A bőr, amelyben élek (2011) 83

The Skin I Live In · La piel que habito
120' · spanyol · dráma, thriller 16

4 díj · 5 jelölés

Amióta felesége egy autóbalesetben megégett, Dr. Robert Ledgard, a kiváló plasztikai sebész életét az emberi bőrrel kapcsolatos kutatás tölti ki. Tizenkét év után laborjában sejtterápiával előállított egy olyan bőrszövetet, amely ellenálló minden sérüléssel szemben. Kísérleteihez szüksége volt… [tovább]

spanyol

Képek 17

Szereposztás

Antonio BanderasRobert Ledgard
Elena AnayaVera
Marisa ParedesMarilia
Jan CornetVicente
Roberto ÁlamoZeca
Eduard FernándezFulgencio
Blanca SuárezNorma Ledgard
Bárbara LennieCristina
Fernando CayoMédico
Susi SánchezMadre de Vicente
Hirdetés

Kedvencelte 16

Várólistára tette 94


Kiemelt értékelések

bonnie9 

Mikor mozikba került, a kósza olvasataim alapján egészen más jellegű filmként könyveltem el magamban. Évek múltán itt a Snitten döbbentem meg, hogy ha ez a „New European Extremity” kihívásban szerepel, akkor én valamit nagyon elnéztem. Nosza rajta, várólistán előre.
A film történetét tekintve a „kellemesen csalódtam” kifejezést nem érzem igazán helyénvalónak, de mégis valami ilyesmi történt. Az alapötlet sokkoló és morbid helyzetet teremt, amit Almodóvar bizarr kis cseppekben adagolva tolt az arcunkba. Jól játszott az időbeli ugrásokkal, és a szereplők hátterének megfelelően időzített bevonásával. Addig csűrte és csavarta a dolgokat, hogy kellően elbizonytalanodj egy-egy személy megítélését illetően. Mindenkire kimondható az ítélet a tetteiért, miközben a szemszögükből vizsgálva az eseményeket valamelyest mégis érthetőek az indítékaik.
Ez volt az első Almodóvar filmem (még főiskolán az egyik oktatóm hívta fel rá a figyelmet), de határozottan kíváncsivá tett.

Pandalin

Nagyon érdekes, meghökkentő, egyeseket megbotránkoztató film. Az alapja Thierry Jonquet: Tarantula című könyve, de igen jelentős változtatásokkal oldották meg a filmet. Van ami a könyvben és van, ami a filmben lett jobban megvalósítva. (A vége pl. nekem a könyvben jobban tetszett.)
A filmben megismerhetjük a főszereplő plasztikai sebész Robert tragikus múltját. Rengeteg szörnyűséget él át és van olyan titok, amiről még ő maga sem tud. Elkeseredésében, bosszúvágytól fűtve Istent játszik, de végül az érzelmei teljesen átalakulnak.
Az események bemutatása a jelenben kezdődik, a film közepén megismerkedünk a múlttal, fényderül a legmeghökkentőbb részletre, majd visszakerülünk a jelenbe és teljesen átértékelődik az emberben mindaz, amit az elején láttunk.
Nem szeretnék spoilerezni, inkább azt tanácsolom, akit nem tántorít el a morbid-művészfilm kategória az mindenképp nézze meg. A cselekmény lassan halad előre mégsem unalmas, mert az elején végig van min agyalni, a végén pedig elmélkedni, ítélkezni, de legfőképpen megdöbbenni. Ki az igazi bűnös, kit érdemes sajnálni és ki érdemelte meg a sorsát? Szerintem senki és mégis valahol mindenki. :)

Zajec_Sternenkind 

Ó… Hát a leírás alapján egyáltalán nem erre számítottam, de mindenképpen pozitív a csalódás, sőt! Az a legjobb ebben a filmben, hogy emészthetően adagolja a látványt és a történéseket, így a tények nem csapódnak az ember arcába, inkább csak szépen lassan, ragacsosan lecsurognak rajta, és hagy időt a leülepedéshez, miközben a cselekmény folyamatosan bontakozik ki és halad tovább.
Éppen ezért, nehéz azt mondani rá, hogy beteg vagy elborult film, mert nem az; magyarázatot ad mindenre, figyel arra, hogy ne legyen fantasztikum, hanem tudományos eljárással oldja fel az alapkoncepciót. Nem akar megdöbbenteni, hanem a részévé akar tenni, és ez sikerült is neki.
Nagyon nehéz úgy írni róla, hogy spoiler-mentes legyen… Jó film, nagyon jó film, de sokaknál ki fogja csapni a biztosítékot, hiába a finom történetvezetés. És Banderast azt hiszem, végre sikerült iszonyúan megszeretnem.

3 hozzászólás
mvancsika 

Meghökkentő, felkavaró, gyönyörűen szomorú, brutális. Valóban művészfilm, ami rengeteg gondolkodnivalóval lát el minket.

LoneWolf

Valószínűleg a legbetegebb film, amit valaha láttam… zseniális és sokkoló, de nagyon nagyon elmeháborodott. Banderas talán legjobb műve is egyben és egyszerűen ezt látni kell ahhoz, hogy megértse az ember, mitől olyan durva. Én is ajánlásra néztem anno, illetve fölhívták rá a figyelmem, de erre nem lehetett fölkészülni.

KyKy

Nem nagyon tudom hova tenni a filmet. Egy kihívás kapcsán jutottam el ide, nem tudtam elképzelni, milyen lehet a film, ha egy ismert, híres színész a főszereplője, gondoltam, nem mernek megbotránkoztatni úgy istenigazából, de tévedtem. Ebből a szempontból pozitív csalódás a film, viszont a kivitelezés számomra nem jött be.
Ahogyan írták már előttem, ez tényleg inkább művészfilm, amivel nem lenne semmi baj, ha nem állna tőlem távol ez a fajta műfaj, így viszont kicsit többet vártam. Nem tudom pontosan megmagyarázni, hogy mit, de többet. Talán meghökkentőbb képsorokat… Nem tudom.
Mindemellé pedig a végével sem igazán vagyok kibékülve… Nem szeretem, amikor az egész filmet lerombolja a néző számára hitetlen jelenet, itt ez történt.
Nem lettem lenyűgözve, pedig az alapötlet igazán érdekes, végül is a műfaj kedvelőinek tetszeni is fog, és ők úgysem a logikátlanságot fogják észrevenni, így felesleges is tovább ecsetelni.
Egyszer érdemes megnézni, nincs benne rémisztés és vérengzés, inkább elgondolkodtató a film.

carragher 

segítőtársa is akadt Marilia, a születése óta vele élő házvezetőnő személyében; kísérleti nyula pedig egy gyönyörű fiatal nő, Vera, aki a villa foglya……spoiler
Sajnos erről a filmről nem tudok spoiler mentesen véleményt írni.

rocketdog 

Kerestem a megfelelő jelzőt az élményre. Eddig nem találtam. Sebaj, nem érdemel többet. Maradjunk az unalmasnál.

2 hozzászólás
fayakezdet

Tipikus az a film, amit miután lát az ember, néha eszébe jut utána. Legalábbis én így vagyok vele. Amikor öt éve először láttam, már akkor tudtam, hogy újra fogom nézni. Akkor is nagy hatással volt rám és ez most sem volt másképp. Nagyszerű alkotás.

2 hozzászólás
Luna

Még 2015-ben beszélgettem barátosnémmal, aki szintén odavan a fura, és groteszk, elvont filmekért mint én, és kértem tőle néhányat a kedvencei közzül, hát rámsózta az összes Almodóvar filmet, és bár igen csak lassan haladok velük, ez a film nagyon tetszett. Hát a rendező megint valami nagyon jót tett le az asztalra.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján