Végjáték (2013) 211

Ender's Game
114' · amerikai · akció, sci-fi 12

0 díj · 3 jelölés

A Földet már többször megpróbálta leigázni egy kimagasló technikai fejlettséggel rendelkező földönkívüli faj és nem kisebb a szándékuk, minthogy elpusztítsák az egész emberiséget. 70 évvel a kíméletlen háború után az emberek talán megtalálták szabadulásuk kulcsát Ender Wiggin (Asa Butterfield)… [tovább]

angol

Szereposztás

Asa ButterfieldEnder Wiggin
Harrison FordColonel Graff
Hailee SteinfeldPetra Arkanian
Ben KingsleyMazer Rackham
Moises AriasBonzo Madrid
Abigail BreslinValentine Wiggin
Viola DavisMajor Gwen Anderson
Nonso AnozieDap őrmester
Khylin RhamboDink Meeker
Aramis KnightBean
Hirdetés

Kedvencelte 33

Várólistára tette 85


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Azt hiszem, el kell olvasnom a könyvet. Maga a film látványos volt és nagyon érdekes, de valamiért mégsem kötött le igazán. Talán mert úgy éreztem, hogy erősebb a látvány, mint a maga a sztori. Valamiért nagyobb mélységre, hatásosabb üzenetre vágytam. (Pontosan ezért kell nekem a könyv; hátha ott megkapom azt, amit itt hiányoltam.) Asa Butterfield viszont egyre szimpatikusabb; nagyon tehetségesnek tartom és kifejezetten jól állt neki Ender szerepe. Mindent összevetve, ez nem rossz film. Nekem legalábbis nagyon bejött a téma.

2 hozzászólás
Shinzo 

Hát ez elég mellbevágó volt… jajj de utálom! Nem, félreértés ne essék, nem a filmet, hanem mert rossz emlékeket ébresztett bennem. A könyv ugyanis, annyira fájdalmas és szomorú volt, hogy ezt most vizuálisan is látni… brrr. Nade térjünk a lényegre, valóban semmiség a könyvhöz képest, a legjobb szó, ami eszembe jutott róla az a zanzásítás volt. Igen, ez egy kivonat, de ahhoz képest szerintem igen jól sikerült és a szereplők is kitettek magukért. Nem csillagozom maximálisra, de 8-at simán megér. És komolyan mondom, én szívesen látnék, ugyanezzel a szereplőgárdával egy folytatást is. :)

1 hozzászólás
KillerCat 

A film alapvető baja, hogy a Végjátékból készült. Illetve, hogy nagyon meg akar felelni az írásnak. Semmilyen vonalat, momentumot nem mer elengedni, ugyanakkor a popularitás felé is próbál kacsingatni, ezért semmit sem mutat be olyan mélységben, mint ahogy az a regényben van és ahogy az az Ender fanokon kívüli életformák számára is érthető lenne. A két szék közt a pad alá tipikus esete. Viszont minden disszonancia ellenére sok mindent jól csinál a film, pár dolgot még jobban is, mint az írás. A látvány kitűnő, már-már hibátlan, mégsem öncélú. Nem lett belőle szuperprodukció és valószínűleg rajongói kultfilm sem lesz. De semmiképpen sem olyan rossz, mint a híre. Kellemes élmény.

Valentine_Wiggin 

A jó adaptációtól mindig azt várom el, hogy megtartsa a karaktereket, a világot, és a konfliktust. Ha ezek stimmelnek, a cselekményt, a köztes mozzanatokat úgy alakítja, ahogy akarja, de ha bármelyik kiesik, nagy eséllyel bukik. Itt a karakterek stimmeltek, Asa Butterfield tökéletesen hozta Endert, pedig nagy kedvencemről van szó, tehát minden lépését kritikus szemmel néztem, de remekül adta vissza a karakter külső keménységét, és közben élénk belső világát, dilemmáit. Petra és Bean szintén fantasztikusak voltak, a mellékszereplőket is sikerült eltalálni, egyedül Bonzo volt az, aki nagyon elütött attól, amilyennek elképzeltem, de végül ő is belejött, és tudtam azonosítani a karakterrel. Az pedig, hogy Anderson nő lett, a lehető legjobb döntés volt, sokkal hitelesebb, mint férfiként.
Az animáció gyönyörű, nem értem, miért nem lett 3D-s, a filmzenét azóta is gyakran hallgatom, különösen a Dragon Army és a The Way We Win Matters lett telitalálat. A végkifejletben van ugyan egy hiba, de könnyen elnézem, mert megmaradt a film mondanivalója, hangulata is. Jó kezekbe került a sorozat, és szívesen látnám a folytatást is… nem sok esély van rá, de azért örülnék neki.

ChöppMoly

Orson Scott Card Végjátéka az egyik legkedvencebb könyveim közé tartozik. Minden további nélkül kötelező olvasmánnyá tenném. Mivel egyelőre nem én döntök erről, az összes 9-edikben, amiben tanítok, megnézettem a filmet a diákokkal.
Én magam csak több mint 2 évvel a könyvelolvasása után mertem megnézni. Így már nem voltak meg részletében a történések. Ennek köszönhetően azt kell hogy mondjam, tetszett és nagy erővel hatott rám egymást követő 4 alkalommal is.

The_General 

Nagyon szerettem a könyvet, és a sok negatív kritika miatt eddig vártam ezzel a filmmel. Igazából jól tettem, mert a felfokozott várakozás miatt nagyobbat is csalódhattam volna, ha a moziban nézem meg. Így nem volt akkora csalódás, bár az is igaz, hogy ez a megfilmesíthetetlen könyvek iskolapéldája lehetne. Sajnos nem sikerült a filmnek átadnia azt az élményt, amit a könyv nyújt, de ettől függetlenül nem volt rossz. Az első egy órát kifejezetten élveztem, bár nagyon gyorsan haladt a film, nem tudták érzékeltetni, hogy azért sok idő telik el, amíg a kiképzésen van Ender, évek, ugye. A film második fele volt csalódás. Főleg Mazer karaktere, de a szimulációkat sem sikerült úgy bemutatni, ahogy vártam. Sajnos, ahogy várható volt, nagyon keveset kaptunk a testvéreivel való kapcsolatból, ami azért elég fontos, de értem én, hogy mindenre nem jutott idő. Egy 12-13 részes sorozatként el tudnám képzelni a könyvet, de végül is mozifilmként nem tudom hogy lehetett volna jobban megcsinálni, de ettől még nem kap többet 6 csillagnál. A színészek többnyire rendben voltak, Fordot bírtam, Viola Davis nagy színész, lehetett volna jobban használni. Kingsley csalódás volt, de nem hiszem, hogy az ő hibája, Butterfield viszonylag rendben volt. A látvány okés volt, szépen megfaragták, de azért nem lesz klasszikus a film. Inkább ajánlom mindenkinek a könyvet, az zseniális.

16 hozzászólás
Kelly_Olvas

Érdekes volt a film, és nagyon sajnáltam, hogy nem olvastam előbb a könyvet. A mondanivaló a végén nagyot ütött és nagyon szeretném látni a folytatást is, ha lesz egyáltalán.
Megnézve: 2013.11.09. 20.45-kor Corvin Mozi 1490,-
Lupi, ezt együtt láttuk nem?

1 hozzászólás
Ciccnyog

Ezt konkrétan egyedül néztem meg a moziban. Senki más nem volt rajtam kívül a teremben, ráadásul az utolsó oldalakat a könyvből ott olvastam el. Önmagában egész kellemes kis film, nyilván sok mindent kihagytak, talán rosszul is tették, de a kedvet meghozza a kötetekhez és csak ez számít!

justafangirl

Már nagyon rég óta meg akartam nézni, de annyi vegyes véleményt olvastam, hogy csak most tudtam rávenni magam.
Nagyon tetszett, mind látványilag, mind történetileg. A végéből arra következtettem, hogy nincs vége a történetnek, de nem tudom, hogy van e folytatása könyvben és esetleg megfilmesítik e, de én személy szerint nagyon örülnék neki.

Lex

Már első megnézésre is tetszett, és másodikra sem volt rossz. Érdekes az ötlet, bár bevallom, nekem sántít ez az egész „intéztessük el a kölkökkel a piszkos munkát” dolog. A könyvet már régóta szeretném elolvasni, talán majd egyszer sikerül arra is sort keríteni. Abból vélhetően összetettebb képet kapok a világról, és hogy mi a csuda is folyik itt.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Amikor megértem annyira az ellenfelemet, hogy le tudom győzni, abban a pillanatban meg is szeretem őt.
(A film kezdőmondata)

TribeBubu 

Ha nem bírod a kritikát, te se kritizálj!

Valentine_Wiggin 

Graff: Mi győztünk. Csak ez számít.
Ender: Nem. Az számít, hogyan győzünk.

Atomsk

Graff: Tudod, Ender… mi itt igazán kedveljük a játékokat. Most pedig vetkőzz le. Lassan.

bonnie9 

Ender: Az igazi csatában sem lesznek szabályok.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján