Jojo Nyuszi (2019) 163

Jojo Rabbit
108' · amerikai, német · dráma, vígjáték, háborús 12

4 díj · 18 jelölés

A második világháború idején a magányos német kisfiú, Jojo elképzelései a világról alapjaiban rendülnek meg, amikor felfedezi, hogy egyedülálló anyukája egy zsidó lányt rejteget házuk padlásán. Csupán tökkelütött képzeletbeli barátjára, Adolf Hitlerre támaszkodva, Jojo kénytelen átértékelni… [tovább]

angol
angol · magyar

Képek 4

Szereposztás

Roman Griffin DavisJojo Betzler
Taika WaititiAdolf Hitler
Sam RockwellCaptain Klenzendorf
Scarlett JohanssonRosie Betzler
Rebel WilsonFraulein Rahm
Alfie AllenFinkel
Thomasin McKenzieElsa Korr
Stephen MerchantDeertz kapitány
Luke Brandon FieldChristoph
Brian CaspeHerr Mueller

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 29

Várólistára tette 283


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Hűha. A második világháború még mindig az a téma számomra, amihez kapcsolódó filmeket csak nagy rákészüléssel vagyok hajlandó megnézni, mert kevés ennyire undorító és megrázó szakasza van a történelemnek. A groteszket viszont mindig kedveltem, így mikor először láttam a Jojo Nyuszi trailerét, tudtam, hogy moziban fogom megtekinteni.
És annak ellenére, hogy rengeteget nevettem, összességében egy nagyon sötét filmnek tartom. Mert a humorát az adja, hogy az egészet egy kisfiú szemén keresztül látjuk, aki számára a háború még nem szörnyűség, hanem dicsőséges harc, Hitler nem egy iszonyú cselekedeteket elkövető és elrendelő diktátor, hanem körülrajongott hős, a zsidók nem kiszolgáltatott emberek, hanem mesebeli szörnyek. És éppen ezért szépen bemutatja azt is, hogy mi a fanatizálás alapja, hogy lehet egy kisgyereket meggyőzni, hogy éljenezzen olyasmihez, amitől minden józan ember iszonyodna.
Ami könnyebben feldolgozhatóvá teszi, persze, hogy Jojo számára nagyon hamar megtörik a lánc, Elsa, az anyukája, Klenzendorf, ki nyíltan, ki csak egy-egy cselekedetével, de mind abba az irányba vezetik, hogy ez nem a helyes szemlélet és út, a világ és ő maga is más, mint amit belé akarnak sulykolni. Egyben pedig a groteszk arra is rámutat, hogy milyen abszurd módon kegyetlen dolgokra vagyunk képesek mi emberek, mennyire ki tudunk vetkőzni magunkból – hogy a háború valójában egy rossz vicc. Vannak sötét, és reménytelennek tűnő pillanatok is, mikor már a poénokon is inkább sírna és szörnyülködne az ember, de mindig, újra és újra meglátjuk a fényt az alagút végén.
A személyes kedvenceim az anyuka és Klenzendorf voltak, Scarlett Johansson szerintem egyik legjobb alakítását nyújtotta itt – szurkolok majd a mellékszereplő Oscarért. A gyerekszínészek is kiválóan játszottak, úgy általában, az egész film remekül lett összerakva – de azt hiszem, pont emiatt, humor ide vagy oda, nem fogom sokszor újranézni.

Nihilchan

Nem én vagyok a megfelelő ember arra, hogy kielemezzem ezt a filmet. Elképesztően nagy hatással volt rám, össze sem tudom szedni a gondolataimat. Taika Waititi zseniálisat alkotott.

LoneWolf

Úgy tűnik, hogy Taika Waititi egyénisége számomra csupán Marvel filmként elviselhetetlen, míg a Hétköznapi Vámpírok, a Mandalorian általa jegyzet része, és különös módon ez is elnyerte a tetszésem.
Ugyan először furcsának találtam eme véresen komoly téma keresztezését, az ő elborult humorával, végül mégis sikerült az ellensúlyozni azt a gyönyörűen adagolt és megfelelő mennyiségű drámával, ami talán át is lendítette a mérleget. Elsa, Jojo, Rosie és Klenzendorf karakterét is megkedveltem a történet során, ami egyaránt köszönhető az íróknak és az őket alakító, hibátlanul játszó színészeknek. (Scarlett pl. már zsinórban másodszor nyűgöz le a Házassági Történet-ben nyújtott teljesítménye után.) Emellett konkrétan két ponton is sokkolt a film, pedig valahol számítani lehetett ezekre a fordulatokra. Ami Taika képzelt Hitlerét illeti, nos… egyszerre beteg és zseniális. Valószínűleg ez a film sokakat megoszt majd, valaki szeretni, valaki pedig egyenesen gyűlölni fogja, de a Világítótoronyhoz hasonlóan talán pont ez teszi olyan kiemelkedővé, hisz van szíve és lelke, mégis mer kockáztani és különc lenni.
Csak ajánlani tudom, miközben én is kételkedve kezdtem bele, szóval Heil Snittler! :D

Bence211 

Alig kezdődött el 2020, de máris erős élmezőnyt tudhat magáénak az idei év és az Oscar gálán jelöltek hiszen az indulók közül a Jojo Nyuszi csak egy a sok közül, de már 6 jelöléssel vághat neki a vörös szőnyegre érkezésének. A maga egyedi, nem hétköznapi humorával szórakoztató, szerethető stílusával igyekszik könnyedebbé, élvezetesebbé tenni az inkább nehezen emészthető valóság ábrázolását. Ugyanakkor elgondolkodtató a mondanivalója, aminek a különlegessége talán éppen az egyszerűségében rejlik, ahogy az embernek is keresnie kell az élet apró örömeit a mindennapokban. A filmet idén január 23-ától kezdik vetíteni a hazai mozik. Részletesebben az oldalunkon olvashatjátok a teljes beszámolót. : http://filmdoboz.hol.es/…

TLD

Tragikomédiának, groteszknek szánt coming of age story, főszerepben a kis náci Jojoval és képzeletbeli barátjával (egy ázsiai* jav. új-zélandi színész által játszott Hitlerrel).

Egyenként vannak benne jó elemek, de a film áldozatul esik a műfaji átgondolatlanságnak. Ha már lazára veszi a figurát és fárasztó poénokkal bombáz a történet kezdetétől fogva (adom ezt a formát), akkor nem jó, ha egy idő után full komolyra vált és közhelyes, rózsaszín tanmesét akar előadni – mert a továbbra is erőltetett groteszk poénok utána már nem működnek. Kár érte.

5 hozzászólás
Ágnes_Apró 

Nagyon tetszett! A főszereplők pedig igazán hitelesek voltak: Jojo pont olyan volt, mint egy tízéves (egyébként az abszurd helyzetek ellenére még Yorki is) és Elsa pedig pont, mint egy 17 éves spoiler . Nekem Captain K néha sok volt és a Gestapos jelenet után nem lepett meg a történet vége, spoiler. Volt pár elem, (pl Rebel Wilson szokásos karaktere, a sejtetett spoiler ) ami nekem már túl amerikai lett volna, de Taika Waititi megtalálta az egyensúlyt ebben a groteszk műben. Egyszerűen működött a humor.
Scarlett Johanson nem a kedvenc színésznőm, szerintem most is csak annyit tett bele, amennyit muszáj volt. Az apás jelenet viszont tetszett.
Magamhoz híven az utolsó laza 20 percet végigbőgtem. Ez a film nagyon hatott az anyai ösztöneimre és a testvéri kötelessegtudatomra is. Mindkettőt jól megbirizgálta. Sokkal jobban tetszett, mint a Csíkos pizsamás fiú és legalább annyira meghatott, mint Az élet szép.
Az általános iskolásokkal inkább ezt nézetném, mint a Sorstalanságot, ha már mindenképp muszáj a gyerekeket a 2.világháborúval nyomasztani.

Novecento

Most sem csalódtam Taika Waititiben. Ráadásul ezúttal a megszokott humor mellett tartalma és mélysége is volt a filmnek. Azért az fantasztikus, amikor az egész moziterem percekig nevet egy poénon, majd nem sokkal később néma csöndben hallgat mindenki. Ó, nagy élmény volt, talán az eddigi legjobb idén.

Kiskakukk 

Jaj, Taika Waititi, hát maga már megint mit művelt?! :D

A németjuhászok… Áucs. XD


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Elsa: Nem vagy náci, Jojo. Egy tízéves, horogkereszt mániás kisfiú vagy, aki szeret vicces uniformisba bújni, és tartozni akar valahová. De nem vagy egy közülük.

Valentine_Wiggin 

Elsa: Mi lenne ha elmondanánk neki? Nem lehet, hogy megértené?
Rosie: Te nem ismered őt. Teljesen fanatikus. Három hétig sírt, mikor megtudta, hogy a nagyapja nem volt szőke.

Valentine_Wiggin 

Klenzendorf: Finkel, én azt mondtam, kutyák kellenek a város védelmére! Nem egy csapat német juhász!

Nocharity 

“Let everything happen to you
Beauty and terror
Just keep going
No feeling is final”

― Rainer Maria Rilke

Pandalin

Adolf: Let’s burn down the house and blame Winston Churchill.

Valentine_Wiggin 

Jojo: Tudod, van az a zsidó kislány, akiről meséltem korábban. Még mindig megvan. Az az igazság, hogy most már nagyjából a barátnőm.
Yorki: Van barátnőd? De jó neked!

Pandalin

Elsa: You’re not a nazi, Jojo! You’re a ten year old kid, who likes dressing up in a funny uniform and wants to be part of a club. But you are not one of them.

Valentine_Wiggin 

Elsa: Azt nem tudják [a nácik], hogy allergiásak vagyunk az ételre. Kenyér, sonka, sajt. Ó, és a süti! A süti halálos. Ha ki akarsz nyírni, ez a leggyorsabb módja.

Nocharity 

Jojo: Then Hitler would be my best friend.
Yorki: I thought I am your best friend.
Jojo: Are you Hitler locked up in a 10 year old boy's consciousness?
Yorki: I think I'm… not?
Jojo: Case closed.

Sztavrogin

Jojo: I look stupid! People will stare.
Rosie: Enjoy the attention, kid. Not everyone’s lucky enough to look stupid. I for one am cursed to look incredibly attractive.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján