A titkos kert (2020) 6

The Secret Garden
90' · francia, angol · dráma, fantasy, ifjúsági, családi

Valahol Angliában létezik egy falakkal körülvett, titokzatos hely. A magas, átláthatatlan kerítést vadul burjánzó növények ölelik keblükre, csak hogy kertjüket elrejthessék az arra nem méltó, kíváncsi szemek elől. Egy nap egy árva, mogorva kislány, Mary felfedezi magának a szomorú kastély… [tovább]

angol · spanyol

Képek 82

Szereposztás

Dixie EgerickxMary Lennox
Julie WaltersMrs. Medlock
Colin FirthArchibald Craven
Edan HayhurstColin Craven
Isis DavisMartha
Amir WilsonDickon
Sonia GoswamiAayah
Maeve DermodyAlice
Jemma PowellGrace Craven
Lee Starkeyutas a vonaton

További szereplők

Hirdetés

Várólistára tette 169


Kiemelt értékelések

Londonna 

Először 7-est akartam rá adni, de mivel volt 1-2 kifejezetten erős jelenet, és, mert Colin olyat mutatott magából, amit eddig még nem láttam tőle, ezért úgy éreztem, vajszívű leszek és felfelé kerekítem. Már csak azért is, mert gyanús, hogy ezt a filmet sokan le fogják húzni…
Miért? Hát… Mert egy – elnézést a kifejezésért, de – katyvasz. Olyan volt, mintha összegyúrtak volna több mesét / ifjúsági regényt, és aztán kisült volna belőle ez a… ez a… posztmodern (?) végtermék. Egyértelműen más, mint az eddigi, sokkal klasszikusabb adaptációk, ugyanakkor nem jelenteném ki róla csípőből, hogy rossz. Nem rossz, csak más. Egy más szemüveg, más rendezői koncepció, ami próbált belenyúlni úgy, hogy ne másolja a korábbiakat. Ha innen nézzük, ez sikerült. Ellenben a végeredmény néhol olyan furán „mainak” hat, ami személy szerint engem kissé megakasztott. Ezt a maiságot egyébként a gyerekek személyében kell keresni. Nehezen hittem el róluk a korszakból valódiságot. Ugyanakkor a főszereplőnk, Dixie Egerickx nekem meglepően tetszett. Végre egy tök átlagos kiscsaj, akinek voltak határozottan szép pillanatai. Rengeteg érzelmet kell felvonultatnia a karakternek, s úgy éreztem, ebben ez a kislány maximálisan helytáll. Csupán néha volt művi érzésem, de az is talán inkább a rendezői koncepciónak szólt, s nem Dixie-nek. Szóval, őt mindenképpen szeretném megdicsérni. (Egyébként néhány kósza jelenetben teljesen olyan volt, mintha a kislány Scarlett Johanssont nézném. Bizonyos snitteken kísérteties volt a hasonlóság.)
A többi gyerekszereplőre (avagy Dickon és Colin) ennyire nem térnék most ki, de velük sem igazán volt gondom. Annyi, hogy Dickon lehetett volna még „kispasisabb”, Colin meg… Lehetett volna benne több tűz. Neki is annyira harciasnak kellett volna lennie, mint Marynek, de itt bizony a kislány vitte a hátán az akaratos, konok jeleneteket.
Julie Walters. Nagyon jól áll neki, amikor szigorú és merev. Hiányoltam a nyomatékosabb jelenlétét a filmből, holott tudom jól, hogy Mrs. Medlock csak kósza mellékvágány. De olyan jó volt nézni!… Néztem volna többet.
Colin Firth. Istenem. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert bár többet mozog a kamera előtt, mint egy korábbi adaptációban Colin Cravenként, de még így sem eleget. Alig tűnik fel, és akkor is csak kevés olyan jelenet van, hogy ne a távolból látnánk őt, amint éppen pakol. :D Nade. Nevet a másik szemem, mert bár kis szerep ez, de hálás. Hát én ilyet még nem láttam. Colin megint újat mutat, én pedig áhítattal csüngtem minden rezdülésén. Eszméletlent hoz az életbe és szerelmi bánatba belefáradt, lomha, testileg fogyatékos – púpos (!) – férfiként, akinek kb. már az is szörnyen fáj, hogy levegőt vesz… És a film vége… Csodálatos. Hát nem bírtam megállni könnyek nélkül. Ráadásul Dixie is becsatlakozott mellé… Fantasztikus volt. Ha ott vagyok akkor a forgatáson, hát tuti, hogy amint elhangzik, hogy „Ennyi!”, én odarohanok, megszorongatom és összepuszilgatom ezt a kislányt, aztán meg Colint is.
A legjobb mellékszereplő díjára javaslom az ebet. Istenem, de cuki!… Tócsává olvadtam tőle, hát meg kellett zabálni azt a kis loncsos mindenségit neki!… És igen, voltak jelenetek, ahol hüledeztem az alakításától. Igen, egy kutyi színészi teljesítményétől. :D Ez már a vég. :'D
A történetről még annyit akartam mondani – azon kívül, hogy katyvasz –, hogy kb. olyan, mintha az Alice Csodaországbant keresztezték volna A titkos kerttel és A csavar fordul egyettel. :D Határozottan voltak ijesztőbb, már-már kicsit horrorba rugaszkodó jelenetek, no persze nem ennyire keményen. De a kopár és néhol szinte szó szerint kongó díszlet, az a sejtelmesség… De! Mindez nagyon összhangban van a mondanivalóval, úgyhogy egy szavam nem lehet. Nagyon ügyesen próbálja bemutatni egy olyan gyermek lelki világát, aki hirtelen elveszíti a szüleit és próbálja újra megtalálni a helyét a kis környezetében. Ezek a párhuzamos vágások nagyon ötletesek, ahogy az is, ahogyan a múlt és a jelen összekapcsolódik. Gyönyörűek a hintás látomások, amikor pedig Colin kiborul, az szerintem egy csodaszép (és fájdalmas) jelenet.

Nos, hirtelen ennyi. Örültem, hogy (máris) láttam, és nagyon várom, hogy majd a polcomon csücsülhessen. És meg fogom még én ezt nézni, mert biztos, hogy elsiklottam apróságok felett, én pedig imádok mozaikokat gyűjtögetni, hogy aztán kedvemre puzzle-özhessek velük. :D És hát… Colin… Nagyon tiszteletreméltó alakítás, büszke voltam rá, na. És olyan szép elhasználtan… Sokkal szebb, mint… Ahh.

Ja igen, egy utolsó megjegyzés így az előző gondolat kapcsán: ez a film elsősorban moziban nézős, mert nagyon szép képekkel operál. A nagy vászon pedig vizuális orgia ilyen esetben, úgyhogy ezért az élményért mindenképpen kell majd rá jegyet szerezni, ha eljut a hazai mozikig. Szép lesz. :-)

1 hozzászólás
Haspók 

Aranyos kis történet, mesebeli kerttel, egy cuki kutyussal. A könyvet sajnos nem olvastam, de valószínű el fogom olvasni valamikor.
„Loss changes people.” Egyszerű mondat és mégis mekkora ereje van, hisz mindannyian tudjuk, hogy ez az igazság…és hogy ez mennyire fájdalmas dolog..

Bory

Colin Firth visszatért a Titkos kertbe, csak más szerepben :)
Semmi módon se hasonlítható a klasszikus Hallmark verzióhoz. A többiről nem tudok nyilatkozni, azokat nem láttam és nem is tervezem megnézni. A könyvet viszont olvastam.

Colin sajnos rossz filmes szokás révén,igen csekély mértékben villogtatta meg a tehetségét. Persze lehet mondani, hogy nem Colinról szól a film,stb. Nekem viszont nehéz elvonatkoztatnom Tőle, ha már amúgy is miatta volt várólistás. Ami viszont bőven emeli a csillagok számát, a képi világ. A Mercy óta nem voltam ennyire oda az operatőri munkáért. Maga a történet pedig teljesen más kontextusba helyeződik,ami nem is hátrány,inkább előny.
Konkluzió: Ideje lenne újra elővenni, a könyvet. :)

17 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján