Leány gyöngy fülbevalóval (2003) 93

Girl with a Pearl Earring
100' · angol, luxemburgi · dráma 12

4 díj · 19 jelölés

A tizenhét éves Griet édesapja megvakul egy kemence felrobbanásánál, ezért a lány kénytelen cselédnek szegődni a festő, Johannes Vermeer családjához. A lány kortalan szépsége felkelti a festőművész érdeklődését, és bár neveltetésük és társadalmi helyzetük gyökeresen más, a mester észreveszi… [tovább]

angol

Képek 95

Szereposztás

Colin FirthJan Vermeer van Delft
Scarlett JohanssonGriet
Tom WilkinsonPieter Van Ruijven
Cillian MurphyPieter
Judy ParfittMaria Thins
Essie DavisCatharina Bolnes Vermeer
Joanna ScanlanTanneke
Alakina MannCornelia Vermeer
Rollo WeeksFrans
Anna PopplewellMaertge

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 18

Várólistára tette 92


Kiemelt értékelések

Jadeline 

Nagyon szép film. Mást nem is tudok írni, csak azt, hogy örülök, hogy végre megnézhettem. :)

2 hozzászólás
Lali 

Szép film. Kerek, egységes, míves, íves.
Külön kiemelném az egységességét. Tartalom, forma, színészi játék, operatőri munka, zene, mind-mind az egység szolgálatában áll, és emiatt az egész film kivételes megjelenítő erőt sugároz. A színészek visszafogott játéka, a kevés szó is arra szolgál, hogy figyelmünket ez az egység kösse le.
Persze általában is jó briliáns kosztümös filmeket nézni, de ennek a filmnek a nézése közben éreztem először azt, hogy akár ott is lehetnék, hogy nincs is annyira messze ez a 300 év; hogy ha akkor éltem volna, akkor is egész modern életem lett volna, noha a világ, ami ott körbevesz még javában lassú mozgású, nehezen változó, és hogy beláthatatlan távolságban van onnan az én 300 éves jövőm, de mégis összeköthető.
Egyszóval valamit nagyon megfogott ez a film, amit az sem biztos, hogy szavakkal jól le lehet írni. De épp ez a művészet egyik igazi lényege, a szavak, fogalmak, gondolatok előtt való járás, a világ érzékelésének a bővítése.
Jól látható, hogy ez a film attól is nagyszerű, hogy nem enged a dramaturgiai kliséknek, a nézőcsalogató megoldásoknak, amit pedig tálcán kínál a történet. Lehet persze, hogy így egyesek számára kvázi unalmassá vagy akár szenvelgőssé válik a film, én egyiket sem éreztem.
Azt gondolom, hogy a helyén van ez a film így, szép darab.

Az pedig külön jól esett, hogy a két nagynevű főszereplő (mondjuk Scarlett Johansson akkor még csak ígéretes kezdő volt) mély szolgaisággal játszotta szerepét. Mondjuk ők ettől jó színészek – túl a vonzerejükön.

Londonna 

Még nem írtam erről a filmről, gyorsan pótolom. :) A csillagokkal én folyton bajban vagyok, nincs igazság… Na sebaj. Valamiért akármit próbálok nyomni, egyik sem az igazi… :) Mindegy, próbálom szavakba önteni…
Én szeretem ezt a filmet. Egyszerű, de nagyszerű. Gyönyörű színekkel és hangulatokkal operál, vizuális orgazmus. Ezt így ennyiben le is tudnám, fokozni nem vagyok képes ennél is jobban az impresszióimat. (Ha-ha-ha, ez de barokkosan hangzott. ;))
Meg kell dicsérnem a női fő/címszerepet alakító Scarlett Johanssont. Sokakkal ellentétben én kedvelem a színésznőt – már amikor nem szánalmas blockbusterekben tűnik fel, és látszik is valami abból, hogy mi is az ő foglalkozása. Imádom a sápatag arcát, a nagy, kék szemeit, a tökéletlenségét, amitől annyira bájossá válik az egész lénye. Én elhittem neki minden rezdülését és könnycseppjét. Amikor meg feszült volt, én is. (Egyedül a henteslegényhez való vonzalmával nem tudtam egyetérteni [pedig egyébként tisztelője és kedvelője vagyok Cilliannek], vagyis azzal még igen, de túl nagy volt a kontraszt a két pasi között, na… :)) Visszakanyarodva Griethez. Önkéntelenül potyogtak és potyognak a könnyeim vele párhuzamosan, ne kérdezzétek, miért. (Még én sem fejtettem meg.)
A gyerekek idegesítőek. Brr-grrr. Nem csoda, ha Cornelia kihúzta a gyufát. Ritka utálatos egy kölyök. Szerencsére fater észnél volt. ;D
Essie Davis (Catharina) annyira utálatos, hogy az már jó. Bár kissé tramplissá vették a figurát, ahhoz képest, hogy előkelő…
Tom Wilkinson remek színész, itt is elérte, hogy nagyon-nagyon-nagyon gyűlöljem, sőt, taszítson. Pieter egy igazi, vérbeli undorító alak, akit még bottal se, de 100 kilométeres körzetemben se, ha lehet. Ronda kéjenc…
Cillian Murphy aranyos, a karaktert hozza, de nem tudtam drukkolni neki. (Plusz Scarlettel szerintem az égvilágon nincs semmilyen kémia, de ez az én véleményem.)
És akkor… Így a végére… Tartogattam… Hmm. Nos igen, Vermeer, azaz Colin. Most ismételjem magam, hogy tökéletes? Elfogultság nélkül, természetesen. Imádom a haját (pontosabban ezzel a hajjal – mert nem saját), imádom a szemeit, imádom a borostáját és imádom, hogy itt is kielégítik a kézfétisemet… A játéka pedig szavak nélkül / kevés szóval is maradéktalanul átjön. Szinte érzem a verejtéket, az idegességet, a haragot, a vágyódást, a szenvedélyt és a megilletődést… Ilyennek képzelek egy festőt, ilyennek képzel(t)em Jan Vermeer van Delftet. Minden benne van a tekintetében, a mozdulataiban.
Ahogy Cilliannel nem, úgy Colinnal nagyon ott van a kémia, szinte robban a képernyő. És emiatt mindig háborgok is, amikor nézem, hogy de hát na… XD
Legnagyobb problémám a filmmel – ne nevessetek ki – hogy szerintem elég rövid. Én simán el bírnám nézni még 100 percig. (Bár annyi nincs is, csak 92 körül, a stáblista nem ér.) Lehet, hogy egyeseknek vontatott és „nem történik benne semmi”, pedig de. Szeretem a lassan hömpölygő történeteket, ha jól meg vannak csinálva. És ez jól meg van csinálva. Tényleg egy igazi GYÖNGYszem. ;)

És végül megjegyzem, Colinnak még én is bármikor, gondolkozás nélkül hagynám, hogy kiszúrja a fülemet, akár ilyen „óvilági módszerrel”… (Csak mert nekem sem lyukas, de nem is akarom kilyukasztatni, mert betoji vagyok, plusz létezik klipsz is, én pedig arra szavazok. :D)

Mrs_Moriarty

Vermeer az egyik legkedvesebb festő számomra, nagyon magával ragadtak a finom zsánerképek, amiket alkotott, így megkaptam a Leány gyöngy fülbevalóval című könyvet ajándékba. Szerintem maga a regény mesés, Vermeert pedig az alapján a pöttöm leírás alapján, amit megemlítenek benne, teljesen Colin Firth-ként képzeltem el. Hát nagyon nevettem, amikor a filmnek utánanéztem, és kiderült, hogy ő kapta a szerepet. :)
Egyébként itt is megfigyelhető az alapigazság, miszerint a könyv (szinte) mindig jobb, de az alaphangulatot, a képi világot a film is kellően visszaadja. A színészek is jók. Engem a regény viszont sokkal inkább magával ragadott, szóval ha valaki látta a filmet, tetszett neki, de a történetet nem olvasta, annak mindenképp ajánlanám. Viszont aki nincs hozzászokva ehhez a lelassult stílushoz, annak nem fog tetszeni.

Nyctea

Ritka szép film, minden egyes kockája olyan, mintha egy festmény lenne… Fantasztikusak a díszletek, a fények, a beállítások. Egyszerűen jól esik nézni. A színészek is zseniálisak, Griet és Vermeer között szinte vibrál a levegő. Pont így képzeltem el a könyvben is. :)

Martyna2

A festmény szép és jó, Colin Firth ugyancsak, Scarlett Johanssont még mindig nem bírom és itt olyan sápadt volt, amilyenre csak tudták csinálni. A filmben meg lehetett volna több festés, mondjuk, lehetett volna az végig :D

kate101 

Az egyik kedvenc könyvem filmadaptációja, az egyik kedvenc „néma” filmem, ami minden újranézéskor érzelmileg újra és újra megráz, pont a sok elhallgatott, kimondatlan szó miatt, ahogy az érintésekkel, tekintetekkel mond el mindent. Vermeer-ről sem tudni túl sokat, a leányról aki modellt állt ehhez a képhez még kevesebbet, a film gyönyörűen megkomponálva elmesél egy lehetséges verziót kettejük kapcsolatáról. Két ember tanítja egymást. Nem szirupos romantikus, egyszerűen, szépen elmeséli a festmény alkotásának folyamatát, ahogy maga a festmény is mondja a maga történetét, szépen, letisztultan. (Kicsit emlékeztet Mona Lisára is). Colinnal elfogult vagyok mindig. Scarlett azóta sem, egyik szerepében sem volt rám ekkora hatással mint itt a „leány” szerepében.

Sister

Desplat selymesen lágy zenéje miatt szeretem igazán ezt a filmet. Nem tökéletes ugyan, de igyekezett visszaadni a könyv hangulatát. A holland kirándulásunk után néztük meg újra közösen és számomra különösen nagy boldogság volt, amikor a delfti vásártéren felfedeztem ismerős vonásokat, és izgatottan hajtogattam, hogy ott voltam, ott voltam! :) Colin Firth kissé furcsa ebben a szerepben, de alapvetően jól játssza a hallgatag festőt. Scarlett pedig, a lehetőségekhez képest, nagyszerű Griet. A kellemesen csordogáló történet mellé kitűnő kiegészítő a film. Bár igazán teljes élményt a könyv és a film adhat. :)

Riccah 

Én értékeltem a hangulatot és hiányoltam a cselekményt.

Gwener 

A könyv sem tetszett különösebben, a film se igen jött be.


Népszerű idézetek

Londonna 

Had nézzelek csak, te lány! Mondd csak, hogy haladtok odafönt? Rátalált a jó beállításra?
Megindítod-e, megihleted-e? Mondd csak, megnyitották-e már szívedet a Mester ecsetei?

Londonna 

A színek, a perspektíva valódi, az illúzió tökéletes. Mennyi tehetséget pazarolt az én Emilie-mre. Már-már olybá tűnik, mintha gondolkodna.

Londonna 

– Nézd Griet, a felhőt. Milyen színű?
– Fehér. Nem, nem, nem fehér. Sárga. Kék, és szürke. A felhők színesek.
– Most már érted.

Londonna 

– Miért vetted el a széket?
– Csapdában volt.

Londonna 

– Csak ne felejtsd el, ki vagy. Ne ragadjon el az ő világa.
– Csak egy cseléd vagyok, de soha nem engednék Van Ruijvennek!
– Nem is Van Ruijvenről beszéltem…

Londonna 

Csak nem indiai sárga? Szent tehenek vizeletéből párolták, melyek csak mangólevélen élnek. Hitre sem csupa száraz… húgy!

Londonna 

– Holnap nem kell halpiacra menni. Az úrnő tojást kíván. Bizony. A hal szagát sem állhatja, amikor viselős.
– Ilyen hamar?
– Mintha nem kéne így is elég szájat etetni. De hát mit lehet tenni. Férfiak.

2 hozzászólás
Londonna 

– Nyisd ki a szád.
– Uram…
– Nyisd ki a szád. Ne ennyire. Nyald meg az ajkad. Még. Még…

Londonna 

– Látni akarom azt a képet.
– Nincs értelme.
– Nincs értelme? Egy képet megnézni, már ahhoz is hülye vagyok?! Ez olvasni se tud! Tisztában vagy vele?

LukeSkywalker 

Catharina: Igen?
Griet: Madam, lemossam az ablakokat?
Catharina: Nem kell ilyesmiket megkérdezned tőlem.
Griet: Csak… megváltozhat a fény.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján