A nagy dobás (2015) 183

The Big Short
130' · amerikai · dráma, életrajzi 16

2 díj · 10 jelölés

Amikor négy kívülálló észrevette azt, amit a nagy bankok, a média és a kormány nem akart észrevenni – a gazdaság globális összeomlását –, támadt egy ötletük: A NAGY DOBÁS. Bátor befektetésük a modern pénzügyi világ sötét bugyraiba viszi őket, ahol meg kell kérdőjelezniük mindenkit és mindent.

angol
magyar

Képek 4

Szereposztás

Christian BaleMichael Burry
Brad PittBen Rickert
Ryan GoslingJared Vennett
Steve CarellMark Baum
John MagaroCharlie Geller
Finn WittrockJamie Shipley
Rudy EisenzopfLewis Ranieri
Jeremy StrongVinnie Daniel
Hamish LinklaterPorter Collins
Rafe SpallDanny Moses

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 15

Várólistára tette 235


Kiemelt értékelések

NaNa_88 

Keveredett bennem a „hát ez most nem tiszta” és az „ez k*r a jó” érzés felváltva. Szerencsére a nagy kérdőjeleket tisztába tették még időben, méghozzá többnyire olyan humoros és/vagy ötletes formában, hogy képtelen voltam nem mosolyogni egy csomó bevágáson. Nekem nagyon tetszett. Elképesztően jól meg van csinálva ez a film. Részemről minden a helyén volt.

Juci

Ez egy bevallottan didaktikus film, igazából feszegeti is a játékfilm kereteit, de ezt kellő iróniával csinálja, szóval működik a dolog, és hát borzasztó fontos, amiről szól, úgyhogy nagyon ajánlott lenne mindenkinek megnézni, főleg annak, akinek vannak pénzügyei, netán hitele (szóval még egyszer: mindenkinek). A színészi játék remek, a pénzügyi fogalmak magyarázatai is érthetőek, és van humora, bár a mosolyod nem lesz őszinte.

desertangelable 

Tipikusan az a film, hogy vagy egyszer nézős, de akkor nagyon kell figyelni, vagy többször meg kell nézni, hogy értsük miről is szól. Nyilván, aki fogékonyabb a témára az könnyebben meg fogja érteni, aki teljesen süsü a matekhoz és a banki ügyekhez, annak vagy nehezebben fog menni vagy nem fogja érteni a filmet. Hogy ki melyik kategóriába tartozik döntse el maga. :D
Mindenképp értékelendő, hogy a készítők próbálták lefordítani a történteket az egyszerű ember nyelvére, ami szerintem többé kevésbé sikerült is. Viszont a karaktereket annyira nem sikerült megismernem, de egyértelmű, hogy nem is ez volt a cél. Ez nem egy emocionális film, ez egy száraz történet arról, hogy mi is okozta a 2008-as gazdasági világválságot. Értékelem, hogy kihagyták belőle, a drogtól, szextől és alkoholtól átfűtött éjszakákat, mert ilyet láttunk már egy párat, hanem a lényegre hagyatkoztak. Érdemes megnézni, egyszer mindenképp!

Kopaszkutya 

Kicsit tartottam ettől a filmtől, de félelmetesen ütős lett. Ki merem jelenteni, hogy a legjobb tőzsdéről, vagy pénzügyekről szóló film amit valaha láttam. Érthetően, de nem szájbarágósan elmagyarázza miért robbant ki a nagy 2008-as gazdasági krízis. A szereplők közül nekem Bale és Pitt karaktere tetszett leginkább, mégis inkább Carell volt, aki iránt szimpátia alakult ki bennem. A vágás volt még, ami elnyerte a tetszésemet. Kaptunk mindenféle bevágást a film során (videoklippek, reklámok, magyarázó feliratok), mégse lett tőlük zsúfolt a késztermék.

Charityy 

Ilyen színészekkel rossz film már nem lehet, de azért nem tökéletes. Engem néhol untatott.

Coralie 

Egy szép délután leülsz, és megnézed ezt a filmet. Hadd kérdezzek valamit: értetted, hogy miről szólt? Legyünk őszinték, nem igazán (én sem), itt-ott azért leesik néhány részlet, és felfogtad, hogy itt valami nagy dologról van szó. Nem értetted, mert igazából a világon a közel 8 milliárd emberből csak pár tízezer érti igazán, ők a leggazdagabb 1%. A többieknek max sejtése lehet erről az egészről, és a film ezt próbálja egy kicsit megmutatni, hogy mennyire magas ez a biznisz az átlag embernek, és pont ezért túlórázol, fizeted vég nélkül a lakáshitelt, számolod a boltban az árakat, mert nem érted, ahogy én sem. Ahogy mások sem, így lehet dróton rángatni a gazdasággal együtt több milliárd embert. A filmből kiderül, hogy néha még a játékosok sem ismerik a folyamatokat, tippelnek, kockáztatnak. Néha kipukkad a lufi, jön a válság, és a tömeg csak pislog, hogy miért lett hirtelen munkanélküli és miért nem tudja már kifizetni a kaját, miért kerül utcára a családja, hiszen nem történt semmi, vagy mégis? Téged is, engem is sötétségben tartanak egy életen át, és sokan még csak nem is tudnak róla. Az egyszerű ember elveszik a szürke hétköznapok (nagyok által szándékosan generált) nehézségeiben, így nincs ideje elgondolkodni a tőzsdén meg a piaci folyamatokon. Nézzünk meg egy átlag szavazó állampolgárt, világát sem tudja, nem hogy megérteni a politikai, gazdasági, társadalmi problémák mibenlétét és megoldásait, csak megy a tömeg után, mert „a tévében azt mondták, hogy az úgy van”. Pont ezt használja ki a pénzvilág, hogy az átlagos embert nem érdeklik az unalmas számok, apróbetűs részek, jogszabályok, sokan még a bankban is úgy írnak alá, hogy azt sem tudják mi van a papíron előttük. Erre nincs idejük, nincs türelmük, nincs megfelelő tudásuk hozzá, hogy értelmezzék. Ez persze direkt van így, direkt nem tanítanak meg rá az iskolában, de még a közgazdász egyetemen sem, mert akkor mindenki beleköpne a játékukba. Szóval a film arról szól, hogy jó lenne felébredni, és észrevenni, hogy mi zajlik körülöttünk szervezetten, hogyan is lopják szét egyesek a világot, életekkel játszadozva, míg mások csak güriznek halálukig, és azt gondolják, ez így van jól, ez az élet rendje, pedig nem.

sophie 

    A film eredeti címe The Big Short. A „short” egy pénzvilágbeli fogalom, sok más , a hozzám hasonló földi halandó számára elképzelhetetlenül létező és működő instrumentum mellett. Mi a fene az a swap? És honnan hová is vándoroltak azok a bazi sok nullát tartalmazó összegek? Lényeg, hogy azért ez a film címe, mert erről szól.
    Csak azért mondom ezt, mert akit nem igen érdekelnek a pénzügyek, az valószínűleg unatkozni fog, arra pedig nem emlékszem, hogy bárki nevetett volna a nézőtéren, pedig megvan a film magához való humora, nagyon is. Például, Selena Gomez (és más is) ügyesen próbálkozik bizonyos vicces játékelméleti magyarázattal, igaz, mire felfogtam, miről van szó, már három más dolgon kellett volna hasonlóképpen morfondírozni. Én az ilyesmit bírni szoktam.
    Szóval okos film ez, nagyon tudja mit akar, és én be is kajáltam, ahogy kell.
Az nem kétséges, ezek a guruk mekkora figurák (az életben, és a filmen megformált karakterként is). Az a bizonyos válság egy kalandfilm eszközeivel lett előrevetítve, komolyan félelmetes, bármelyik disztópia megirigyelhetné az összhatást.
    Több kedvenc jelenetet is sorolhatnék, és amit Christian Bale művel, az tényleg eszelős.

Filmdoki

Nem könnyű film, hiszen tele van a tőzsde világában használt fogalmakkal, emellett elég feszes a tempója is, így nagyon oda kell figyelni. Ennek ellenére a film igyekszik megmagyarázni mindent a lehető legérthetőbben, ennek ellenére én sokszor mégis csak lestem, hogy mi van? :D
Viszont tényleg baromira jó film, érdekesen adja elő a válsághoz vezető utat. Nagyon ügyesen egyensúlyoz a dokumentum és a játékfilm műfaja között, és ez előnyére válik. A színészek pedig, hát le a kalappal előttük, mert hiába van Goslingnak és Pittnek is viszonylag kevés szerepe, kiválóan alakítottak. Az igazi nagyágyúk viszont Bale és Carell voltak.
Mindenképp érdemes megnézni, mert hiába érzed úgy, hogy marhára nem értesz semmit, annyira jól van tálalva, hogy mégis tovább akarod nézni. Bár az is tény, hogy többször meg kell nézni, hogy az ember teljesen megértse.

doriilány

Bale valami félelmetesen zseniálisat alakít, a többi színész is hozza a vonalat, a film maga is félelmetes, egyszer mindenkinek kellene látnia, talán többször is, hogy az ember tényleg megértse. Nekem is szükségem lesz még egy alkalomra, de egyelőre csak hagyom, hadd ülepedjen le az egész.

alexakarola 

Huh, ez nagyon erős volt, engem most teljesen negatív hangulatba taszított. Nem mondom, hogy mindent értettem, mert sok minden fogalommal még magyarázattal sem vagyok tisztában, de a lényeg megvolt és az bőven elég… Eddig nem tudtam miért is volt a 2008-as válság, most már értem és csak szörnyülködni tudok, hogy ez tényleg megtörtént, de ami leginkább feldühít, hogy nem volt büntetés és valószínűleg napjainkban is nagyon hasonló dolgok történnek. Bárcsak igaz lenne, amit a film vége felé, mint egy jövőképet bevágtak, egy pillanatra reménykedtem, hogy igaz és tényleg az történt, egyértelműen annak kellett volna. Tényleg egyszerűen félelmetes, hogy pár ember játszadozása a pénzekkel, a bankok hazugságai ilyen nagy károkat tudtak okozni az egész világban… És persze sosem a nagy emberek lesznek ennek az igazi károsultjai, hanem a kis emberek és maga az állam… Mikor elhangzott az a mondat Baum-ot játszó színész szájából, hogy, ha 1%-a az embereknek elvesztené a munkáját az 40.000 ember halálával járna… Majd a végén lévő számokból láthatjuk, hogy mennyi ember veszítette el a munkáját és a házát is csak Amerikában, hihetetlen. Ezek után nem is csodálkozom, hogy annyi hajléktalan él Amerikában.. Remélem, hogy egy ilyen nagyméretű válság nem lesz még egyszer, de sajnos nincs olyan ok, ami ennek a lehetőségét kizárhatná..
Ezt a filmet tényleg több embernek kellene látni, hogy mi is folyik a világban, mi is volt Amerikában 2008-ban, ami kihatott az egész világra.


Népszerű idézetek

sophie 

„Az igazság olyan, mint a költészet. És a legtöbb ember rohadtul utálja a költészetet.”
/ismeretlen/

sophie 

„Nem az sodor bajba, amit nem tudsz, hanem az, amit biztosan tudsz, de nem éppen úgy van ám.”
/Mark Twain/

psn

Nem azzal kerülsz bajba, amit nem tudsz.
Hanem azzal, amit biztosan tudsz, de mégsem úgy van.
Mark Twain

rapchee 

100 million? Who are you, a drug dealer or a banker?
'Cause if you're banker, you can fuck right off!

psn

It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so.
Mark Twain

LaBelle

Porter: There's a lot of smug-looking people in here, huh? It's like someone hit a pinata filled with white people who suck at golf.

psn

People hate to think about bad things happening so they always underestimate their likelihood.

psn

Mondd meg mi a különbség a hülye és a törvénytelen közt, és lecsukatom a sógoromat.

rapchee 

Margot Robbie: Got it? Good. Now fuck off.

Corvus_CoRex 

Charlie Geller: A befektetési stratégiánk egyszerű. Az emberek utálnak rossz dolgokra gondolni. Ezért alábecsülik a valószínűségüket.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján