Carrie (Carrie 1.) (1976) 122

98' · amerikai · horror 18

0 díj · 3 jelölés

A jelentéktelen külsejű, gátlásos Carrie White sokat szenved iskolatársai otromba vicceitől. Otthon sincs nyugta, mert bigottan vallásos anyja még arra sem képes, hogy felvilágosítsa a női lét rejtelmeiről. Így nem csoda, hogy szinte összeomlik, amikor a zuhanyozóban szembesül az első… [tovább]

Képek 3

Szereposztás

Sissy SpacekCarrie White
John TravoltaBilly Nolan
Piper LaurieMargaret White
Amy IrvingSue Snell
William KattTommy Ross
Nancy AllenChris Hargensen
Betty BuckleyMiss Collins
P.J. SolesNorma Watson
Priscilla PointerMrs. Eleanor Snell
Sydney LassickMr. Fromm

További szereplők

Carrie (1976)
Forgatókönyvíró
Operatőr
Zeneszerző

További stábtagok

Gyártó
Red Bank Films

Feldolgozásai

Carrie (2002)
Carrie (2002)

Carrie (2013)
Carrie (2013)

Kedvencelte 17

Várólistára tette 63


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Minden egyes percét imádtam! Nem túl hosszú film, ezért elég gyorsan történik minden. Sissy Spacek csodálatos volt, a többiek pedig megérdemelték, amit kaptak. A vallási fanatizmusra, mint témára kifejezetten ugrok, ebben a filmben is felvitte a vérnyomásom. Carrie osztálytársai pedig undorítóak voltak. Ez a történet egyébként természetfeletti nélkül is bőven tökéletes lenne. Sajnálom, hogy eddig nem láttam, nagyszerű élmény volt.

Törpillaa 

Vegyes érzéseim vannak ezzel a filmmel kapcsolatban, nem igazán lett kedvenc, és hát végig untatott. Alig vártam már, hogy vége legyen. A 2013-as verzió nekem sokkal jobban tetszett, azt láttam legelsőnek, és habár abban is idegesített Margaret, mint itt is, nekem jobban bejött Julianne Moore alakítása, spoiler mint ebben Piper Laurie. Sissy Spacek tényleg nem volt rossz, aranyos egy csajszi, bár már az elején látszik rajta, hogy valami nem stimmel vele. XD De a trükkjei jók voltak, spoiler Ez volt az egyetlen jelenet rész, ami kicsikart belőlem bármi reakciót, a többit unott képpel néztem. Tommy karaktere nekem nem jött át, se Billyé. John Travolta baromi kevés volt nekem itt, és nem sok szerep jutott neki. A fruskák röhögéseitől, legszívesebben a falat kapartam volna rohadtul idegesített mindegyik.

Negative_Singularity

Nem olvastam a könyvet, és csak a legutóbbi feldolgozását láttam, ami emlékeim szerint nem agyon nyűgözött le. Ez viszont… huh. Kicsit sajnálom, hogy nem előbb néztem meg, mert fiatalabban biztosan más élményt okozott volna, belém égette volna magát, az biztos.
Sissy Spacek valami elképesztő alakítást nyújtott, egyszerre volt elesett, szelíd, és valami egészen baljós kisugárzása. Tetszett, hogy szépen lassan bontakozik ki a történet, és nem rohantak a felépítéssel. Az iskolai zaklatás nagyon erősen megjelenik már rögtön a nyitójelenetnél, és a feszültséget végig fenntartja, akkor sem ad megnyugvást, mikor Carrie hazamegy…
Nem mondom, hogy újra fogom nézni, vagy, hogy a hatására el fogom olvasni a könyvet, de ezt a filmet mindenképpen látnom kellett. Neked is, ha még nem volt hozzá szerencséd.

Rahenys 

A könyv nem lett a szívem csücske, viszont ez nem volt rossz.
Carrie anyjától mindig a falra tudok mászni, bár itt idegesítőbb volt, mint a 2013-as filmben. Sissy Spacek egész jó választás volt Carrie szerepére, bár Tommy Rosst sosem így képzeltem el.

Timi98 

Az összes film közül szerintem Brian De Palma-féle a leghelytállóbb, és leginkább ez kapcsolható a könyvhöz. Nem mondom, hogy a legszórakoztatóbb (ilyen tekintetben a 2013-as jobban tetszett), de, mint horror és King- adaptáció, ez jeleníti meg leginkább a megírtakat. Chloë Grace Moretz túl szép volt Carrieként, Angela Bettis nekem nem volt túl szimpatikus, de Sissy Spacek már igazán jó választás volt. Kissé csúnya, szelíd, törékeny és kitaszított. Ilyen az igazi Carrie.
A történet még mindig sokkoló, szerintem felejthetetlen, főképpen, ha a végére gondolunk. Néha kicsit elnyújtott, vagy volt pár felesleges jelenet, de összességében hozza a lényeget. Piper Laurie nagyon jól hozza a bigott vallásos anyát, az alakítása szerintem nagyon meggyőző, de véleményem szerint Julianne Moore 2013-as alakítása már vetekszik vele.

AnnaAnn

Sosem volt a Carrie a kedvenc Stephen King történetem, és a film sem, talán a téma miatt. De egyébként semmi gond sincs vele. Sissy Spacek például sokkal jobb szimpatikusabb, mint a 2002-es változat Angela Bettis-e. A film is jobb annál. Az anya karakterétől kirázott a hideg, a vége pedig megrázó.

rocketdog 

Akármilyen domináns vagy agresszív egy személy, még neki is megvan az ellenfele, akitől tart. Mindenki találkozott már azzal a bizonyos erősebb kutyával, aki sarokba szorította, akivel szemben kifogyott az eszközeiből és már csak a képzeletbeli bosszú, az átkok szórása maradt. Ennek a félelemből és gyűlöletből táplálkozó, utolsó csepp utáni állapotnak a megelevenedését nézhetjük végig, amikor a képzeletünkben elhangzó átkok szó szerint valósággá válnak.
Carrie képessége, mint egy tank, brutális és hatékony. Időnként mindannyian szeretnénk kapni belőle egy kicsit. Ugyanakkor, a személyes problémáink kezelése ily módon elég fantáziátlan és gyermeki. :)
Sissy Spacek nemcsak tökéletes választás volt a szerepre alkatából, kisugárzásából fakadóan, hanem fantasztikusan is játszotta a kívül megtört, belül tomboló karaktert.

Lexy

Sajnos én is, mint sok korombeli enyhe előítélettel kezdek bele egy ilyen régi film nézésébe, de azért gondoltam adok neki egy esélyt. Mindmáig nem ismertem Carrie történetét, pedig ahogy láttam, bőven készült hozzá filmes változat is. Egyáltalán nem mondanám rossznak ezt a feldolgozást, nekem személy szerint nagyon tetszett, kellően félelmetes és drámai volt, Carrie sanyarú sorsa pedig még a lelkemet is megmozgatta. A legjobb alakítást azonban Piper Laurie nyújtotta, hihetetlen mennyire meg lehet gyűlölni embereket csak így, a képernyőn keresztül is. Nagyon jól hozta a bigott vallásos nő szerepét, elborzadok, ha rágondolok, hogy hogy lehet ilyen módszerekkel gyereket nevelni. Brr!

NiCoŁaj

Nem hiszem, hogy a rengeteg kedvenc filmem közé be fogom válogatni De Palma ’76-os alkotását, de őszintén meg kell mondanom: tetszett. Az alkotás majdnem át tudta adni a könyv atmoszféráját, hangulatát, de teljes mértékben ez senkinek nem fog sikerülni, legalábbis ha King-műről van szó. Annyira, de annyira örültem volna, ha pár gagyi jelenet nem lett volna bennt a filmben, mert valójában ez húzta le nálam az egészet 2 csillaggal. Sissy Spacek alakítása korrekt, rendkívül hiteles volt, de nálam Piper Laurie vitte a pálmát. Méltatlanul kevés King-adaptáció van, ami felveheti a versenyt az eredeti, írott művel: ezek közé viszont mindenképpen ide kell sorolnom ezt a filmet. :)

mvancsika 

Azt szoktam mondani, hogy Stephen King regényeiből nem tudnak jó filmet készíteni. És mennyire örülök, hogy nincs igazam! :)
A könyv és a film is nagyon felkavaró. Olyan témát dolgoz fel, amit szerencsére sosem tapasztaltam, de még így is nagyon érzékenyen érintett. Sajnos, Carrie bármennyire szerencsétlen és szánnivaló, mégsem tud együttérzést ébreszteni bennem. Egyszer már rájöttem, hogy miért, de most megint nem tudom megfogalmazni. (Valaki?) Az anyja, Margaret viszont igazi ellenszenves, utálnivaló személy, a film végén mégis megsajnáltam. (Ki érti ezt?)
Sissy Spacek és Piper Laurie párosa remek választás volt.


Folytatása

Összehasonlítás

Carrie


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján