anyám! (2017) 38

mother!
115' · amerikai · dráma, thriller, horror 16

Egy házaspár kapcsolatát próbatétel elé állítja, amikor hívatlan vendégek érkeznek az otthonukba, megzavarva ezzel nyugodt életüket.

angol
angol · magyar

Szereposztás

Jennifer Lawrence
Domhnall Gleeson
Ed Harris
Javier Bardem
Michelle Pfeiffer
Javier Bardem
Brian Gleeson
Jovan Adepo
Hirdetés

Kedvencelte 4

Várólistára tette 177


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Ez nem semmi volt. Nekem tetszett, igaz megviselt. A rendezés jól játszott az érzéseinkkel és szó szerint is közel hozta a nő karakterét, érzelmeit. Végig a nő volt a középpontban, mégis a férfi a főszereplő. Nem írok többet, inkább nézzétek meg. Nem mondom, hogy könnyű lesz, de megéri.

meowmimi

Egyelőre nem tudok csillagot adni a filmnek, de a végén azzal a meggyőződéssel jöttem ki, hogy valami ilyesmi érzés lehetett kijönni az olyan kultfilmek vetítéséről, mint mondjuk a Harcosok klubja. Egyszerűen észveszejtő ez a film. Az tény, hogy a 95%-ában nem értesz gyakorlatilag semmit. A nézőtéren elhangzott leggyakoribb mondat a „De most mi a $@!#% történik?!” volt, és ezen kicsit sem csodálkozom. Nem áll össze a kép az utolsó utáni pillanatig… De amikor összeáll, az olyan, mint a megvilágosodás. Tisztán kétszer (sokszor) nézős, amíg az ember legalább a töredékét felfogja a szimbolikának és az utalásoknak, bár úgy vettem észre, hogy rengeteg kritikaíró nem értette meg, hogy miről is szól ez a film… Amit nagyon sajnálok, mert én eldobtam tőle az agyam jó messzire és azóta is keresem.

1 hozzászólás
snowden

Az első fele szerintem egész jó, el is kezdtem örülni, hogy talán az év filmje lesz ez, csak aztán a végére maximálisan túl lett tolva… ami meg azért is zavaró, mert annyira viszont nem bonyolultak a film által felvetett kérdések, hogy ekkora ámokfutást kelljen belőlük rendezni. Valaki igazán szólhatott volna Aronofksy-nak, hogy felesleges ennyire elszállni. A forgatókönyvvel meg az iszonyat béna vizuális effektekkel ellentétben a rendezés irtó király volt, nameg a hangmérnököt is agyon kell szórni a díjakkal, remek munkát végzett.

Chris90

Nehéz értékelni ezt a filmet. Nem tudom azt mondani rá, hogy rossz, mert bőven nem az, sőt, régen láttam filmet, ami ennyire lekötött volna végig, és amely ennyire egyedi volt. Nagyon figyeltem végig, hogy a legapróbb jeleket se mulasszam el, de voltak pillanatok, bevallom, amikor nem tudtam hova tenni egyes részeket. Biztos, hogy nem elég egyszer megnézni ezt a filmet, ugyanakkor nagyon kíváncsi lennék végre egy olyan kritikára, amely tényleg ki meri mondani, hogy miről szólt ez az alkotás. Mert könnyű azt írni, hogy „zseniális a film, és akinek nem tetszett, annak nem esett le a mondanivaló”, de érdekes módon, minden vélemény csak közhelyeket használ. Én vállalom, hogy nem vagyok benne biztos, hogy megértettem Aronofsky üzenetét. És merem állítani ezt az azért, mert véleményem szerint nagyon sok mindenről szól, de ezt már egyéntől függ. Nekem benne volt például a művészek iránti rajongás, és hogy ez hogyan táplálja az alkotót, hogy mennyire önzővé tud tenni bennünket az imádat, de ugyanígy említhetném a nők kihasználását és alávetett szerepét, vagy – az utolsó fél órát tekintve – a háborúk, az esztelen öldöklés, az emberi pusztítás elleni kiáltás is játszik nálam. Persze, az utolsó jelenet kicsit átértelmezi az egészet, de a film nézése közben, mikor megpróbál rájönni a néző, hogy mi is lesz itt a lényeg, sok minden eszébe juthat. És a rendezőnek szerintem leginkább ez volt a célja.

A látványvilág azonban valóban eszméletlen, ahogyan J. Lawrence és J. Bardem játéka is (főleg az előbbié) mindent visz. Hangulatában van egy Rosemary gyermeke, meg egy kis Poe is, csak hogy a beteg elméjű költőknél maradjunk.

UPDATE: @meowmimi segítségével sikerült új lényeget látnom a filmbe (ami valójában nagyon logikus, csak nekem nem esett le), szóval a 9-ről megemeltem 10 pontra, mert mindezek fényében tényleg a filmtörténelem egyik legjobbja ez az alkotás.

Horváth_Evelyn 

Nem volt rossz film, de a tipikus esete annak, mikor a filmen túlnő az allegória, és megszűnik a logika. Én ezt értem, és amúgy jónak tartom, de több akart lenni, mint ami. Jennifer Lawrence jó volt benne. De egyébként üres volt a film abban az értelemben, hogy nem váltott ki belőlem érzelmet, mert túl didaktikus lett, elművészkedték. Az arányok nem voltak megfelelőek. Szerintem egy filmben hasonló arányban kell működnie a filmnek magának (a „fedőtörténet” fájdalmasan buta volt), és az allegóriának egyaránt (ez meg előre lett tolva, gyakorlatilag túlnőtte a másik storyline-t). A kettőnek építenie kellett volna egymást, de azt éreztem, hogy rombolja és gátolja a kettő egymást.

_Dora_

Nehéz értékelni ezt a filmet… xD valóban… Egy vicc volt.
Sokan a nézők közül megsemmisülve ültek, volt aki értetlenül bámult maga elé, és volt aki szakadt a nevetéstől.
Kifejezetten zavaró volt a szereplők arcára fókuszáló kamera, illetve az életlen, folyton össze-vissza mozgó kép. (Volt, hogy be kellett csuknom a szemem, mert megszédültem. o.O)
Értettem az összes Bibliai utalást, férfi-nő viszonyát érintő kérdéseket, a fekete humort stb., sőőt, már az első 10-15 percben megfogalmazódott a fejemben, hogy mi módon is végződhet a film, mi is fog belőle kisülni (igazam is lett).
Tulajdonképpen annyira összetett volt, annyi kisebb elemből állt össze, hogy egy témával sem foglalkozott mélyen, csupán felszínesen. Minden bele volt sűrítve ahhoz, hogy egy jó beszélgetés alakulhasson ki a film után, ugyanakkor nem nyújtott semmi pluszt. Egy ideig vitatkoztunk a film értelmezésén, mindig találtunk új témákat amit érintett, de ennyi volt, nem több. Biztosra mentek, mert a témák többsége, amúgy is bicskanyitogató egy-két ember szemében és hát gondolom ez volt a lényeg.
Ahhoz képest, hogy pszichothriller, halálra röhögtök magunkat… pedig rettegni szerettünk volna :(

OhAhoyIamASloth

Én nem is tudom már mit vártam. Valami jót, valami olyat mint a Fekete hattyú, vagy tényleg nem is tudom.
Aztán EZT kaptam.
Ha nem esik le az utolsó jelenetnél a film magyarázata/megfejtése azt mondom ez egy túl tolt sztori, ami csak azért jött létre, hogy mindenkit így vagy úgy kiborítson.
De azért csak leesett és azóta is a hatása alatt vagyok. A sok apró részlet és szimbólum…
Most úgy érzem még sokszor meg kell néznem ahhoz, hogy mindent megfejtsek benne.
De azt hiszem ez a film is egy darabja lesz a filmtörténet legértékesebb műveinek.

walksdowonders 

Az első 30 percben eluntam magam, aztán ideges lettem egyes karakterek viselkedésétől (Jennifer karakterével együtt), majd méginkább felbosszantottak, aztán bamm… Jééézusom! És még anno az AZ-tól féltem, már ami a spoiler képi megjelenítésének rám ható erejét illeti.
Nehéz. Nagyon. Összességében nem rossz, de bár ne néztem volna meg.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján