Különvélemény (Különvélemény 1.) (2002) 268

Minority Report
145' · amerikai · akció, sci-fi, thriller 16

0 díj · 2 jelölés

A jövő békésebb lesz. Legalább is Amerikában, ahol egy különleges rendőri egység három telepatikus képességekkel rendelkező lény segítségével minden gyilkosságot még elkövetése előtt leleplez. A rendőrök a médiumok segítségével a jövőbe látnak, előre gyűjtik össze a bizonyítékokat, tárják őket a… [tovább]

angol

Szereposztás

Tom CruiseJohn Anderton
Max von SydowLamar Burgess
Colin FarrellDanny Witwer
Samantha MortonAgatha
Kathryn MorrisLara Anderton
Steve HarrisJad
Neal McDonoughFletcher
Lois SmithDr. Iris Hineman
Peter StormareDr. Solomon Eddie
Tim Blake NelsonGideon

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 42

Várólistára tette 93


Kiemelt értékelések

LoneWolf

Régóta az egyik kedvenc sci-fim, így kaptam az alkalmon, hogy újra megnézzem, mikor láttam, hogy ez megy a [Mozi+]-on. Az effektek talán kicsit megkoptak, de a bemutatott világ, a hangulat, a kézzel tapintható feszültség és a tökéletes szereposztás még mindig a székbe képes szögezni az embert. A történet lényegében egy egyszerű gyilkossági ügy, amivel a helyszínelők sorozatok tömegével árasztanak el bennünket, de annyira megdobja az egészet ez a futurisztikus környezet és a jelenleg nehezen elképzelhető, 'jóslat' alapú igazságszolgáltatás, hogy a mai napig a klasszikusok közt a helye.

Little_Monster 

Nagyon jó az alapsztori és folyamatosan fenn tudják tartani a feszültséget. Fordulatos, izgalmas és nem laposodik el. Nagyon érdekelnek a jövőben játszódó történetek, mindig öröm ilyen jól sikerült disztópiákat nézni.

Filmdoki

Azt hiszem vitathatatlan, hogy Steven Spielberg a XX. század egyik legkiemelkedőbb filmes alakja. A kisujjában van, hogy miként kell szórakoztató, látványos és egyben tartalmas filmeket készíteni, így a ’70-es és ’90-es évek közötti időszakban ontotta a jobbnál-jobb filmeket. Viszont a rendező úr sem tökéletes egyéniség. Néha igen erősen mozdul el a giccs felé, és szentimentalitása rá tudja nyomni a bélyegét olyan filmekre, melyek ezt nem igényelnék. A Különvélemény pontosan ilyen.
Nyáron úgy néztem meg, hogy a novellát nem olvastam. Már akkor éreztem, hogy a vége tipikusan spielbergi, és ha lecsípnénk jó 20 percet, egy 10/10-es filmet kapnánk. Nemrég elolvastam a novellát, és ez tovább erősödött ez az érzetem, így 9-ről 8 csillagra csúszott értékelésem is. A forgatókönyv szépen követi a problémát, amit Dick felvázol, de alakít is rajta. Andertont megfiatalították, és motivációit is átformálták. Mondhatjuk, hogy hollywoodiasították a sztorit. Tény viszont, hogy az eltűnt gyermek szál ennek ellenére remek, mert segít, hogy jobban együtt érezzünk John-al. Viszont, ahogy ez a végére átmegy giccsparádéba, és természetesen Anderton és neje újra egymásra találnak, majd elmondják, hogy a három mutáns is boldogan él, míg meg nem halnak… Dick novellája tökösebb, a különvélemény fogalma is eltér, és sokkal érdekesebb. Mi több, szerintem a fennálló rendszert is logikusabban kritizálja.
Ennek ellenére a film remek, a giccsesebb húzásai ellenére sokszor nem is érezhető, hogy ezt bizony Spielberg rendezte. Az akciók pergőek, látványosak, de egy percre sem tolakodóak. A rendező úr pedig nagyon ért ahhoz, hogy miként építsen fel egy élő-lélegző világot kicsit több, mint 2 óra alatt. Cruise-t emberileg lehet kritizálni, de szerintem jó színész, én legalábbis kedvelem a filmjeiben, és itt is teljesen szimpatikus volt.
Érdekes lenne egyébként, ha megvalósulna egy ilyen bűnmegelőzési egység. Szerintem igen nagy feszültségeket tudna generálni a társadalomban, még akkor is, ha tényleg csökkennének a gyilkosságok. A filmet pedig nézzétek meg.

csartak 

Eszembe jutott az a jelenet, amikor kiműtik a Tom Cruise szemét benne, na gondoltam jó régen láttam ezt a filmet, ideje újranézni.
Szeretem, érdekes ötletek vannak benne, persze mert Dick regényből van..

2 hozzászólás
Kemiviki 

Imádom! Annyira jó és annyira ötletes a történet! Klasszikus, azt kell mondanom.

KyKy

Ez is lemaradásom volt a környezetemben csak „kultfilm”-ként emlegetett listán, így tehát pótoltam, és azt kell mondjam, jól tettem, mert egész tetszett ez az alkotás. Tom Cruise nem épp a kedvenc színészeim egyike, nekem sokszor soknak tűnik a játéka, és valahogy „fellengzős arcberendezésűnek” tartom őt, de itt most nem volt zavaró, sőt, kifejezetten jól alakított.
Nagyon tetszett az alapötlet, érdekelt a vége is, lekötött az egész, és noha nagyjából azért ki lehetett találni, mi fog történni, ettől nem lett kevésbé izgalmas.
Érdekes elképzelés a jövőről különben, a kedvenceim a pók retinaszkennerek voltak… Bár nyilván nem értékelném őket annyira, ha épp azt csinálom, amit a filmben a delikvensek. :D

tomi0803

Hiába láttam, még mindig jó. Izgalmas a film is és a téma is, amit feszeget. Lehet egyszer rá kellene vennem magam, hogy Philip K. Dick-et olvassak, mert a legtöbb művéből készült film, amit láttam, tetszett.

Hippoforaccus 

Igaz, hogy már láttam, de akkor is kiszámíthatónak gondolom, nagyon. Az alapötlet nem rossz, de vannak problémáim a megvalósítással. Sokat dobhatna még rajta, ha több, a „lufiárus trükk”-höz hasonló dolog lenne benne.

Ancsúr 

Egy igazán nagyszerű film Tom Cruise főszereplésében. Néha kicsit már sok volt a versenyfutás John volt kollégáival, de máskülönben szerettem ezt a filmet. A film vége mindent vitt! Egy kicsit kiszámítható volt, de amúgy hatalmas csavar volt. :)


Folytatása

Összehasonlítás

Különvélemény


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján