Dűne (1984) 72

Dune
137' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, dráma

1 díj · 3 jelölés

A messzi jövőben járunk, amikor az ismert bolygókat IV. Shaddam padisah-császár kormányozza. A világegyetemben a legértékesebb anyag a fűszer-melanzs. A fűszertől hosszabb lesz az élet. A fűszertől kitágul a tudat. A fűszer egyetlen bolygón lelhető fel: egy sivár, száraz, sivatagos bolygón. Ez a… [tovább]

angol

Képek 8

Szereposztás

Kyle MacLachlanPaul Atreides
Jürgen ProchnowLeto Atreides herceg
Linda HuntShadout Mapes
Patrick StewartGurney Halleck
StingFeyd Rautha
Dean StockwellDr. Wellington Yueh
Max von SydowDr. Kynes
Sean YoungChani
Virginia MadsenIrulan hercegnő
Francesca AnnisLady Jessica

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 13

Várólistára tette 54


Kiemelt értékelések

Lunemorte

Ezek után muszáj elolvasnom az egész sorozatot! Kár, hogy nem aratott akkora sikert…

Blissenobiarella 

Gyerekként láttam ezt a filmet már, de őszintén szólva csak a sok csillagszemű juhászra emlékeztem belőle.
Ezen felül régi nagy adósságom, hogy még nem olvastam a Dűnét. Egyszer elkezdtem, de annyira nem értettem belőle semmit, annyira nyögvenyelős volt, hogy inkább félretettem, és azóta sem próbálkoztam vele újra.
Igazából a film sem képes teljesen tisztázni a történetet, egy kissé homályosak számomra a motivációk. Hülyén hangzik, hogy élveztem a filmet, amiből csomó mindent nem értek, de így van.
A színészi gárda fantasztikus, csak dicsérni tudom őket. (bár tény, hogy a Harkonnenek inkább ripacskodtak, ők idegesítőek)
Az egész film látványában és hangulatában annyira magával ragadó, hogy a képernyő elé ragasztja az embert, és nem engedi.
A zene csodálatos, külön puszi érte a Totonak.

Sokak számára elvont lehet ez a film és nehezen emészthető, de az általam eddig megismertek közül ez a leginkább nézhető Lynch-film. De a keze nyoma azért itt is egyértelműen felfedezhető.
Most, hogy újranéztem, megerősített, hogy csak el kéne olvasni…

6 hozzászólás
Vidra

Bár a Dűne az egyik legvitatottabb sci-fi/Lynch film/Herbert feldolgozás/FILM, de zeneileg és képileg teljesen elragadó alkotás, és az ember képessé válik a nehezen követhető cselekményt teljesen figyelmen kívül hagyni. „egy két órás előzetes, egy soha el nem készült 12 órás filmnek”.

Filmdoki

A könyvet nem olvastam, viszont úgy voltam vele, a filmet csak megnézem már, mert nagyon érdekelt milyen. Milyen lehet az a film, amit az esetek nagy részében lehúznak, melynek elkészülte nem volt épp leányálom és amiből kijöhetne egy bővebb, rendezői változat. A Dűne szerepel a 101 sci-fi film amit látnod kell mielőtt meghalsz című könyvben is, így már tényleg muszáj voltam megnézni :D
Pozitívan csalódtam. Persze, érezni, hogy ez a film nincs kész, hisz egyrészt az effektek egy része piszok csúnya (de a látványról majd még később), másrészt a vágásnál feltűnő, hogy sok minden landolhatott a kukában, így elég egyenetlen a film cselekményének beosztása. Viszont a Dűnének ezek ellenére rengeteg erénye van. Egyrészt nekem baromira tetszett, hogy nem akarták a sztorit egy nagy csihi-puhiba elvinni, hogy egy Star Wars másolat legyen (mondjuk az vicces, hogy Lucas meg alapból a Dűnéből merített dolgokat :D), hanem egy komoly hangvételű, elgondolkodtatóbb, de mégis kalandos film legyen. A hangulata nagyon érdekes, és ehhez nagyban hozzájárul a látványtervezés és a zene. A film látványtervezése előtt le a kalappal, ugyanis az épületek, ruhák, fegyverek, űrhajók nagyon jól néznek ki. Magukkal az effektekkel viszont vannak gondok. Néha annyira nevetségesen vannak odamontírozva dolgok, hogy az ember elsírná magát. Viszont sokszor meg tényleg hihetetlenül jól néznek ki a makettek, effektek.
A zene pedig, wow. A Toto együttes kitett magáért. A főcímet kismilliószor meghallgattam. Nagyon stílusos lett, de az egész film soundtrackje kiváló.
A színészek egytől egyig nagyszerűen alakítanak, ezért is sajnálatos, hogy rengeteg anyagot kivágtak, pedig elvileg nem egy karakternek volt még legalább 10 percnyi játékideje.
A történet annak ellenére, hogy piszkosul elkezd kapkodni egy idő után, engem lekötött, érdekes volt.
Nem tökéletes film tehát a Dűne, viszont egy nagyon alulértékelt darab, amiből én szívesen megnéznék egy Lynch által újravágott verziót.

3 hozzászólás
Osli75 

Annyira nem voltam elájulva tőle

Valentine_Wiggin 

Nem tökéletes film, az igaz, de a legjobb Dűne adaptáció, amivel találkoztam. A színészi játék kiváló, egyedül Chani nem felelt meg az általam elképzelt szereplőnek, és nem utolsósorban ennek köszönhetem, hogy elkezdtem, és megszerettem a könyvsorozatot. A 2000-es adaptációnál fényévekkel jobb, sőt, szerintem még a Dűne gyermekeit is magasan lekörözi. Igaz, a rövidebb játékidő kevesebb mozgásteret hagyott, de látszik rajta, hogy ennek a megalkotásában Frank Herbert is részt vett. Bármikor újranézős, a kedvenceim között van.

Lione

A klasszikus. Lynch: a legnagyobb hangulatművész, TOTO: az egyik legkülönlegesebb zenekar, és A Dűne: az egyik legnagyszerűbb sci-fi regény.

Cendrillon0002 

Nagyon korrekt adaptáció, nem tökéletes, de szuper, főleg ahhoz képest, hogy már 35 éves.A képi világa különösen tetszett, nagyon szép, kicsit művészfilmekre hajazó,elvont. A könyv hangulatát nagyon eltalálták, egyedül Chani lógott ki a sorból, illetve Alia ugyanolyan cuki, de közben ijesztő volt, a beszédét viszont elég creepy módon oldották meg.
Egyébként a fűszerből nekem is kéne, hogy megtudjam előre a vizsgaeredményeimet szeptembertől.
Jöhet a minisorozat.

4 hozzászólás
LoneWolf

Nem volt még szerencsém a könyvekhez, így anno ez volt az első és azóta is egyetlen kalandozásom a Dűne világában. Sokan szidják ezt a filmet és meg is értem, hiszen még kívülállóként is éreztem, hogy képtelen volt a történet lényegét átadni ilyen korlátozott keretek közt, de ettől függetlenül a praktikus effektek, a díszletek / jelmezek, a zene és persze a parádés szereposztás (Sting és Patrick Stewart) megadta neki azt az alaphangulatot, amivel végül kíváncsivá tett, hogy vajon milyen lehet kötetes formában.

darkfenriz

Nagyon jó kis film. Ezt a Frank Herbert-féle világot eddig még nem ismertem, de meggyőzött, szóval el fogom olvasni a köteteket. Kár, hogy az Alapítvány nem kapott ekkora figyelmet, bár ez se kapta a megérdemelt fókuszt (mivel nem készült több epizód).
David Lynch hatalmas, Kyle MacLachlan már sokféle szerepeben bizonyított, de voltak itt még ismerős nevek. Totál jó!


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. A félelem a kis halál, amit követ a teljes pusztulás…

Valentine_Wiggin 

Tudom, Thufir, háttal ülök az ajtónak.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján