John Williams zóna

LukeSkywalker 
John Williams

Az évek, amikor John Williamset egyszerre két filmjéért is jelölték Oscar-díjra:

1970:
– Viszlát, Mr. Chips!
– Zsiványok

1973:
– Végzetes képzelgések
– A Poszeidón katasztrófa

1974:
– Kimenő éjfélig
– Tom Sawyer kalandjai

1978:
– Star Wars (NYERT)
– Harmadik típusú találkozások

1983:
– E.T. – A földönkívüli (NYERT)
– Mondj igent Giorgionak!

1988:
– A Nap birodalma
– Az eastwicki boszorkányok

1990:
– Született július 4-én
– Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

1992:
– Hook
– JFK

1996:
– Sabrina
– Nixon

2002:
– A.I. – Mesterséges Értelem
– Harry Potter és a bölcsek köve

2006:
– Egy gésa emlékiratai
– München

2012:
– Tintin kalandjai
– Hadak útján

Kapcsolódó filmek: Viszlát, Mr. Chips! (1969) · Végzetes képzelgések (1972) · Zsiványok (1969) · A Poszeidon katasztrófa (1972) · Kimenő éjfélig (1973) · Tom Sawyer kalandjai (1973) · Csillagok háborúja IV. – Egy új remény (1977) · Harmadik típusú találkozások (1977) · E.T. – a földönkívüli (1982) · Mondj igent Giorgiónak! (1982) · A nap birodalma (1987) · Az eastwicki boszorkányok (1987) · Született július 4-én (1989) · Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989) · Hook (1991) · JFK – A nyitott dosszié (1991) · Sabrina (1995) · Nixon (1995) · A.I. – Mesterséges értelem (2001) · Harry Potter és a bölcsek köve (2001) · Egy gésa emlékiratai (2005) · München (2005) · Tintin kalandjai (2011) · Hadak útján (2011)

Viszlát, Mr. Chips! (1969) Végzetes képzelgések (1972) Zsiványok (1969) A Poszeidon katasztrófa (1972) Kimenő éjfélig (1973) Tom Sawyer kalandjai (1973) Csillagok háborúja IV. – Egy új remény (1977) Harmadik típusú találkozások (1977) E.T. – a földönkívüli (1982) Mondj igent Giorgiónak! (1982) A nap birodalma (1987) Az eastwicki boszorkányok (1987) Született július 4-én (1989) Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989) Hook (1991) JFK – A nyitott dosszié (1991) Sabrina (1995) Nixon (1995) A.I. – Mesterséges értelem (2001) Harry Potter és a bölcsek köve (2001) Egy gésa emlékiratai (2005) München (2005) Tintin kalandjai (2011) Hadak útján (2011)

Kapcsolódó művészek: John Williams

Filmdoki 
John Williams

Emlékszem, nagyon megdöbbentem anno, hogy ennek a filmnek is John Williams szerezte a zenéjét. Ez a rész örökre beleégett az agyamba, annyira gyönyörű. Nem mellesleg a Mester saját magával versenyzett, ugyanis a Született július 4-én és az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag is versenyben volt a legjobb eredeti filmzene díjáért :D Williams nem aprózta el ekkor sem :D

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó filmek: Született július 4-én (1989)

Született július 4-én (1989)

Kapcsolódó művészek: John Williams

LukeSkywalker 
John Williams

Hihetetlen, de szintén 1993-ban, tehát éppen negyed százada mutatták be Spielberg másik korszakalkotó filmjét, a Jurassic Parkot, amely forradalmasította a filmekben használt 3D számítógépes animációt, véget vetve a 2D stop motion (stop trükk) animáció korszakának, és útjára indított egy hatalmas, mindmáig töretlen népszerűségnek örvendő franchise-t, nem mellesleg pedig John Williams egyik legikonikusabb főtémáját írta meg hozzá. Sokunk gyermekkorának vált egyik meghatározó alkotásává a Jurassic Park film és zene.

https://www.youtube.com/watch…

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó filmek: Jurassic Park (1993)

Jurassic Park (1993)

Kapcsolódó művészek: Steven Spielberg · Michael Crichton · John Williams

LukeSkywalker 
John Williams

1993-ban, 25 évvel ezelőtt mutatták be minden idők egyik legfontosabb filmjét, a
Schindler listáját.

Az anekdota, amit John Williams a Schindler listája kapcsán elmesélt az egyik koncerten, amin részt vettem (és rendszeresen elmesél):
Amikor megnézte az első vágást, annyira megrázták a látottak, hogy kiment a vetítőteremből, hogy összeszedje a gondolatait. Amikor visszament, azt mondta Steven Spielbergnek:
„Egy jobb zeneszerzőre van szükséged.” Mire Spielberg azt felelte:
„Tudom, de mind halott.”

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó filmek: Schindler listája (1993)

Schindler listája (1993)

Kapcsolódó művészek: John Williams · Steven Spielberg · Liam Neeson

LukeSkywalker 
John Williams

Mark Hamill, John Williams és Harrison Ford

Mark Hamill: John Williams minden jelenetet magasabb szintre emel

"Egy színész csak egyetlen személy, egy hangszer a zenekarban. Ő az egész társulat.
George Lucast leszámítva senki nem érdemel több elismerést a Star Wars sikeréért, mint John Williams. (…)

A Cápa volt az egyetlen John Williams-film, amit ismertem, mielőtt a Star Warst elvállalta. Johnny Williamsként (Williams ezt a művésznevet használta a hatvanas évekig – a szerk.) nyilván kivette a részét a televíziózásból, de erről csak jóval később szereztem tudomást."

Hamill máig élénk emlékeket őriz arról, amikor először hallotta a mára ikonikussá vált filmzenét, amikor 1976-ban Gary Kurtz, a film producere felvette őt Malibui házánál egy utószinkron kapcsán:
„Egy kétüléses sportkocsi volt jó hangrendszerrel. Betette a kazettát, és teljességgel elsöpört. Mire megérkeztünk, lebegtem. Egyszerűen nem tudtam elhinni. Könnyek csorogtak le az arcomon. Annyira megrendültem, annyira meghatódtam, annyira örültem. A zenéje epikus volt. Amilyen szerény a mi filmünk volt, a zenéje az Arábiai Lawrence szintjére emelte.”

Hamill azonnal rajongóvá vált. Éppen Londonban tartózkodott 1977 végén, amikor Williams a Superman zenéjét vette fel, és elfogadott egy meghívást az egyik felvételi napra. Miután vége volt, ezt gondolta: „Miért nem tudta ezt meghagyni a Birodalom visszavághoz? Valahogy úgy gondoltam Johnra, mint aki a miénk.”

Hamill ott volt az Utolsó Jedi egyik felvételén is:
„Le voltam nyűgözve, amikor a 100 tagú zenekart láttam, és ahogy John Williams kommunikált velük… mindegyiküknek tudta a nevét! Leírhatatlan, ahogy minden jelenetet magasabb szintre emel. Meg kell értenie az adott jelenet érzelmi töltetét, a dinamikáját mindannak a konfliktusnak, amit megpróbálunk bemutatni, olyan mélyen, ahogyan egy színész teszi. Bizonyos értelemben még komplexebb módon. Színészként az ember csak egyetlen személy, egy hangszer a zenekarban. Ő az egész társulat.”

(forrás: Variety)

Kapcsolódó filmek: Csillagok háborúja IV. – Egy új remény (1977)

Csillagok háborúja IV. – Egy új remény (1977)

Kapcsolódó művészek: John Williams · Mark Hamill

LukeSkywalker 
John Williams

Negyven évvel ezelőtt, 1978-ban repült be a mozikba Superman.
Christopher Reeve tökéletesen testesítette meg a bumfordi, kétballábas riportert, Clark Kentet, és az igazság és jog védelmezőjét, Supermant. Ám soha nem hittük volna el neki, hogy képes repülni, vagy hogy visszafordíthatja a Föld forgását és az idő kerekét, ha nem hallottuk volna John Williams heroikus zenéjét. Az ő muzsikája töltötte meg élettel Supermant és ez dobogtatja meg a szívünket még ma is, ha meghalljuk.

Ünnepeljük együtt Supermant és a filmet, amely lefektette a modern szuperhőstörténetek alapjait:

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó filmek: Superman (1978)

Superman (1978)

Kapcsolódó művészek: John Williams · Richard Donner · Christopher Reeve

Hirdetés
LukeSkywalker 
John Williams

HIVATALOS: John Williams írja a IX. Epizód zenéjét

Williams megerősítette a Varietynek, hogy ő írja a 9. Csillagok háborúja-film zenéjét.

FRISSÍTVE:
Az Utolsó Jedihez 184 percnyi zenét írt, és Johnsonnak állítólag annyira tetszett, hogy szándékában áll a jövőben megjelentetni a film egy olyan verzióját, ami alatt csak zene szól, se dialógus, se effektek.

„Nem hiszem, hogy nyugdíjba tudnék vonulni a zeneszerzésből – mondja John Williams. – "Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a munka, amit végzek, nem függ sok mindentől. Ha az ember látása még jó és a kezei is – a kezemben nincs ízületi gyulladás és nagyon könnyen játszom a zongorán –, nem hiszem, hogy bármi oka lenne, hogy megfossza magát a munka örömétől. A zene olyan sok örömet ad.”
Arra a kérdésre, hogy milyen érzés hatvan éve ezzel foglalkozni, a zeneszerző nevetve feleli: „Jó kezdet.”

Kapcsolódó filmek: Csillagok háborúja IX. (2019) · Csillagok háborúja VIII. – Az utolsó Jedik (2017)

Csillagok háborúja VIII. – Az utolsó Jedik (2017)

Kapcsolódó művészek: John Williams

LukeSkywalker 
John Williams

Erről beszéltem.

A 9. perctől érdemes hallgatni a végéig. Borzongatóan erőteljes.

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó filmek: Csillagok háborúja VI. – A Jedi visszatér (1983)

Csillagok háborúja VI. – A Jedi visszatér (1983)

Kapcsolódó művészek: John Williams

Filmdoki 
John Williams

Az egyik leggyönyörűbb zenei betét az egész Star Wars univerzumból. Williams tökéletesen ragadta meg azt az érzelmi vihart, ami Lukeban kavarog. Gyerekként kismilliószor visszatekertem ezt a részt a filmben a zene miatt. Mit mondjak, a mai napig az egyik legerősebb momentuma ez a Star Warsnak.

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó filmek: Csillagok háborúja VI. – A Jedi visszatér (1983)

Csillagok háborúja VI. – A Jedi visszatér (1983)

Kapcsolódó művészek: John Williams

6 hozzászólás