Kedvencelte 21

Várólistára tette 245


Kiemelt értékelések

Szeszj 

Lenyűgöző lett a film, mikor elkezdtem nézni nem gondoltam volna hogy ennyire jól és érhetően magyarázza el a tőzsde és a banki világban használatos kifejezéseket. Van egy kis fogalmam a tőzsdéhez mert kell a sulihoz, de azért rengeteg helyen éreztem hogy fogalmam sincsen hogy miről beszélnek, voltak kifejezések amik a végére azért tisztázódtak bennem, de azért sok dolgot még nem értek. A tőzsde világa érdekes hely, mocskos, hazug, kiszámíthatatlan de érdekes.
A 2008-as válság rengeteg életet tett tönkre, és ahogy a filmben is mondták akik erről az egészről tehetnek soha nem kapták meg a büntetésüket és a bevándorlók és a szegények fizették meg ennek az árát. Ami rettentő szomorú.
A színészek remekek voltak, nem is ismerem meg mindegyiküket a film elején. Nekem kiemelkedő volt Christian Bale és Steve Carell de a többiek is klasszak voltak.
Biztos vagyok benne hogy máskor is megnézem hogy jobban megértsem ezt az egészet.
https://media.giphy.com/media/rax8MLlQQIEGk/200.gif
https://thumbs.gfycat.com/BitesizedThirstyGlassfrog-siz…

NaNa_88 

Keveredett bennem a „hát ez most nem tiszta” és az „ez k*r a jó” érzés felváltva. Szerencsére a nagy kérdőjeleket tisztába tették még időben, méghozzá többnyire olyan humoros és/vagy ötletes formában, hogy képtelen voltam nem mosolyogni egy csomó bevágáson. Nekem nagyon tetszett. Elképesztően jól meg van csinálva ez a film. Részemről minden a helyén volt.

Juci

Ez egy bevallottan didaktikus film, igazából feszegeti is a játékfilm kereteit, de ezt kellő iróniával csinálja, szóval működik a dolog, és hát borzasztó fontos, amiről szól, úgyhogy nagyon ajánlott lenne mindenkinek megnézni, főleg annak, akinek vannak pénzügyei, netán hitele (szóval még egyszer: mindenkinek). A színészi játék remek, a pénzügyi fogalmak magyarázatai is érthetőek, és van humora, bár a mosolyod nem lesz őszinte.

Ákos_Tóth 

Annak ellenére fontos film, hogy a potenciális és a megcélzott nézőközönségének tetemes része biztosan nem fogja érteni a filmben elhangzó gazdasági alapelveket, pénzügyi manővereket és a bankszférában alkalmazott kulcskifejezéseket. Ezzel együtt viszont az embertelen szféra emberi oldalát bemutatandó tökéletes produkció, jó pár kiemelkedő színészi alakítással.

Gazdasági témában filmet forgatni nem egyszerű – nem is tartom véletlennek, hogy a nagy világválságot belsőnézetből talán még sosem láttuk, a klasszikus érában is csak Antonioni jut eszembe a közelmúltbéli filmélményeim közül, aki tőzsdéről forgatott, és a kortárs filmben is inkább a nagymenő, majd nagyot zuhanó bankár vígjátéki, enyhén dramatizált típus-életútját követhettük eddig végig. Ehhez képest A nagy dobás a 2008-as válság kirobbanásának előestéjére kalauzol el minket, néhány kishal szereplő bemutatásával. Nagyon érdekes vonása ennek a filmnek, hogy tartja magát szigorú drámai és életrajzi megközelítéséhez úgy, hogy másra és „népszerűbbre” szabott castinggal rendelkezik: Christian Bale komoly vonzerő lehet a közönség több rétegének, Brad Pitt is húzóneve a tömegfilmnek, de Carell és Gosling számára egyenesen területidegen a mozi – illetve az általuk megmozgatott nézők egy tetemes százalékáról nem gondolnám, hogy képesek lennének több mint két órán át nézni beszélgető és egyre ingerültebb öltönyös fickókat, ahogy közel értelmetlen dolgokról diskurálnak.
Ennek ellenére az összkép tökéletesen működik: Goslnig olyan sminket kapott, ami tökéletesen elnyeli sármőr kisugárzását, Carell pedig újra bizonyítja, hogy kretén vígjátékok helyett drámákban tudja a legtöbbet kihozni magából – most megint hatalmasat nőtt a szememben a pali.
A film összképét tekintve pedig… be merem vallani, hogy én sem értettem végig, átjött viszont a dolog drámája, a bankszektor természetének érzékenysége, és a benne dolgozó figurák és a vállalati magatartás gátlástalan opportunizmusa. Tény ugyanis, a mozi kissé – hogy úgy mondjam – egyoldalúnak tűnik, mintha kritikáját az ellenérvek nélküli, fekete-fehér tengerbe hajítaná be, miután remek színészgárdájával kicsiholt némi érzelmet az amúgy rideg és hideg közgazdaságtani környezetből. Mint fent írtam, nagyon fontos témában gurít nagyon nagyot a film, de lehet, néznék a témában más, kevésbé kinyilatkoztatásszerű, akár dokumentarista felhangú alkotást is.

Ajánlott – a téma iránt érdeklődőknek, a színészgárda iránt érdeklődőknek, és a jó drámai-életrajzi cuccok iránt érdeklődőknek is!

1 hozzászólás
desertangelable 

Tipikusan az a film, hogy vagy egyszer nézős, de akkor nagyon kell figyelni, vagy többször meg kell nézni, hogy értsük miről is szól. Nyilván, aki fogékonyabb a témára az könnyebben meg fogja érteni, aki teljesen süsü a matekhoz és a banki ügyekhez, annak vagy nehezebben fog menni vagy nem fogja érteni a filmet. Hogy ki melyik kategóriába tartozik döntse el maga. :D
Mindenképp értékelendő, hogy a készítők próbálták lefordítani a történteket az egyszerű ember nyelvére, ami szerintem többé kevésbé sikerült is. Viszont a karaktereket annyira nem sikerült megismernem, de egyértelmű, hogy nem is ez volt a cél. Ez nem egy emocionális film, ez egy száraz történet arról, hogy mi is okozta a 2008-as gazdasági világválságot. Értékelem, hogy kihagyták belőle, a drogtól, szextől és alkoholtól átfűtött éjszakákat, mert ilyet láttunk már egy párat, hanem a lényegre hagyatkoztak. Érdemes megnézni, egyszer mindenképp!

Kopaszkutya 

Kicsit tartottam ettől a filmtől, de félelmetesen ütős lett. Ki merem jelenteni, hogy a legjobb tőzsdéről, vagy pénzügyekről szóló film amit valaha láttam. Érthetően, de nem szájbarágósan elmagyarázza miért robbant ki a nagy 2008-as gazdasági krízis. A szereplők közül nekem Bale és Pitt karaktere tetszett leginkább, mégis inkább Carell volt, aki iránt szimpátia alakult ki bennem. A vágás volt még, ami elnyerte a tetszésemet. Kaptunk mindenféle bevágást a film során (videoklippek, reklámok, magyarázó feliratok), mégse lett tőlük zsúfolt a késztermék.

Coralie 

Egy szép délután leülsz, és megnézed ezt a filmet. Hadd kérdezzek valamit: értetted, hogy miről szólt? Legyünk őszinték, nem igazán (én sem), itt-ott azért leesik néhány részlet, és felfogtad, hogy itt valami nagy dologról van szó. Nem értetted, mert igazából a világon a közel 8 milliárd emberből csak pár tízezer érti igazán, ők a leggazdagabb 1%. A többieknek max sejtése lehet erről az egészről, és a film ezt próbálja egy kicsit megmutatni, hogy mennyire magas ez a biznisz az átlag embernek, és pont ezért túlórázol, fizeted vég nélkül a lakáshitelt, számolod a boltban az árakat, mert nem érted, ahogy én sem. Ahogy mások sem, így lehet dróton rángatni a gazdasággal együtt több milliárd embert. A filmből kiderül, hogy néha még a játékosok sem ismerik a folyamatokat, tippelnek, kockáztatnak. Néha kipukkad a lufi, jön a válság, és a tömeg csak pislog, hogy miért lett hirtelen munkanélküli és miért nem tudja már kifizetni a kaját, miért kerül utcára a családja, hiszen nem történt semmi, vagy mégis? Téged is, engem is sötétségben tartanak egy életen át, és sokan még csak nem is tudnak róla. Az egyszerű ember elveszik a szürke hétköznapok (nagyok által szándékosan generált) nehézségeiben, így nincs ideje elgondolkodni a tőzsdén meg a piaci folyamatokon. Nézzünk meg egy átlag szavazó állampolgárt, világát sem tudja, nem hogy megérteni a politikai, gazdasági, társadalmi problémák mibenlétét és megoldásait, csak megy a tömeg után, mert „a tévében azt mondták, hogy az úgy van”. Pont ezt használja ki a pénzvilág, hogy az átlagos embert nem érdeklik az unalmas számok, apróbetűs részek, jogszabályok, sokan még a bankban is úgy írnak alá, hogy azt sem tudják mi van a papíron előttük. Erre nincs idejük, nincs türelmük, nincs megfelelő tudásuk hozzá, hogy értelmezzék. Ez persze direkt van így, direkt nem tanítanak meg rá az iskolában, de még a közgazdász egyetemen sem, mert akkor mindenki beleköpne a játékukba. Szóval a film arról szól, hogy jó lenne felébredni, és észrevenni, hogy mi zajlik körülöttünk szervezetten, hogyan is lopják szét egyesek a világot, életekkel játszadozva, míg mások csak güriznek halálukig, és azt gondolják, ez így van jól, ez az élet rendje, pedig nem.

Charityy 

Ilyen színészekkel rossz film már nem lehet, de azért nem tökéletes. Engem néhol untatott.

sophie 

    A film eredeti címe The Big Short. A „short” egy pénzvilágbeli fogalom, sok más , a hozzám hasonló földi halandó számára elképzelhetetlenül létező és működő instrumentum mellett. Mi a fene az a swap? És honnan hová is vándoroltak azok a bazi sok nullát tartalmazó összegek? Lényeg, hogy azért ez a film címe, mert erről szól.
    Csak azért mondom ezt, mert akit nem igen érdekelnek a pénzügyek, az valószínűleg unatkozni fog, arra pedig nem emlékszem, hogy bárki nevetett volna a nézőtéren, pedig megvan a film magához való humora, nagyon is. Például, Selena Gomez (és más is) ügyesen próbálkozik bizonyos vicces játékelméleti magyarázattal, igaz, mire felfogtam, miről van szó, már három más dolgon kellett volna hasonlóképpen morfondírozni. Én az ilyesmit bírni szoktam.
    Szóval okos film ez, nagyon tudja mit akar, és én be is kajáltam, ahogy kell.
Az nem kétséges, ezek a guruk mekkora figurák (az életben, és a filmen megformált karakterként is). Az a bizonyos válság egy kalandfilm eszközeivel lett előrevetítve, komolyan félelmetes, bármelyik disztópia megirigyelhetné az összhatást.
    Több kedvenc jelenetet is sorolhatnék, és amit Christian Bale művel, az tényleg eszelős.

Márta_Péterffy 

Rettentő érdekes film, sok mindent megértünk belőle!
Természetesen azért nem minden volt világos, utána nézek kifejezéseknek és megnézem mégegyszer, hamarosan.
A remek színészek miatt is megéri!
UPDATE:
Másodszori megtekintés után jó pár világosabbá vált. Dr. Burry egy zseni-valós személy-igaz, ő is a pénzt hajtja, de próbál figyelmeztetni, hogy alapjaiban rossz a szisztéma, ami akkor a nagy bukáshoz vezetett.*
Tényleg nagyon cseles és gonosz játszmák folytak, és 2008 után az amerikai kormány kénytelen volt változtatni, ám tudjuk, az adófizetők pénzén mentettek meg sok bankot, és igen kevés volt a felelősségre vonás.
Személy szerint levontam tanulságokat, nyilván nem mint pénzügyi zseni, hanem bankkártyát használó polgár-bár azt tudtam pl. hitelkártya kockázatos dolog /credit card/ -Az egyik szereplő szerint ezen 25%-okat kaszálnak a bankok-gondolom átlagosan.
*Kíváncsi vagyok, mostanában miket „jósol” Dr. Burry!

A nehéz téma ellenére nagyon is ajánlom a filmet!


Népszerű idézetek

sophie 

„Az igazság olyan, mint a költészet. És a legtöbb ember rohadtul utálja a költészetet.”
/ismeretlen/

sophie 

„Nem az sodor bajba, amit nem tudsz, hanem az, amit biztosan tudsz, de nem éppen úgy van ám.”
/Mark Twain/

psn

Nem azzal kerülsz bajba, amit nem tudsz.
Hanem azzal, amit biztosan tudsz, de mégsem úgy van.
Mark Twain

rapchee 

100 million? Who are you, a drug dealer or a banker?
'Cause if you're banker, you can fuck right off!

psn

It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so.
Mark Twain

LaBelle 

Porter: There's a lot of smug-looking people in here, huh? It's like someone hit a pinata filled with white people who suck at golf.

psn

People hate to think about bad things happening so they always underestimate their likelihood.

Corvus_CoRex 

A szíve mélyén mindenki arra vár, hogy eljöjjön a világvége.
Murakami Haruki, 1Q84

Novecento 

Megyek, hogy megtaláljam a morális megváltást a rulettasztalnál.

Corvus_CoRex 

Charlie Geller: A befektetési stratégiánk egyszerű. Az emberek utálnak rossz dolgokra gondolni. Ezért alábecsülik a valószínűségüket.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján