Serial Experiments Lain (1998–1998) 20

シリアルエクスペリメンツレイン
24' · japán · sci-fi, animációs, dráma, sorozat, thriller, horror, rejtély, anime, művészfilm 16
1 évad · 13 rész

Iwakura Lain egy átlagosnak tűnő, tizenhárom éves, alsóközépiskolás lány, aki valahogy mindig lemarad a kortársaitól. A számítógépek, és a mindent összekötő Wired sem érdekli egészen addig, míg egy furcsa e-mailt nem kap egy már halott lánytól. A lány azt írja “eldobta a testét és a virtuális… [tovább]

Képek 13

Szereposztás

Shimizu KaoriIwakura Lain (hang)
Obayashi RyuusukeIwakura Yasuo (hang)
Igarashi ReiIwakura Miho (hang)
Kawasumi AyakoIwakura Mika (hang)
Asada YoukoMizuki Alice (hang)
Hayami ShowEiri Masami (hang)
Takimoto KeitoTarou (hang)
Chiba ShigeruTachibana General Laboratories vezető (hang)
Yamazaki TakumiKarl Haushofer (hang)
Nakata JoujiLín Suí-Xī (hang)

További szereplők

Kedvencelte 7

Várólistára tette 52


Kiemelt értékelések

Andro 

Nem egy könnyen emészthető anime, az egyszer biztos, hiszen rengeteg benne a szimbólum, az első érthetetlen történés, ami miatt sokan nem is értik meg. Én magam is háromszor néztem végig, mire úgy-ahogy összeállt a kép, bár homályos részletek még mindig vannak.

Remek magának a Wired-nak, valamint a való világnak a szemben állítása, főleg, hogy a néző sokszor maga sem tudja, hogy éppen hol van, hogy a karakterek, akiket lát, valósak-e, vagy csak a számítógépes világban léteznek. A kettő párhuzamos mutatása pedig maga a tökély. Az ember pedig csak kapkodja a fejét az amúgy egyáltalán nem pergő történet közben, hogy rájöjjön, mi is történik ebben a rettentően összetett történetben, ahol sosem lehet eldönteni, mi valós és mi nem.

A legszembetűnőbb pedig, hogy az animében az openingen és endingen kívül nincs háttérzene. Viszont hallod a lépteket, az áram futását a vezetékekben, az ajtó nyitódását, amikre egyébként nem is figyelnénk. Ez az anime annak való, aki szereti a csöndet, és a meghökkentő, nem mindennapi, igencsak agyalós sztorikat.
A grafika szintén nem mindennapi, mivel igyekszik úgymond reálisan ábrázolni a karaktereket, vagy legalábbis reálisabban a megszokottnál.

Engem lenyűgözött, lenyűgöz ma is, bár teljesen még mindig nem értettem meg. Talán egy újabb újranézés nem ártana.

1 hozzászólás
krlany 

Érdekes és izgalmas anime volt. Sok mindenen el lehet gondolkodni, amiket menet közben feldobott: való világ vs. internet, hálózat és kapcsolatok, emlékek, tudatalatti és kollektív tudattalan stb. Mégis sokszor azt éreztem, hogy csak egymásra vannak hányva a dolgok, jól összekeverjük, és majdcsak kijön belőle valami… összeesküvés-elméletek, Daniken és a földönkívüliek, istenek, hamis próféciák… Ami viszont a legmegérintőbb ebben az egészben, az a magány, az emberek elszigeteltsége, és hogy ezt milyen jól ki lehet használni, mert hinni akarnak valamiben, és tartozni valahova…

Khaos

Nagyon érdekes anime volt. A grafika nem valami szép, bár egy ’98-as műtől nem is tudom, mit vártam (és ezzel tényleg nem leszólni akarom az akkori műveket).
A történet nem rossz, de valahogy mégsem az igazi. Nem nagyon szájbarágós, úgyhogy nagyon figyelni kell, hogy mindent meg lehessen érteni. Nekem nem is ezzel volt bajom, hanem inkább azzal, hogy a sztori hol lassan, hol pedig gyorsan haladt – de olyan gyorsan, hogy alig lehetett követni, nekem legalábbis nehéz volt.
Az anime valódi tartalma, a filozófiája viszont nagyon tetszett. :)

rocketdog 

Sok rétegből felépülő anime, a teljes felfedezéséhez és megfejtéséhez teszek még egy kört vele később. De addig is, a benyomásaim:
– Itt is, mint a legtöbb anime esetében, adni kell neki pár résznyi esélyt, hogy beinduljon. Nálam a 4-5. résznél volt ez. Onnantól viszont nem lehet abbahagyni.
– A vizuálja történetmeséléskor régimódi. Viszont atmoszférateremtésben 10/10. Nem tudom, hogy láttam e már valaha ilyen brutál depresszív, szorongató, elszigetelt hangulatot árasztó animét, vagy bármit.
– A zenék is jók (bár általában teljes a csend / zörejek hallatszódnak). Sőt, itt még az opening sem egy irritáló f_s, mint az animék 99%-ánál.
– Egyelőre azt látom, hogy felsorolhatatlan mennyiségű témát és kérdést feszeget. Sokszor a semmiből, váratlan pofonként értek ezek a gondolatok, mert annyira lassú, nyugodt tempójú, leülteti az embert (főleg az első részekre jellemző). Viszont válaszokat nem ad, sem irányt. Vagy csak én nem találtam. Nem várok szájbarágást, viszont szeretem, ha egy történetben vannak álláspontok. Ezért hiányérzetem van. Szerintem a lassú, üresjáratokat megtölthették volna több magyarázattal.


Népszerű idézetek


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján