A 22-es csapdája (2019–2019) 30

Majd öt évtizeddel a filmváltozat után sorozat formájában éled újjá Joseph Heller szatirikus második világháborús regénye. A 22-es csapdája a háború és a háborús gépezet abszurditását vizsgálja a bombázótiszt Yossarian kapitány történetén keresztül. Számára nem az ellenség jelenti a fő… [tovább]

angol · magyar

Szereposztás

Christopher AbbottJohn Yossarian
George ClooneyScheisskopf
Hugh Lauriede Coverley őrnagy
Kyle ChandlerCatcarth ezredes
Martin DelaneySgt Towser
Rafi GavronAarfy
Giancarlo GianniniMarcello
Gerran HowellKid Sampson
Graham Patrick MartinOrr
Kevin J. O'ConnorLt. Colonel Korn

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 94


Kiemelt értékelések

dontpanic

Végy egy közönségkedvenc klasszikus regényt, ami esszenciájában ragad meg valamit a háború értelmetlenségéből.

Vegyél ki belőle mindent, amitől közönségkedvenccé és klasszikussá vált, ami megkülönbözteti egy átlag háborús drámától, nevezetesen az abszurd látásmódot és humort, ami tökéletes eszközként mutatja be a háború, katonaság önellentmondásait, a tehetetlenséget és hiábavalóságot, ami körbelengi ezeket.

Heréld ki spoiler a főszereplőt is, bontsd le róla a szerethető flegmaságát és szarkazmusát és csinálj belőle egy bociszemű, sodródó valakit. Alakítsd át a történet narratíváját úgy, hogy ráadásul még közvetve ő legyen a hibás a barátai haláláért is. (Ok, itt még értem is a célt, ez legalább megmutat valamit a tehetetlenségből és abból a helyzetből, hogy valami jót akarsz tenni, de csak rosszabb jön ki belőle. De akkor sem fair Yossarian karakterével szemben.)
Vegyél ki a sztoriból ikonikus karaktereket és írj át ikonikus jeleneteket. Helyettük tegyél be bugyuta altesti poénokat és értelmetlen mellékszálakat.

A minden pátosztól mentes, szatirikus előadásmódot helyettesítsd giccses zenével és kamerabeállításokkal.

A történet ikonikus és zseniális lezárását is alakítsd át, ezzel totálisan megváltoztatva az eredeti történet üzenetét.

Ha mindez kész, megkapod a Clooney-féle Catch 22 sorozatot.

Miért???????? Miért kellett kiherélni és totál félreértelmezni ezt a történetet, és csinálni belőle egy tök átlagos, giccses, humort és szatírát szinte teljesen nélkülöző átlag háborús drámát? Nem értem, de komolyan.
(Vicces módon a Piszkos tizenkettővel pont az ellenkezője történt, ott az érzelemdús, humortalan könyvből csináltak egy szatírát…)

3 hozzászólás
Márta_Péterffy 

Rendkívül sajnálom, a végére nekem is csalódás lett ez a várva várt sorozat.
Remek színészek, sok jó jelenet is volt, összességében azonban nem sikerült hozni a szintet, amelyet a regény után elképzeltem. Egyik kedvenc könyvem, és a régi film is tetszett-ez a mini sorozat nem lett olyan.
spoiler

Lulu23 

Ez egy jó adaptáció!
A háború vérengzése és a vele járó áldozatok eszméletlen nyomasztóak – pont, mint a könyvben.
Az eredeti humor, ami a számtalan abszurd helyzetből fakad, megállás nélkül ingerli a tragikomikus orr ráncoló humor izmokat – pont, mint a könyvben.
És zseniálisan kerül ábrázolásra, ahogy mindenki lakonikussá válik a borzalmak keltette őrületbe kergetve – pont, mint a könyvben.
És mégis kapunk hozzáadott értéket.
Ez egy adaptáció, egy feldolgozás, és évek óta nem láttam olyat, hogy valaki helyesen értelmezte volna ezt a fogalmat – úgy értem a filmgyártó piacon.
Mert itt amellett, hogy az alkotók könyvélményét megkapjuk, a saját olvasatukat egy már magában egyedülálló történetről/életérzésről/szatírikus élethelyzetsorozatról, amellett kapunk egy olyan katonai drámát, ami sem a militarista propagandában, sem az antimilitarista propagandában nem esik túl azon a bizonyos lovon. Nem csak kifiguráz és nem is csak igazol. Hanem ráteszi a kezét az élet ütőerére és elmeséli, mit lát.
A párbeszédek zseniálisak. Tartalmasak, velősek, épp addig tartanak, ameddig kell és hatásosan vannak idézve a későbbi visszautalásoknál.
A látványvilága pedig nagyon alapos munka. Az egy dolog, hogy a korszellemet erős kelléktárral igyekeztek megidézni, de a repülős jelenetek kidolgozottsága és az animáció igényessége nagy piros pontot érdemel.
Igen, a háború borzalmas és igen, van akinek az a teher jutott, hogy túl kellett élnie. És igen, lehet, hogy könnyebb volt annak, aki odaveszett. És ezt épp olyan velősen sikerült most felidézni, amilyen velősen Heller papírra vetette.
Nem lesz újranézős, mert ebből elég egyszer is. Ez nyomot hagy.

Orsolya_Tikászné_Gárdos

Össze lehetne vetni ezt a sorozatot a könyvvel és a régebbi filmmel, de szerintem felesleges. Huszonéves voltam mikor olvastam a könyvet és láttam a filmet, most meg nyugdíjas vagyok. Nyílván máshogy hatott rám akkor és hat most.
Jelenetek a könyvből és képek a filmből belémégtek. A sorozaton többször felkacagtam. Kiváncsi vagyok 10 év múlva lesznek e erős képek, amik felsejlenek majd innen is.

Szencsike 

A könyv őszintén szólva nem nyűgözött le, valahogy elvontabb volt, mint amennyit bírtam. Az eredeti filmet még nem láttam, így vágtam bele a sorozatba, úgyhogy mondhatjuk azt is, hogy teljesen új az élmény, mivel nem befolyásolt semmi.. Szerencsére egy nagyon kellemes sorozat, és jól kiegyensúlyozott az őrület és a megrázó között. Amikor valami reménykeltő dolog történt, hirtelen minden sokkal rosszabbra fordult… A háború önmagában is rossz, de ha olyan emberekkel van körülvéve az ember, akiktől jobban kell tartani mint az ellenségtől, az még rosszabb. George Clooney nagyon jó munkát végzett, nagyon jó sorozatot rakott össze és a szereplőgárda is kiváló. Egy délután alatt meg lehet nézni, kifejezetten jó élmény lesz, mert sikerült felnőni a 22-es csapdája méltán magas hírnevéhez.

lzoltán

nekem ez a sorozat ennyi is volt spoiler egyáltalán nem keltette fel az érdeklődésem de ezt annyira sikerült elérnie hogy a könyvet sem mostanában fogom elővenni

9 hozzászólás
pernilla

Nem olvastam a könyvet és nem láttam a korábbi filmet, úgyhogy kb. semmi elvárásom nem volt, mikor leültem nézni. Az első részből még nem nagyon tudtam belőni, hogy kell-e ez nekem; lassan is indult be, meg nem is tudtam rendesen megjegyezni, hogy ki kicsoda, de aztán csak néztem tovább és azt kell mondjam, hogy ez egy nagyon ütős sorozat lett. Általában nem nézek háborús filmeket – nem bírja a gyomrom, lelkem –, a kisebb szörnyűségek bemutatása is rendesen meg tud viselni, nemhogy a nagyobbak, szóval lehet, hogy emiatt is volt rám nagy hatással. Pl. a 3. rész vége nagyon kemény volt.
De pont jó az aránya a drámai és a könnyedebb epizódoknak, jól ellensúlyozzák egymást. Lehet rajta nevetni, szörnyülködni, sírni, mosolyogni; nagy magasságokba és nagy mélységekbe visz, abszolút érdemes megnézni. A szereplőgárdára sem lehet panasz. (Milo Minderbinder mekkora karakter már! ) Nem gondoltam volna, de 2019-es év eddigi egyik legjobb felfedezése számomra ez a sorozat.
Biztos, hogy a könyvet is el fogom olvasni ezek után, hasonlóan zseniális lehet, mint Wharton Éjfélre kitisztul-ja.

Ms_Mississippi

Hát nem volt semmi! Elég gyorsan berántott a sorozat, tetszettek a párbeszédek, az abszurd és mesés jelenetek. Aztán így a sorozat közepétől, vett egy elég durva fordulatot, onnantól elkezdtek nagyon kemény dolgok történni. De tényleg olyan nagybetűs kegyetlenség és nagyon kemény tragédiák, hogy rossz volt nézni. Ami viszont furcsa, hogy a humor és a mesés jelleg közben megmaradt. Nagyon kettős, furcsa élmény volt, mert tudtam rajta nevetni, de máskor meg szorongtam a nézés közben. Így nem is annyira tudom, hogy kinek kellene ajánlanom, ugyanakkor látom, hogy egy nagyon jó kis darab.


Népszerű idézetek

David_Lakner 

McWatt: Tudod, mi a különbség köztünk? Én? Boldog, boldog, boldog, halott. Te? Szorong, szorong, szorong, halott.

David_Lakner 

Scheisskopf: Hány embert veszítettünk?
Cathcart: Egyet sem, uram!
Scheisskopf: Egyet sem?
Cathcart: Nagyon szerencsések voltunk, uram.
Scheisskopf: És ők hányat veszítettek?
Cathcart: Egyet sem, uram.
Scheisskopf: Egyet sem?
Cathcart: Nagyon nem volt szerencsénk, uram. Nagyon nem.

David_Lakner 

Yossarian: Mióta isznak az olaszok skót whiskyt?
Milo: Nem isznak. Túl drága, ők meg nagyon szegények.
Yossarian: Minek hozod be, ha nem isszák?
Milo: Hogy megdrágítsam. Szicília lett a világ harmadik legnagyobb whisky-exportőre. Ezért választottak Palermo polgármesterévé.

David_Lakner 

Cathcart: Tudja, mennyibe kerül egy kétszáz kilós bomba?
Yossarian: Nem, uram.
Cathcart: Én sem, de nem a fán terem.

David_Lakner 

Őrnagy Őrnagy: Téged mentselek fel, míg a barátaid Bolognába repülnek?
Yossarian: Ez sem lenne önkényesebb, mint bármelyik döntés, amit a nevemben hoztak.

David_Lakner 

Cathcart: Még jó, hogy megbüntetjük!
Korn: Habár, ha megbüntetjük, azzal elismerjük, hogy hiba történt.
Cathcart: Történt is, meghalt a faroklövész.
Korn: Úgy értem, ha megbüntetjük, úgy tűnik majd, hogy félresikerült a bevetés.
Cathcart: A bevetés jól sikerült!
Korn: Pontosan.
Cathcart: Akkor mi legyen?
Korn: Tüntessük ki.

David_Lakner 

Yossarian: Ha megőrültem, leszerelhet, igaz?
Daneeka doktor: A 22-es csapdája. Aki le akar szerelni, az nem lehet őrült. És további bevetésekre küldhető.

David_Lakner 

Cathcart: Vérbeli beugratós tréfa, igaz, fiam?
Őrnagy Őrnagy: Apám megérte a pénzét, uram.
Cathcart: Egy átkozott őrmester nem mehet a GLARPAB-ba.
Korn: Így van, uram. Az a főtiszteknek van. Hacsak uram… elő nem lépteti.
Cathcart: Őrnagy őrmester, lépjen elő. Őrnagy őrmester, gratulálok. Előléptetem őrnaggyá.

Ms_Mississippi

Minél értelmetlenebb valami annál megalázóbb, és annál több hatalmat biztosít.

David_Lakner 

Cathcart: Vannak maguk között olyanok, akik nem fognak visszatérni. Nem tudom ezt máshogy közölni. A statisztikák ezt mutatják. Szóval, ha esetleg a statisztika rossz oldalán találják magukat, bár ez magától értetődő, elmondom, hogy az áldozatuk nem lesz hiábavaló.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján