Négy esküvő és egy temetés (Négy esküvő és egy temetés) (1994) 139

Four Weddings and a Funeral
117' · angol · dráma, romantikus, vígjáték 12

2 díj · 3 jelölés

Charles és Carrie egy esküvőn pillantják meg egymást és a fiú úgy érzi, hogy Carrie a legvonzóbb nő, akivel valaha is találkozott az életében. Egy önfeledt és szenvedélyes éjszakát töltenek együtt, majd elbúcsúznak egymástól. Két hónap múlva azonban ismét találkoznak egy másik esküvőn, ahol… [tovább]

angol

Szereposztás

Hugh GrantCharles
Andie MacDowellCarrie
Kristin Scott ThomasFiona
John HannahMatthew
Simon CallowGareth
James FleetTom
Anna ChancellorHenrietta
Rowan AtkinsonGerald atya
Hirdetés

Kedvencelte 15

Várólistára tette 72


Kiemelt értékelések

Theana

Jó kis romcom, haláli jelenetekkel, and love is all around me. Nekem mégis a Kristin Scott Thomas-Rowan Atkinson jelenet tetszett a legjobban. Akkor még nem is tudták, hogy bő 10 év múlva majd egy párt játszanak. Gerald atya pedig fergeteges. Az egyik jelenetben, amikor Charles a folyónál a korlátot támasztotta, „állt” a folyó. :-))

dontpanic

Öööööö. Én értem, hogy régi, meg értem, hogy film, deeee….

Amikor két szót beszélek valakivel, majd lefekszem vele, azt nem szerelemnek hívják, hanem kémiának.

Amikor szerelmet vallok valakinek, akiről semmit nem tudok, és találkoztam vele kétszer, amikor alig beszélgettünk, azt nem romantikának hívják, hanem éretlenségnek és illúziókergetésnek.

Amikor elhívom a szeretőmet, aki amúgy szerelmet vallott nekem, esküvői ruhát vásárolni, illetve meghívom az esküvőmre, azt nem szerelemnek hívják, hanem érzelmi kínzásnak, jobb esetben csak nárcizmusnak, rosszabb esetben pszichopátiának.

Amikor elmegyek a belém szerelmes szeretőm esküvőjére, és ott közlöm vele, hogy amúgy szingli lettem, azt nem szerelemnek hívják, hanem lásd fentebb, plusz manipulációnak.

Amikor az oltár és a násznép előtt közlöm a menyasszonyommal, hogy bocs, mást szeretek, azt nem romantikának hívják, hanem lásd fentebb, plusz megalázásnak.

Nem, nem, nem, és nem, úristen, ez borzasztó, két szerencsétlen, nárcisztikus, döntésképtelen, másokon átgázoló, érzelmi kínzásokba belemenő idióta játszmázásai, ez nem az igaz szerelem, az igaz szerelem ettől annyira távol áll, mint amennyire a kilencvenes évek esküvőiruha-divatja a mai trendektől.

És mi ezeken nőttünk fel, ezeken a filmeken szocializálódtuk, ilyen kapcsolatok vannak beállítva igaz szerelemnek, nem csoda, hogy khm, ennyien szenvednek érzelmileg összevissza.

Tudom, hogy ünneprontó vagyok, a maga nemében cuki ez a film, szórakoztató, Richard Curtis több filmjének pedig nagy rajongója vagyok, de ezt eddig még nem láttam, és így harminc fölött, 2019-ben ez a viszonyrendszer, amit bemutat a két főszereplő között, konkrétan elborzasztott.

8 hozzászólás
Ascyra 

A négy esküvő és egy temetés-sel totál anyám agyára mentem egész tizennnyolc éves koromtól… egészen napjainkig. Nem érti, mit eszem Andie MacDowell-en, nem tudja megmagyarázni, hogy miért imádom ezt a filmet olyannyira. Én viszont, meg tudom magyarázni, és abban is biztos vagyok, hogy életem végéig még vagy hatszáznyolcvanháromszor biztos meg fogom nézni. Tehát, a főszereplő hölgyemény nem is színésznő, hanem egy földi tünemény a gyönyörű mosolyával, a kedves pillantásaival, az érzékeny mozdulataival és annyira, de annyira eltalálták a magyar hangját (ami persze nem az ő érdeme, de akkor is), hogy nekem minden idők egyik legszebb színésznője, akkor is, ha felnőtt fejjel tudom, hogy nem is kimondottan szép. Szerintem a lelke szép. Vagy szép ebben a karakterben.. de nekem igazából tök mindegy, imádatom örök és megmásíthatatlan :) (poén, hogy egy másik filmjét se láttam, vagy emlékszem rá :D).
Hugh Grant sosem volt a kedvencem, nem valami nagy színész (kivéve talán a Bridget Jones-ban bírtam, meg Love Actually-ban), de itt cuki, esetlen, ügyetlen és nagyon szerethető. A filmben a másik óriási nagyágyú, az Kristin Scott Thomas és van egy jelenete, ami szintén elkísér életem végéig. spoiler, nos, ott látszik, hogy ő azért ebben a stábban jócskán kiemelkedő a többiekhez képest, mint tehetség. Keserédes egy picit ez a film, bőgös-nevetős, olyan, amilyennek egy ilyen szerelmi történetnek lennie kell. Nincs szerelem kín nélkül és nincs élet, szerelem nélkül és halál nélkül. Ez egy ilyen sztori. Nagyon szerethető, komoly-komolytalan és nagy előnye, hogy angol, még akkor is, ha a romantikus szál némi túlzásokkal van megoperálva. Sokkal szerethetőbb, mint a mostani szerelmes vígjátékok. Ha nem láttad, kedves értékelést olvasó, nézd meg, szerintem szeretni fogod!

ÁrnyékVirág

Lehet, hogy öreg vagyok és kiábrándult a romantikus filmekhez, de kecskebéka legyek, ha értem én ezeket a „kétszer láttalak de te vagy az életem szerelme” sztorikat.
vagy azt, hogy Charles mért akar olyan kétségbeesetten nősülni. Tényleg így volt ez a kilencvenes években?
És főleg azt nem értem, hogy miért gondolja, hogy Carrie az élete nője? Amennyit tud róla az nem túl sok: vonzó, jó az ágyban, vicces, és bukik a gazdag, öreg pasikra, akiket gond nélkül megcsal.
Nekem ez kevés információ lenne :)
Azért rendrakáshoz és vasaláshoz elment, voltak jó poénok benne.Meg az a bájos kilencvenes évek eleje hangulat.

Mr_White 

Klasszikus vígjáték, az idő sem koptatta meg. És akkor még nem tűnt annyira modorosnak H. Grant habogása. De azért aranyos gyerek, nem?

piciszusz 

Ismét kihívás miatti nézés (http://snitt.hu/kihivasok/filmes-kivihas-2016), egyik haverom ajánlotta.
Hááát, annyira nem tetszett, bár eleve kivagyok a 90es évektől. Azok a borzalmas ruhák, hajak meg fogak, brrr.
A sztori meg olyan kis semmilyen volt.

Sister

Ha tipikus angol humorra és romantikára vágyom, beteszem a Négy esküvőt. Tökéletes, imádni való szereplőgárdával, isteni humorral és zseniális jelenetekkel. Nem csoda, hiszen az Igazából szerelmes Richard Curtis a forgatókönyvíró. Nálunk nagy családi kedvenc, időnként muszáj újranézni, mert bizonyos jelenetek megunhatatlanok. :)

carragher 

Igen, az angol romantikus vígjáték műfajban páratlan gyöngyszem jó hogy volt a tévében párszor.

desertangelable 

Szórakoztató, kedves, angol! És az a vers a temetésen!

Subika

Aranyos bugyuta vígjáték engem annyira nem fogott meg .Többször meg néztem hátha egyszer meg tetszik de nem igazán tartozik a kedvenceim közé .


Népszerű idézetek

Theana

Állj meg óra, hallgass telefon,
Kutya, ne örvendj ízes csontokon,
Csendet most zongora, s puffogó dobok,
Hozzák a koporsót, jöjjetek gyászolók.

Szálljon az égre a gép és sírja el ott,
Vésse az égre a hírt: Ő halott.
Fehér galambnyakat gyászszalag övezzen,
A rendőr is fekete kesztyűt viseljen.

Ő volt észak, dél, kelet és nyugat,
A dolgos munkahét, pihenő vasárnap,
Éjjelem, nappalom, szavam és énekem;
Hittem, örök a szerelem. Tévedtem.

Nem kell már a csillag, kinek ragyog?
Oltsátok ki a holdat, takarjátok el a napot,
Kiszáradhat az óceán, elpusztulhat az erdő,
Úgysem hoz már semmi jót a jövendő.

1 hozzászólás
Sister

– Vőlegény, menyasszony?
– Úgy vélem, nyilvánvaló, hogy egyik sem.

Sister

Charles: Helló, Charles vagyok.
Bácsika: Ez nagyon ostoba vicc! Charles már húsz éve meghalt!
Charles: A… az bizonyára egy másik Charles volt.
Bácsika: Azt akarja mondani, hogy nem ismerem meg a saját öcsémet?!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján