A sötét lovag (A sötét lovag 2.) (2008) 513

The Dark Knight
152' · amerikai, angol · akció, dráma, thriller, krimi 16

16 díj · 25 jelölés

Batman valamint két társa, egy rendőr és egy ügyész mindent elkövet, hogy megtisztítsa Gotham City utcáit a banditáktól. Már kezdik azt hinni, önként vállalt feladatukat siker koronázhatja, amikor megjelenik a bűnözők között valaki, aki minden elődjénél ravaszabb és veszélyesebb. Úgy hívják:… [tovább]

angol

Képek 20

Szereposztás

Christian BaleBruce Wayne (Batman)
Heath LedgerJoker
Aaron EckhartHarvey Dent
Michael CaineAlfred
Gary OldmanGordon
Maggie GyllenhaalRachel
Morgan FreemanLucius Fox
Cillian MurphyMadárijesztő
Nestor CarbonellGotham City polgármestere
Chin HanLau

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 200

Várólistára tette 113


Kiemelt értékelések

LoneWolf

Természetesen erre hagytam a 10 csillagot, mert ugyan a filmig nem voltam Batman párti és szinte egyenesen hidegen hagytak a Sötét Lovag kalandjai, a folytatás olyannyira 'hibátlan' lett, kezdve Heath Ledger legendás Joker-ével, hogy nem csupán a képregények lapjaiba, de az animációs filmek / sorozatok és videójátékok világába is beástam magam ennek hatására.

pvik13 

Erről a filmről egyszerűen nem tudok rosszat mondani. Amióta először megnéztem azóta nem tudom megunni. Az alakítások egyszerűen zseniálisak de legfőképpen Heath Ledgerre utalok! Ez a fickó aztán.. A látvány is szuper. Christopher Nolan tényleg mesteri munkát végzett.

NinaAva

Az összes eddigi hős közül mindig is Batman volt az, akiről azt éreztem, hogy nem kérked, hanem tényleg igazán hős.
Nem szuper, nem az a dolga, hogy tökéletes legyen, követ el hibákat, és még így is szeretem.
A színészek valami fantasztikusak, imádom, ahogy az egész meg lett tervezve.
Christian Bale, Heath Ledger, Gary Oldman… ők mind hősök ebben a filmben. Bármit tesznek, ezt a filmet ők teszik naggyá!
Megértettem egy főgonoszt, és megszerettem.
Joker az a gonosz, akit nem lehet elfelejteni!
És számomra mindig is Batman lesz az igazi, és egyetlen HŐS!!!
Szörnyű, hogy ez volt Heath Ledger utolsó filmje… szörnyű, de fantasztikusnak is mondható. Mert így mindenki, aki látja ezt a filmet, egy kicsit jobban megismerheti ezt a fantasztikus színészt, és tudni fogja, hogy nagyot alkotott!!!!!

1 hozzászólás
Ascyra 

Olyan borzongató érzés a sötétben elsuttogni, akár magyarul, akár angolul azt, hogy „shööötéét lovaaghh”… ahhh. Az embernek borsódzik a háta a saját suttogása nyomán is. Hihetetlen hangulatot voltak képesek ebben a filmben teremteni, és ehhez nem csak és kizárólag Mr. Ledger életműve legyszebb gyöngyszemének – Jokert alakításának van köze. De nem ám! Maggie G. feltűnése a film elején arra sarkallt, hogy elkezdjek tánclépésben rohangálni a laptoppal úgy három percig, (visszaültem végül), mert annyira nem volt jó az elődje a szerepre. A film végére konstatálnom kellett, hogy ő se, szegény. De a szerep is egy borzasztó karaktert formázott volna meg – engedjük el. Sz@r. Ez az egy baklövés van amúgy a könyvben, a sztorit egyébként nem is érheti kritika más helyen. Az milyen, hogy én amúgy nem nézek Aaron Eckhart filmeket az állán található lyuk miatt, de itt imádtam? Illetve, lehet, hogy ez már … képzettársítás, mert én Harvey Dent-et imádom. (Az ő nevét is próbáljuk suttogva elmondani—- áááááá). Kész vagyok. Mr. Nolan egy zseni. Elvehetne feleségül…

2 hozzászólás
AniTiger

Bevallottan ez a kedvenc Batman filmem és nem Bale miatt – bár őt is megszerettem az alakítása miatt, hanem egy régi kedvencem Heath Ledger miatt. Zseniális Joker volt! Egy igazi pszichopata, nálam leelőzte Jack Nicholsont picivel. ^.^"
A sztori jó, a kocsi fantasztik, Caine és Oldman haláliak.

LukeSkywalker 

A Sötét lovag új korszakot jelent az úgynevezett „képregény-filmek” világában. Az első ilyen forrásanyaggal rendelkező film, ami gyakorlatilag hitelessé, valóságossá változtatja a képregények világát, kaput nyitva fantázia és realitás között.
Nagyjából ez lehet Nolan Mechanikus narancsa.

Heath Ledger Jokeréhez képest Jack Nicholson ripacs bohóc (persze az egy teljesen más univerzumban létezik, tehát a kijelentés nem minősíti Nicholson zseniális szerepét).
Ez a Joker élő, létező rettenet, olyan szociopata, akiből rengeteg járkál most is az utcákon arra várva, mikor kenjen magára egy adag fehér festéket és rúzst, hogy aztán a saját képére formálja a valóságot. Ledger (és Nolan) Jokere itt van köztünk, egy közülünk, és ezért olyan félelmetes. Nolan filmje megmutatja, hogy az őrület itt van közöttünk. Itt lapul minden utcasarkon, minden irodaépületben, minden bankban, mindenhol. Nem kell más, csak egy kis lökés.

Ez minden idők legkomplexebb Batman-filmje. Egy olyan Batman-mozi, ami túlmutat a zsáneren, amibe készült. Tükör társadalmunk felé, amely azt tárja elénk, hogy olyan közösségben élünk, ami Jokereket és Kétarcokat termel ki magából. Nem törődünk mással, csak a pénzzel, a nyerészkedéssel, eközben nem figyelünk oda egymásra, és cserben hagyjuk azokat, akik segítségre szorulnak. Az olyan lények pedig, mint Joker, a társadalom büntetése, amiért felelőtlenek voltunk. Joker nem vezér, nem király. Ő csupán eszköz. A változás, az ébredés, a bűnhődés eszköze. Isten pallosa, ha úgy tetszik. Ha nem teszünk valamit, MI, nem az olyan önjelölt igazságosztók, mint Batman, akkor a Jokerek és a nálánál is borzalmasabb entitások elő fognak ugrálni a csatornából és elpusztítanak mindent, ami fontos ebben a világban.
Nolan filmjében Batman sem jó. Ő is csak egy következmény. Egy beteg társadalom kórképe. Egy eredmény. Rá sincs szükség. Egy működő, egészséges világban nem kellenek Batmanek. Egy eltorzult valóság viszont eltorzult személyiségeket szül. Ezért létezhet a Sötét Lovag.

A Dark Knight Christopher Nolan eddigi életművének csúcsa. Olyan remekmű, amely minden kornak szól. Egy igazán jó film ismérve az, hogy ha lehántjuk róla a felső rétegeket, legbelül egyetemes üzenet rejlik. A Sötét Lovag számos ilyen üzenettel bír.

A DK nem csak a trilógia legjobb darabja, de az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb amerikai filmje.

Kemiviki 

Első ami eszembe jut, hogy elgondolkodtató.
Aztán az hogy Heath Ledger milyen jól játszotta Jokert. Teljesen beleélte magát a szerepbe.
Aztán hogy Kétarc! Végre, nagyon szeretem gonoszként, és milyen durván jól meg lett csinálva az arca! Le a kalappal a maszkmesterek előtt!
Látványos, akciódús, viszont szerintem túl hosszan el lett nyújtva, de még kibírható egy helyben ülve.
Végül de nem utolsó sorban, nekem csak Christian Bale-el volt a szokásos gondom.

6 hozzászólás
Emerson 

Számomra ez a trilógia leggyengébb része. Ami köszönhető a bohóc Jokernek. Akkor sem (és most sem) értettem, mitől volt akkora Heath Ledger alakítása, hogy mindenki erről beszélt. Lehet a köveket hajigálni, de nekem Joker sem őrültnek, sem pszichopatának nem tűnt, hanem szimplán egy pösze infantilis hülyének. (kb. mint a mai Pennywise) Two-Face sokkal karakteresebb gonosz volt, kár, hogy nem ő volt az előtérben. Nem mellesleg pacsi a maszkmesternek.
Bevallom, kissé zavarban voltam, hogy Rachel kicsoda, meg hogy került hirtelen a képbe, mire leesett, hogy már az előző részben is benne volt, csak kicsit más fizimiskával.
Amíg az első résznél nem zavart a film hossza, itt már azért zsibbadt a hátsóm…

Sheila_7

A film, amiben a rosszfiúnak drukkoltam.
A film, ami megérthetővé tette az ellenséget.
A film, melyben Joker megformálása egy színész életének legnagyobb művét jelentette.
A film, mely megunhatatlan.

„Why so serious?”

sipiarpi 

Ötletes, akciódús, látványos, elgondolkodtató. Igazi Nolan-film. Inkább az, mint Batman-film. Remek alakítások. Nolan folytatta, amit a korábbi résszel elkezdett, bár ez nekem sötétebb lett. Dent pálfordulása viszont számomra nem elég meggyőző.


Népszerű idézetek

scheszti

Vagy meghalsz hősként vagy megéred, hogy bűnözővé válsz.

Zakuro 

(éppen kilógatja Rachelt az ablakon)
Bruce Wayne / Batman: Engedd el!
Joker: Ezt nem a legjobbkor mondod.

Klitty

Introduce a little anarchy. Upset the established order, and everything becomes chaos. I'm an agent of chaos. Oh, and you know the thing about chaos? It's fair!

1 hozzászólás
LukeSkywalker 

Joker: Ha valamiben jó vagy, sose csináld ingyen.

Zakuro 

Joker: Tudni akarod, miért használok kést? A fegyver túl gyors, nem lehet igazán élvezni az érzelmi hatást. Az emberek utolsó pillanataikban mutatják meg, kik ők valójában. Így tehát jobban ismertem a barátaidat, mint te. Tudni szeretnéd, ki volt gyáva?

Eirian

I believe whatever doesn’t kill you, simply makes you… stranger.

Zakuro 

Joker: (az egyik vendégnek) Maga az apámra emlékeztet. De őt utáltam.


Folytatása

Összehasonlítás

A sötét lovag


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján