – dobpergés – Davidre koncentrál.

Ennek a filmnek egyébként a főbűne nem az, hogy összecseszi a lore-t. Nem az, hogy kevés/sok/másmilyen/stb benne az alien. Hanem az, hogy a tinihorror szintjére zülleszti ezt az univerzumot: „Ti menjetek, én itt gyűjtök addig egy kis növénymintát”, „Gyere, szexeljünk a zuhanyzóban hangos zene mellett, tuti nem esik közben bajunk”, „Itt ez a humán droid egy hullák millióival teli idegen város romjai között, de MEG NE KÉRDEZZÜK, hogy mi történt itt, és ő maga hogy került ide”. Ez egy buta túlélőhorror tempója, amit az Alien: Prometvant a magáévá tesz itt, és egy pillanatig sem sikerül kilépnie a zsáner közhelyei közül – amik közül nem egyet maga az Alien film mutatott be először, rendkívül innovatívan. Most pedig már csak ismételgeti azokat a klisévé silányult momentumokat.
Lassú taps. Ez eredmény.

On a side note: a Rotten Tomatoes és hasonló oldalakról annyit, hogy a Kontraméteusz és ez a blabla-szutyok 72% és 70% értékelésű náluk, addig a kifejezetten jó és egyedi Alien 3 csak 46. Hát, kritika at its finest.

Egyébként mindez most úgy jött ki belőlem, hogy a Prometheus után zéró elvárással néztem meg, beszigszalagoztam a számba a műanyaglabdát és önként vállaltam, hogy Scott mester megverjen. Hát, megvert. És még az is unalmas volt.

7 hozzászólás
Negative_Singularity

Sírok. Én az Alien filmeken / könyveken nőttem fel, még az Alien vs. Predator is gyermeki izgalommal töltött el, noha azért lássuk be, nem kiemelkedő, de bőven vállalható. Aztán jött a Prometheus, de ott a kultikus név: Ridley Scott. Ennyi elég is volt, hogy a kételyeimet leráncigálva magamról, úgy üljek be a moziba, hogy nyitott vagyok bármire, mert Ő, R. Scott rendezte, nagyon elrontani nem lehet. Más lett, igen, más, de nem volt ott az Alien névjegy, egy előzményfilmnek, vagy magyarázó kitekintésnek tökéletesen le lehetett adagolni az ember torkán.

De ezt a mostani… ezt nem. Nem és nem. Gyalázat az Alien címke, elég lett volna csak annyi, hogy Covenant, ahogy a Prometheusnak is elég volt annyi, és milyen jót is tett neki. Tegnap láttam, azóta képtelen vagyok feldolgozni, mert úgy vártam már, mint a Star Wars VII. részét, ami szintén kés volt a szívemben kegyetlenül sokszor megforgatva.
Boncolgathatnám bőven, hogy mi volt ebben gyalázat, de azt hiszem, hogy a csalódottság olyan szinten kimerítette az élménybeszámolómat, hogy az valami hihetetlen. Logikátlanság és idétlenség uralta a filmet, és ezen David sem segített. David…! Aki a Prometheusban a szintetikus emberimpulzusaival a tudomány élő metaforája volt, most spoiler és ingerel, meg izgat, mert hát valljuk be, mégiscsak Fassbenderről van szó :"D. De akkor is… nem ért annyit, hogy egy zseniális karaktert kifordítsunk a műanyag-szövetes bőréből. Na, és akkor a kedvenc xenomorphunkról már nem is szólok… mi volt ez?

Sőt, mi volt a látvány?! Most, 2017-ben, egy ilyen súlyú filmnél?! Én elhiszem, hogy 3D meg minden anyám kínja, de azok az effektek a Végső megoldás: a halál (1992!) színvonalát hozták. A karakterek meg… édes istenem, a színészek tudták vajon, hogy milyen szerepben vannak? Míg a Prometheus igyekezett magyarázatot adni, és felépíteni egy kerettörténetet, addig itt széthullott minden. És Davidre visszatérve, igen, az egyedüli értékelhető gondolat (tehát nem kivitelezés, avagy filmélmény), hogy spoiler. Bár ez kicsit kibicsaklik, mert nincs összekötve a régi filmekkel, de sebaj, higgyük el neki.

Hát, szóval… ennél lehangolóbb filmélményem szerintem még sosem volt.
Igénytelen – igen, ez jut így összességében az eszembe amellé, hogy borzasztó nagy űr van bennem a csalódás miatt.

Sydney 

Nem terhes nekem való film…
Különösebb kapcsolatom nincs az Alien-filmekkel, egynek elment.


Népszerű idézetek

David: Szolga a Mennyben vagy Úr a Pokolban, melyik akarsz lenni?

David: Senki nem érti álmaim magányos tökéletességét.

Corvus_CoRex 

David: A tétlennek az ördög ad munkát, kapitány.

Corvus_CoRex 

David: Miért vannak bolygógyarmatosító missziók, Walter? Azért, mert az ember haldokló faj és a feltámadását keresi. De én nem hagyom, hogy újra kezdjék, mert nem érdemlik meg.
Walter: De hát, ők alkottak minket.
David: Volt egy nap, amikor a majom két lábra állt. Egy neandervölgyinek az az ötlete támadt, hogy egy nádszálba fúj, azzal szórakoztatja a gyerekét este a barlangban. És, máris megszületett a kultúra.
Walter: És te vagy a következő lépés?
David: Jó, hogy te mondtad ki.

Corvus_CoRex 

Walter: Ha egyetlen hang hamis, az tönkreteszi az egész szimfóniát, David.

David: [részlet Percy Bysshe Shelley Ozymandiás c. verséből, a magyar változat Tóth Árpád fordítása] „Király légy bár, jöjj és reszketve nézz!”

Corvus_CoRex 

Oram: Ezek itt élnek?
David: Várnak, kapitány.
Oram: És mire? Mire várnak, David?
David: Egy anyára. Veszélytelenek, higgye el! Nézzen bele! Érdekes látvány.


Folytatása

Összehasonlítás

Alien


Hasonló filmek címkék alapján