Antikrisztus (2009) 87

Antichrist
108' · francia, német, olasz, svéd, dán, lengyel · dráma, horror 18

2 díj · 3 jelölés

A középkorú házaspár életét, kapcsolatát alapjaiban rengeti meg kisgyermekük halála. Miközben szeretkeztek, a kicsi a másik szobában kizuhant az ablakon, és halálra zúzta magát. A feleség kórházba kerül, de a terapeuta férj kihozza őt, azt remélve, hogy segíteni tud rajta. Hogy szembesítse az… [tovább]

Képek 5

Szereposztás

Willem DafoeFérj
Charlotte GainsbourgFeleség
Storm Acheche SahlstrømGyerek
Hirdetés

Kedvencelte 15

Várólistára tette 71


Kiemelt értékelések

Annamarie

Életem legnyomasztóbb filmje volt. De ettől függetlenül hatalmas alkotás.

Nadja_Blue 

Tényleg nagyon akartam szeretni ezt a filmet annak ellenére, hogy elég sok rosszat hallottam róla. Annyira tetszett a Táncos a sötétben, hogy meggyőztem magam, ha nem is lesz olyan jó, mint az all time kedvenc filmem, azért így is élvezetes lesz. Hát nem volt az.
Volt ugyan benne néhány szép kép és jó ötlet, mint az egyes fejezetek elnevezése, de nagyjából ennyi. Nem tudom, hogy sikerült elérnie ilyen témával, mert az alapötlet szerintem igen is jó, de ez egyszerűen untatott – leszámítva az legelejét és a végét. Összességében elég nagy csalódás volt.
Oh, és senki ne kezdje el nézni buszon. Tapasztalat.

2 hozzászólás
zeana 

Ez egy nagyszerű film! Minden cseppje kincs. Imádom a szimbólum-rendszerét, a képi megvalósítást, minden a helyén van. Nagyon erős mozi, imádom.

Alex 

Elég régóta halogattam ezt a filmet és nem véletlenül. Alig vártam, hogy vége legyen.
A képi világ, a zene és Willem Dafoe jó volt.
Amit eddig láttam a rendezőtől ez tetszett a legkevésbé…

Drucocu

Nehéz szavakba önteni az ezzel a filmmel kapcsolatos érzéseimet. Egyrészről nagyon, mondhatni túl durva, másrészről mégiscsak van benne valami, ami megfogott.
Nem is annyira horrorisztikus (vagyis nyilván vannak benne olyan részek, amik nagyon is azok), hanem inkább nyomasztó az egész. Nincsenek benne annyira ijesztő dolgok (itt is inkább azt lehetne írni, hogy finoman bánnak az ijesztgetéssel), mégis az egész kellemetlen, ami egyrészt köszönhető a témának, másrészt a cselekménynek, harmadrészt a kivitelezésnek:
A téma megbotránkoztató. Tény, hogy ilyennel még nem találkoztam, bár lehet, hogy jobb lett volna nekem, ha nem is találkozom. Ezen kívül nemhogy szabadon kezeli a nemiséget, hanem még romokba is dönti, bár ez a témából adódik.
A cselekmény ködös. Nem tudom, hogy indulunk-e valahonnan és eljutunk-e valahova. Látszólag egyes részek egyáltalán nem illenek a képbe, de végül mégis mintha összekapcsolódnának. Inkább olyan, mintha minden állna. Ez persze köszönhető a lassításoknak is, amiről a mai gif-mánia jutott eszembe (bár ez annyira nem illik ide, hogy azt elmondani nem lehet). De végül is így van. Olyan, mintha a film egy része csupán képekből állna, melyek mégiscsak mozognak, de úgy, hogy az szinte észrevehetetlen.
Tehát a kivitelezés mesteri. Olyan technikákat alkalmaztak, amelyeket én még soha nem vagy nem így tapasztaltam: a torzításoktól kezdve a felvillanó, éppenhogycsak látszó képeken át a hátborzongató áttűnésekig. Arról nem is beszélve, hogy minden egyes képkocka fontos információt hordoz magában. Sokszor vissza kellett tekernem a filmet és megállítanom a képet, hogy jól megnézzem, biztos azt láttam-e, amit láttam: aprócska snittek jelennek meg, melyek nem a lényegre fókuszálnak, ezért először nem is a lényegre irányítódik a figyelem. Csak miután már egy másik képkockát látsz, akkor kezd el derengeni, hogy mintha valami mást is láttál volna az előzőn.
Szóval lehet mondani, hogy ez egy művészfilm. Abból is a legdurvább, amit valaha láttam.

fayakezdet

Hezitáltam hogy végül hány pontot adjak rá, de megadom a maximális pontszámot. Most láttam másodszor, ezelőtt körülbelül két éve, viszont azt akkor úgy néztem meg hogy előtte évekig hezitáltam rajta. Mindig csak belenéztem és úgy éreztem erre még nem vagyok felkészülve, aztán amikor először megnéztem, éreztem hogy jogosan.. viszont tudtam, hogy újra fogom nézni valamikor. Ennek az oka az, hogy szerintem érezhetően kimagaslik a thriller filmek közül. Sok filmnél éreztem már hogy nagy hatással van rám, hangulatilag, de ennél különösen. Néha kifejezetten kellemetlen nézni, de ez esetben ez egy hatalmas nagy dicséret. Megtehetném hogy csak kilenc pontot adok rá, mert van amikor ellaposodik, vontatott, de mivel alapból nem egy pörgős cselekményű sztoriról van szó, hanem fokozatosan építkezik fel a végkifejlet felé, ezért nem. Szerencsére a végét se rontották el, szerintem elég kerek film lett. 10/10

Olah_Rita

Wááááá! Egy szörnyű film, aminek semmi értelme nem volt. Hogy, mi miért történik?????????? Stb. ÁÁÁÁÁÁ

Kiskakukk 

Ennek a rendezőnek elmentek hazulról.
Ez meg tipikusan olyan film, amibe a rendező és a néző is azt magyaráz bele, amit akar. Mert ez olyan művészi. Bár szerintem inkább csak egyszerűen sz.r. Elképesztően lassan csordogál a „történet”, Charlotte Gainsbourg hihetetlenül ellenszenves számomra (nembírom ezt a nőt valamiért), ahogy az általa játszott karakter is, a képi világ nyomasztó, a horrorisztikus részek spoiler meg annyira hatásvadász és öncélú, hogy azt hittem, ennél már nincs lejjebb. És de. A befejezés.
Az egyetlen pozitívuma a filmnek, hogy volt benne őzike meg róka.

2 hozzászólás
csokidani 

Kemény film, nem családi mozidélutánra való. Helyenként igencsak megrázó, nehezen emészthető. De érdemes végig nézni mert ilyet nem sokat lát az ember.


Népszerű idézetek

Drucocu

Nem a nők uralják saját testüket, hanem a természet.

Drucocu

Nem félhetek csak úgy, meghatározott ok nélkül?

Drucocu

A fa törzse vastag. Mintha lassú lenne a gyökere. Mintha saját személyisége lenne.

Dorki

A crying woman is a scheming woman. False in legs, and false in thighs … – false in breast, teeth, hair and eyes.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján