Abigail (2024) 59

A gyerekek néha olyan rémesek. Miután egy csapat botcsinálta bűnöző elrabolja egy nagyhatalmú alvilági figura 12 éves balerina lányát, csak annyit kell tenniük az 50 millió dolláros váltságdíj begyűjtéséhez, hogy egy éjszakán át vigyáznak a kislányra. Ám az elhagyatott villában a gyerekrablók… [tovább]

angol · angol

Képek 29

Szereposztás

Melissa BarreraJoey
Dan StevensFrank
Kathryn NewtonSammy
Kevin DurandPeter
Angus CloudDean
Alisha WeirAbigail
William CatlettRickles
Giancarlo EspositoLambert
Matthew GoodeApa

Kedvencelte 2

Várólistára tette 96


Kiemelt értékelések

LoneWolf 

„Kib***ott táncoló vámpír!”
Ennek a filmnek sajnos rengeteget ártott a marketing (főként az előzetesek). Ha úgy kezelik akár egy M. Night Shyamalan alkotást, és teljesen eltitkolják a lánnyal kapcsolatos legnagyobb fordulatot, akkor ez egy közel 10/10-es horror is lehetett volna, de eleve egy vámpíros filmként adták el az egészet, így a játékidő első 40-50 perce kissé időhúzásnak érződik, hisz mi már kapásból tudjuk azt, amit a „hőseink” nem.
Oké, ez nem teljesen igaz, hisz viszonylag ötletesen mutatják be a karaktereket és róluk csupán homályos infókat kapunk. Nehéz feladat megkedveltetni a nézővel olyan figurákat, akik lazán elrabolnak egy 12 éves gyereket, de itt az íroknak mégis sikerült. Gyökerek, esetlenek, idővel mégis azon kapod magad, hogy szurkolsz nekik, miközben próbálnak kijutni az erősen Resident Evil hangulatot árasztó kastélyból.
Melissa Barrera, Kevin Durand (spoiler) és Dan Stevens is hatalmasat alakít, utóbbi pedig szinte le sem tagadhatná, hogy nagyon élvezte a forgatást, de persze a legnagyobb sztár itt a címszereplő, Alisha Weir, aki előtt még fényes jövő állhat, hisz gyönyörűen hozta az ártatlan gyereket, és a vérszomjas, manipulatív szörnyet egyaránt. Tetszett az is, hogy a film nem vette túlzottan komolyan magát. Feszült, picit misztikus és bőven van benne gore, de közben a humorról sem feledkezik meg, ami szerencsére nem esik át a ló túloldalára, így végig szórakoztató marad. (spoiler)
A legfőbb problémám vele a fordulataiban rejlik. Szerencsére több is akad benne, nem csupán az, amit már előre lelőttek nekünk, csak az a baj, hogy ezekből megint túl sok van, ráadásul mindet belesűrítették az utolsó 20-30 percbe. Egyik sem volt rossz, de jobban is elszórhatták volna ezeket. (Annyira mondjuk talán nem vészes, mint az Argylle esetében, de volt egy kis dejá vum.)
Szerintem amúgy az utóbbi évek legjobb vámpíros mozija, főleg olyan csalódások és borzalmak után, mint pl. a Renfield, a Morbius, a Vérvörös égbolt, vagy a Demeter utolsó útja. A vicc, hogy még egy Vampire: The Masquerade franchise nyitó darabjaként is el tudtam volna képzelni, ha jobban forgatják a lapjaikat, mert szépen elhintette, hogy a spoiler. Persze az inkább sorozat(ok) formában működne jobban a különböző klánok és a hatalmas háttérsztori miatt.
Mindenesetre a vámpíros téma kedvelőinek, illetve a Sikoly filmek rajongóinak kifejezetten ajánlom, mert kb. azt a színvonalat hozta.

TiaManta 

Megdöbbentően jól szórakoztam minden ellenérzésem, vagy antivárakozásom ellenére. Meglepő, hogy volt egyensúly a horror, thriller és a helyzet miatti komikum szikrázóan jó pillanatai között. Az írás egész pofásra sikeredett, kereken korrekt. Nem megváltó és hatalmas alkotás, de tudja pontosan magáról hogy mi és meddig mehet el. Jól kezeli. Gratula! Én megadom a bizalmat az alkotóknak, jöhet a másik film, meg más egyéb tőlük, és a kis fiatal 15 éves lánynak meg egy külön dicséret. Jó volt, őt figyelem.
A film bőven oké. De komolyan.

_Norbi 

Klasszikus zsáner kissé modern köntösben. Nagyon keveset tudtam a filmről de ha még annyit sem tudok akkor ez majdnem tökéletes hatású film lett volna. Így sem lett rossz de a meglepetés ereje elszállt.

BeL1eVe 

Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett korábbi műveit (Ready or Not, Scream (2022), Scream VI) hibáikkal együtt is határozottan szórakoztatónak véltem, így legújabb munkájukat szintén előszeretettel vártam. A nagyrészt középszerűséget közvetítő vélemények láttán nem kellett magasra tennem az elvárási lécet, azonban magam lepődtem meg legjobban, hogy mennyire észvesztően élveztem ezt a filmet.

Megidéződnek benne régebbi horrorok innen-onnan. Például a helyszín lezárásnál a House on Haunted Hill, a betörő/rabló brancsnál egy kis Don't Breathe, a sztori felépítésénél From Dusk Till Dawn, a színtér belső kialakításából pedig a legelső Resident Evil játék Spencer kúriájának utóíze érződött. Hathatna olcsó, több helyről összelopkodott szolgai másolatnak a film, de a rendezőpáros sajátos stílusának köszönhetően rettentő profi érzékkel szövik bele ezeket az elemeket a történetbe.

Szintén lehet vádolni a műfajra jellemző logikátlanságokkal, de amikor az ilyen kaliberű filmeknél ennyire magas fokon üzemel a funfaktor (ahol mondjuk ki ez a lényeg), onnantól kezdve vígan lesz4r0m ezen járulékos hibákat. Felvonultat helyenként beszélgetősebb részeket, de ez azért nem zavart, mert a szubzsánertől szokatlanul foglalkozott a karakterekkel, cifrázva ezzel szépen a ki kivel van, ki mit akar szálakat. Egy kvázi home invasion-be hajló mozinál ez exponenciálisan növeli a feszültséget, itt pedig aztán van bőven. Azonban teszi mindezt úgy, hogy gyakran használ parodisztikus gag-eket, iszonyat vicces beszólásokat, reakciókat egyaránt, de egyáltalán nem kizökkentő módon műveli, sőt a vámpíros témában is tud újszerű lenni és ezt mindenképpen bravúrnak könyvelem el.

A casting és a figurák parádésak. A kisebb szerepekben Kathryn Newton, Kevin Durand és William Catlett marha szimpatikusak, a címhordozót játszó Alisha Weir figyelmet igénylő tehetséggel bír, azonban a két aduász nálam mindent vitt. Az egyik Melissa Barrera, aki engem már a fent említett Scream filmekben is meggyőzött, itt képtelen voltam betelni a megjelenésével és a személyiségével, annyira végtelenül imádtam. A másik pedig Dan Stevens, akit a The Guest és az Apostle után végre egy hozzá illő alakban láthattam újra és ez a csávó mind a humorosabb, mind a komolyabb tónusában egyszerűen zseniális. És ha már szóba hoztam a Resident Evil-t, ezúton is szeretném jelezni, hogy titkon reflektorfénybe került a tökéletes Claire és Leon casting. Továbbá Joey és Abigail kapcsolata a nyugisabb pillanatokban emlékeztetett a RE2-ben Claire és Sherry kölcsönös interakcióira. Remélem figyelsz ott hátul kedves Johannes Roberts, valahogy így kellett volna csinálni!
A 110 perces játékidő ellenére szemernyit se unalmas, a hangulata elsőrangú, vérmennyiség terén sem szűkmarkú, a praktikus effektek roppant igényesek, Brian Tyler zenéje pedig szintén klappol.

Vélhetően egyedül leszek ezzel, de bátran vállalom, egy kimagasló, minden ízében veszettül élvezetes mozit kaptam, a rendezőpáros pedig még fokozottabb figyelmet kap tőlem. Szerintem az ő kezükben lenne a legjobb helyen egy élőszereplős Resident Evil adaptáció.

amnézia 

Az adatlapja alapján nem volt róla jó benyomásom, nem is érdekelt, amíg egy értékelés meg nem hozta hozzá a kedvem. Egy közepes, ne adj' isten rossz filmélményre számítottam, és egy ideig úgy tűnt, igazam is lett, aztán kb. 20-30 perc után odaszegezte a tekintetem a filmvászonra, és érdeklődéssel figyeltem a feszültségben, humorban és fordulatokban gazdag történetet. Utóbbit mondjuk a végére kissé túlzásba vitték, így valamennyire el is veszítettem a fonalat a sokadik után, emellett lehetett volna valamivel rövidebb is, de mindez nem vont le az élvezeti értékéből.
Sem jó horrort, sem jó vígjátékot nem láttam hosszú idő óta, ebben a filmben viszont mindkettőt megkaptam. Tetszett, ahogy kifigurázta a vámpíros kliséket, illetve az egész „szerencsétlen bagázs" is fokozta a humorfaktort. Örültem, amikor többet tudtunk meg a karakterek múltjáról.
Alisha Weirt méltán dicsérik, mindkét szerepben jól alakított, nekem viszont Dan Stevens volt most is az etalon.
Eddig egy film sem tetszett nekem – igazán – a 2024-es felhozatalból, ez viszont az idei TOP 10-ben biztos benne lesz.

U.i.: Amikor megkezdődött a „hajsza”, kapásból a 10 kicsi néger ugrott be, úgyhogy elégedett voltam, amikor a film közepén előkerült a könyv. ^^'

8,5 csillag

1 hozzászólás
Janus

Nem lehet ekkora f*szságot kitalálni xd

Ezt az első mondatot csak azért is meghagyom, mert egyébként remek indok rá, hogy miért is kapott 8 pontot tőlem egy olyan horror, amiről azt hittem, film után ízekre fogok szedni. Nem láttam a trailert, nem láttam a borítóképet, annyit tudtam, hogy balett és horror, azt hittem olyasmi lesz, mint a Sóhajok, amit még nem láttam, de arra emlékeztetett. Haverommal néztük, az ő szájából hangzott el az a mondat, hogy „Ha ez a film is egy ilyen jumpscare scam f1s lesz, én kimegyek”.
Utálom a jumpscare-t. Kiszámítható, nem ijesztő és olcsó megoldás. Mintha a stand up komedista nekiállna csikizni. Ha vki nem tud atmoszférát teremteni, ne csináljon horrorfilmet!
Azonban, bár egy-két jumpscare akad, ez a film minden, csak nem „jumpscare scam f1s”. Ez a film… igazából nehéz leírni, hogy mi. Indul egy akciófilmként, az első tíz percben nem is értettem, hogy ez miért horrorfilm. Azt hittem, elcs*sztem valamit, igazából a 18-as karika a véres akcióknak szól ,de reménykedtem benne, hogy végül is beváltja a reményeket. Aztán az akciófilm hirtelen egy thrillerré vált át, ahol hat idegen össze van zárva, közülük az egyik fogoly, és érezzük, hogy vmi történni fog, de egyszerűen nem látjuk, hová fut ki a cselekmény. Aztán átvált a film egy slasher horrorba, amiből egy túlélő horror paródia lesz, ahol mind az öten menekülnek a balettozó vámpírkiscsajtól, és itt az egész moziterem hangosan röhögött. Én még szerintem soha nem szórakoztam ilyen jól filmen. Nem merem azt mondani, hogy ez a film horror paródia, mert végtére is azért összehasonlítva a Sikollyal mondjuk (vagy hogy távolabb menjek, egy Horrorra akadvával), ez a film feleannyira sem bohóckodja el, ha horrorról van szó, akkor kőkemény horror. De az ex-zsaru zseniális káromkodásai, a szőke csaj és a verőember lassabb észjárásából következő frenetikus momentumok, vagy csak maga a tény, hogy a főgonosz egy tízéves vámpír csaj, aki balettozva kergeti a főszereplőket, egyszerűen ad egy olyan parodisztikus ízt az egésznek, hogy az elképesztő, ahogy a hirtelen zsánerváltások is. Ugyanis a végén pedig átvált a film egy B akciófilmbe.
És esküszöm, jól állt neki. Általában azt szoktam mondani a hasonlókra, hogy identitászavarral küzdenek, de ez a film célzottan ilyen.
Na szóval, a humor rendben van. És mizu a horrorral? Nos, az is rendben van. Hát a jumpscare-ek nem ugrasztottak ki a gatyámból, a laza légkör miatt pedig az – egyébként kiválóan eltalált – atmoszférát nem éreztem annyira nagyon parásnak, de ha kell, akkor kőkemény horror. Megdolgozott a 18-as karikáért, vér és gore akad a filmben, de szerintem a horrorfaktor legzseniálisabb szegmense a címszereplő Abigail. Ez a kiscsaj valami hihetetlenül parát alakított. Kiválóan eljátsza eleinte a szende, ártatlan kislányt, aztán a vérengző fenevadat is úgy, hogy feláll a hátamon a szőr. De a film közepén van egy jelenet, mini-spoiler, de azért spoilerbe rakom spoiler Erre a csajra tessék odafigyelni Hollywood.
Egyik karaktert sem ismerjük meg elég jól, éppen annyira, hogy megérezzük, ha valaki éppen meghal, legyen kinek szurkolni.
A vége összerakott harc egyébként kissé talán túlnyújtott lett, spoiler
Ezt leszámítva én imádtam ezt a filmet. Horrorként is megállja a helyét, mellette szórakoztató. Nem váltja meg a világot, mégis az egyik kedvenc horrorommá vált, bár ezt nem szabad kijelenteni a megnézése másnapján.
Na szóval. Ha szerinted a horror legyen zsigeri, ijesztő, vérkomoly, akkor ez nem a te filmed.
Ha azt szereted, ha egy horror szórakoztató, kikapcsoló, véres, beteg, akkor ezt a filmet imádni fogod.
Ha pedig egy horrortól nem egyedi megközelítést, újszerű történetet vagy kiszámíthatatlan, nem ezerszer látott sablonokat vársz, akkor is ez a te filmed.

eNNBeus 

Leginkább a bugyuta ami eszembe jut róla.

csokidani 

Egyszeruen nem ertem a horror-vigjatek kategoriat, nem lattam meg filmet, amiben ez mukodott volna szamomra.
Itt sem, bar egyszeri kikapcsolodasnak megteszi, legalabb nem volt idegesito.

5 hozzászólás
silverstark92

Nem számítottam rá, hogy ilyen jól fogok rajta szórakozni, már csak azért is mert a vámpírok ezen a ponton már rettenet elcsépeltek, nem nagyon tudnak már megfogni és nem is tudnak semmi újdonságot elmondani, de az Abigail bebizonyította, hogy noha újdonságot tényleg nem tár elénk, attól még elő lehet ezt adni szórakoztató módon.Néhol véres, néhol komoly, néhol pedig vicces, sokféle műfaj keveredik itt. Az Abigailt játszó kiscsajnak meg gyorsan egy gyerek Oscart mert nagyon ügyes volt!

Ainsel 

Szórakoztató volt, én jókat nevettem. Kicsit az Aki bújt filmre emlékeztetett, bár fele olyan jó sem volt, mint az. De a vérrel töltött lufiként szétdurranó emberekről azonnal az ugrott be :D Meg a gyogyós karakterekről, és az egész agyament hangulatról, na meg kicsit a végéről is. Nem nézném újra, de egy totál komolyanvehetetlen (szerencsére önmagát sem veszi komolyan egy percig sem) trancsírozós horror-vígjátéknak tökéletes volt, pont azt kaptam, amit vártam. Mondjuk a maszkmester picit jobban odatehette volna magát, állandóan azt vártam, mikor esnek ki a vámpírfogsorok mondat közben. Az Abigailt játszó kislány viszont ügyes volt, nagyon jól hozta a karaktert. A kedves apuka, Matthew Goode viszont nagyon gagyi lett szegénykém…


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján