Steve Jobs (2015) 162

4 díj · 7 jelölés

A három ikonikus termékbemutató kulisszái mögött játszódó, és az iMac 1998-as prezentációjával végződő Steve Jobs betekintést nyújt a digitális forradalom műhelytitkaiba, és intim portrét rajzol az események középpontjában álló briliáns emberről.

angol
angol
magyar

Szereposztás

Michael FassbenderSteve Jobs
Kate WinsletJoanna Hoffman
Seth RogenSteve Wozniak
Katherine WaterstonChrisann Brennan
Sarah SnookAndrea Cunningham
Jeff DanielsJohn Sculley
Michael StuhlbargAndy Hertzfeld
Adam ShapiroAvie Tevanian

Kedvencelte 6

Várólistára tette 156


Kiemelt értékelések

Nyx

Már értem, miért akadt ki mindenki, amiért Aaron Sorkin nem kapott idén Oscar-jelölést. Ha a forgatókönyv magyar fordításban is ennyire átjön, az már valami.

Nem cáfolom meg a kritikusokat, akik a Steve Jobs-ot új amerikai klasszikusnak nevezték. Egy precízen és stílusosan felépített életrajzi film, ami belátást ad a kulisszák mögé, és ugyan nagyrészt emberek beszélnek benne különböző helyszíneken, megtartja a drámát, a feszültséget és az érdeklődést.

Nos, én nem vagyok túlságosan jártas Steve Jobs életében, sem a számítástechnikában, sem a programozásban, sem a miegymásban, így csak egy laikus szemszögéből mondhatom, hogy odavoltam a filmért. A cím is mutatja, és sejteni lehet, hogy szinte minden felvételben ott van Steve, így hatalmas nyomás ült Michael Fassbender vállán, de teljesített. Na még hogy! Hatalmas rajongója vagyok, így lehet, hogy néha kissé elfogult vagyok vele kapcsolatban, de úgy érzem, karrierje egyik legnagyobb alakítását nyújtotta. Nem hasonlít Steve Jobs-ra, ez sokaknál fennakadást jelentett, de őszintén, ilyen játékkal engem nem érdekel. Imádtam a dinamikáját a lányával. A mellékszereplők sem vesztek el a homályban, Kate Winslet, Jeff Daniels, Seth Rogen és Michael Stuhlbarg (aki körülbelül minden második filmben szerepel, de még mindig nem ismeri senki).

A film legvégén még egy könnycseppet is elmorzsoltam, a zenére – ami először kicsit furcsának tűnt a sok instrumentális után – hevesen dobogott a szívem, bekövetkezett a katarzis. Az tény, hogy Steve Jobs érdekes ember volt. A karaktere legtöbb megszólalása enyhén szólva nem volt kedves, mégsem tudott belőlem teljes ellenszenvet kiváltani. Sok vád érte, néhány sor fájdalmasan éles volt, mégis… valami megmagyarázhatatlanul különleges volt benne.

Nagyon ajánlom a megtekintést, először kicsit szomorú lettem, mikor lecserélték a David Fincher-Christian Bale párost, de a film megnézése után nem is tudom elképzelni, hogy lehetett volna másképpen összerakni az egészet. Amint lehet megnézem eredetiben is, sajnos most csak a szinkronos verzióra jutottam el. Sok filmet nem láttam még a jelöltekből, de érzem, erős lesz a legjobb film terep az Oscar-on.
Megjegyzés: Rájöttem, hogy ezt a filmet nem is jelölték a legjobb film kategóriában. Morcos vagyok.

6 hozzászólás
unknown

Az Apple manapság a világ egyik leghíresebb cége, ezért is olyan érdekes, hogy betekintést kaphattunk a történetébe, valamint egyik alapítójának életébe.
(Persze a másik alapító is benne volt, de hát nem ő állt a középpontban.)
Steve Jobs nem önmaga szerepelt, hiszen már meghalt, de a színész, akit kiválasztottak, nagyon jól eljátszotta.
Különböző vélemények születtek róla (mármint Steve-ről), hogy milyen ember volt, hisz negatívumok sem maradtak ki. Kiszűrtem pár tulajdonságot, milyen döntéseket hozott, hogyan viselkedett, hogy viszonyult másokhoz, mennyire volt megértő, vagy segítőkész. Igazából nem tudjuk meg a valódi személyiségét.
Egy biztos, okos ember volt. Jó ötletekkel állt elő. Csak hát nem mindenki szerette, sokan nem értettek vele egyet.
A cég az a mai napig helyt áll, neki, és a dolgozóknak köszönhetően. Ide tartoznak az Apple 2-esek is, csakhogy említsük már meg őket.
A film valóban jó, egyszer-kétszer megnézhető, a témájában érdekes.
„Számítástechnikai forradalom”.

NaNa_88 

Untam.
Úgy éreztem minden csak úgy megtörtént, de igazán nem volt kifejtve semmi. Nem hagytak időt az eseményeknek. Persze túl sok mindent nem lehetett húzni, hiszen egy ember élete nem foglalható össze 2 órában. Még akkor sem, ha nem élt túl hosszú életet. De én több helyen nagyobb betekintést vártam.

sipiarpi 

Ez az ember zseni volt, ez tagadhatatlan. Ám mint általában az ilyen elmék, nem igazán rendelkezett szociális érzékenységgel. A film szinte csak párbeszédekből állt, de így is érdekes volt, ám többre lettem volna kíváncsi.

abby 

Nem ismerem Steve Jobs teljes munkásságát a legapróbb részletekig (nyilván a fő dolgokat igen), de nekem ez a film így is tetszett. Érdekes volt a film szerkezete, hogy 3 nagy részre bontották fel, ettől mondjuk picit tartottam, hogy az idő miatt kicsit kapkodós lesz, de nagyon jól megvan ez oldva illetve írva.
Sokan panaszkodtak azért, hogy Michael Fassbender egyáltalán nem hasonlít Jobs-ra, mondjuk engem ez baromira nem zavart, mert színészileg abszolút semmi probléma nincs vele, a szokásos magas színvonalú játéka megvan és ez a fő.

desertangelable 

Mondanám, hogy ez egy nagyon szép életrajzi film, de nem az. Ez a film még véletlenül sem mutatja be, hogy milyen ember is volt Steve Jobs valójában. Árnyaltan bemutatja, hogy volt rossz oldala is, de koránt sem sejteti, hogy igazából csak az volt neki. Nem értem, hogy miért készítenek életrajzi filmet egy emberről, ha a lényeget elhallgatják róla vagy megszépítik. Nem nagyon érdekel, hogy kiről milyen szép képet tudnak festeni, a valóság érdekel. Az, hogy Steve Jobs gyakorlatilag lelki terrort gyakorolt az összes munkatársára, rettegésben tartotta őket és meg is alázta ha arról volt szó. Bár a vagyona tetemes volt soha nem adakozott semmilyen alapítványnak, nem támogatott semmilyen kutatást és meg is tiltotta, hogy a pénzből adakozzanak. Évekig elnézte, amíg a gyereke nyomorban él, miközben az ő pénze csak gyarapodott. Az embereket csak eszköznek tekintette a tervei megvalósításához és olykor nem számított az sem, hogy az az ember egy gyerek és még sorolhatnám milyen jó ember is volt ő valójában. És ő hitte magát Istennek.
Nos 5 csillag azért, mert a színészek munkáját elismerem.

1 hozzászólás
KyKy

Ez a film kifejezetten tetszett, pedig jóformán semmit sem tudtam Steve Jobs munkásságáról és életéről. Bár úgy tudom, ennél sokkal keményebb és úgymond gonoszabb volt, mint amit itt láthatunk, de igazából nem is nagyon érdekel, mert most csak egy jó filmet akartam látni, és az viszont sikerült. Michael Fassbender tökéletesen játszott, imádtam ezt a rohadékot, a szövegeit, és nagyon tetszett a történetvezetés, hogy jóformán az egész film az egy-egy előadás előtt játszódott. Izgalmas és vérpezsdítő volt emiatt, nagyon tetszett, hogy fenntartották a feszültséget, a zene baromira illett a sztorihoz, szóval tényleg nagyon király volt.
A családi szál kicsit erőltetettnek hatott, főleg a vége felé, emiatt a katarzis a végén sem ütött akkorát, mint reméltem, de azért egy-két könnycseppet így is elmorzsoltam.
Akárhogy is, érdekes volt látni ezt a kis szeletet, még ha nem is volt köze az eredeti Steve Jobshoz.

Pandalány 

Jó film,nagyon érdekes volt,még emésztgetnem kell,mert elég sok volt az infó.A színészek zseniálisak,főleg Michael és Kate tetszettek,illetve a zenék. Eszméletlen jó zenéje van a filmnek!


Népszerű idézetek

Steve Jobs: – We're there?
Andy Hertzfeld: – No. It's got a one-in-six chance of working.
Steve Jobs: – Goddamn it!
Andy Hertzfeld: – Well, we're not a pit crew at Daytona. This can't be fixed in seconds.
Steve Jobs: – You didn't have seconds. You had three weeks. The universe was created in a third of that time.
Andy Hertzfeld: – Well, someday you'll have to tell us how you did it.

TribeBubu 

Nem akarom, hogy az emberek utáljanak. Csak nem érdekel, hogy utálnak-e.

Kontra_Judit 

Steve: A bolygó leghatékonyabb élőlénye a kondorkeselyű. A bolygó legkevésbé hatékony élőlénye az ember. De az ember biciklin a leghatékonyabb élőlénnyé válik. És a számítógép, a megfelelő számítógép, ami barátságos, könnyen használható és egyben az íróasztal dísze, a megfelelő számítógép lesz, az elme biciklije.
És mi lenne, ha nemcsak a megfelelő kezekben, hanem mindenki kezében számítógép lenne…

h_grett

Steve Wozniak: Ez nem vagy-vagy. Lehet valaki jó ember és tehetséges egyszerre.

TribeBubu 

Andy Hertzfeld: Miért akarod, hogy az emberek utáljanak?
Steve Jobs: Nem akarom, hogy az emberek utáljanak. Csak nem érdekel, hogy utálnak-e.
Andy Hertzfeld: Jó, mert én mindig is utáltalak.
Steve Jobs: Tényleg? Én mindig is szerettelek.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján