A 22-es csapdája (2019–2019) 12

Majd öt évtizeddel a filmváltozat után sorozat formájában éled újjá Joseph Heller szatirikus második világháborús regénye. A 22-es csapdája a háború és a háborús gépezet abszurditását vizsgálja a bombázótiszt Yossarian kapitány történetén keresztül. Számára nem az ellenség jelenti a fő… [tovább]

angol · magyar

Szereposztás

Christopher AbbottJohn Yossarian
George ClooneyScheisskopf
Hugh Lauriede Coverley őrnagy
Kyle ChandlerCatcarth ezredes
Martin DelaneySgt Towser
Rafi GavronAarfy
Giancarlo GianniniMarcello
Gerran HowellKid Sampson
Graham Patrick MartinOrr
Kevin J. O'ConnorLt. Colonel Korn

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 70


Kiemelt értékelések

dontpanic 

Végy egy közönségkedvenc klasszikus regényt, ami esszenciájában ragad meg valamit a háború értelmetlenségéből.

Vegyél ki belőle mindent, amitől közönségkedvenccé és klasszikussá vált, ami megkülönbözteti egy átlag háborús drámától, nevezetesen az abszurd látásmódot és humort, ami tökéletes eszközként mutatja be a háború, katonaság önellentmondásait, a tehetetlenséget és hiábavalóságot, ami körbelengi ezeket.

Heréld ki spoiler a főszereplőt is, bontsd le róla a szerethető flegmaságát és szarkazmusát és csinálj belőle egy bociszemű, sodródó valakit. Alakítsd át a történet narratíváját úgy, hogy ráadásul még közvetve ő legyen a hibás a barátai haláláért is. (Ok, itt még értem is a célt, ez legalább megmutat valamit a tehetetlenségből és abból a helyzetből, hogy valami jót akarsz tenni, de csak rosszabb jön ki belőle. De akkor sem fair Yossarian karakterével szemben.)
Vegyél ki a sztoriból ikonikus karaktereket és írj át ikonikus jeleneteket. Helyettük tegyél be bugyuta altesti poénokat és értelmetlen mellékszálakat.

A minden pátosztól mentes, szatirikus előadásmódot helyettesítsd giccses zenével és kamerabeállításokkal.

A történet ikonikus és zseniális lezárását is alakítsd át, ezzel totálisan megváltoztatva az eredeti történet üzenetét.

Ha mindez kész, megkapod a Clooney-féle Catch 22 sorozatot.

Miért???????? Miért kellett kiherélni és totál félreértelmezni ezt a történetet, és csinálni belőle egy tök átlagos, giccses, humort és szatírát szinte teljesen nélkülöző átlag háborús drámát? Nem értem, de komolyan.
(Vicces módon a Piszkos tizenkettővel pont az ellenkezője történt, ott az érzelemdús, humortalan könyvből csináltak egy szatírát…)

3 hozzászólás
Szencsike 

A könyv őszintén szólva nem nyűgözött le, valahogy elvontabb volt, mint amennyit bírtam. Az eredeti filmet még nem láttam, így vágtam bele a sorozatba, úgyhogy mondhatjuk azt is, hogy teljesen új az élmény, mivel nem befolyásolt semmi.. Szerencsére egy nagyon kellemes sorozat, és jól kiegyensúlyozott az őrület és a megrázó között. Amikor valami reménykeltő dolog történt, hirtelen minden sokkal rosszabbra fordult… A háború önmagában is rossz, de ha olyan emberekkel van körülvéve az ember, akiktől jobban kell tartani mint az ellenségtől, az még rosszabb. George Clooney nagyon jó munkát végzett, nagyon jó sorozatot rakott össze és a szereplőgárda is kiváló. Egy délután alatt meg lehet nézni, kifejezetten jó élmény lesz, mert sikerült felnőni a 22-es csapdája méltán magas hírnevéhez.

pernilla 

Nem olvastam a könyvet és nem láttam a korábbi filmet, úgyhogy kb. semmi elvárásom nem volt, mikor leültem nézni. Az első részből még nem nagyon tudtam belőni, hogy kell-e ez nekem; lassan is indult be, meg nem is tudtam rendesen megjegyezni, hogy ki kicsoda, de aztán csak néztem tovább és azt kell mondjam, hogy ez egy nagyon ütős sorozat lett. Általában nem nézek háborús filmeket – nem bírja a gyomrom, lelkem –, a kisebb szörnyűségek bemutatása is rendesen meg tud viselni, nemhogy a nagyobbak, szóval lehet, hogy emiatt is volt rám nagy hatással. Pl. a 3. rész vége nagyon kemény volt.
De pont jó az aránya a drámai és a könnyedebb epizódoknak, jól ellensúlyozzák egymást. Lehet rajta nevetni, szörnyülködni, sírni, mosolyogni; nagy magasságokba és nagy mélységekbe visz, abszolút érdemes megnézni. A szereplőgárdára sem lehet panasz. (Milo Minderbinder mekkora karakter már! ) Nem gondoltam volna, de 2019-es év eddigi egyik legjobb felfedezése számomra ez a sorozat.
Biztos, hogy a könyvet is el fogom olvasni ezek után, hasonlóan zseniális lehet, mint Wharton Éjfélre kitisztul-ja.


Népszerű idézetek

David_Lakner 

Yossarian: Ha megőrültem, leszerelhet, igaz?
Daneeka doktor: A 22-es csapdája. Aki le akar szerelni, az nem lehet őrült. És további bevetésekre küldhető.

David_Lakner 

Cathcart: Vérbeli beugratós tréfa, igaz, fiam?
Őrnagy Őrnagy: Apám megérte a pénzét, uram.
Cathcart: Egy átkozott őrmester nem mehet a GLARPAB-ba.
Korn: Így van, uram. Az a főtiszteknek van. Hacsak uram… elő nem lépteti.
Cathcart: Őrnagy őrmester, lépjen elő. Őrnagy őrmester, gratulálok. Előléptetem őrnaggyá.

David_Lakner 

Cathcart: Kezeket fel, bombázók! Hát így állunk. Egy csapat idióta el akarja nekünk veszíteni a háborút. Legközelebb dobjanak le szórólapokat. „Guten Tag, német barátaink! Legyen vadvirágos szép napjuk!" Mit mondtam én maguknak, hogy mi a feladatunk? Átfogó, teljes lefedettség. Füstöljük ki az ellenséget! Hányszor elmondtam? Hányszor…
Korn: Az a Vatikán, uram.
Cathcart: Rendben, ez a Vatikán. Mint tudjuk, semleges terület. Szép munka. Precíziós bombázás, uraim. Ami semleges, az semleges. Ragyogó munka. Szeretjük a katolikusokat, igaz? És a zsidókat.

David_Lakner 

Yossarian: Ellenség mindenki, aki meg akar ölni, és nem számít, melyik oldalon áll. Ebbe Cathcart is beletartozik.

David_Lakner 

Cathcart: Vannak maguk között olyanok, akik nem fognak visszatérni. Nem tudom ezt máshogy közölni. A statisztikák ezt mutatják. Szóval, ha esetleg a statisztika rossz oldalán találják magukat, bár ez magától értetődő, elmondom, hogy az áldozatuk nem lesz hiábavaló.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján