Fosse/Verdon (2019–) 6

amerikai · dráma, minisorozat
8 rész (epizódhossz: 60')

0 díj · 3 jelölés

A nyolc részben elmesélt történet két, a színház, a musicalek világát alapjaiban megváltoztató művész öt évtizeden át tartó kapcsolatáról szól. Bob Fosse filmes, befolyásos színházi rendező és koreográfus, míg Gwen Verdon minden idők egyik legnagyobb Brodway táncosa volt. Ők ketten a… [tovább]

angol

Szereposztás

Sam RockwellBob Fosse
Michelle WilliamsGwen Verdon
Margaret QualleyAnn Reinking
Norbert Leo ButzPaddy Chayefsky
Aya CashJoan Simon
Nate CorddryNeil Simon
Jake LacyRon
Paloma Garcia LeeAdrienne, táncos
Ari BrandDanny
Peter Chursin Jr.Christopher Chadman

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 49


Kiemelt értékelések

Bazil

A sorozat megnézése ajánlott mindazoknak, akik szerint a Kabaré minden idők egyik legjobb filmje. Igen, nem tévedés, ez az 1972-ben készült film, Liza Minelli csoda-díva, és Joel Grey csoda-konferanszié remeklésével, Michael York fiatal és oly ártatlan fizimiskájával, vagy Fritz Wepper (igen a Derrickből, csak kissé fiatalabban) szolíd, visszafogott játékával. És igen, ez egy musical, de akit esetleg ez elrettentene, az bátran nézze meg, mert ez a fim egy mérföldkő a musicalek sorában, az addigi csillogást és flitteresőt itt felváltja egy drámai történet a háborúra készülődő és a nácik játékszerévé váló Németországból. A dalok mellesleg kitűnőek, a hangulat feszült és oly életszagú, mintha ott lennél a nézőtéren, és miközben Liza/Sally Bowles és a táncosok csodás koreográfia szerint tekeregnek a színpadon, a barnainges fiúk a mellékhelységben – vagy az utcasarkon épp átnevelnek néhány szerencsétlent.
Fosse ezért a filmért kapta meg 73-ban a legjobb rendezőért járó Oscart. A film azonban nem nyert, és ezt csak azért tudom – így utólag megbocsátani, mert elég erős volt akkor a mezőny és indult Coppola is – a Keresztapával.
És ez a sorozat arról az emberről szól, aki ezt a filmet megalkotta. Meg persze szól élete párjáról is, hisz ők ketten oly furcsa szimbiózisban, olyan se veled, se nélküled kapcsolatban élték le az életüket, hogy ez tényleg filmre/képernyőre kívánkozott.
Persze Fosse/Verdon életében nem csak a Kabaré létezett, és szépen, de nem éppen sorjában meg is ismerhetjük kettejük életét. Művészien, mint amilyen művészek voltak ők is, formabontóan, de érthetően, és előképzettség nem is nagyon kell a sorozat élvezetéhez. Az életműből én is csak a Mindhalálig zenét néztem meg gyorsan, a sorozat elkezdése előtt, mint Fosse – kvázi önéletrajzi vallomását. Persze szépen várólistáztam közben a maradékot is.
És szólni kell a sorozat címszereplőiről is: Gwen Verdon és Bob Fosse megformálói – Michelle Williams és Sam Rockwell, és ha annyit mondok, hogy én elhittem, hogy Verdont és Fosse-t látom a képernyőn – akkor mindent elmondtam.
Nagyszerű élmény, zenében, látványban, történetben, drámában, – és felüdülés az örökös krimik és szuperhősök világában.

Novecento

Az utóbbi időben látott sorozatok közül az egyik legjobb volt a Fosse/Verdon. Nem sok előismeretem volt a történettel kapcsolatban, és habár tudtam ki volt Bob Fosse, bevallom Gwen Verdonről nem hallottam korábban. Pedig a sorozat alapján legalább annyira jelentős és kiváló művész volt, mint férje (feltételezem, a készítők egyik legfontosabb célja volt ezt hangsúlyozni). Meglepően érdekes volt végignézni a két táncművész-koreográfus kapcsolatát, házasságát és versengéssel vegyes együttműködését. Ugyan érezhetően voltak elromanticizált pillanatai a sorozatnak, így nem tudom, milyen fokig volt hiteles a karaktereket illetően, de mikor néztem, ez nem igazán érdekelt, oylannyira lenyűgözött a két főszereplő alakítása. Mintha csak Sam Rockwellnek és Michelle Williams-nek találták volna ki ezeket a szerepeket. Ajánlom mindenkinek, különösen az életrajzi művek és a színház kedvelőinek, tánccal foglalkozóknak pedig egyenesen kötelező.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján