A Fabelman család (2022) 31

The Fabelmans
151' · amerikai · dráma, életrajzi 12

2 díj · 2 jelölés

Sammy Fabelman mindene a filmkészítés, művészi lelkű édesanyja, Mitzi pedig büszkén támogatja és bátorítja érdeklődésében. A tudományokat többre tartó, munkájában sikeres apja, Burt se nézi rossz szemmel Sammy munkáit, ám inkább tekinti komolytalan hobbinak.
Az évek folyamán Sammy mintegy… [tovább]

angol

Képek 23

Szereposztás

Seth RogenBennie Loewy
Michelle WilliamsMitzi Fabelman
Paul DanoBurt Fabelman
Julia ButtersAnne Fabelman
Gabriel LaBelleSammy Fabelman
Sam RechnerLogan Hall
Judd HirschBoris nagybácsi
Chloe EastMonica Sherwood
Jonathan Hadary
David LynchJohn Ford

További szereplők

Kedvencelte 1

Várólistára tette 97


Kiemelt értékelések

Roboraptor

Lényegében pedig A Fabelman család is olyan, mintha a filmben tetten érhető művészetterápiás jelleg kiterjesztése és megelevenedése lenne. Azaz Spielberg szembenézése a gyermekkorának személyiségformáló élményeivel és eseményeivel a filmkészítés aktusán keresztül. Hogy ez vérmérséklettől függően kinek mennyire lesz megkapó, az már más kérdés.

Filmkritika: https://www.roboraptor.hu/2023/01/21/a-fabelman-csalad-…

clarity 

elég egyételmű, hogy ezt Spielberg magának készítette és nem a nagyközönségnek. kb. annyira volt egyben kerek egész, mint a szanaszéjjel szaladó, diszfunkcionális család(ja). olyan hattyúdalnak éreztem végig. azért voltak benne jó jelenetek, pl a vetítés utáni iskola folyosós, vagy az utolsó poén. sajnos sok felesleges töltelék adja ki ezt a két és fél órát.

Barby2005 

Csodálatos! Féltem tőle picit, hogy egy unalmas életrajzi filmet kell bámulni 150 percig, de nem csalódtam Spielberg-ben :) Ez a film gyönyörű, az első kockától az utolsóig. Már az előzetes magával ragadt, mert nem vagyok filmkészítő, de ahogy a kissrácot magával ragadja élete első mozija, és a hatalmas szemeit láthatjuk premier plánba, kicsit magamat láttam, ahogy nyitott szájjal ülök be a moziba évtizedek óta (jézusom azért ez durva), és minden egyes filmmel csak jobban szeretem. (Továbbra is sajnálom, hogy csak 31 évesen kerültem a filmes szakmába :D de jobb később, mint soha).
Az 50-es években vagyunk, ahol Mitzi és Burt elviszik kisfiúkat élete első mozifilmjére, és Sammyt a látvány azonnal magával ragadja. Végigkövethetjük, ahogy a kamera szeretete végigkíséri az életét. Láthatjuk, ahogy kisgyerekként otthon kamerázza a családjuk életét, a húgait, aztán láthatjuk, ahogy kamaszként már kisebb-nagyobb filmeket rendez. Közben zajlik az élet otthon is, az apja új állást kap, ezért először Arizonába költöznek, később pedig Kaliforniába. Kamaszként Sam egy családi videó összerakása közben hatalmas titokra bukkan, ami eléggé felzaklatja a kamasz fiút, és hamarosan a család életét is. Nekem ez a film nagyon tetszett, egyáltalán nem sajnáltam rá a két és fél órát, és ahogy az Avatarra tudtam azt mondani múlt héten, hogy nyugodtan lehetne egy órával rövidebb, úgy erre nem tudom azt mondani, hogy lehetne akár csak 1 perccel rövidebb is. Szívesen néztem minden egyes másodpercét. Michelle Williamsben nem csalódtam, Paul Dano érdekes választás, de végül is jól hozta a szerepet, Seth Rogen kellemes meglepetés volt, Gabriel LaBelle pedig nagyon cuki kis arc volt ehhez a filmhez (a pici Sammy is nagyon aranyos volt a hatalmas kék szemeivel!! :D)


Népszerű idézetek

Ódor_Endre 

– Movies are dreams, doll, that you never forget. You just wait and see. When it's over, you're gonna have the biggest, sloppiest smile on your face.

Ódor_Endre 

– That's what I want for Hanukkah.
– What?
– Christmas lights!

Ódor_Endre 

– What's your name?
– Sam.
– Sam what?
– Fabelman.
– Told you he's a kike.
– He doesn't like Jews.
– Nobody likes Jews.
– Except other Jews, right?

Ódor_Endre 

– So, you don't believe in Jesus?
– Monica's, like, totally hot on Jesus.
– I can't imagine my life without him.
– Well, we've managed for like 5,000 years, so I guess it's possible.

Ódor_Endre 

– It's sort of a shrine almost. A shrine to guys. L-Lots of guys.
– They're sexy.
– I guess. I mean, not Jesus.
– Jesus is sexy.
– Isn't that, like, a sin or something?
– I don't know. He came to us as a man. A handsome young man. He could've come as a girl or an old man or someone with leprosy, but…
– Nobody knows what he really looked like.
– Probably, he looked like you.
– Oh, because… because he was…
– Jewish. A handsome Jewish boy. Just like you.

Ódor_Endre 

– Anyway, that's how come I got a monkey. And a therapist.
– He throws his poop.
– The therapist?
– No, the monkey.

Ódor_Endre 

– Did you find Jesus?
– In a jewelry store.

Ódor_Endre 

– But you tell anybody about me getting, um…upset, that would be a mistake. Our secret. Okay?
– Definitely. Unless I make a movie about it. Which I'm never ever gonna do.

Ódor_Endre 

– Now, remember this. When the horizon's at the bottom, it's interesting. When the horizon's at the top, it's interesting. When the horizon's in the middle, it's boring as shit. Now, good luck to you. And get the fuck out of my office!
– Okay. Thank you.
– My pleasure.

eve58 

-Ezt ne feledd!
Amikor a látóhatár alul van, az érdekes.
Amikor a látóhatár a csúcson van, az érdekes.
Ha a látóhatár középen van, az rohadt unalmas.
Most pedig sok szerencsét.
És takarodj a p*csába
az irodámból!


Hasonló filmek címkék alapján