Belle (2013) 50

0 díj · 2 jelölés

Sir John Lindsay admirális a tengerentúlon törvénytelen viszonyba keveredett egy fekete bőrű nővel. Kapcsolatuk gyümölcse Dido Elizabeth Belle. A félvér lány persze semmi jóra nem számíthat a tizennyolcadik századi Angliában. Ám az arisztokrata nagybátyja, Lord Mansfield és felesége magukhoz… [tovább]

angol

Képek 23

Szereposztás

Gugu Mbatha-RawDido Elizabeth Belle
Sarah GadonElizabeth Murray
Tom WilkinsonLord Mansfield
Miranda RichardsonLady Ashford
Tom FeltonJames Ashford
Matthew GoodeSir John Lindsay
Emily WatsonLady Mansfield
Sam ReidJohn Davinier
James NortonOliver Ashford
Penelope WiltonLady Mary Murray

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 14

Várólistára tette 101


Kiemelt értékelések

KyKy

Hűha, hát hogy mire számítottam, azt én sem nagyon tudom, de nem egy ennyire erős történetre. Oké, hogy egy tündérmese felnőtteknek, nem érdekel, mert én vevő vagyok a tündérmesékre, és néha a sok-sok rossz és szomorú esemény közepette jólesik kicsit valami olyasmit nézni, amitől az ember szíve örömtelin szorul össze, és a boldogságtól hatódik könnyekig – velem itt ez történt. Nagyon tetszett az elejétől kezdve az egész, nagyon kíváncsi voltam, hogy a két szimpatikus férfi közül kit választ (vagyis helyesbítek, hogy hogyan fogja Őt választani, ha a másik is amúgy tök cuki!), hogy miként alakul a politikai helyzet, bármennyire is volt előrelátható… De mégis a szereplőkkel együtt tudtam izgulni.
A színészek megint csak zseniálisak voltak, mindenkit imádtam, mindenki jól hozta a szerepét (még Malfoy is… :D), és tényleg hihetetlenül örültem, hogy nem csak feltétlen a romantikáról szólt az egész… Vagyis hát annak a köntösébe bujtatták a komolyabb témát.
Nagyon pozitív csalódás volt, azt hiszem, hogy ezt a filmet még párszor újra fogom nézni.

piciszusz 

Egészen a végéig nem hittem el, hogy ez igaz történet, mondom megint csak egy kitaláció. Jó témát kaptak el, és Belle a kevés szerencsés közé tartozott, aki nem rabszolga volt. Az egyetlen amit becsültem benne, hogy kiállt azért, amiben hitt és nem hagyta magát lebeszélni róla csak azért, mert mások mit gondolnának.
U.i. Tom Felton megint gonosz karakter? Egyszer elvállalhatna mást is

Hesztia

Alapjában véve is szeretem az igaz történeten alapuló filmeket, de ez valami zseniális volt!Nagyrészt olyan személyekről szól, akik méltó példaképei lehetnének bárkinek.Ritkán érzékenyülök el filmeken, de ezt az alkotást én is megkönnyeztem.Mindenkinek ajánlom.Természetesen a maximum csillagszámot kapja.

Bee

Nagyon érdekes és kényes téma. Hirtelen nem is tudok más filmet mondani ami ilyen jelleggel foglalkozik egy félvér nő helyzetével a rabszolgaság idején … Szörnyű hogy a bőrszín ennyire számít !
Elgondolkodtatott és a látvány is megérintett.
Csak ajánlani tudom. :)

tündérróka

Meglepően szép és elgondolkodtató film. Szeretem, hogy egyre több olyan filmet készítenek manapság (eddig is sokat csináltak, de gyarapodik a számuk szerencsére), amiben nyíltan tárgyalják a rabszolga-kérdést, és nem csak egy-egy „becsületes mellékszereplő” vagy statiszta a fekete színész. Ez a téma ugyanis legalább annyi filmet és könyvet megérdemel, mint a holokauszt – sőt… sokkal több évtizedig elviselték és gyakorolták azt a rengeteg szörnyűséget és embertelenséget, amiket a négerekkel műveltek. Dicséretes az is, hogy mind a rendező, mind a forgatókönyvíró, de még a zeneszerző (!) is nő – jó kis bemutatás azoknak, akikbe belerögződtek a társadalmi szerepek a filmiparban. És egyébként a romantikus szál sem volt gagyi, hanem ugyanolyan szépen és finoman volt kidolgozva, mint a film politikai oldala. Ami pedig számomra a legkellemesebb meglepetés volt (és ez most spoileres lesz): spoiler

nattyreach

Végig azon gondolkodtam, miért pont Belle lett a címe, mikor a főszereplőt végig Didoként és Miss Lindeyként emlegetik, a válasz az lehet, hogy az anyára – a főbűnre – és a szó jelentésére – szépség – gondolhattak. Komplex (vagy én gondoltam túl :D).
A film nem lőtte el a szokásos kliséket. Ez valószínű azért lehet, mert az élet írta, így itt az eleve palotában élő lányrokon nem kezd féltékenykedni, helyette azt teszi, amit az életben tenne a legtöbb lánygyerek, játszótársat lát a másik kislányban. A kosztümök szépek, bűbájos volt a fiatal Didón az a rózsaszín ruha. A helyszín is csodálatos. A történet emberileg elég mély és konok ahhoz, hogy felkeltse az ember érdeklődését. Élő rakomány. Most komolyan. Olyan rohadékok vagyunk néha.
Ezek a kor rohadékjai – akik engedték, elnézték, esetleg támogatták a fentieket – közül a legtöbb szimpatikussá vált már az első pár percben, egyedül az apa alakját értettem meg nehezen. Az még rendben van, hogy nem dobja félre hajóját, címét, ezzel épphogy rosszat tenne a kicsinek, de arra nem találtam magyarázatot, miért iksz év elteltével ment a kislányért, hacsak nem a jelenet kedvéért. Mivel a végére se magyarázták meg, ezt nem tudtam megbocsátani neki. Dido finom lelkű, kedves és okos, Elizabeth nevetősebb, vidámabb, de neki is megvan a maga baja. A Tom Felton alakította ficsúr ellenszenves volt, ahogy lennie kellett, a testvérét egészen megkedveltem. A lelkész fia a magabiztosságával, elveivel és tartásával nagy kedvencem lett. Igazából az apa meg Tom Felton karaktere kivételével mindenkit meg tudtam szeretni, igazodtak a korhoz, amennyire tudtak, és próbáltak kitörni, amennyire ment.
Tartottam attól, hogy hatásvadász, mesterkélt vagy giccses lesz, végül egyik jelzőt se tudnám rászorítani. Szép és kedves történet a maga párbajaival egy valaha élt nőről.

otaksa

Nagyon jól visszaadja azokat az időket, amikor változik az angol arisztokráció, felpuhulnak a szabályok, és lassacskán vége a rabszolgaság intézményének is. Változik a nők helyzete és szerepe is, tabuk dőlnek meg. Érdemes megnézni.

Drucocu

Már megint egy hatásvadász cím. Nem kedvelem az ilyet. Egyszer sem hívták Didot Belle-nek… Lehet, hogy apróságnak tűnik, de én nagyon is vártam, hogy valamilyen szerepet kapjon a történetben. Vagy akkor miért ez a cím? Miért nem Dido???
A történet egyébként jó, örülök a szépen kidolgozott mellékszálaknak. Főleg Elizabeth sorsa tetszett. Már csak az is, hogy beleírták a történetbe. És több társadalmi probléma is megjelenik, nem éleződik ki egyre a film.
A történet vége eléggé kiszámítható, de szerintem nagyon romantikus. Nyilván kellett a végére a csók, bár kétlem, hogy akkoriban a nyílt utcán így csókolózhatott volna egy fiú és egy lány, akik még csak jegyesek sem igazán. Mondjuk a történelmi ismereteim erről nem teljesen tiszták. :)

Lex

Megdöbbentően jól sikerült. A trailer alapján jónak tűnt, de nem vártam tőle sokat, és nagyon meglepett, hogy ennyire tetszett. Az különösen jó pont, hogy igaz történeten alapszik. Ritkán mondok ilyet, de meg voltam elégedve mindennel: a történettel, a romantikus szállal, a karakterekkel, a színészi alakítással. Well done, guys!


Népszerű idézetek

Bee

Belle : Anyám bűne hogy négernek született. Az enyém hogy meglátszik rajtam.

Drucocu

Legyen igazság, ha az ég leszakad is tőle!

[névtelen]

Lady Ashford: Does she still have a tongue?
Dido Elizabeth Belle: I have a tongue, madam. Though yours explains well enough why I may not marry your son. You view my circumstances as unfortunate, though I cannot claim even a portion of the misfortune to those whom I most closely resemble. My greatest misfortune would be to marry into a family who would carry me as their shame, as I have been required to carry my own mother – her apparent crime to be born negro, and mine to be the evidence. Since I wish to deny her no more than I wish to deny myself, you will pardon me for wanting a husband who feels forgiveness of my bloodline is both unnecessary and without grace.

[névtelen]

John Davinier: Should not any lady be flattered to be such a subject?
Dido Elizabeth Belle: How should any male know the ways of a lady when he has not even mastered the ways of a gentlemen?
John Davinier: Quite. Though one should be forgiven for thinking he is in the presence of a lady, when she is in fact still a juvenile.

[névtelen]

Lady Mary Murray: Elizabeth, a word of advice, wait for no man, my dear.

[névtelen]

John Davinier: 'Tis pitiful. Such inability to simply know what value to put on another's life.
Dido Elizabeth Belle: What price a worthless negro?
John Davinier: You utterly misunderstand me. I am saying that no man may have the value of cargo. Human beings cannot be priced since we are priceless – free men and slaves alike. I am with others here. All students in law, applying pressure on the insurance companies to refuse from hereon to insure slaves on any ship.
Dido Elizabeth Belle: But that would require a change in law.
John Davinier: How can we expect to be civilized when we live in such a barbaric world? It is the utter injustice.
Dido Elizabeth Belle: It is more than that. It is the shame of a law that would uphold a financial transaction upon that atrocity.

[névtelen]

Captain Sir John Lindsay: I beg you, uncle, love her as I would were I here, and ensure that she is in receipt of all that is due her as a child of mine.
Lady Mansfield: That is simply impossible.
Captain Sir John Lindsay: What is right can never be impossible.
Lady Mansfield: She is black.
Captain Sir John Lindsay: She is my blood!

[névtelen]

John Davinier: Permit me to ask, why do you not dine with your family ever?
Dido Elizabeth Belle: That is not correct.
John Davinier: Forgive me, but twice now I have seen you separated from the gathering. I am confounded.
Dido Elizabeth Belle: And well you might be when the son of clergy is permitted to the table before a lady of the house.
John Davinier: Is that a reminder of my place?
Dido Elizabeth Belle: No. It's a statement of mine.

[névtelen]

Dido Elizabeth Belle: Papa, how may I be too high in rank to dine with the servants and too low to dine with my family?

Letti23 

Lord Mansfield: Mr. Davinier… the world is a devastating place. You must learn to protect your emotions if you wish to prevent matters both of law and love, from devastating you.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján