Brexit: Háborúban mindent szabad (2019) 77

Brexit: The Uncivil War
92' · angol · dráma, életrajzi

Dominic Cummings politikai tanácsadó döntő szerepet játszott abban, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Rajta keresztül, illetve más tanácsadók szemszögéből követhetjük az eseményeket, a két szekértábor küzdelmét, miközben a politikusok próbálnak hasznot húzni a felfokozott… [tovább]

angol

Képek 14

Szereposztás

Benedict CumberbatchDominic Cummings
Rory KinnearCraig Oliver
John HeffernanMatthew Elliott
Liz WhiteMary Wakefield
Kyle SollerZack Massingham
Lee BoardmanArron Banks
Nicholas DayJohn Mills
Richard GouldingBoris Johnson
Oliver MaltmanMichael Gove
Paul RyanNigel Farage

További szereplők

Hirdetés
Brexit: Háborúban mindent szabad (2019)
Rendező
Forgatókönyvíró

További stábtagok

Gyártó
Channel 4 Television Corporation

Kedvencelte 6

Várólistára tette 109


Kiemelt értékelések

MrsCumberbatch 

Őszintén, nem nagyon érdekel a politika. Érdekel egy minimálisan és persze nekem is van véleményem, nézetem… Viszont, inkább elterelem a témát. De ez!! Maga a Brexit is érdekel.. És ez a film, megmutatta nekem, hogy az angolok hogy látják. Benedict karaktere pedig lenyűgözött. Nem tudom, mennyi ferdítés volt benne (ha volt), spoiler nekem nagyon tetszett. Bár néhol túl politikai szóval majd' bealudtam. De ez a sok angol akcentus… Csodálatos volt. Aahw ♥

Update: Jeremy-nek már megszoktam Stohl Andrást. De Benedictnek? Ne mááár!!! XD Mindegy én voltam lusta eredeti hangon újra nézni, ezért nem a filmet hibáztatom.

Update2: Minden újabb megnézéskor újabb dolgokat veszek észre. Kegyetlen jó.

2 hozzászólás
TLD 

Nagyon jó film a politizálás régi-új formáiról, a populizmusról és a közösségi média szerepéről.
Szinte egy dokumentumfilmhez hasonlóan informatív a feldolgozott eseményekkel kapcsolatban, Benedict Cumberbatch pedig nagy show-t ad ebben a szerepben.
A politikai oldalak képviselői és az egyes szereplők motivációi összetett módon vannak bemutatva, ráadásul a bonyolult téma ellenére a film végig drámai és izgalmas marad, érezhetőek a tétek.

Saileach 

Nagyon érdekesnek találtam, főleg, hogy kendőzetlenül bemutatta az újfajta, marketinges szemléletű, digitális algoritmusokon alapuló politikai machinációkat Kegyetlenül őszintén leleplezte, mennyire manipulálhatóak és befolyásolhatók vagyunk úgy, hogy észre sem vesszük, és lelketlen politikusok (vagy bárki más) ezt simán kihasználhatja. Ha másra nem is, arra jó volt a film, hogy ezután talán óvatosabban adunk meg adatokat magunkról a közösségi médiában. Igaz az elején kicsit gyors és zavaros volt nekem a szitu, meg hogy ki kicsoda, mert abszolút nem vagyok otthon az angol politikai berkekben, talán ezért az egy csillag levonás. Az viszont zseniális, hogy bár egy ember „bosszújának” állítja be az egészet, ám a végére kiderül, milyen választásoknak a főpóbája is volt ez az egész digitális adathalászat (l.Facebook botrány a Cambridge Analytics-szel).

Novecento 

Amellett, hogy rendkívül elgondolkodtató film, és még a vége után is van min agyalnia a nézőnek, szórakoztató is. A karaktereket, a konfliktusokat, a politikai játszmákat élvezhetően, fogyasztható köntösban mutatja be. Velejéig angol, nemcsak a témából eredően, de a stílusa is igazán brit.
Benedict Cumberbatch szokásosan jó, de ő a tőle megszokott karaktert hozza, eléggé Sherlockos volt több helyen is. Talán ezért vontam le egy csillagot, mert színészi teljesítményekben annyira nem nyújtott sokat a film (bár Rory Kinneart itt is imádtam, mindig jó nézni, amikor politikust játszik. Végülis itt még mindig jobban járt a karaktere, mint a Black Mirrorban :D).
Szóval rendkívül sok tanulságot levonhatunk a Brexitből. A fake news korában az emberek tömegeit sokkal inkább a szívükre és érzelmeikre alapozva lehet megnyerni, mint a puszta tényekkel; az információ hatalom – mégsem annyira nagy hülyeség ez a GDPR; a választási rendszer demokratikus jellegének megőrzéséhez ma már nem elegendő az eljárás jogi szabályozása, de azt nem tudjuk, hogyan lehet az új kihívásokkal felvenni a harcot.
Nem Dominic Cummings vezette ki a briteket az EU-ból, ő csak segített nekik megtalálni, miért vezessék ki saját magukat.

Fájvirág

Először azt hittem, nagy hiba a Brexitről filmet csinálni, és csodálkoztam, hogy Benedict Cumberbatch elfogadott egy ilyen szerepet. De a film nem politikai nézetekről szól, és legfőképp nem az igazságot kutatja, hanem megpróbálja leírni a folyamatot, a szavazást megelőző kampányt. Gyomorforgatóan jól sikerült alkotás, Cumberbatch nem tud hibázni. Nagyon jó film, elgondolkodtató. Nincs benne semmi hatásvadászat, nem is lehet, hiszen tudjuk már az eredményt, a „csattanót”, hogy sikerül-e megcsinálni a balhét, vagy sem. Talán van, akinek nem fog tetszeni, pont azért, mert olyan közeli eseményről szól, annyira élő emberekről, valós folyamatokról, de nekem, aki a politikát felületesen ismerem, és mondhatni közönyösen állok hozzá, ez a tökéletes film volt, amit erről a témáról készíteni lehetett. És azt hiszem ez is volt a cél, nem egy dokumentumfilm készítése, mert a folyamatok magja, a gyűlöletkeltés politikája, a félelem, a düh fegyverként való használata, a netes algoritmusok szégyentelen használata, az egyéni ember céltalansága, a kiüresedése, az elégedetlenség, a változásra, a történésre való kiapadhatatlan vágyakozás vitathatatlanul mindennapjaink részei, és ezekről szólt a film. Szóval szerintem nagyon odaillő és tűpontos alkotás.

Keikorca

Hát amikor arról csacsogtam, hogy nézzünk valami kis könnyű esti limcsit, akkor nem épp erre gondoltam.
Teljesen véletlenül botlottunk bele, és hát elég megdöbbentő volt. Olvastam az értékelések között @Fájvirág „gyomorforgató” megjegyzését és azt hiszem, ez a legtalálóbb rá. Döbbenet volt látni, hogy lehet algoritmusokon keresztül beférkőzni az emberek életébe és nagyon hatékonyan manipulálni, hogy azt gondolják, amit nem is gondolnak… De aztán könnyen el tud szaladni az a bizonyos paci… (ez már csak a Brexit jelen állapotából is elég jól látszik)
Cumberbatch pedig tényleg zseniális (ebben is).

Aurora_Michaelis

Nem kedvenceim az ilyen jellegű, politikai témájú filmek, de ez érdekes volt. Ismét kiderült, hogy igazából úgy verik át a kisemberek fejét, ahogy akarják. Hihetetlen számomra az egész kampánygépezet. A téma jó választás, mert nagyon aktuális, hiszen még csak most fog megtörténni a kilépés.

Orsolya_Tikászné_Gárdos 

Elég szörnyű szembesülni azzal- mégha tudjuk, sejtjük is- hogyan manipulálnak bennünket,

egy_ember 

Túl rövid volt. És asszem ez az egyetlen hibája…
Na jó, nem egészen. Rengeteg lehetőség lett volna még ebben a filmben. Még néhány karaktert és konfliktust ki lehetett volna bontani, akár plusz harminc percben is. De egy minisorozatban is el tudnám képzelni.


Népszerű idézetek

MrsCumberbatch 

To take something back means is rightfully yours. Taken from you.

MrsCumberbatch 

So much of our understanding of who we are comes from this nostalgic view we have of our past. These stories, these myths we tell each other… Normally, I hate them, they stop me from progressing, but in this case, let's use it. The idea that we want to return to a time when we knew our place. When things made sense. Fictional or not.

MrsCumberbatch 

Visszavenni valamit azt jelenti, hogy jog szerint a miénk. De elvették.

MrsCumberbatch 

Az identitásunk jelentős része a múltunkra való nosztalgikus visszatekintésből fakad. Az a sok mese, meg mítosz… Utálom őket, mert gátolnak a haladásban, de most hasznunkra lesznek. Térjünk vissza abba a korszakba, amikor tudtuk, hol a helyünk! Amikor mindennek volt értelme. Fikció ide vagy oda.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján