Tulipánláz (2017) 143

Tulip Fever
107' · amerikai, angol · dráma, romantikus, történelmi 16

A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy… [tovább]

angol
magyar

Képek 13

Szereposztás

Alicia VikanderSophia
Christoph WaltzCornelis Sandvoort
Cara DelevingneHenrietta
Tom HollanderDr. Sorgh
Dane DeHaanJan Van Loos
Holliday GraingerMaria
Kevin McKiddJohan De Bye
Judi Dencha St. Ursula apáca-főnökasszonya
Zach GalifianakisGerrit
Matthew MorrisonMattheus

További szereplők

Kedvencelte 10

Várólistára tette 291


Kiemelt értékelések

Solo_Mayer 

Az a legjobb, amikor kíváncsi vagy egy filmre, de nem vársz tőle semmi különösebbet – aztán sokkal többet kapsz. A Tulipánláz nekem ilyen volt. Igaz, a legtöbb fordulat kiszámítható, de ahogy tálalják, az kárpótol mindenért. Lebilincselő história szépen fényképezve, korhű környezetben. Érdekes volt nagyon a tulipán mint kereskedelmi cikk története, ahogy adták-vették a hagymákat, ahogy emberi sorsok múltak rajta, ez külön plusz csillagot ért. A karakterek sokszínűsége is tetszett, és ugyan Sophiát nem szerettem, nem is kívántam neki semmi jót, de végül neki is meg lehet bocsátani. A film lezárása nem szokványos, de pont így volt jó.

Charityy 

Életszerűek voltak a szereplők, a táj ás a jelmezek pedig lenyűgözőek, tényleg mintha időutazásban lett volna részben. Látványilag tehát abszolút ott volt a film, a történet egy ponton azonban elllaposodott és egyhangúvá vált. Ilyen szempontból többet is ki lehetett volna hozni belőle, mert ráadásul eléggé kiszámítható is. Aki viszont szereti a lassab filmeket, azoknak ajánlom.

Evelena

Annyira jó élmény volt ez a film. Már több, mint egy éve kinéztem magamnak. Pont nem az a tipikusság jellemzi a végkifejletét, amire az előzetesből következtetni lehetne.
Életszerűek voltak sokszor a szereplők, a szerelmi szálak viszont olyan egymásra nézünk és máris teljesen elolvadunk a másiktól típusúak. A kosztümök, a helyszínek, a színészek alakítása zseniálisra sikerült, garantált volt a teljes időutazás érzése. A kezdeti mókuskerékszerű élethelyzetből egy igazán izgalmas történet kerekedett ki. Sok minden váratlan volt és ez kifejezetten tetszett. A tulipán is tényleg jócskán kap szerepet, de a sors és az emberi döntések mozgatják a szálakat erősen.
Egyedi film, remélem sokan kedvet kapnak hozzá, jóval érdemesebb megnézni, mint a mostani mozikínálat legtöbb filmjét.

1 hozzászólás
Zsófia 

Az előzetese után nagyon beleszerettünk Anyukámmal a filmbe, így lecsaptam a DVD-re, hogy megnézhessük, ha már a moziban nem sikerült. Mindketten csak hümmögtünk a végén, mert nehéz bárhová is tenni az élményt.
A fényképezés gyönyörű, a rendezésből sugárzik, micsoda élvezettel dúskált Justin Chadwick a kor festményeinek világában. A díszletek, a jelmezek, a körítés hibátlan, egyszerűen élmény nézni a jeleneteket és felismerni az utalásokat nemcsak a híres holland (Rembrandt, Vermeer), de francia festőkre is (például Georges de la Tour).
A történet sajnos más tészta. Az elején ígéretesen induló szerelmi dráma és a tulipán-gazdaság hamar ellaposodnak. Nem éreztem semmi kémiát a két főhős között, utóbbi szál pedig zavaros volt, és egy idő után túl sok jelentősége sem volt a cselekmény szempontjából. Cornelist nagyon sajnáltam, valahogy nem láttam, miért szolgált rá úrnője árulására, Maria pedig a legizgalmasabb karaktere volt a filmnek, noha nem is ő állt a középpontban. A Leány gyöngyfülbevalóval maradandóbb történet, de a látványa miatt egy kicsit a Tulipánláz is képes beenni magát az ember fejébe, csak sajnos hiába szép, ha belül közben üres.

piciszusz 

Vasárnapi langyi filmnek pont jó volt amíg bepakoltam az új táskámba és rendberaktam a neszesszerem. Szépek voltak a kosztümök és a színei a filmnek, Jack O'Connell ezzel a hajjal is dögös aztán kb ennyi. Még talán Maria volt az egyetlen karakter akivel szimpatizáltam.

UViki 

Teljesen őszintén, nem vagyok elragadtatva. Nem voltak szimpatikusak sem a szereplők, sem a cselekmény. Volt benne potenciál, de nem nekem és nem most.

Sister 

Nagyon kíváncsi voltam erre a filmre már az előzetese óta, mégis kicsit tologattam magam előtt. Végül tegnap este ezt választottam ki, és nem is csalódtam benne.

A történet főbb fordulatait nagyjából mind előre kitaláltam, nem volt túlságosan megdöbbentő, de a vége azért tartogatott egy-két meglepetést. :) A színészek szerintem remekül lettek kiválasztva, és jólesett a fülemnek az itt-ott előforduló brit akcentus. Hiába, most ez a legújabb mániám. :)) A fényképezés gyönyörű, ahogy a korabeli környezet megjelenítése, a kosztümök, illetve a zene is. Az egész film hangulata tökéletes, ami ügyesen ellensúlyozza a cselekmény sutaságait. És külön tetszik a cím kettőssége, szerintem szuperül eltalálták!

Mesemondo

Ezt a filmet erősen félremarketingelték, mert sem hangulatában, sem sztorijában nem az, amit a trailer ígért. Cserébe jobb. Amolyan fűzőtépős-epekedős románcnak vártam, némi tulipános körítéssel, de amit kaptam, az tulajdonképpen leginkább egy Shakespeare-darabra emlékeztetett, mindenféle váratlan sorsfordulatokkal, nagyszájú szolgálólánnyal, stb. Nagyon élveztem. Szépek voltak a kosztümök és a helyszínek, szerethetőek a szereplők, és a film érdekesen ingadozott a humor és a tragédia határán. A végkifejlet sem az volt, amit vártam, és az utolsó percig megtippelni sem lehetett nagyon – de nekem bejött, ahogyan megoldották a szálak elvarrását. A színészek is jók voltak, meg minden. Nagyon élvezetes, izgalmas, szerethető film.

StarSpangledGirl 

Meg kell hogy mondjam, annak idején nagyon vártam ezt a filmet, mégsem jutottam el rá moziba. Viszont egyik kollégámmal most megnéztük közösen, és meg kell hogy mondjam, kissé vegyes érzelemket hagyott maga után.
Az alaptörténet, a hangulat és a konfliktus is nagyon tetszett. Jó volt, ahogy belevonták a művészetet, a tulipánokat (hogy én mennyire szeretem a tulipánokat! * – *), a korrajzot, mindent. Szóval mindent egybevetve számomra elég ütősen indult a film. Az sem zavart, hogy elég lassú sodrású darabról van szó, tele érzelemmel, feszültséggel és több cselekményszállal, amelyeket nyilván nem akartak elvarratlanul hagyni. Talán ez volt a baj.
Vagy nem is ez, hanem hogy egyszerűen túl sok szál gabalyodott össze a végére, és így kicsit mintha a gordiuszi csomó megoldását használták volna ennek a filmnek a végén: olyan hirtelen simult el minden, hogy csak pislogtam.
Ezért kicsit sajnálom ezt a filmet, mert nagyon ígéretesnek tűnt, de sajnos nem váltotta be minden hozzá fűzött reményemet. Ettől függetlenül a kosztümös filmek szerelmeseinek (mint én) mindenképp megér egy nézést.

Nicole88

Jaj, hát ez nekem nagyon tetszett :-)
Alicia Vikandert most már kikiálthatom kedvencnek!
Nem is gondoltam volna, hogy ebből a sztoriból ennyit ki lehet hozni. (trailer és leírás alapján kevesebbre számítottam)
Fordulatos, izgalmas, kosztümös, romantikus dráma, csak ajánlani tudom ;-)


Népszerű idézetek

Londonna 

Egy asszony, aki három éve van férjnél, tegye magát… érdekessé. Vagy unalmassá válik az élete.

Londonna 

Mielőtt még végképp feledésbe merülnék, majd azt mondják: 'Nézd már, milyen szerencsés vén kecske, milyen bájos, ifjú felesége volt!'

Londonna 

– Tudja, miért öltöztették a szüzet kékbe?
– Mert a kék a tisztaság színe.
– Mert a kék festék a legdrágább.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján