Dorian Gray (2009) 219

Londonba utazik Dorian Gray. A szép és tapasztalatlan ifjú találkozik Lord Henry Wottonnal, aki bevezeti a viktoriánus London pezsgő társadalmi életébe. Amikor Dorian meglátja a róla készült festményt, ráébred önnön szépségére. Minden vágya, hogy örökké így nézzen ki. Ezért mindenre hajlandó,… [tovább]

angol

Képek 184

Szereposztás

Ben BarnesDorian Gray
Rebecca HallEmily Wotton
Colin FirthHenry Wotton
Ben ChaplinBasil Hallward
Rachel Hurd-WoodSibyl Vane
Johnny HarrisJames Vane
Fiona ShawAgatha
Pip TorrensVictor
Max IronsLucius
Louise RoseAngelique

További szereplők

Kedvencelte 46

Várólistára tette 195


Kiemelt értékelések

Londonna 

Tegnap anyukám filmet rendelt újra, mivel nem volt számára semmi értékelhető a tévében, úgyhogy ezt raktam be neki és mondanom sem kell, hogy végigasszisztáltam. :)
Az egy dolog, hogy amikor vége lett, anya azt mondta, hogy ilyen gusztustalan filmet még nem látott és hogy soha többet nem nézi meg… Hát… Nem ez lesz a kedvenc filmje, ez már kiderült. :)
Nekem semmi bajom vele, azt a mondanivalót, amit közölnie kell, közli is, még ha kicsit más irányt véve is, mint az eredeti, alapot szolgáló Oscar Wilde-mű… (A könyvet nagyon szeretem egyébként és anno rögtön első olvasásra szerelem volt nekem Henry Wotton. Az ő karakteréért rajongok, egyszerűen zseniális. Tudom, ezzel nem vagyok túl népszerű, hiszen a Dorian Gray fanok döntő többsége egyértelműen a címszereplőt szereti, én viszont pont hogy nem. Sőt, kifejezetten idegesít a srác naiv hülyesége. Befolyásolható, ostoba fiú, nem tudom őt sajnálni sem a könyvben, sem a filmben. Henry számomra a nagybetűs férfi karakter, az egyedüli, akit igazán értékelni tudok. Az meg csak hab a tortán, hogy később Colin Firth kapta ezt a karaktert. El lehet képzelni, mit éreztem. :D)
Sokan róják fel a filmnek, hogy nem követi a könyvet. Ez így is van, ettől függetlenül szerintem teljesen jó és értékelhető végeredmény született, korrekt mondanivalóval. Egyedül a számítógépes trükktől kaparom a falat a film végén… spoiler
Ben Barnes nekem nem kedvencem, de elismerem, hogy jól játszik. Igaz, én egyáltalán nem látom őt olyan hűdeszép férfinak, mint sokan mások. Nekem egyáltalán nem az esetem, túl kisfiús, és a szemeitől meg néhol frászt kapok inkább. Ami itt most kétségtelenül jól jött neki, pláne az elborult jeleneteknél. ;)
Ben Chaplin korrektül hozza Basilt, bár a könyvben szimpatikusabb fazon és nagyobb teret kap a személyisége (igaz, ott sem eleget, de jóval többet). Tudom, hogy ez egy film, de akkor is… Bár ha már itt tartunk, akkor Henry is elég „sablonosan” el lett intézve, a könyvben sokkal sokszínűbb, szerethetőbb, emberibb, itt ő is eléggé le van egyszerűsítve, egyedül Dorian van igazán a középpontban, de így meg kicsit furán jön le ez a hirtelen, nagy változás. Úgy is mondhatnám, hogy kicsit hiteltelenül, de mivel megvolt a könyv, így azt vettem alapul és a hiányzó részleteket hozzáillesztettem előzetes ismereteimből. :)
Visszatérve Basilhoz. Örültem, hogy a filmben kifejezésre juttatták azt, ami a könyvből is elég erőteljesen érződik, spoiler legalább tettek hozzá a könyvhöz, ha már olyan sok mindent mellőztek belőle. ;) Basilt a könyvben sem tudtam sajnálni igazán, szerintem valahol ő is megérte a pénzét a maga mimózaságával, de itt sem volt ez nagyon másként.
Henry is a könyvben összességében jobb, ám azt kell mondjam, hogy Colin kihozott mindent a szerepből, amit csak ki lehetett. Igazi – ahogy anyukám fogalmazott – szemét disznó volt :) , én ettől függetlenül csíp(t)em nagyon, főleg, amikor vigyorog / vigyorgott. :) Ezen felül meg minden más szempontból is ideális Harry volt: elegáns, sármos, tartással bíró, filozofikus lókötő, aki nagyon is művelt és vonzó pasi. (én legalábbis így képzeltem az olvasottak alapján és ehhez képest ilyen szempontból kaptam, amit vártam :))
A film második felében azonban sosem értem, hogy a készítőknek miért esett nehezére a könyvet követni. A regényben Henry Wotton majdnem kopasz, itt viszont teljesen máshogy sikerült megöregíteniük Harryt… Ez már csak szőrszálhasogatás a részemről, de annyira szeret(t)em ezt a karaktert, hogy egyből szemet szúr mindig ez a baki is. :))))
A filmet ötletesen zárták le, bár osztom azok véleményét, akik a szerelmi száltól sikítófrászt kapnak. De itt még ezt is el tudtam nézni. :)
Sokat gondolkoztam most az újranézés után a pontozáson. A 8 és a 7 csillag között vacilláltam, de végül utóbbi mellett döntöttem. Jól sikerült film, de van nem egy, amire szintén 8-ast adtam és jobban szeretem, mint ezt, úgyhogy ezért lett végül hetes… Ha lehetne, adnék én 7,5 csillagot is, mint a Molyon, de itt erre sajnos nincs mód. :)

7 hozzászólás
elentiya

Régóta meg akartam már nézni, nem is nagyon értem eddig miért nem tettem. Jó lenne Ben Barnestól több filmet látni, mert nekem nagyon tetszik a játéka. De igazából az egész szereplőgárda jól el lett találva, ahogy a zenék is. Azok különösen tetszettek.

sweetheart

1. Doriannek szőke haja van, kék szemmel. Határozottan szeretek akadékoskodni ilyeneken, de szerintem ez akkor is fontos.
2. Nagyon nem szeretem, ahogy a végét megcsinálták. Eltúlzott love story szál, nem illik ide, és őszintén nekem kicsit tönkrevágta a hangulatot. Emily jó karakter, de szerintem nagyon nem kellett volna ide, ahogyan James Vane sem, akivel speciel fogalmam sincs, mit akartak elérni félpercnyi akciójelenet mellett. Valamint azt sem kedveltem kifejezetten, ahogyan spoiler
3. Szerintem már sohasem leszek képes ugyanúgy ránézni az eper lekvárra. (Viszont határozottan tetszett, ahogyan összemosták a két jelenetet.)
4. A festmény. Még a könyv címe Dorian Gray képmása (régi fordításban arcképe, de arról a változatról nem tudok nyilatkozni), ami világosan arra mutat, hogy a lényeg a képen van, itt ez csak a főszereplő nevére rövidül, ami egyértelművé teszi, hogy rajta van a hangsúly. Egyébként ha már magáról a képről beszélünk: azok a snittek, ahol mintha abból a szögből látnánk a karaktereket, mint a kép a maguk vintage horror hangulatával nagyon jól sikerültek, a hörgést viszont nem tudtam mire vélni. Egyszer még elment volna, a komplett zombiszerenádot már túlzásnak éreztem.
5. Nem tudom, hogy Basil sárga kendője a regényben szereplő, szintén sárga borítós könyvet (Le Secret de Raul par Catulle Sarazzin) jelképezte volna. Ha igen, adok az ötlet kitalálójának egy virtuális csokis sütit.
És a legjobbat a végére hagytam : Lord Henry Wotton. Imádom Lord Henry, eddig is imádtam, ezentúl is fogom. Valóban nem egy pozitív hős, viszont odavagyok a karakteréért, ez ellen nem lehet mit tenni.

Mhysa 

Nálam nem hagyott mély nyomot, de egy egész jó film. Mindenképpen ajánlanám. Ez a Ben Barnes fiú rettenetesen jól játszotta a szerepét.

Baly 

Fuhh… az első öt percben magával ragadott, de akkor még nem is tudtam hová fog ez a történet kilyukadni.
Elsőnek is! Az egész rohadt történet Henry hibája! Ott volt az ártatlan Dorian, erre konkrétan jött az ördög és bemocskolta a lelkét! A legszomorúbb az, hogy az ördög maga nem tudta volna átformálni, ha Dorian lelkében nincs egy darab hasadás. Henry pontosan ezt feszegette és lám mi lett belőle! Csak egy rothadt festmény! De azért reménykedünk… és a végén saját maga kétszeresen pusztítja el önmagát.
Elbűvölő!
De ez csak a felszín!
spoiler

Aeryne

Örök kedvenc filmem, fantasztikus hangulattal, csodálatos színészválasztással – bár egy icipicit (az eredetihez nem méltóan) eltolt átírással.
Azt hiszem a Dorian Gray egy olyan film, ami sokat mond az értékekről. Hogyan indulunk, hová tartunk, és hol siklik ki az életünk…
Ebben a filmben kedvenceltem Ben Barnest, aki azóta is az egyik kedvenc színészem. Nem csak hogy oltárian jól néz ki, de mint színész is kiváló. (Azóta persze sok filmben láttam már… és tartom az álláspontomat.) Colin Firth is kiváló Henry. Ejjh, mindkettőnek olyan jól áll a kosztümös film…
Azt, hogy hűen követné a regényt, nem lehet rá mondani, de a mondanivalója, egészen az Emily-szálig, megegyezik vele. A regény sokkal képletesebb, míg ez… nos ez tele van mindennel. :) Hogy szépen fejezzem ki magam, persze.
(Érdekesség, hogy a korábbi, 1945-ös verzió is egy hasonló változtatáson alapul, mint ez, ami Dorian érzelgősségét veszi célba, a regénnyel szembeni kicsinyesség és gyávaság helyett. Itt Emily, Henry lánya menti meg, mint felnőtt nő, abban a korábbi verzióban pedig Basil lánya, mint gyerek. Nos igen, a ’45-ös filmből kivágták Basil más irányú érdeklődését. Kár érte.)

A változtatásról spoiler Ergo a 2009-es filmváltozat vége azt képviseli, amit a mai felfogás megkíván. Nem hátrányra változott a történet, csak kicsit más lett a mondanivaló. És pironkodva bevallom, hogy tetszik is annak ellenére, hogy nem szívlelem „a szerelem megváltoztatja az egész létemet” dolgokat. Csak mégis na… na :))
Eddig is többször láttam a filmet, ezután is sokszor meg fogom még nézni. Minden nézéssel egyre több dolgot vesz észre az ember, kezdve egy orbitális fordítási bakitól egészen a filmben lévő jelképekig, és elejtett megjegyzésekig, párhuzamokig. spoiler Csodás a zenei aláfestése is :) Az egész OST ott van a lejátszási listámon.
Ajánlom ezt a filmet mindenkinek, aki szereti a viktoriánus kort, a kosztümös filmeket, és nem riad vissza egy majdnem jól átírt klasszikustól. A hibáitól el lehet tekinteni. Szerintem. Én szeretem. Nagyon.

Lexy

Félelmetesen jó filmről van itt szó, kérem szépen. Számomra annyira tömény volt, hogy csak több felvonásban sikerült végignéznem. Konkrétan borsódzott a hátam néhány jelenetnél, viszont ez is csak azt bizonyítja, hogy egy zseniális filmről beszélünk, ami tagadhatatlan.
Ami a színészeket illeti, Ben Barnes számomra eddig ismeretlen volt. Eddig! Szörnyen jól játszott , pedig egyáltalán nem volt egyszerű dolga. Colin Firth pedig Colin Firth, rá sosem lehet panaszom. Jó volt végre látni, hogy kimozdult a jónak titulált szerepkörből, és kicsit megmutatta a sötétebbik oldalát is a nézőknek.

shieldmaidenwithflowers

Határozottan tetszett a film és a színészi alakítások is. Colin Firth ismét zseniális volt, minden filmmel újból és újból és egyre jobban beleszeretek. Ben Barnest én nem igazán tartottam sokra, egy csinos pofikát láttam benne és semmi mást, viszont ebben a filmben végre elhitette velem, hogy egy igazi színész. Nem rajongok azokért a történetekért, amiben az igazi szerelem válthatja meg a főhőst, a bűnöst, ezért egy kicsit megijedtem a film vége felé, de szerencsére fellélegezhettem.

ClaryTris

A végén már a hideg rázott…
Imádtam a filmet!

rhysciar

Azért Oscar Wilde története nemhiába elgondolkodtató, nem biztos, hogy a mozivászonra készült.


Népszerű idézetek

Aeryne

Henry: Ön Kelso unokája.
Dorian: Igen. Ismerte?
Henry: Csak futólag. Ahhoz elég volt, hogy éljenezzek, mikor kilehelte a lelkét.

Baly 

Néhány dolog éppen attól értékes, mert nem tart soká.

Aeryne

A színház pompás, és valódibb az életnél.

Aeryne

A dohány tökéletes gyönyör. Kifinomult, és kielégítetlenül hagy.

Aeryne

Angliában minden jó, az időjárást kivéve.

Londonna 

– Szokatlan nő.
– Nem meglepő. Ő a lányom.

Aeryne

Dorian: Nem unsz rá, hogy engem nézel?
Basil: Semmiképp. Minél tovább nézlek, annál többet látok.

Aeryne

Henry: Attól tartok, hozzá kell szoknia, hogy megbámulják.
Dorian: Nagyszerű festmény.
Henry: Nem a képre céloztam.

Baly 

Dorian: Miben lehetne hinni?
Emily: A fejlődésünkben.
Dorian: Csak hanyatlást látok!
Emily: Akkor a vallásban.
Dorian: A hit divatos pótléka.
Emily: Művészet?
Dorian: Szemfényvesztés!
Emily: Szerelem?
Dorian: Illúzió!
Henry: Bravó!
Emily: Nos… beskatulyázták a világot, nem?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján