anyám! (2017) 88

mother!
115' · amerikai · dráma, thriller, horror 16

0 díj · 3 jelölés

Egy házaspár kapcsolatát próbatétel elé állítja, amikor hívatlan vendégek érkeznek az otthonukba, megzavarva ezzel nyugodt életüket.

angol
angol · magyar

Szereposztás

Jennifer Lawrenceanya
Domhnall Gleesonidősebb testvér
Ed Harrisférfi
Javier Bardemő
Michelle Pfeiffer
Brian Gleesonfiatalabb testvér
Jovan Adepopohárnok
Hirdetés

Kedvencelte 12

Várólistára tette 200


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Ez nem semmi volt. Nekem tetszett, igaz megviselt. A rendezés jól játszott az érzéseinkkel és szó szerint is közel hozta a nő karakterét, érzelmeit. Végig a nő volt a középpontban, mégis a férfi a főszereplő. Nem írok többet, inkább nézzétek meg. Nem mondom, hogy könnyű lesz, de megéri.

strangelove 

Számomra ez a film a filmkultúra (egyáltalán: a kultúra), döbbenetes hanyatlását jelzi. Manapság ezt adják el szubverzív művészfilmként. Vessük össze, hogy ez mit jelentett korábban, a hanyatlás (bármennyire is igyekeznek sokan ezt relativizálni vagy egyenesen tagadni – gyakran még a problémafelvetés jogosságát is!) szembeötlő.
Aronofsky jó rendező, kétségtelenül ért hozzá, viszont elképesztően ostoba forgatókönyvíró. A film első fele jól van felépítve, de mindez leomlik a konklúzió alatt, amit ráadásul nem átall kifecsegni. Miközben sokunkat elsodor a hatásosan tomboló káosz, észre kellene vennünk: az egész nem egyéb, csak parasztvakítás. Audiovizuális támadásra a legutolsó Transformers filmben is találhatunk példát, ettől még nem lesz valami elgondolkodtató, rejtélyes, csupán zavaros és gondolattalan.

1 hozzászólás
snowden

Az első fele szerintem baromi jó, el is kezdtem örülni, hogy talán az év filmje lesz ez, csak aztán a végére maximálisan túl lett tolva… ami meg azért is zavaró, mert nem bonyolultak annyira a film által felvetett kérdések, hogy ekkora ámokfutást kelljen belőlük rendezni. A forgatókönyvvel meg az iszonyat béna vizuális effektekkel ellentétben a rendezés király volt, nameg a hangmérnököt is agyon kell szórni a díjakkal, remek munkát végzett (jól jelzi utóbbit, hogy ez kb. az első film, ahol eszembe jut egyáltalán, h létezik a hangmérnöki szakma).

Riley

Szürreális pokoljárás, sok kérdést hagy maga után, de nem mélyebb, filozófiai kérdéseket, inkább csak hézagokat a sztoriban. A régi Polanskit idézi több helyen is (az Iszonyatot, amiben a lakás átváltozni tetszik, A lakót, amiben a fojtogató klausztrofób érzés, hogy állandóan betörnek a privát teredbe, hatásosan megjelenik, illetve a Rosemary gyermekét is, amiben a kiszolgáltatott anya gonosz erők játékszerévé válik). Ezek nyilván nem véletlenek, bár számomra mind az Iszonyat, mind A lakó önmagában is sokkal jobban teljesítenek, mint ez a film, pedig az utóbbiban Polanski még nőnek is öltözik. Na most ez a film nagyon keveset mond el, sokat épít a hatásra és a horror eszközökre, ami nem nyert meg magának. Ha a lidércnyomás nem kézzelfogható, csak érzékelhető, az talán nem vonz be annyi nézőt, de mégis sokkal komolyabban vehető. Aronofsky filmjeiben a színészek, vagy színésznők játéka és a karakterdráma emlékezetes, de a hatásvadászat, a lelki folyamatok elnagyzolt túldekorálása nem tartalmaz annyi művészi bátorságot, hogy underground szinten eredeti legyen, így maradnak magvatlan, a film után már el nem gondolkodtató mainstream pszicho-thrillerek.

Chris90

Nehéz értékelni ezt a filmet. Nem tudom azt mondani rá, hogy rossz, mert bőven nem az, sőt, régen láttam filmet, ami ennyire lekötött volna végig, és amely ennyire egyedi volt. Nagyon figyeltem végig, hogy a legapróbb jeleket se mulasszam el, de voltak pillanatok, bevallom, amikor nem tudtam hova tenni egyes részeket. Biztos, hogy nem elég egyszer megnézni ezt a filmet, ugyanakkor nagyon kíváncsi lennék végre egy olyan kritikára, amely tényleg ki meri mondani, hogy miről szólt ez az alkotás. Mert könnyű azt írni, hogy „zseniális a film, és akinek nem tetszett, annak nem esett le a mondanivaló”, de érdekes módon, minden vélemény csak közhelyeket használ. Én vállalom, hogy nem vagyok benne biztos, hogy megértettem Aronofsky üzenetét. És merem állítani ezt az azért, mert véleményem szerint nagyon sok mindenről szól, de ezt már egyéntől függ. Nekem benne volt például a művészek iránti rajongás, és hogy ez hogyan táplálja az alkotót, hogy mennyire önzővé tud tenni bennünket az imádat, de ugyanígy említhetném a nők kihasználását és alávetett szerepét, vagy – az utolsó fél órát tekintve – a háborúk, az esztelen öldöklés, az emberi pusztítás elleni kiáltás is játszik nálam. Persze, az utolsó jelenet kicsit átértelmezi az egészet, de a film nézése közben, mikor megpróbál rájönni a néző, hogy mi is lesz itt a lényeg, sok minden eszébe juthat. És a rendezőnek szerintem leginkább ez volt a célja.

A látványvilág azonban valóban eszméletlen, ahogyan J. Lawrence és J. Bardem játéka is (főleg az előbbié) mindent visz. Hangulatában van egy Rosemary gyermeke, meg egy kis Poe is, csak hogy a beteg elméjű költőknél maradjunk.

UPDATE: @meowmimi segítségével sikerült új lényeget látnom a filmbe (ami valójában nagyon logikus, csak nekem nem esett le), szóval a 9-ről megemeltem 10 pontra, mert mindezek fényében tényleg a filmtörténelem egyik legjobbja ez az alkotás.

Horváth_Evelyn 

Nem volt rossz film, de a tipikus esete annak, mikor a filmen túlnő az allegória, és megszűnik a logika. Én ezt értem, és amúgy jónak tartom, de több akart lenni, mint ami. Jennifer Lawrence jó volt benne. De egyébként üres volt a film abban az értelemben, hogy nem váltott ki belőlem érzelmet, mert túl didaktikus lett, elművészkedték. Az arányok nem voltak megfelelőek. Szerintem egy filmben hasonló arányban kell működnie a filmnek magának (a „fedőtörténet” fájdalmasan buta volt), és az allegóriának egyaránt (ez meg előre lett tolva, gyakorlatilag túlnőtte a másik storyline-t). A kettőnek építenie kellett volna egymást, de azt éreztem, hogy rombolja és gátolja a kettő egymást.

Rhyme 

Tetszett. De soha többé nem nézem meg.

_Dora_

Nehéz értékelni ezt a filmet… xD valóban… Egy vicc volt.
Sokan a nézők közül megsemmisülve ültek, volt aki értetlenül bámult maga elé, és volt aki szakadt a nevetéstől.
Kifejezetten zavaró volt a szereplők arcára fókuszáló kamera, illetve az életlen, folyton össze-vissza mozgó kép. (Volt, hogy be kellett csuknom a szemem, mert megszédültem. o.O)
Értettem az összes Bibliai utalást, férfi-nő viszonyát érintő kérdéseket, a fekete humort stb., sőőt, már az első 10-15 percben megfogalmazódott a fejemben, hogy mi módon is végződhet a film, mi is fog belőle kisülni (igazam is lett).
Tulajdonképpen annyira összetett volt, annyi kisebb elemből állt össze, hogy egy témával sem foglalkozott mélyen, csupán felszínesen. Minden bele volt sűrítve ahhoz, hogy egy jó beszélgetés alakulhasson ki a film után, ugyanakkor nem nyújtott semmi pluszt. Egy ideig vitatkoztunk a film értelmezésén, mindig találtunk új témákat amit érintett, de ennyi volt, nem több. Biztosra mentek, mert a témák többsége, amúgy is bicskanyitogató egy-két ember szemében és hát gondolom ez volt a lényeg.
Ahhoz képest, hogy pszichothriller, halálra röhögtök magunkat… pedig rettegni szerettünk volna :(


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján