Űrszekerek / A mozifilm (Star Trek 1.) (1979) 50

Star Trek: The Motion Picture
132' · amerikai · sci-fi, kaland

0 díj · 1 jelölés

Hatalmas, pusztító engergiafelhő közeledik a Föld felé. Az Enterprise űrhajón kívül se közel, se távol nincs alkalmas űrcirkáló, amely közelebbről szemügyre vehetné, szembeszállhatna vele. A baj az, hogy az Enterprise sincs jó állapotban, éppen most javítják a dokkban a sok fényéves utazás után.… [tovább]

angol

Képek 13

Szereposztás

William ShatnerJames T. Kirk kapitány
Leonard NimoySpock parancsnok
DeForest KelleyLeonard H. "Bones" McCoy hadnagy
James DoohanMontgomery "Scotty" Scott parancsnok
George TakeiHikaru Sulu parancsnokhelyettes
Nichelle NicholsUhura parancsnokhelyettes
Persis KhambattaIlia hadnagy
Stephen CollinsWillard Decker parancsnok
Majel BarrettDr. Christine Chapel
Walter KoenigPavel Chekov

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 11

Várólistára tette 30


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Mikor először láttam nagyon hosszúnak tartottam és unalmasnak. Viszont mikor most megnéztem, nagyon hosszúnak találtam és unalmasnak! :)
Egy rohadt felhőben megyünk végig a film felében. A támadó kiléte viszont érdekes volt. Nem mondom, hogy rossz film, de nem lett jó sem.

Andro 

Emlékszem, nagyon-nagyon-nagyon régen még a tévében láttam a filmet, onnan vettük fel VHS-re, ahol aztán nagyon néztem meg. Szó szerint rongyosra néztem a kazettát, de a film mit sem veszített a bájából, izgalmából. És még most is simán nézhető, hiába egy negyven éves alkotásról van szó. Igen, lassú, nincsenek benne látványos űrcsaták, hatalmas lövöldözések, robbanások, menekülés, rohangálás. De vannak benne remek karakterek, van egy érdekes, sok kérdést boncolgató történet és persze kiváló végkifejlet. Nekem több nem is kell egy klasszikus Star Trek filmhez.

Filmdoki

Egyrészt baromira elüt a sorozattól, másrészt hasonlít is rá. Az egész hangulata, a karakterek közti rideg viszony elég idegennek hat a TOS-tól, Kirk nem kettyint meg egyetlen nőt sem, nem rúgja szét senkinek a $@!#%, másrészt sokszor visszaköszön annak minden bája, vannak egész kellemes dialógusok, és valóban az ismeretlennel néznek szembe hőseink.
Kicsit sajnálom ezt a filmet, mivel rengeteg kritika éri épp a fent említett sorozattól való eltérései miatt, valamint lassúságáért. Úgy is szokták emlegetni: STAR TREK – The Slow Motion Picture. Tény és való, baromira lassú, a mai nézőnek egyenesen vontatottnak hathat. Kifejezetten sok külső képet kapunk, amikor csak az űrhajót láthatjuk, meg a kék felhőt, és néha tényleg kicsit uncsi ezt nézni, de, és itt jön a de, vannak olyan gyönyörű felvételek, mint az Enterprise első feltűnése a kikötőben, vagy a dokk elhagyása. Na ezek szerintem minden igazi Trek-rajongó szívét melegséggel töltik el. Nem mellesleg vizuálisan nagyon ott van ez a film, korának egyik legdrágábbika volt. A trükkök nagy része még ma is kifogástalan, néhány gagyibb effekt azért becsúszott, de na, ez a korral jár. Egyébként az Enterprise újragondolása is jól sikerült, hű az eredetihez, de mégis modernebbnek hat. Érdekes, hogy a 2009-es rebootban mennyire nem sikerült megoldani a modernizálást úgy, hogy az ne hasson röhejesen.
A film egyébként azért sem jöhet be egyeseknek, mert nem az a tipikus lövöldözős sci-fi, sokkal inkább moralizál az emberi léten, az ismeretlenen. A film vége e téren nagyon üt, V'ger kiléte jó ötlet volt nagyon.
A karaktereket már említettem. Igazából ha az ember látott pár sorozatrészt, akkor tudja, hogy mire számítson, bár azért itt nincs olyan mértékben jelen a színpadiasság, mint a TV-képernyőjén. Egyébként nem rosszak a színészek, Shatner kifejezetten jól játszik, Nimoy és Kelley pedig hűek a sorozatban nyújtott alakításukhoz.
Nem említettem még a kiváló zenét, melyet Jerry Goldsmith komponált. A főtéma brilliáns, nem csoda, hogy a TNG felhasználta később. De egyébként az egész soundtrack nagyszerű, a V'ger-hez kapcsolódó hanghatások és zene elképesztő.
A végére egy kis ajánlás: aki nem olvasta a könyvváltozatot, az tegye meg, mert egész szépen kifejti a karakterek érzéseit, gondolatait, és ezek után a film is kicsit másként hat.

Valentine_Wiggin 

Lassú folyású ugyan, de elgondolkodtató, filozofikus, és szép az üzenete. Meg tudott lepni, és bár hatodikként láttam a régi Star Trek filmek közül, így is nagyon élveztem, nem méricskéltem a népszerűbb darabokhoz, mint a Khan haragja. (Bár számomra a Khan haragja messze nem is tűnik a legerősebb résznek, ez csak személyes vélemény).
Az új karakterek önmagukban nem igazán érdekesek, de a régiek hozzák a formájukat, és boncolgatjuk az M.I. kérdéskört is, ami nálam már jó pont, hiszen az egyik kedvenc témámról van szó.

2 hozzászólás
LoneWolf

Ezzel a filmmel támasztották fel a korán elhunyt eredeti szériát, így megbocsátható neki, hogy kissé vontatott és unalmas lett, de enélkül valószínűleg a később hatalmas sikert arató epizódok, mint pl. a „Khan Haragja” sem születhetett volna meg.

Hiranneth

Az eredeti sorozatot nem láttam, én gyerekkoromban a The Next Generation, Voyager és a Deep Space Nine-on nőttem fel :D. Így maguk a régi szereplők nekem full újak.
Mondjuk Kirk alakja itt nem lett a szívem csücske, vetélkedő és nem éppen együtt működő az első tisztjével, hiába értem valahol, hogy miért.
A téma viszont érdekes. Szerintem aktuális is.
Tény, hogy lassabb, mint manapság egy Star Trek film, engem kicsit az Űrodüsszeia-ra emlékeztetett néhol.

Csike

Ez az ST film, amit nem értek értek, hogy miért húzzák le mindenhol.
Mikor témaválasztásilag illetve történetileg a „legstartrekesebb” Star Trek film amit valaha készítettek.
Engem mai napi lenyűgöz, nosztalgiával és szeretettel telve nézem újra-újra meg ezt a filmet.

Lulu23 

Azt már a játékidő is sejteti, hogy itt valami mást kapunk, mint amit a Kirk féle űrszekerek sorozattól megszoktunk. Ez a film a sci-fi mozinak azt az ösvényét választotta, ahol a valós idejű folyamatokat lassú – gyakran vontatottá váló – átvezetésekkel próbálják érzékeltetni. Ennek a filmkészítésnek megvan a maga bája, hiszen ha belegondolunk, az irdatlan távolságokat az űrben normál sebességgel tényleg csak baromi lassan lehet áthidalni. A kérdés az, hogy hány ilyen jelenetnél kezdi azt érezni az ember, hogy már telítődött, és inkább az izgalomra vár. A pozitívum ezeknél az elnyújtódásoknál egyrészt a sejtelmes zene, másrészt a monumentális képi világ, ami nem is titkolva igyekszik kompenzálni a vontatott tempót. A két ellentétes hatás egyfajta ambivalens ámulatot, bámészkodó érzékingerlést ad – ha az ember éppen fogékony hangulatban ül le a filmhez (máskülönben csak a tömény unalom érzékelői fognak csörömpölni a fejünkben).
Összességében kapunk egy érdekes és látványos kis SF történetet, jó alapgondolat, érdekes, bár nem falhoz vágó csattanóval a végéhez közeledve és hozva az Űrszekerek sorozat kutakodó hangulatát.
Nem azt mondom, hogy másfél óra nem lett volna untig elég mindenféle értékcsökkenés nélkül, de azért helyén van ez az univerzumban.

Ditta 

Ez a rész eddig valahogy kimaradt, pedig jó kis film. Annak ellenére, hogy a film látványvilágán a technika már túlhalad, teljesen élvezhető volt. A történet és a szereplők pedig hozták a Star Terk filmek hangulatát.

Jinx_Sniper 

Ha nem ajánlják spoiler valószínűleg nem mostanában nézem meg.
Ettől függetlenül élveztem, bár az eleje elég lassan akart kibontakozni és már épp azon gondolkodtam, hogy keresek valamit, amit film nézés közbe lehet csinálni, de végül is nem volt semmire se szükség. :D


Népszerű idézetek

[névtelen]

Leonard 'Bones' McCoy: Your child is having a tantrum, Mr. Spock.

[névtelen]

Leonard 'Bones' McCoy: Spock, you haven't changed a bit. You're just as warm and sociable as ever.
Spock: Nor have you, doctor, as your continued predilection for irrelevancy demonstrates.

5 hozzászólás
[névtelen]

[after Spock comments that, mentally, V'ger is a child]
Leonard 'Bones' McCoy: Spock, this „child” is about to wipe out every living thing on Earth. Now, what do you suggest we do? Spank it?
Spock: It knows only that it needs, Commander. But, like so many of us… it does not know what.

[névtelen]

[the crew realise that V'ger wishes to physically join with its creator]
Commander Leonard 'Bones' McCoy: Touch God…? V'Ger's liable to be in for one hell of a disappointment.

[névtelen]

Willard Decker: We all create God in our own image.

mvancsika 

James T. Kirk: Doki! Odakint van valami…
Leonard McCoy: Miért hívjátok az ismeretlen jelenségeket valaminek?

[névtelen]

Leonard 'Bones' McCoy: Well Jim… I hear Chapel's an M.D. now. Well I'm gonna need a top nurse… not a doctor who'll argue every little diagnosis with me. And they probably redesigned the whole sickbay, too! I know engineers, they LOVE to change things.

[névtelen]

Leonard 'Bones' McCoy: [Walking up to Spock] So help me, I'm actually pleased to see you!

[névtelen]

Pavel Chekov: No casualties reported, Doctor.
Leonard 'Bones' McCoy: Wrong, Mr. Chekov. There are casualties: my wits!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján