Vita & Virginia – Szerelmünk története (2018) 21

Vita & Virginia
110' · angol, ír · dráma, romantikus, életrajzi 16

A film egy szenvedélyes kapcsolat igaz történetét meséli el, mely az úttörőnek számító regényíró, Virginia Woolf, valamint a nemesi származású, mindig titokzatos költő, Vita Sackville-West között bontakozott ki az 1920-as években. Az Ő románcuk ihlette Woolf merész és egyben lenyűgöző művét, az… [tovább]

angol
angol · magyar

Képek 1

Szereposztás

Elizabeth DebickiVirginia Woolf
Gemma ArtertonVita Sackville-West
Isabella RosselliniSackville bárónő
Rupert Penry-JonesSir Harold Nicolson
Emerald FennellVanessa Bell
Peter FerdinandoLeonard Woolf
Nathan Stewart-JarrettRalph

Kedvencelte 3

Várólistára tette 119


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Ismeretek hiányában nem tudom megítélni, mennyire korrekt a film, de az biztos, hogy elég unalmas. Nagyon lassan, nehézkesen indul, langyos hangulatú. A film első felében a zenék borzalmasak és egyáltalán nem illenek a korhoz, ami elég volt ahhoz, hogy teljesen kitaszítson magából a történet. Gemma Arterton sok volt, Elizabeth Debicki viszont nagyon jól megragadott bizonyos állapotokat. Igazából nem tudok mit kezdeni ezzel az egésszel, nekem kicsit csalódás, ennél hatásosabb alkotást vártam.

clarity 

sajnos egyáltalán nem tetszett. anno Az órák c. film sokkal jobb választásnak bizonyult. de az Orlando-t most már tényleg el kellene olvasnom.

Képopera 

Elég absztraktra sikerült ez a film, véleményem szerint. A fényképezés csodálatos benne, a kompozíciók, a plánok, az egészen közeli felvételek, a nagylátószögek, a színek, és a fények. Kivéve a napfogyatkozás jelenetének fényjátékát. De ahhoz látni kell egyet, hogy utána reprodukálni lehessen, s szerintem ez itt nem volt a tarsolyban. Filmzenében először csalódtam úgy rendesen: fogalmam sincs, hogyan lehet jelenetektől ennyire eltérő hangulatú zenét, időnként mesterkélt időzítéssel megkomponálni. Igazi hibaként csak azért nem tudom felróni, mert mi van, ha ez direkt történt így. A levelezés filmben történő megjelenítése ellenben briliáns. A bevágott eredeti(nek ható) levelek képei teljesen plasztikussá teszik a kapcsolat írásos-irodalmi részét. A színészi játékok remekbeszabottak, a két színésznő magával ragad és nem enged egészen a végéig. A művészi párbeszédek szárnyaltak, öröm volt hallgatni (eredeti nyelven legalábbis). Nem klasszikus vezetésű film, annak ellenére, hogy lineáris, ugyanis néhol úgy ugrik egyik jelenetből a másikba, ahogyan egyik levél követi spoiler a másikat. Virginia szobáját pedig annyira jól megcsinálták, hogy néha azt vártam, Nicole Kidman köszön majd vissza Az órák-ból.


Népszerű idézetek

Répási_Évi 

Virginia: Beletörődtem, hogy vágyom rád. Makacsul. Komoran. Hűségesen. Remélem, ez legalább kedvedre van… mert engem elkedvetlenít.

Répási_Évi 

Virginia: Milyen kevéssé ismerünk bárkit. Csak mozdulatokat, gesztusokat. Semmit, ami igazi (mélységhez köthető).

Répási_Évi 

Korántsem akkora a helytelenítés, mint véled. Az még mókásabb lenne!

Répási_Évi 

Virginia: Züllöttnek érzem magam és céltalannak. Ízetlennek. Nyugtalannak. Úgy érzem, hogy egy sötét medence nyálkás vize zár magába: ez a hiányod.

Répási_Évi 

[Virginia Woolf idegösszeomlása után…]
Doktor: Félek, az írás váltja ki az összeomlást.
Leonard Woolf: Ha nem hagyom írni, belehal.
Doktor: Úgy tűnik, a nők nem boldogulnak a túl sok agyvelővel.
Leonard Woolf: Nos, jómagam nyilván nem vagyok orvos, de ismerek néhány férfit, aki instabil. Bár nem tudom, hogy ezt a zsenijük okozza-e. A világ szűkében van a tündöklő elméknek; dédelgessük őket, bármilyen neműek. Sült bolondok lennénk, ha belefojtanánk a nőkbe a szót. Kinevetnének.

Répási_Évi 

Vita: Minden növény elültetve. A sövények szintén. Számos narancsfa díszeleg. Új rózsák az olajos üvegekben. Nincs más hátra, mint kitépni a gyomokat és az orgonát az ablak alatti ágyásból.
Harold: És kiszedni Mrs. Woolfot a szobádból.


Hasonló filmek címkék alapján