Frank Herbert: A Dűne gyermekei (2003–2003) 21

Children of Dune
252' · amerikai, német · sci-fi, kaland, dráma, minisorozat
3 rész (epizódhossz: 84')

A messzi jövő világegyetemének legértékesebb anyaga egy különleges fűszer, amelynek hatására hosszabb lesz az élet, kitágul a tudat. Az elixír egyetlen helyen lelhető fel: egy sivár, száraz, sivatagos bolygón, az Arrakis-on. Lakói, a szabad fremenek népe csak dűnének hívja otthonát. Ezen a… [tovább]

magyar

Képek 8

Szereposztás

Susan SarandonWensicia Corrino hercegnő
Alec NewmanPaul Atreides / Muad'Dib
Daniela AmaviaAlia Atreides
Alice KrigeLady Jessica Atreides
James McAvoyII. Leto Atreides
Julie CoxIrulan Corrino-Atreides
Steven BerkoffStilgar
Edward AttertonDuncan Idaho
Ian McNeiceVladimir Harkonnen báró
Barbora KodetováChani

További szereplők

Kedvencelte 3

Várólistára tette 39


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

A kétezres, végigülhetetlen verzió után ez a minisorozat elképesztő felüdülést jelentett. Paul még mindig elképesztő mértékben irritál, és Alec Newman még mindig nem tornázta fel magát a szememben, miután elszúrt egy ilyen karaktert, de mivel viszonylag kevés szerepe volt, lenyelem a keserű pirulát. Alia, aki miatt elképesztően izgultam az előző rész borzalmas színészi alakításai miatt, tökéletes. A színésznő egy az egyben, hibátlanul jelenített meg egy ismételten nagyon bonyolult, nagyon sokrétű figurát, minden tiszteletem neki. Chani lekörözte a nyolcvannégyesben megjelenő színésznőt, amiért ismét le a kalappal. James McAvoy bár jelentősen idősebb, mint amennyi a könyvben Leto volt, de tökéletesen átírták a karaktert, már megvan benne a felnőttkori szarkazmus, és érkeznek tőle az elgondolkodtató megjegyzések is, szerethető főhős, sokkal jobb, mint az apját alakító. A többiek javarészt erős közepest kapnak, senki nem kiemelkedő, a nagy nevek sem, de nem is rontanak a helyzeten, szóval teljesen működőképes az adaptáció. A kellékek viszont borzalmasan idegesítettek. Lehet, hogy kötözködés, de attól a gyűrűtől többször is felment bennem a pumpa. A rendezőnek ajánlom, guglizzon utána, hogy hogy néz ki egy pecsétgyűrű. A szinkron katasztrófa, Julie Cox amúgy sem volt a legjobb Irulan, túl kedvesen ábrázolta a karaktert, de az a tinilány hang pedig különösen fülsértő volt.
Végül, de nem utolsósorban pedig a zene, mert az megvett kilóra. Az Inama Nushifot képes lennék órákig hallgatni, anélkül, hogy megunnám, egyszerűen csodálatos.
Összességében nyolcas, de ebből másfél csillag Paul, fél pedig a pecsétgyűrű, és a casting közepeset alakító tagjai miatt lett levonva.
Egy régebbi kritikám a történetről: https://todaywiggin.blogspot.com/2020/05/regi-emlekek-d…

3 hozzászólás
Barbella 

Lényegesebben jobb mint a 2000-es Dűne, jobb kidolgozással. A színészi játék is jobb lett, az ikreket kifejezetten imádtam. Bár a könyveket nem olvastam, azért az az érzésem lehetett volna még mit hozzátenni.

Katyesz 

Örök kedvenc. Nem rajongok magáért a sci-fi műfajért, de szerintem mindenkinél fellelhető 1-2 darab amit szeret. Jó színészek és látványos képvilág, és persze a zene sem hanyagolható!


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Leto: Kiemelkedünk még a hamvainkból. Minden visszatér, csak… megváltozik.

3. rész
Valentine_Wiggin 

Wensicia: Hát nem érdekes ez, Jessica? Hogy az anyák bűne a gyermekeikben virágzik ki?

3. rész
Valentine_Wiggin 

Wensicia: Arcátlan fattyú!
Farad'n: Anyám, kérlek, ne itt beszéljük meg a gyengeségeidet.

3. rész
Valentine_Wiggin 

Paul (Letónak): Az Arany Ösvény veszélyes. Ez egy… sivatagi vihar, amit nem lehet megállítani. És te leszel az a vihar, az a forgószél. És senki nem tud majd az utadba állni, még te magad sem.

3. rész
Valentine_Wiggin 

Paul: Szerinted Muad'dib nem látta, hogy mire készülsz? Szerinted ő nem döbbent rá a lehetőségre?
Leto: Muad'dib félt.
Paul: Csapdába ejtette a saját próféciája. Áldozata lett annak, amit nem tudott választani.
Leto: Én viszont választottam.

3. rész
Valentine_Wiggin 

Gurney: A szemem látja. Az elmém nem akarja elfogadni.
Leto: Fogadd el, Gurney. Emlékezz apám, és nagyapám szavaira. A sivatag erejéről beszéltek. Én vagyok a sivatag ereje. És senki nem állhat az utamba.

3. rész
Valentine_Wiggin 

Leto (Paulnak): Hány éjszakát ültem így. Hány éjszakát ültem, elképzelve, hogy egy nap beszélek veled, az apámmal. Hány éjszakát képzeltem, hogy nevetünk… hány éjszakát aludtam el a sziecs hideg kövén, azt álmodva, hogy a karod átölel, megóv engem mindentől, amitől félek, mindentől, amit nem érthetek meg.

3. rész
Valentine_Wiggin 

A történelmet Arrakis homokján írják. Egy fejezet lezárult… elvitte a forgószél. Egy ajtó bezárult, de egy másik kinyílt… és a másik oldalán ott a jövőnk.

3. rész
Valentine_Wiggin 

Alia (Jessicának): Gyűlöllek. Szeretlek. Sose bocsátok meg neked!

2. rész
Valentine_Wiggin 

Paul: Ez nem helyes.
Leto: Nincs másunk.
Paul: Meddig ment… meddig jutott ez a dolog, amit műveltél magaddal?
Leto: Sivatagi lény vagyok.
Paul: Igazán nem volt más út?
Leto: Csak egy út visz minket az Arany Ösvényre.

3. rész

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján