Az operaház fantomja (1990) 29

The Phantom of the Opera
168' · francia, amerikai, német, olasz · dráma, rejtély, zenei 12

Az ősi legendában már szinte senki sem hisz a londoni operaházban. Pedig a Fantomról szóló legenda igaz. S eljön a pillanat az ott dolgozók életében, amikor meg kell lássák s saját bőrükön kell tapasztalják az Operaház Fantomjának rettenetes jelenlétét. Az arc nélküli fantom ugyanis válogatás… [tovább]

angol

Képek 5

Szereposztás

Teri PoloChristine Daee
Charles DanceErik, Az Operaház Fantomja
Burt LancasterGerard Carriere
Adam StorkeGróf Philippe de Chagny
Ian RichardsonCholet
Andréa FerréolCarlotta
Jean-Pierre CasselLedoux felügyelő
Jean RougerieJean-Claude
André ChaumeauJoseph Buguet

Kedvencelte 13

Várólistára tette 38


Kiemelt értékelések

BlackSwan

A világ egyik legszebb, legromantikusabb filmje!
A véletlen folytán találtam a DVD-ére a boltban. Zenéje, a témája, az egész történet felépítése, lenyűgözött a színészek játéka, főként Charles Dance, hiszen olyan férfit varázsolt elénk, akibe könnyűszerrel minden leány beleszerethetne….
Nagyon sokban eltér a Gaston Leroux könyvtől, de nem is baj talán. Az összes feldolgozás közül ez a legkülönlegesebb, legemberibb. Mit is mondhatnék: Imádom!

Aeryne

Szerintem a legjobb filmes fantom feldolgozás :) Bár az eredeti történetet sokban módosították, sőt, alig hagytak meg valamit belőle (inkább Leroux karakterei nyomán készült a film) azt gondolom, hogy kiváló darab :)

Zakuro 

Az egyetlen Fantom-feldolgozás, amit eddig láttam, de ez nagyon tetszett. Minden remek benne: a zenék, a színészek, a karakterek…Charles Dance beszédes szemei lenyűgözőek. A befejezés elképesztően gyönyörű és megható spoilerNem tudok többet hozzáfűzni. Ez a film csodaszép.

Aerandir

Ótejóég, ha egy egészen picivel szentimentálisabb lennék*, végigbőgtem volna a második felét. Na meg persze a végét is, de igazából nem az fogott meg legjobban, hanem az odáig vezető szívszorító jelenetek sorozata. (A vége több szempontból sem tetszett, ebből néhányat biztos a rendező is így tervezett, egy-két kulcsmotívumot viszontvalószínűleg nem.)
És ha belegondolok, hogy az elején abba akartam hagyni… Látszik, hogy a musicalt hallgattam mostanában, ezért az eleje nagyon furcsa volt, nem érdekelt igazán. Aztán jött a Fantom, és először az lepett meg, hogy milyen szellemes. Nem számítottam rá. Aztán persze elindult a történet rendesen, és eszem ágában se lett volna félbehagyni.
A karakterek zseniálisak, főleg a nem szimpatikusak, legszívesebben kitekerném a nyakukat. Ez nem hangzik túl pozitívan, de igazából azt jelenti, hogy nagyszerűen meg vannak írva és el vannak játszva. Kár, hogy a grófocska holtversenyben első helyen áll Carlottával a kinek-tekerjük-ki-a-nyakát-először-versenyben, ekkora egy nyálas, beképzelt ficsúrt még nem láttam. spoiler
A Fantom pedig… Hát hogy lehetne utálni? Több mint 2 órán keresztül vártam, hogy menjen már oda valaki, és ölelje meg szegényt, ha már én nem tudom. Nagyon tetszik ez az intelligens, udvarias, csak annyira őrült, amennyire muszáj változat**. Ja és persze Charles Dance se semmi. Hogy tud ebben a kifejezetten idióta maszkban is ilyen zseniális lenni? spoiler
Rövidebben: gyönyörű film volt, hihetetlen megható. Ne tévesszen meg senkit a nagy szám, közben még mindig igyekszem összeszedni magam.

* Határozottan nem vagyok az. Egy kezemen össze tudom számolni az összes könyvet és filmet, amin ténylegesen elsírtam magam.
** Tekintve, hogy már annyiféle verzió van belőle, nem hiszem, hogy érdemes lenne ennél részletesebben összehasonlítgatni a különböző feldolgozásokat.

VMalfoy 

Mindegy, hogy ezt a filmet, a Madách színház beli előadást, a 2004-es musical filmet, vagy egy a regényen alapuló átiratot spoiler nézünk/olvasunk, de Az operaház fantomjában nem lehet csalódni!


Népszerű idézetek

Jadeline

Erik: Itt tényleg kísértetek járnak! Mi ez?!
Gerard: Nos, anélkül, hogy látnám, bizton állíthatom, hogy ez Charlotta…
Erik: Ki?
Gerard: Az új csillag.
Erik: De nem tud énekelni!
Gerard: Hát, ezt ő nyilvánvalóan nem tudja.
Erik: Akkor valaki mondja meg neki!
Gerard: Ő az új igazgató felesége.
Erik: Te jó ég! Ez azt jelenti, hogy állandóan nyivákolni fog!
Ilyen szörnyű szenvedésnek teszel ki engem?!
Gerard: Erik! Mi a javaslatod, mit tegyünk?
Erik: Én tudom, hogy mit kell tennem! Megölöm mindkettőjüket.
Gerard: Ó, ugyan már!
Erik: Ugrattalak. Elég lesz ha csak az asszonyt ölöm meg.

Jadeline

Erik: Olykor megfeledkezem róla, hogy nem élhetek csak e komor boltívek alatt. Megfosztva a fénytől, mint a sötétség maga.
Mert a sötétség én vagyok, nemde?

Zakuro 

Erik: Azt hitte, szeret.
Gerard: Szeret téged.
Erik: Szeretett – de csak egy pillanatra. Mégis, ezért a pillanatért érdemes volt élni.

4 hozzászólás
Zakuro 

Erik: Azt hiszem, mennünk kell. Mindjárt esni fog.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján