Alien: Covenant (Alien 2.) (2017) 150

A galaxis túloldalán fekvő, távoli bolygóra tartva a Szövetség kolonizációs hajó legénysége rájön, hogy amiről azt hitték, egy felfedezetlen Paradicsom, valójában sötét, veszélyes világ, melynek egyetlen lakója a „szintetikus” David, a balsorsú Prométeusz expedíció túlélője.

angol
angol
magyar
magyar

Képek 15

Szereposztás

Michael FassbenderDavid
Katherine WaterstonDaniels
James FrancoBranson
Guy PearcePeter Weyland
Billy Crudup
Carmen Ejogo
Danny McBride
Demián BichirLope
Callie HernandezUpworth
Jussie SmollettRicks

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 3

Várólistára tette 93


Kiemelt értékelések

NaNa_88 

Először is egy klasszikussal élnék: „Korben szívem! Mi volt ez? Szar! Rossz volt, lapos volt, erőtlen, gagyi, töketlen, én pedig itt showt csinálok tudod? Hmm?”

Ha nem untam, akkor felháborodtam a logikátlanságokon, vagy nevettem. És elmondanám, hogy nem én voltam egyedül. Az egész terem. spoiler Voltak olyan jelenetek, amiken egyszerűen képtelenség volt nem nevetni. Egy-kettő látványilag jó volt. De az is, hogy a harmada arra ment el, hogy David Attenborought játszottak… Nekem rengeteg problémám volt. spoiler Nem tetszett a felépítése sem. 1,5 óra elment arra, hogy építették a sztorit, aztán a maradékban mindent baromi gyorsan lerendeznek. Volt pár tényleg értékelhető jelenet, de nekem, az egészet nézve, egyáltalán nem tetszett. Az egyik legnagyobb csalódás volt, amit hosszú ideje tapasztaltam. És mindezt úgy, hogy igazából nem voltak elvárásaim. Azért ez már eredmény…

Haszontalan információ: spoiler

40 hozzászólás
bonnie9 

Csatlakozom azokhoz, akik annak ellenére, hogy látják a film hibáit, mégis (ha nem is maradéktalanul), de mindenképpen pozitív csalódással és valamifajta elégedettséggel távoztak a vetítőteremből.
Rajongónak tartom magam, szeretem ezt az univerzumot minden zseniális ötletével és minden ordító hibájával együtt. Valaki mutasson nekem egy hibátlan univerzumot! Légyszíves!
Igen, engem is zavartak az olyan dolgok, mint:
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-a sok válasz ellenére még mindig maradtak kérdéseim.
És még lehetne egy csomó mindent összeszedni, DE én például szerettem:
-spoiler Én éreztem azt, amit azt hiszem Ridley ki akart hozni belőlem.
-spoiler cinikus, valamilyen szinten megmosolyogtató beszólásait.
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-spoiler
-a látványt és a hangzást
-a nosztalgiavonatot mind vizuális mind akusztikus vonalon
És a mérlegnek ezen az oldalán is tudnám még sorolni a hozzávalókat.
És igen, látom, hogy Daniels miként veszi át Ripley vonásait annak ellenére, hogy sosem lesz Ripley. Őt például abszolút nem kedveltem az elején, a végére mégis szimpatikussá vált. A kapitánnyal meg pont fordítva voltam. spoiler T volt akit igazán bírtam. A többiek a feledés homályába vesztek.
Szóval megértem azokat is, akik átverve érzik magukat, de én úgy ültem be a filmre, hogy nagyjából ezt vártam és ahhoz képest többet kaptam. (Nem néztem trailereket, nem olvastam tartalmat sem értékeléseket, – kivéve @Blissenobiarella – t, mert övé volt az egyetlen pozitív és én így akartam nekiindulni).
Tegnapig részemről azt sem tudtam nagyon, ki az a Fassbender. Oké, ez így hazugság és sarkítás, mert a nevét ismertem, meg nemrég újranéztem a Prometheust és már ott azt mondtam, hogy ez az ember spoiler méltó utódja spoiler és kíváncsi vagyok, hol és mit tud még nekem mutatni. Meg tegnap @walksdowonders is felhomályosított, hogy láttam már őt az X-Men szériában (csak elfelejtettem, hogy őt láttam), aztán megnéztem itthon, hogy jé, a Becstelen brigantykban is volt, de arra még így sem emlékszem. Na mindegy, vissza a kályhához. Én tegnap lenyűgözve éreztem magam. Valami olyat láttam ettől az embertől, amit nagyon régóta nem láttam egy színésztől sem. Kiszolgálva éreztem magam minden szinten és tisztelgek a nagysága előtt.
Scott meg megalkudott, igen. Kiszolgálta a rajongók egyik táborát a biztos mezőnyben, miközben cserben hagyta a másik felét a zavarosban, igen. Én örülök, hogy a régi Alien filmeken nőttem fel, de képes vagyok befogadni ezt a szériát (míg sok új rebootot, előzményt, spin-offot, stb.-t nem). Igen, azzal, hogy Scott mindent megmagyaráz, még azt is, amit nem kérdeztem, elveszi a misztikumot, ami a régiek sajátja volt. Az énem egyik fele visít ezért a rablásért. A másik köszöni a válaszokat. Csak fontos, hogy ne filmes kronológiai, hanem valós készítési sorrendben nézzük a filmeket, ha jót akarunk magunknak.
Köszönet @walksdowonders-nek, amiért elcsábított a moziba és szerzett egy nagyon jó napot nekem :)) és @Blissenobiarella-nak, amiért mozi előtt még pont belefuthattam az értékelésébe és az alatta folyó beszélgetésbe.
És mégegyszer mondom, látom a hibáit. De én csokitortát kértem és azt kaptam, nem vágytam Michelin csillagos desszertre. És nem gondolnám, hogy ettől igénytelen néző lennék. Aki visszanézi az általam nézett filmeket, vagy lát a frissben, az tudja, hogy igen széles palettáról csipegetek időben, korban, műfajban, stílusban, minden téren. De engedtessék meg nekem, hogy én ezt a filmet szeressem.
És tegnap óta dallamtapadásom van a Take me home, country roadstól. :D

23 hozzászólás
Törpilla 

Ez egy katasztrófa. Végig untam az egészet, és nekem egyáltalán nem jött be. Pedig szeretem az Alien filmeket, de ez… Valahogy nem igazán nyerte el a tetszésem. Az előzetese sokkal jobban tetszett.

Marcsi0603 

6 csillag, de csak mert rádob a moziélmény. Komolyan nem vagyok űrhajós, se telepe meg semmi ilyen, de ennyi hülyét egy rakáson ritkán lehet látni. Nincs protokoll ilyen esetekre? Meg csak lemennek az idegen bolygóra maszk és semmi nélkül? Nem is beszélve a kockázati tényezőkről. A film egyetlen érdekes szereplője Fassbender, de nem a történetben betöltött szerepe miatt, hanem, mert jó színész és mindent elhiszek neki. Amúgy a szerepe gagyi, és alig voltak lények, az összes jó részt lelőtték a trailerek… Egyszer nézhető, de semmi egyéb.

Blissenobiarella 

Ahogy elnézem, én leszek itt az első, aki pozitív értékelést ír erről a filmről. Szeretném azzal bevezetni, hogy nekem a Prometheus is tetszett. Ha ezen most felhördültél, ne olvasd tovább, görgess nyugodtan a többiekhez.

Aláírom, hogy az ilyen filmek esetében rádob az élményre az, ha moziban nézi az ember. Ez ebben az esetben is igaz. A látvánnyal nem garasoskodtak, a film a Prometheushoz hasonlóan igazán jól néz ki. Külön tetszett, hogy építkezik a régi Alien filmekre ebben is: az űrhajó belső terei számomra abszolút megidézték a Nostromot, bár tény, hogy azért ebből túl sokat nem látunk, azt is inkább csak a film végefelé.
A szereplők ezúttal sokkal kevésbé felépítettek, igazából egyedül Tennessee nevét jegyeztem meg (Daviden kívül), de azt is csak azért, mert rengetegszer elhangzik.
Ebből kifolyólag a néző sokkal kevésbé kerül annak hatása alá, hogy a legénység tagjai sorra meghalnak. Ezt a film egyik gyengeségeként tartom számon. Bár a női főszereplővel próbálkoztak, de szerintem gyengus. Egyetlen erénye, hogy hasonlít Ripley- re, bár ez jelenti egyben vesztét is, hiszen nem eredeti. Mindezzel nem a színésznőt akarom kritizálni, csak a karaktert.

Térjünk rá a sztorira… sajnos megint elkövették ugyanazokat a hibákat a készítők, mint az előző filmben: adott egy abszolút felkészületlen (eeelvileg) katonai, félkatonai alakulat, akik hibát hibára, logikátlanságot logikátlanságra halmoznak. Nem tudom, ezt minek kell betudni, de leszokhatnának róla. Imádnak elszakadni egymástól és teljesen hiszékenyek. Egyszóval: amatőrök. Biztosan nem adnék egyikük kezébe még egy csúzlit se, nem hogy ilyen mordályokat, amikkel itt rohangálnak.

David története szerintem kiszámítható. Kerültem minden hírt a filmmel kapcsolatban, így azt sem tudtam biztosan, benne lesz-e a filmben. Mikor kiderült, hogy igen, a többi már nem ért meglepetésként. Ennek ellenére nekem bejött, szerintem rendben van így, ahogy van és magyarázatait is el tudom fogadni.

Összességében: óriási nyomás terhelhette a készítőket, hiszen rajongók milliói várták a filmet. Érezhető, hogy ezt ki kellett szolgálni, kevésbé mernek kockáztatni a történetvezetéssel és egyéb dolgokkal. Én rajongónak tartom magam, és én teljesen kiszolgálva érzem magam. Tetszett.
De szerintem aki a Prometheuson is kiakadt, ne nézze meg.


Update: Ajánlom figyelmedbe a hozzászólásokat, az értékelés azokkal együtt teljesebb képet nyújt.

16 hozzászólás
KillerCat

Az értékelésem tökéletesen megegyezik @Blissenobiarella értékelésével és mivel ő olyan jól leírta,így én már nem teszem.

2 hozzászólás
Zajec 

Sírok. Én az Alien filmeken / könyveken nőttem fel, még az Alien vs. Predator is gyermeki izgalommal töltött el, noha azért lássuk be, nem kiemelkedő, de bőven vállalható. Aztán jött a Prometheus, de ott a kultikus név: Ridley Scott. Ennyi elég is volt, hogy a kételyeimet leráncigálva magamról, úgy üljek be a moziba, hogy nyitott vagyok bármire, mert Ő, R. Scott rendezte, nagyon elrontani nem lehet. Más lett, igen, más, de nem volt ott az Alien névjegy, egy előzményfilmnek, vagy magyarázó kitekintésnek tökéletesen le lehetett adagolni az ember torkán.

De ezt a mostani… ezt nem. Nem és nem. Gyalázat az Alien címke, elég lett volna csak annyi, hogy Covenant, ahogy a Prometheusnak is elég volt annyi, és milyen jót is tett neki. Tegnap láttam, azóta képtelen vagyok feldolgozni, mert úgy vártam már, mint a Star Wars VII. részét, ami szintén kés volt a szívemben kegyetlenül sokszor megforgatva.
Boncolgathatnám bőven, hogy mi volt ebben gyalázat, de azt hiszem, hogy a csalódottság olyan szinten kimerítette az élménybeszámolómat, hogy az valami hihetetlen. Logikátlanság és idétlenség uralta a filmet, és ezen David sem segített. David…! Aki a Prometheusban a szintetikus emberimpulzusaival a tudomány élő metaforája volt, most spoiler és ingerel, meg izgat, mert hát valljuk be, mégiscsak Fassbenderről van szó :"D. De akkor is… nem ért annyit, hogy egy zseniális karaktert kifordítsunk a műanyag-szövetes bőréből. Na, és akkor a kedvenc xenomorphunkról már nem is szólok… mi volt ez?

Sőt, mi volt a látvány?! Most, 2017-ben, egy ilyen súlyú filmnél?! Én elhiszem, hogy 3D meg minden anyám kínja, de azok az effektek a Végső megoldás: a halál (1992!) színvonalát hozták. A karakterek meg… édes istenem, a színészek tudták vajon, hogy milyen szerepben vannak? Míg a Prometheus igyekezett magyarázatot adni, és felépíteni egy kerettörténetet, addig itt széthullott minden. És Davidre visszatérve, igen, az egyedüli értékelhető gondolat (tehát nem kivitelezés, avagy filmélmény), hogy spoiler. Bár ez kicsit kibicsaklik, mert nincs összekötve a régi filmekkel, de sebaj, higgyük el neki.

Hát, szóval… ennél lehangolóbb filmélményem szerintem még sosem volt.
Igénytelen – igen, ez jut így összességében az eszembe amellé, hogy borzasztó nagy űr van bennem a csalódás miatt.

Sydney 

Nem terhes nekem való film…
Különösebb kapcsolatom nincs az Alien-filmekkel, egynek elment.

sgtGiggsy

A film után egyetlen gondolat motoszkált csak a fejemben. Valaki odállt vajon Ridley Scott elé a Prométeusz után is azt mondta neki: „Na ennél nagyobb baromságot már nem tudnál rendezni, ugye?” Mire Scott Barney Stinsonosan felkiáltott: „Challange accepted!”
De komolyra fordítva a szót, én ennyi logikátlan baromságot iszonyatosan rég láttam filmben. Kezdve a „igaz, hogy PARNCSUNK van arra, hogy X bolygóra vigyük az embereket, de Y bolygó közelebb van, menjünk inkább oda” jellegű útirányváltástól az „eltűnt egy társunk, az is eltűnt, aki a társunk után ment, de semmi baj” jeleneteken keresztül a kilométerekről látható csavarig. A film összes karaktere kivétel nélkül szellemi fogyatékos, (és házastársa valaki másnak a legénységből) és direktbe a lehető legidiótább dolgokat teszik, hogy a végkifejlett oda fusson ki, ahova. Ez nem Transformerek szint, azok a filmek úgy buták, hogy nem próbálnak okosok lenni, de az Alien: Covenant úgy bicskanyitogatóan hülye, hogy minden erejével kivételesen okosnak próbálja mutatni magát.
A karakterek többsége jellegtelen és üres, a cselekmény hülyeség, egyedül a látványra nem lehet panasz, nagyjából az a film egyetlen eleme, amit a Prométeusz után ismét jól eltaláltak.
Egyszerűen semmi okot nem tudnék mondani, amiért megéri megnézni ezt a filmet.


Folytatása

Összehasonlítás

Alien


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján