A szikla (1996) 156

The Rock
136' · amerikai · akció, kaland, thriller 16

0 díj · 1 jelölés

Hummel tábornok végzetes lépésre szánja el magát, kommandósaival elfoglalja Alcatrazt és túszul ejti a turistákat. Amennyiben a kormány nem teljesíti követelését, San Franciscót vegyi támadás éri. A katasztrófa elhárítása egy módon lehetséges: a fegyvereket ártalmatlanítani kell az Alcatrazon.… [tovább]

Képek 7

Szereposztás

Sean ConneryJohn Patrick Mason
Nicolas CageDr. Stanley Goodspeed
Ed HarrisFrancis X. Hummel
John SpencerJames Womack
David MorseTom Baxter
Claire ForlaniJade Angelou
John C. McGinleyMarine Captain Hendrix
Tony ToddCaptain Darrow
William ForsytheErnest Paxton
Michael BiehnCommander Anderson

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 32

Várólistára tette 20


Kiemelt értékelések

Filmdoki

A Cage akció-szentháromság nyitódarabja, nem mellesleg a ’90-es évek egyik leg ikonikusabb akciófilmje. Mit mondjak, nem ok nélkül tartják ezt a korszak egyik legjobbjának, mert minden megvan benne, amit egy ilyen filmben szeret az ember: egyszerű, de jól előadott konfliktus, ami ügyesen megágyaz az akcióknak, melyek profi módon vannak megkoreografálva. Kapunk még a zsánernek megfelelő jellemmel felvértezett hősöket – jó, Goodspeed nem annyira tökös, de a végére csak összejön neki –, kellő mértékben gyűlölhető rosszfiúkat és persze tökös és laza dumákat.
A forgatókönyv nincs túlbonyolítva, és elsőre hiába tűnik úgy, hogy a rendszert kritizálja, azért ennyire nem merész. Hiszen Hummell a végén csak magába roskadva kinyögi: Mit tettem?, az alatta szolgálók meg szinte egytől-egyig rothadt lelkű zsoldosok, akikért nem kár. De megnyugtatok mindenkit, nincs túltolva az Amerika dicsőítés. Helyette a történet tényleg inkább a karakterekre helyezi a hangsúlyt. Connery hibátlanul játszik, kora ellenére pedig simán hihető, hogy két egysoros között elintézi egy-egy rosszfiút. Cage pedig teljesen méltó partnere a kissé töketlen, Beatles rajongó ügynök szerepében, akinek szintén kijut nem egy remek pillanat. Harrist emelném még ki, aki tökéletes választás volt Hummel szerepére.
Az akciók precízek, látványosak, de meglehetősen visszafogottak Bayhez képest. Egyedül az autós üldözést nem tudom hova tenni, egyszerűen nem illik a filmbe, kicsit a cselekményt is megakasztja. Azt az érzést kelti bennem, hogy az évtized és a műfaj miatt szimplán muszáj volt belerakni egyet. De az összes többi golyózápor bőven kárpótol. A finálé izgalmas és pörgős, még egy nagyon epikusnak szánt térdelek az elhúzó vadászgépek ellőt momentumot is sikerült belerakni, mely lehet giccses, de kit érdekel, mert basszus, jól néz ki.
A zenéért Hans Zimmer és Nick Glennie-Smith kezeskedtek. Tudtommal Zimmer csak a főcímet írta, de abba tényleg beleadott apait anyait. Aki még nem hallotta, az azonnal keressen rá. Felcsendül a játékidő alatt aztán még egyszer, hogy a zuhanyzós mészárlást tegye még hatásosabbá (vagy hatásvadászabbá?).
A Szikla egy piszok látványos, izgalmas és szórakoztató akciómozi, mely a műfaj eszköztárának szinte minden elemét tökéletesen használja. Néhol hatásvadász, buta és pátoszos, de az élményért, amit nyújt, ezek bőven megbocsájthatók.

Mr_White 

Mindig is kedveltem ezt a filmet, jó tempójú akciófilm, nettó szórakozás, igaz, nem is több.
Most, hogy sok év után megint végignéztem azért feltűnt, hogy milyen béna beszólások vannak benne, meg hogy a legtöbb jelenetbe bele lehet kötni valamiért spoiler, szóval rakd félre két órára az agyadat, és szórakozz.

Traclon

Ennek a filmnek köszönhetően szerettem meg egy életre Nicholas Cage-et, Sean Connery-t és Ed Harris-t. Kedvenc akciófilmem!

Kemiviki 

A legkedvesebb akciófilmem. És megint csak egy olyan mű, ahol valamelyest a „gonosznak” szurkoltam. Ed Harrys, mint Hummel tábornok, nagyon jó volt, és szerintem teljesen érthető az indoka azért amit tett, csak nem éppen így kellett volna az ügy érdekében lépni. Mondjuk akkor ez a remek film se született volna meg. Megint egy olyan karakter akit egyik oldalra se lehet beállítani, úgy szeretem az ilyen filmeket.
Természetesen Sean Connery és Nicolas Cage is nagyon jól játszotta a karakterét, és olyan jókat civódtak. Le a kalappal az összes színész előtt.

Az akciófilmek nagy remekje, melyet szerintem mindenkinek egyszer legalább látnia kell.

Zoja009

A legeslegjobb film. Tele poénnal. Goodspeed a kis aktakukac, aki a végére azért belejön a lövöldözésbe, és még Mason-nel is összehaverkodik.

Sister

A szikla kifejezetten az a film, ami teljesen szembe megy a kedvenceimmel, mert se nem romantikus, se nem megható, de még francia sem. Ehhez képest rajongok érte, mert az utolsó kockáig olyan feszültséggel és izgalommal teli, hogy egészen a végéig csak a képernyőt szuggerálom. Ed Harris nagyon jól hozza Hummel tábornokot, ő határozottan az egyik színfoltja az egész filmnek. Nemrég néztem újra, de ugyanúgy végig izgultam, pedig pontosan tudom, mi történik benne. :)


Népszerű idézetek

Zoja009

De árulja el a magasságos Zeusz szent segglyukára kérem, hogyan jutott ki a cellából?

Traclon

A barátjaként kérem…
A feljebbvalójaként parancsolom!
De ha kell, fegyverrel kényszerítem: tegye le a telefont!

Aprile

A szabadság fája kiszárad, ha nem öntözik hazafiak és zsarnokok vérével.
Idézet: Thomas Jefferson.

PAVideoStudio 

Mason: A hazafiság pedig nem más, mint az erőszak önigazolása. Idézet Oscar Wilde-tól.

Aprile

Te vagy az egyetlen bizonyítékom arra, hogy létezem.

Traclon

– Szoktál zenét hallgatni, szereted Elton Johntól a repülést?
– Gyűlölöm ezeket a langyos szarokat!
– Á, értem, semmi baj, csak azért kérdeztem, mert… rólad szól. Te is repülni fogsz!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján