Tolkien (2019) 154

A film J.R.R. Tolkien (Nicholas Hoult – Eleven testek) tinédzser éveibe kalauzol. A később világhírűvé váló szerző életre szóló barátságot köt az iskola néhány hozzá hasonló, számkivetett diákjával. Kölcsönösen bátorítják és ösztönzik egymást, az évek során kapcsolatuk egyre szorosabbá válik, de… [tovább]

angol
angol

Képek 3

Szereposztás

Nicholas HoultJ. R .R. Tolkien
Lily CollinsEdith Bratt
Pam FerrisMrs. Faulkner
Craig RobertsSam
Anthony BoyleG.B. Smith
Colm MeaneyFrancis Morgan atya
Patrick GibsonR.Q. Gilson
Harry GilbyJ.R.R Tolkien fiatalon
Tom Glynn-CarneyChristopher Wiseman
Aaron NeilKahn őrmester

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 21

Várólistára tette 249


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Nagyon szép, nagyon erős film, csodálatos zenével és képi világgal, érzékeny színészi játékkal. Tudtam már egyet-s-mást Tolkien életéről, egy előadásban azt is hallottam, hogy mindig állította, a Gyűrűk Urára nem hatottak a háborúban megélt események… de mindig az az érzésem támadt, hogy elég Frodó karakterére gondolni (a kalandokról álmodozó kisember, akit a saját „kalandja” egy életre tönkretesz), és már nagyon nehéz elhinni ezt a kijelentést.
A háborús részek brutálisak, de dramaturgiailag lenyűgözőek – amikor a tűzokádó sárkány átalakul lángszórós katonává, amikor a csata közepén megjelenik Szauron alakja a felhőkben, az egész szakasz amikor egy társa viszi végig az árkokban, és menti ki minden helyzetből, zseniálisan idézték meg a mordori jeleneteket – egyszerre iszonyodott az ember, és érezte hogy ez a valóság, és zuhant bele a főszereplővel együtt annak illúziójába, hogy egy mese, ahol a jó azért mégis győzhet a végén… A tinédzserkor pedig nagyon szépen festi le az író barátságait – Edith-et sajnos nem tudtam megkedvelni, de az esetek nagytöbbségében megértettem.
Nagyon tetszett, hogy bár láthatóan vettek ötleteket a filmadaptációból, beállításokat, formákat, hangulati részleteket, de annyira óvatosan dolgoztak velük, hogy nem érződött közvetlen „nyúlásnak”.
Az egyetlen bűne a filmnek, de az elég nagy, hogy rövid. Nem idő tekintetében, hanem tartalmilag, olyan mintha a lényeget hagyná ki. Nem látjuk igazából a Gyűrűk Ura és a Hobbit keletkezését, engem nagyon érdekelt volna a találkozás és a barátság C.S. Lewisszal is, hogyan keveredik ki az íráson át a PTSD-ből… ez utóbbi volt a legnagyobb feldobott téma, amit sosem bontottak ki. Ilyen jó szereposztás és dramaturgia mellett egyszerűen kár volt így elengedni a filmet.
Ennek ellenére persze ajánlom, a Gyűrűk Ura rajongóinak mindenképp, de bárkit megérinthet.

Törpillaa 

Nekem tetszett, habár az írótól még nem olvastam, de érdekes volt. Nem sok mindent tudok az íróról, de jó volt megnézni, hogy vált belőle világszerte népszerű íróvá. A szereplők eléggé jók voltak, és a sztori is jó volt, a látvány sem volt rossz. :-) Bírtam a négy srácot, és a humorukat. :-) Lily Collins sem volt olyan rossz azért. :-)

christine 

Fogalmam sincs Tolkien életéről, nem tudom, mekkora benne az igazságtartalom, és eddig nem is
olvastam az írótól, de őszintén, ezek után most késztetést érzek, és ha másért nem is jó a film – a többi vélemény alapján –, hát akkor azért igen, hogy még több olvasója legyen Tolkien világának. Ó, és Nicholas Hoult <3 megjegyeztem a neved, az biztos.

Horváth_Evelyn 

Nem sokat tudok Tolkien életéről, de szerintem a film 80%-át idealizáló, esztetizáló, eszményítő törekvések teszik ki. Nagyon kamu szagú. A szerelmi szálat személy szerint nem tudtam értékelni. Angyali (tündéri) hölgy, aki állandóan slow-motionben létezik, vagy táncol vagy különcködik, mert a film ezzel képes legitimálni, hogy milyen csodás is ez a nő (és mennyire Arwen- és Lúthien-szerű). Nekem annyi jött le belőle, hogy valójában elképesztően keveset tudtak a valódi személyről, és nem tudták másként eladni nekünk. A nyelvekről szóló részek számomra üresek voltak. Igazából bölcsészkar, első év minimálban. Szóval semmi fantasztikus nem hangzott el. Persze, oké, abban a korban még ez is nagyon „szosszűri” volt. Get it. De a kivitelezés sem lett a legjobb. A TKBT-t viszont bírtam. És Tolkien nyelvtudása előtt is le a kalapokkal, bár ezt nem a film számlájára kéne írni. A háborús jeleneteket eleinte hiteltelen, hollywoodi sémának tartottam, de aztán átment az egész egy didaktikus LoTR párhuzamba, ami szerintem elképesztően hatásvadász lett. A végén (a Barrows-os jeleneten) azért könnyeztem.

juliaredreader

Egyszerűen csodás! Nekem nagyon tetszett. :)

Saori 

(Akik eredeti nyelven nézik, és van rá lehetőségük, főleg az elején felirattal nézzék. Az első fél/háromnegyed órában néha kicsit hadarnak/összemossák a szavakat, nehezen lehetett érteni pár mondatot. Onnantól kezdve már tisztább a beszéd.)

Alapjáraton nem szeretem az életrajzi filmeket, de ez abszolút letaglózott. Persze, szeretem Tolkient, és nyilván amiatt is van bennem egy kis elfogultság a film iránt, de szerintem az életrajzi filmek közül is ez eddig a legjobb, amit láttam (nem, mintha annyit láttam volna).

A legjobban, mint film, a tempója tetszett. Talán sztereotipizálás, talán tényleg így van, nekem az életrajzi filmek mindig lassú, vagy épp túl sokat ugráló, zavaros, üres és leginkább (számomra) unalmas kategóriának tűnt. Hát, ebben ebből semmi nem volt. Jó tempójú, nem túl lassú, de olyan gyors sem, nagyon jól lehet követni az eseményeket, nem vulgáris, nem túl nyálas (ámbár érzékenyebbeket talán megríkathat az utolsó fél órában).

A karakterek imádnivalók voltak. Nem tudok sokat Tolkien életéről, de feltételezem, volt valóságalapja a szereplőknek – nekem mind bejöttek. Jól előadták a saját részüket, a fiúk barátsága nyilván az egyik legfontosabb eleme a filmnek, fantasztikusan meg volt csinálva szerintem. Nem vagyok egy nagy romantikus, de még az Edith-el való részeket is imádtam.

Fantasztikus film volt, számomra nagyon bejött, gondolkodás nélkül a kedvencek közé kerül.

Silver_Lili 

Nagyon megérintett. Valószínűleg inkább azok fogják érteni és értékelni, akik ismerik és szeretik Tolkien műveit. Jobban megérti az ember, miért írt ilyen történeteket, és miért így írta meg őket. Amikor a végén mesélni kezd a gyerekeinek, eleredtek a könnyeim a meghatottságtól. spoiler Örök hálám, Tolkien, hogy megírtad ezeket a történeteket!:)

Márta_Péterffy 

Nekem tetszett, nem vártam sokat tőle, mert sok negatív kritika volt. Szép, érzékeny életrajzi film, az író fiatalkoráról, nincs szó az alkotásairól, csak áttételesen. A korszak, a miliő számomra érdekes volt, a színészek hozták az elvárt színvonalat.

RandomSky

Tetszett, szerintem ez egy szép film. Ebben-abban bizonyára idealizált, és nem tudom, Edith tényleg ennyire erős jellem volt-e, de akár lehetett is – szép azt látni, hogy igazi párja, társa volt Ronaldnak, függetlenül attól, hogy a valóságban is pont így történtek-e a dolgok. Amennyire az életrajzból emlékszem, tényleg irigylésre méltóan igazi pár voltak.
A film meg szerintem eléggé ízléses, nem éreztem, hogy túltolna bármit, ill. ennyi „képzeletbeli elem” férjen már bele a Gyűrűk Ura írója kapcsán. Szívesen megnézném ilyen felfogásban megfilmesítve élete többi részét is, bár az bizonyára kevésbé volt regényes. GyU/Hobbit rajongóknak mindenesetre élmény lesz a sok utalás és a szép fényképezés miatt is, a többieknek meg vagy tetszik egy újabb romantikus, I. világháborús film, vagy nem.

Zsófia 

Nem tudtam szinte semmit Tolkien életéről, ezért megnéztem ezt a filmet: és továbbra sem tudok semmit. Szépen fotózott, klasszikus angol film iskolai fiúszövetséggel, egy botladozó szerelmi szállal, nagy álmokkal és háborús körítéssel. Mindegyiket láttuk már sokszor, sokféleképpen, ez is pont ugyanolyan. Erősen idealizáltnak is tűnik. A hangulata kellemes, de valahogy olyan eseménytelen és üres lett nekem. A színészek jók voltak, de a rendezés és a forgatókönyv nem tetszett.


Népszerű idézetek

Horváth_Evelyn 

Szeretni valakit, aki valamilyen okból nem viszonozza az érzést, az fájdalmas. De ha a költőkre hallgatsz, rájössz, hogy ebben is rejtőzik szépség. Lángol. Ragyog, és nem szennyezi be a realitás, és nem lesz elcsépelt. Épp olyan tiszta és vad, mint a legelső pillanatában, és ez igazán szép. Érted? Legalább is én ebbe kapaszkodom.

BallaBella 

Minden ismerősöm közül, ő volt aki a leginkább kifejezte milyen is szeretni, és szeretve lenni. Igazán.

katy_swartz 

-Szent hely, melynek középontját jelöli..
-Micsoda?
-Két fa.Az egyik a legsötétebb ében, a másik csontfehér. Mindkettő nedve halálos mérget rejt. De több ezer éve együtt nőnek. Egymásba borulva mintha, birkóznának, vagy a gyökerek, a két fa ágai addig nyúltak,csavarodtak, csomósodtak egymás körül, amíg egyetlen göcsörtös törzsé váltak. Mérgeik összekeveredtek, létrehozva egy életadó bűvös italt, celador vizét.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján