Tulipánláz (2017) 99

Tulip Fever
107' · amerikai, angol · dráma, romantikus, történelmi 16

A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy… [tovább]

angol
magyar

Képek 11

Szereposztás

Alicia VikanderSophia
Christoph WaltzCornelis Sandvoort
Cara DelevingneHenrietta
Tom HollanderDr. Sorgh
Dane DeHaanJan Van Loos
Holliday GraingerMaria
Kevin McKiddJohan De Bye
Judi Dencha St. Ursula apáca-főnökasszonya
Zach GalifianakisGerrit
Matthew MorrisonMattheus

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 7

Várólistára tette 294


Kiemelt értékelések

Solo_Mayer 

Az a legjobb, amikor kíváncsi vagy egy filmre, de nem vársz tőle semmi különösebbet – aztán sokkal többet kapsz. A Tulipánláz nekem ilyen volt. Igaz, a legtöbb fordulat kiszámítható, de ahogy tálalják, az kárpótol mindenért. Lebilincselő história szépen fényképezve, korhű környezetben. Érdekes volt nagyon a tulipán mint kereskedelmi cikk története, ahogy adták-vették a hagymákat, ahogy emberi sorsok múltak rajta, ez külön plusz csillagot ért. A karakterek sokszínűsége is tetszett, és ugyan Sophiát nem szerettem, nem is kívántam neki semmi jót, de végül neki is meg lehet bocsátani. A film lezárása nem szokványos, de pont így volt jó.

Evelena

Annyira jó élmény volt ez a film. Már több, mint egy éve kinéztem magamnak. Pont nem az a tipikusság jellemzi a végkifejletét, amire az előzetesből következtetni lehetne.
Életszerűek voltak sokszor a szereplők, a szerelmi szálak viszont olyan egymásra nézünk és máris teljesen elolvadunk a másiktól típusúak. A kosztümök, a helyszínek, a színészek alakítása zseniálisra sikerült, garantált volt a teljes időutazás érzése. A kezdeti mókuskerékszerű élethelyzetből egy igazán izgalmas történet kerekedett ki. Sok minden váratlan volt és ez kifejezetten tetszett. A tulipán is tényleg jócskán kap szerepet, de a sors és az emberi döntések mozgatják a szálakat erősen.
Egyedi film, remélem sokan kedvet kapnak hozzá, jóval érdemesebb megnézni, mint a mostani mozikínálat legtöbb filmjét.

1 hozzászólás
Zsófia

Az előzetese után nagyon beleszerettünk Anyukámmal a filmbe, így lecsaptam a DVD-re, hogy megnézhessük, ha már a moziban nem sikerült. Mindketten csak hümmögtünk a végén, mert nehéz bárhová is tenni az élményt.
A fényképezés gyönyörű, a rendezésből sugárzik, micsoda élvezettel dúskált Justin Chadwick a kor festményeinek világában. A díszletek, a jelmezek, a körítés hibátlan, egyszerűen élmény nézni a jeleneteket és felismerni az utalásokat nemcsak a híres holland (Rembrandt, Vermeer), de francia festőkre is (például Georges de la Tour).
A történet sajnos más tészta. Az elején ígéretesen induló szerelmi dráma és a tulipán-gazdaság hamar ellaposodnak. Nem éreztem semmi kémiát a két főhős között, utóbbi szál pedig zavaros volt, és egy idő után túl sok jelentősége sem volt a cselekmény szempontjából. Cornelist nagyon sajnáltam, valahogy nem láttam, miért szolgált rá úrnője árulására, Maria pedig a legizgalmasabb karaktere volt a filmnek, noha nem is ő állt a középpontban. A Leány gyöngyfülbevalóval maradandóbb történet, de a látványa miatt egy kicsit a Tulipánláz is képes beenni magát az ember fejébe, csak sajnos hiába szép, ha belül közben üres.

piciszusz 

Vasárnapi langyi filmnek pont jó volt amíg bepakoltam az új táskámba és rendberaktam a neszesszerem. Szépek voltak a kosztümök és a színei a filmnek, Jack O'Connell ezzel a hajjal is dögös aztán kb ennyi. Még talán Maria volt az egyetlen karakter akivel szimpatizáltam.

Sister

Nagyon kíváncsi voltam erre a filmre már az előzetese óta, mégis kicsit tologattam magam előtt. Végül tegnap este ezt választottam ki, és nem is csalódtam benne.

A történet főbb fordulatait nagyjából mind előre kitaláltam, nem volt túlságosan megdöbbentő, de a vége azért tartogatott egy-két meglepetést. :) A színészek szerintem remekül lettek kiválasztva, és jólesett a fülemnek az itt-ott előforduló brit akcentus. Hiába, most ez a legújabb mániám. :)) A fényképezés gyönyörű, ahogy a korabeli környezet megjelenítése, a kosztümök, illetve a zene is. Az egész film hangulata tökéletes, ami ügyesen ellensúlyozza a cselekmény sutaságait. És külön tetszik a cím kettőssége, szerintem szuperül eltalálták!

StarSpangledGirl

Meg kell hogy mondjam, annak idején nagyon vártam ezt a filmet, mégsem jutottam el rá moziba. Viszont egyik kollégámmal most megnéztük közösen, és meg kell hogy mondjam, kissé vegyes érzelemket hagyott maga után.
Az alaptörténet, a hangulat és a konfliktus is nagyon tetszett. Jó volt, ahogy belevonták a művészetet, a tulipánokat (hogy én mennyire szeretem a tulipánokat! * – *), a korrajzot, mindent. Szóval mindent egybevetve számomra elég ütősen indult a film. Az sem zavart, hogy elég lassú sodrású darabról van szó, tele érzelemmel, feszültséggel és több cselekményszállal, amelyeket nyilván nem akartak elvarratlanul hagyni. Talán ez volt a baj.
Vagy nem is ez, hanem hogy egyszerűen túl sok szál gabalyodott össze a végére, és így kicsit mintha a gordiuszi csomó megoldását használták volna ennek a filmnek a végén: olyan hirtelen simult el minden, hogy csak pislogtam.
Ezért kicsit sajnálom ezt a filmet, mert nagyon ígéretesnek tűnt, de sajnos nem váltotta be minden hozzá fűzött reményemet. Ettől függetlenül a kosztümös filmek szerelmeseinek (mint én) mindenképp megér egy nézést.

Nicole88

Jaj, hát ez nekem nagyon tetszett :-)
Alicia Vikandert most már kikiálthatom kedvencnek!
Nem is gondoltam volna, hogy ebből a sztoriból ennyit ki lehet hozni. (trailer és leírás alapján kevesebbre számítottam)
Fordulatos, izgalmas, kosztümös, romantikus dráma, csak ajánlani tudom ;-)

Lipsza

Istenem de utálom mikor a főszereplő mindenkivel kicseszik a környezetében, még saját magával is!
A temetéses dolognál azt mondtam na, végre. De nem, ezt is el kell rontani. Soha többet, halálra untam magam.

Mesemondo

Ezt a filmet erősen félremarketingelték, mert sem hangulatában, sem sztorijában nem az, amit a trailer ígért. Cserébe jobb. Amolyan fűzőtépős-epekedős románcnak vártam, némi tulipános körítéssel, de amit kaptam, az tulajdonképpen leginkább egy Shakespeare-darabra emlékeztetett, mindenféle váratlan sorsfordulatokkal, nagyszájú szolgálólánnyal, stb. Nagyon élveztem. Szépek voltak a kosztümök és a helyszínek, szerethetőek a szereplők, és a film érdekesen ingadozott a humor és a tragédia határán. A végkifejlet sem az volt, amit vártam, és az utolsó percig megtippelni sem lehetett nagyon – de nekem bejött, ahogyan megoldották a szálak elvarrását. A színészek is jók voltak, meg minden. Nagyon élvezetes, izgalmas, szerethető film.


Népszerű idézetek

Londonna 

Egy asszony, aki három éve van férjnél, tegye magát… érdekessé. Vagy unalmassá válik az élete.

Londonna 

Mielőtt még végképp feledésbe merülnék, majd azt mondják: 'Nézd már, milyen szerencsés vén kecske, milyen bájos, ifjú felesége volt!'

Londonna 

– Tudja, miért öltöztették a szüzet kékbe?
– Mert a kék a tisztaság színe.
– Mert a kék festék a legdrágább.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján