Fehér éjszakák (2019) 257

1 díj · 3 jelölés · Snitt-díj-jelölt 2020

Dani és Christian évek óta együtt vannak, ám a fiú úgy érzi, ideje lenne lezárni a kapcsolatukat. Egy váratlan tragédia következtében végül úgy dönt, nem ez a legmegfelelőbb alkalom, hogy szakítson barátnőjével, inkább meghívja őt is arra a nyári fesztiválra, ahova barátaival készülnek. A nyári… [tovább]

angol
magyar

Képek 10

Szereposztás

Florence PughDani
Jack ReynorChristian
Csányi KlaudiaTerri
William Jackson HarperMark
Will PoulterJosh
Vilhelm BlomgrenPelle
Mats BlomgrenOdd
Ellora TorchiaConnie
Archie MadekweSimon
Henrik NorlénUlf

További szereplők

Kedvencelte 32

Várólistára tette 159


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Bárcsak antropológus lennék és sok okosságot mondhatnék a filmről, de sajnos nem vagyok az. Azt hiszem, ez a film nem való mindenkinek, nehéz megérteni és elfogadni, éppen ezért abszurdan komikusnak tűnhet bizonyos részeknél. Abszolút megértem, ha valaki inkább viccesnek találta, mint jónak.

Én végig azt éreztem, hogy egyrészt iszonyatosan érdekes ez a közösség és szeretnék mélyebbre ásni a szokásaikban (elvégre gondoljunk csak bele, mennyi ilyen elszeparált, számunkra morbid szekta létezhet a világban), másrészt pedig néhány sajnálatos dolgot leszámítva, mély elégedettséget éreztem a film végén, befejezésestől mindenestől.

Morálisan nagyon érdekes ez az egész, a különböző kultúrák találkozása, hogy ami a világ jelentős részének elfogadhatatlan, addig másoknak természetes. Egyébként számomra kifejezetten vonzó aspektusai is voltak ennek a közösségi életnek, bár nyilván rengeteg dolgot nem tudtam elfogadni.

A látványvilága lenyűgöző és egészen új ízt ad a horrornak az abszolút világos tematikával; ugyanakkor nem volt számomra megrázó élmény, inkább úgy hatott rám, mint egy különleges dokumentumfilm. Egyébként elég hosszú, de engem abszolút elvitt a hangulata, egyáltalán nem tűnt soknak a játékidő, sőt, néztem volna még.

Tényleg boldog lennék, ha nagy bölcsen ki tudnám elemezni a filmet, de ehhez nincsenek meg a szükséges tudásmorzsáim, így csak annyit tudok írni, hogy nekem, szimpla nézőnek sokkal jobban tetszett, mint a rendező előző filmje. Fura ilyet mondani egy ilyen jellegű horror film kapcsán, de egy élmény volt és hálás vagyok érte.

Törpillaa 

Jézus Mária, ezek annyira, de annyira betegek. Brutális, ahogy kibontakozik az egész, amikor beindulnak az események. Már akkor látszott, hogy ezek nem komplettek, miután a spoiler addig a pillanatig, majdnem normálisak voltak, de egyébként a látvány egész jó, és a sztori is, csak egy idő után be durvul az egész szitu. Az első dolog, ami eszembe jutott az elején, hogy ott bezzeg esik a hó, itt meg nem, és ez nem fair. :-D A második, akit a filmben felismertem egyből az Gally, vagyis most éppen Mark volt alias Will Poulter. :-D Amúgy még a szereplők is eléggé jók voltak, és Christian nagyon szexi. :-D spoiler Ezeknél nincs magánszféra, és hasonlók, ezek mindent együtt csinálnak, még ezt is… besz.rás. :-D Dani nem volt rossz fej, bár amikor rájött az ordítva sírás, az egy kicsit túl lett tolva, és a végén az a vigyor tőle… spoiler Jó volt amúgy, izgis, és mivel nem láttam az előzetesét, és nem is olvastam róla véleményeket, egyáltalán nem is sejtettem, hogy ennyire brutál lesz néha, de azért jó volt megnézni. Nem bántam meg.

Blissenobiarella 

Engem a szektás témával általában meg lehet venni kilóra, úgyhogy alig vártam ezt a filmet a tavalyi Örökség élménye után. Azt hittem, el fog tiporni, földbe fog döngölni. Ez nem sikerült neki, de látványban, atmoszférában ettől még elsőrangú film. Kíváncsi lennék, mi a véleménye róla egy antropológusnak.
A Midsommar zseniális film, minden téren, de bennem mégis van valami pici űr, amit nem töltött be. Tavaly az Örökségről is úgy jöttem ki, hogy Úristen, mi volt ez?! de most nem. Talán ez hiányzik. Talán csak nem alkotott újat a témában, és ezt hiányolom. Ettől még nem szeretnék senkit elriasztani, nagyon jó film, csak én egy icipicit többet vártam tőle. Az Örökségről tavaly azt mondtam, az évtized legjobb filmjei között lesz. Ez igaz a Fehér éjszakákra is, de a sorban hátrébb áll.
A táncos jelenet volt a kedvencem, zseniális volt.

csartak

Nagyon szürreális film, és annak ellenére hogy nem a szokásos horror eszköztárakat használja (sötét képek, illetve monoton, hatáskeltő zene) eléggé hatásos tud lenni, viszont nem azon az igazi borzongató módon. Inkább megdöbbenek rajta.
Kint a természetben minden harsogóan zöld, ragyogó, a fehér éjszakáknak köszönhetően minden világos. Itt, ebben a környezetben történnek az ősi rituálék, amik a mai ember számára elfogadhatatlanok, és ami furcsa, egyben abszurdak is. A végét is ehhez hasonlóan kell kezelni.

1 hozzászólás
TLD 

Robert Darnton történeti antropológus A nagy macskamészárlásban spoiler szembesíti olvasóját a 18. századi francia népszokások modern korunkhoz képest való másságával, „értelmetlenségével”.

Anno egyeseknek vicces volt cirmosokat hentelni, de nem csak értelmetlen öldöklésről volt szó, hiszen rejtett szimbólumok hada kötődött a sok doromboló kedvenchez. A macskaéletek kioltásával a nép fiai üzenetet küldek egymásnak és a felsőbb osztálybelieknek. Mi viszont már itt a 21. században kevésbé vennénk a lapot, ha valaki ilyet tenne.

Valami ilyesmi (a kulturális szakadék okozta kényelmetlenség érzése) lehet a magyarázata annak, hogy a moziban szinte senki nem bírta megállni röhögés nélkül ezt a filmet. Jó, akkor már én sem bírtam ki, amikor spoiler

Mint az Örökségben, úgy itt is gyönyörű képi világgal és emellett emberi szereplőkkel van dolgunk. Igen, a szekta tagjai sem szörnyetegek vagy pszichopaták, a saját kis világuk szempontjából teljesen érthető személyiségek – ez hatalmas plusz a filmnek. Rítusaik aprólékosan be vannak mutatva és remek történetben vannak elmesélve. A közösség működését, szektás egységét egy-két jelenet frappánsan ábrázolja – spoiler

A film érdekes feladvány antropológusoknak és vitákat generálhat a kulturális relativizmus kérdéséről. Mert ma ugyan az itt bemutatott közösség szektának és abnormálisnak minősül (szerencsére, vagyis remélem), de nem is olyan sok évszázaddal ezelőtt még ennél cifrább népszokások voltak elterjedve Európa közepén.

Ja és a film újabb cáfolhatatlan bizonyítéka az MTA által (már nem sokáig) elhallgatott svéd-magyar rokonságnak – a svéd környezet szakasztott olyan, mintha csak itt forgatták volna a filmet ;)

6 hozzászólás
Ascyra 

Öhh…
Ezért kellene megnéznem a leírást, mielőtt nekilátok csak úgy vaktában. Bár abban sem találtam semmi „gyanúsat”
Elég gyomorforgató volt végignézni, és ezt elérte úgy, hogy semmiféle kimondottan durva véres belezős jelentettel nem operál. Ezt nevezem feszütségkeltésnek. A képi világát illetően mindent elmondtak előttem, annyit csak apróságként, érdekességként hozzátennék, hogy kalocsai népi motívumok is fellelhetőek a ruhákon, nyugodtan nézzétek nagyítóval akár, ott van az ;)
A csaj ki…. szott idegesítő az első perctől a legvégéig, ezért sajnos nekem nem jött át, spoiler Tudja a fene, de akkor se jött át, rohadtul nem tudtam vele együtt érezni, és akármennyre gonosz vagyok, azt vártam, hogy megy a levesbe (ha lehetett volna kívánni, minél előbb). spoiler
Én nem kezdem el boncolgatni, mert nagyon messze vagyok tudásban attól, hogy bármiféle népcsoport szokásait hitelesítsem, de a mágikus elemeihez lenne hozzáfűznivalóm. Talán azért darált be a film ennyire (úgy gondoltam, hogy takarítani fogok mellette, hát kb. a harmadik percétől ülök itt, mint a jó gyerek, nyista semmiféle takarítás), mert spirituálisan (is) nagyon ott van. A futhark rúnák pl. teljesen legitim módon lettek felvésve. Nekem mindenképp újranézős, a motívumok miatt, mert érdekel, hogy melyik mágikus elem létező hagyomány és melyik az író/rendező agybeteg agyszüleménye.
Nem javaslom megnézésre senki olyan számára, aki nem bírja azon horrorokat, ahol a lélek és a gyomor egyöntetű elpusztítására tesznek kísérletet. (Komolyan mondom, hogy hányingerem volt, főleg a táncot követően).
Zseniális alkotás, egyébként. Ritkafajtának hívnám, leginkább. Egyedi, leutánozhatatlan.
spoiler – már ott remegett a gyomrom az idegességtől. Az van, hogy pontosan tudták a készítők, hogyan kell egy érzékenyebb lelkületű embert kicsinálni ezzel a filmmel.
És most megyek iszom valamit…

8 hozzászólás
Echo 

Úristen! Ebben a filmben némelyik ember olyan hangokat adott kiamennyit,amitől kirázott a hideg. Brutális volt. Elgondolkodtam rajta,h inkább hang nélkül nézem.

Ez a film szerintem nem volt túlságosan horror. Lehetett volna kicsit több gyilkolászás. Elvégre csak a hullákat láttuk,azt h mi történt velük azt nem. Pedig szívesen megnéztem volna a vérsas készítését.

A történet egész jó lett volna,de sajnos az előzetesből nem erre számítottam. Ha előre tudom,h ennyire vontatott lesz, akkor felkészültem volna.

A szereplők pocsékok voltak. Danit legszívesebben már az elején leütöttem volna. Végig bőgte az egész filmet. Néha nem is értettem miért visít.

Christian egy hatalmas barom volt. Azt meg végképp nem értem miért voltak együtt Danivel,amikor a vak is látta,h nem illenek össze.

A vége egész jó lett volna,de én már csak azt vártam,h érjen véget.

BeL1eVe 

Tavaly az Örökség lelkileg belegyalult a betonba, ez a film viszont úgy tudott lenyűgözni maximálisan, hogy azért jócskán embert próbáló darab. Két film után bátran állítom, hogy Ari Aster egy rendező zseni. Olyan mesterien tud atmoszférát, fokozatos, egyre durvább nyomasztást és ezekkel együtt sztorit mesélni, hogy arra nehéz jelzőket találni. Elképesztő, ahogy bánik a kamerakezeléssel, ahogy a hidegrázós zenét tolja az egyes jelenetek alá és ahogy a szimbólumait használja. spoiler
Nagyon jól formálja meg a karaktereket is, egyszerűen árad belőlük a természetesség, ahogy kommunikálnak, reagálnak egymásra és a körülöttük lévő dolgokra. spoiler
Nem tudom amúgy, hogy Ari Aster-nek mitől ment szét a valós kapcsolata, de szerintem nagyon megviselhette a dolog. Most hogy így ráaludtam a filmre és visszagondolok rá, jó pár helyen tetten érhető az akkori lelki állapota spoiler.
Az év legjobban várt filmje volt ez számomra és most hogy valamennyit emésztődött bennem a látottak (mert ez tényleg abszolút színtiszta rétegfilm és nehéz), úgy vagyok vele, hogy hozta bőven azt, amit elvártam tőle. Egyszerre kápráztatott el, hökkentett meg és tartott folyamatos nyugtalanságban a film, erre pedig csakis a zseniális jelzőt tudom rátűzni.
Mondanom se kell mennyire rettentően várom a rendezői változatot.

1 hozzászólás
julcseee 

Nehezen tudom hova tenni a filmet, meg így egy nap elteltével sem. Egyrészt egy szürreálisan beteg film, vannak benne horror részek, volt ahol konrketan el kellett fordulnunk nem bírtunk odanezni. Aztán a következő jelenetnel szakadtunk a röhögéstől konrketan nem bírtam abbahagyni a nevetést (hozzáteszem az egész mozi így volt vele, pedig gyanítom nem ez volt a célja a rendezőnek/írónak).
Szóval nehéz meg mindig megmondani, hogy tetszett vagy sem. De kicsit hajlok arra hogy tetszett :)

2 hozzászólás

Hasonló filmek címkék alapján