Carrie (Carrie 1.) (1976) 82

98' · amerikai · horror 18

0 díj · 2 jelölés

A jelentéktelen külsejű, gátlásos Carrie White sokat szenved iskolatársai otromba vicceitől. Otthon sincs nyugta, mert bigottan vallásos anyja még arra sem képes, hogy felvilágosítsa a női lét rejtelmeiről. Így nem csoda, hogy szinte összeomlik, amikor a zuhanyozóban szembesül az első… [tovább]

Szereposztás

Sissy SpacekCarrie White
John TravoltaBilly Nolan
Piper LaurieMargaret White
Amy IrvingSue Snell
William KattTommy Ross
Nancy AllenChris Hargensen
Betty BuckleyMiss Collins
P.J. SolesNorma Watson
Priscilla PointerMrs. Eleanor Snell
Sydney LassickMr. Fromm

További szereplők

Hirdetés
Carrie (1976)
Forgatókönyvíró
Operatőr
Zeneszerző

További stábtagok

Gyártó
Red Bank Films

Feldolgozásai

Carrie (2013)
Carrie (2013)

Carrie (2002)
Carrie (2002)

Kedvencelte 12

Várólistára tette 57


Kiemelt értékelések

Zajec_Sternenkind 

Nem olvastam a könyvet, és csak a legutóbbi feldolgozását láttam, ami emlékeim szerint nem agyon nyűgözött le. Ez viszont… huh. Kicsit sajnálom, hogy nem előbb néztem meg, mert fiatalabban biztosan más élményt okozott volna, belém égette volna magát, az biztos.
Sissy Spacek valami elképesztő alakítást nyújtott, egyszerre volt elesett, szelíd, és valami egészen baljós kisugárzása. Tetszett, hogy szépen lassan bontakozik ki a történet, és nem rohantak a felépítéssel. Az iskolai zaklatás nagyon erősen megjelenik már rögtön a nyitójelenetnél, és a feszültséget végig fenntartja, akkor sem ad megnyugvást, mikor Carrie hazamegy…
Nem mondom, hogy újra fogom nézni, vagy, hogy a hatására el fogom olvasni a könyvet, de ezt a filmet mindenképpen látnom kellett. Neked is, ha még nem volt hozzá szerencséd.

Timi98 

Az összes film közül szerintem Brian De Palma-féle a leghelytállóbb, és leginkább ez kapcsolható a könyvhöz. Nem mondom, hogy a legszórakoztatóbb (ilyen tekintetben a 2013-as jobban tetszett), de, mint horror és King- adaptáció, ez jeleníti meg leginkább a megírtakat. Chloë Grace Moretz túl szép volt Carrieként, Angela Bettis nekem nem volt túl szimpatikus, de Sissy Spacek már igazán jó választás volt. Kissé csúnya, szelíd, törékeny és kitaszított. Ilyen az igazi Carrie.
A történet még mindig sokkoló, szerintem felejthetetlen, főképpen, ha a végére gondolunk. Néha kicsit elnyújtott, vagy volt pár felesleges jelenet, de összességében hozza a lényeget. Piper Laurie nagyon jól hozza a bigott vallásos anyát, az alakítása szerintem nagyon meggyőző, de véleményem szerint Julianne Moore 2013-as alakítása már vetekszik vele.

Lexy

Sajnos én is, mint sok korombeli enyhe előítélettel kezdek bele egy ilyen régi film nézésébe, de azért gondoltam adok neki egy esélyt. Mindmáig nem ismertem Carrie történetét, pedig ahogy láttam, bőven készült hozzá filmes változat is. Egyáltalán nem mondanám rossznak ezt a feldolgozást, nekem személy szerint nagyon tetszett, kellően félelmetes és drámai volt, Carrie sanyarú sorsa pedig még a lelkemet is megmozgatta. A legjobb alakítást azonban Piper Laurie nyújtotta, hihetetlen mennyire meg lehet gyűlölni embereket csak így, a képernyőn keresztül is. Nagyon jól hozta a bigott vallásos nő szerepét, elborzadok, ha rágondolok, hogy hogy lehet ilyen módszerekkel gyereket nevelni. Brr!

Atomsk

Én szeretem ezt a történetet. Igazán tetszetős, természetfeletti misztikummal megszőtt átrajzolása annak, hogy milyen következményei lehetnek a bullyingnak, illetve mi vezet első sorban az olyan tragédiákhoz, mint az iskolai lövöldözések, satöbbi. Ez a film a maga idejében biztosan nagy szám volt, de tényleg ráfért már egy remake, még ha az se jobb (nem tudom) mert mai szemmel nézve a 40-50%-a inkább röhejes, beleértve a hajviseleteket, a cuccokat, amik menőnek számítottak, a nők állandó pofozását, Travoltát, a rémisztőnek szánt hanghatásokat, és még talán sok egyebet is. Számomra a horror sem igazán horror, mert végig Carrie miatt „aggódtam”, le is akartam kapcsolni a filmet az utolsó húsz perc előtt, mert ugye olvastam a könyvet. A dráma az érdekes benne, de a kivitelezés azt sem teszi túl széppé. Sissy Sacek így az egyetlen igazán jó pont számomra a filmben. Eleinte zavarba jöttem, mert nem emlékeztem rá, hogy a könyvben hány éves, és a film jóformán egy erotikus, zuhanyzós képsorozattal nyit (teljesen öncélúan) de aztán utána néztem, és letisztázódott bennem, hogy mind Stephen King, mind pedig a film készítői szerint nincs abban semmi különös, ha egy lány csak 16-17 évesen menstruál először. Bizonyára van ilyen, nem is kevés, de azért nem ez a legmegszokottabb, ha jól értem és fáradhattak volna vele, hogy odaböknek valami mellékes orvosi vagy pszichológiai vagy tudom is én magyarázatot, hogy mitől szokott a serdülőkor vége-felé megindulni, mert így teljesen olyan hatást kelt, mintha Carrie-nek általános iskolából kéne ballagnia, csak akkor ki kellett volna hagyniuk a zuhanyzós jelenetet. Illetve 13-14 éveseket huszon-harmincközeli színészekkel eljátszatni még gázabb lett volna mint ezeket.

AnnaAnn

Sosem volt a Carrie a kedvenc Stephen King történetem, és a film sem, talán a téma miatt. De egyébként semmi gond sincs vele. Sissy Spacek például sokkal jobb szimpatikusabb, mint a 2002-es változat Angela Bettis-e. A film is jobb annál. Az anya karakterétől kirázott a hideg, a vége pedig megrázó.

NiCoŁaj

Nem hiszem, hogy a rengeteg kedvenc filmem közé be fogom válogatni De Palma ’76-os alkotását, de őszintén meg kell mondanom: tetszett. Az alkotás majdnem át tudta adni a könyv atmoszféráját, hangulatát, de teljes mértékben ez senkinek nem fog sikerülni, legalábbis ha King-műről van szó. Annyira, de annyira örültem volna, ha pár gagyi jelenet nem lett volna bennt a filmben, mert valójában ez húzta le nálam az egészet 2 csillaggal. Sissy Spacek alakítása korrekt, rendkívül hiteles volt, de nálam Piper Laurie vitte a pálmát. Méltatlanul kevés King-adaptáció van, ami felveheti a versenyt az eredeti, írott művel: ezek közé viszont mindenképpen ide kell sorolnom ezt a filmet. :)

mvancsika 

Azt szoktam mondani, hogy Stephen King regényeiből nem tudnak jó filmet készíteni. És mennyire örülök, hogy nincs igazam! :)
A könyv és a film is nagyon felkavaró. Olyan témát dolgoz fel, amit szerencsére sosem tapasztaltam, de még így is nagyon érzékenyen érintett. Sajnos, Carrie bármennyire szerencsétlen és szánnivaló, mégsem tud együttérzést ébreszteni bennem. Egyszer már rájöttem, hogy miért, de most megint nem tudom megfogalmazni. (Valaki?) Az anyja, Margaret viszont igazi ellenszenves, utálnivaló személy, a film végén mégis megsajnáltam. (Ki érti ezt?)
Sissy Spacek és Piper Laurie párosa remek választás volt.

StAngela

Nos, a modern Carrie-változathoz képest ezerszer jobb volt. Sokkal inkább visszaadta King regényének hangulatát és magukat a szereplőket. Sissy Spacek a visszahúzódó Carrie szerepében lenyűgöző volt, viszont enyhe túlzással sem tudtam volna azt mondani rá, hogy szép. Valahogy nem tetszett az arca. A filmben a lányoknak és a fiúknak egyaránt rémes volt a haja, de ezen legalább jót nevettem. A főbb jelenetek nagyon jól sikerültek és Carrie „képessége” is többször megcsillant. Összességében elégedett vagyok vele.


Folytatása

Összehasonlítás

Carrie


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján