Jojo Nyuszi (2019) 13

Jojo Rabbit
108' · amerikai, német · dráma, vígjáték, háborús 12

0 díj · 8 jelölés

A második világháború idején a magányos német kisfiú, Jojo elképzelései a világról alapjaiban rendülnek meg, amikor felfedezi, hogy egyedülálló anyukája egy zsidó lányt rejteget házuk padlásán. Csupán tökkelütött képzeletbeli barátjára, Adolf Hitlerre támaszkodva, Jojo kénytelen átértékelni… [tovább]

angol
angol · magyar

Képek 1

Szereposztás

Roman Griffin DavisJojo Betzler
Taika WaititiAdolf Hitler
Sam RockwellCaptain Klenzendorf
Scarlett JohanssonRosie Betzler
Rebel WilsonFraulein Rahm
Alfie AllenFinkel
Thomasin McKenzieElsa Korr
Stephen MerchantDeertz kapitány
Luke Brandon FieldChristoph
Brian CaspeHerr Mueller

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 205


Kiemelt értékelések

Bence211 

Alig kezdődött el 2020, de máris erős élmezőnyt tudhat magáénak az idei év és az Oscar gálán jelöltek hiszen az indulók közül a Jojo Nyuszi csak egy a sok közül, de már 6 jelöléssel vághat neki a vörös szőnyegre érkezésének. A maga egyedi, nem hétköznapi humorával szórakoztató, szerethető stílusával igyekszik könnyedebbé, élvezetesebbé tenni az inkább nehezen emészthető valóság ábrázolását. Ugyanakkor elgondolkodtató a mondanivalója, aminek a különlegessége talán éppen az egyszerűségében rejlik, ahogy az embernek is keresnie kell az élet apró örömeit a mindennapokban. A filmet idén január 23-ától kezdik vetíteni a hazai mozik. Részletesebben az oldalunkon olvashatjátok a teljes beszámolót. : http://filmdoboz.hol.es/…

TLD

Tragikomédiának, groteszknek szánt coming of age story, főszerepben a kis náci Jojoval és képzeletbeli barátjával (egy ázsiai* jav. új-zélandi színész által játszott Hitlerrel).

Egyenként vannak benne jó elemek, de a film áldozatul esik a műfaji átgondolatlanságnak. Ha már lazára veszi a figurát és fárasztó poénokkal bombáz a történet kezdetétől fogva (adom ezt a formát), akkor nem jó, ha egy idő után full komolyra vált és közhelyes, rózsaszín tanmesét akar előadni – mert a továbbra is erőltetett groteszk poénok utána már nem működnek. Kár érte.

5 hozzászólás
zsuzsyb

Háborús filmek, könyvek, holocaustos témájú művek kapcsán mindig elfog az iszonyat, hogy te jó ég – nem lehet, hogy ezek is mi vagyunk, hogy ezt is mind az ember csinálja, ez csakis valami túlvilági gonosz megszállása művelhette, hogy így viselkedtünk. Elfog a rettenete annak, hogy mi bujkál bennünk mélyen, hogy ez mégiscsak az ember, és hogy az ember az, aki háborúzik és csinál mindent, ami azzal jár.
A Jojo Nyuszit látva viszont valami egészen másra gondoltam: az ideológiák háborúznak. Az ember csak egy eszköz ebben. És minél fiatalabb vagy, annál nagyobb szükséged van ideológiára. És idealizált vezetőre is.
Emlékszem, a lányomnak is sokáig volt képzeletbeli barátja – egy rózsaszín cica. Nos, el sem tudom képzelni, milyen lehet, ha a gyereked képzeletbeli barátja Hitler. Ha rám bízták volna ezt a zseniális alapötletet, biztosan elrontottam volna azzal, hogy valami horror történetet kerekítettem volna egy nagyon gonosz gyerekkel. Így gondolkodunk a történelemről utólag, ennyi év távalatából. De vajon, amikor ott vagyunk és a piti kis világunk jól megvan, nem veszélyeztetett, sőt, elringatott, akkor tűnik-e veszélyesnek egy vezető hadonászása?
Gyerekésszel közelíthetünk ideológiákhoz ma is, felülünk rájuk, mint a hintalóra, azt hihetjük, az egész csak játék. Ma is nevetséges, ahogyan elhisszük a városi legendákat mindenről és mindenkiről, ami „másság”. (Van is gond, ha már közelről nézzük, hogy a „másságnak” mégsincs szarva, de nem látjuk, mert már összeolvadt a képzeletbeli barát a saját belső hangunkkal, és ez maradt egyetlen valóságunk, mire felnőhettünk volna.)

Lehet vitatkozni azon, hogy illik-e a vidám, vicces hangulat a témához vagy nem, de ez egy gyerek nézőpontja egy kisvárosban, amelyik simán csak egészségesen viszonyul a környezetéhez, a világhoz.
Abban az időben ezek a gyerekek is csak gyerekek voltak, akik valahogyan felnőttek. Bármilyen hihetetlen is: játszottak, voltak vidámak, viccesek. A film csak annyit mutat be, amennyit és ahogyan egy gyerek láthatott és megérthetett. Pont ez a lényege – ennyire ijesztően közel hozni Hitlert, és emlékeztetni arra, hogy ma sem biztos észrevesszük a veszélyest a játékainkban és a hiszékenységünkben.
Aligha esne jól, ha most valaki számonkérné tőlem, hogy a kommunizmus idején miért nevettem, és miért nem lázadtam fel nyolc évesen, és miért is hordtam azt a pionír nyakkendőt. :D

CsakSasoló

Jópofaság és nácizmus keveréke, mint Az élet szép című film. Viszont a stílusa egészen más, mint annak. Egyedi hangulatú, jól megkomponált műfajelegy, ami összességében azért mégis egy szomorú, szép, szívet melengető dráma.

Pandalin

Nekem tetszett, bár Rebel Wilson összes jelenetét törölném és akkor lehet még több csillagot is kapna tőlem. :)

Drucocu

Ez a film egy csicsa. Nagy kár, mert vannak benne jó pillanatok. A film stílusa egyszerűen nem illik a témához. Mintha egy gyerekfilmet akartak volna készíteni, ami szórakoztatja a kicsiket. Nem hiszem el, hogy ezt a filmet jelölték díjakra. És nem hiszem el, hogy elsütötték a németjuhászos poént. Irtó gagyi.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján