Tolkien (2019) 34

A film J.R.R. Tolkien (Nicholas Hoult – Eleven testek) tinédzser éveibe kalauzol. A később világhírűvé váló szerző életre szóló barátságot köt az iskola néhány hozzá hasonló, számkivetett diákjával. Kölcsönösen bátorítják és ösztönzik egymást, az évek során kapcsolatuk egyre szorosabbá válik, de… [tovább]

angol
angol

Képek 3

Szereposztás

Nicholas HoultJ. R .R. Tolkien
Lily CollinsEdith Bratt
Pam FerrisMrs. Faulkner
Craig RobertsSam
Anthony BoyleG.B. Smith
Colm MeaneyFrancis Morgan atya
Patrick GibsonR.Q. Gilson
Harry GilbyJ.R.R Tolkien fiatalon
Tom Glynn-CarneyChristopher Wiseman
Aaron NeilKahn őrmester

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 6

Várólistára tette 220


Kiemelt értékelések

mandu

És ezért nem nézünk csak színészek miatt filmeket

Saori

(Akik eredeti nyelven nézik, és van rá lehetőségük, főleg az elején felirattal nézzék. Az első fél/háromnegyed órában néha kicsit hadarnak/összemossák a szavakat, nehezen lehetett érteni pár mondatot. Onnantól kezdve már tisztább a beszéd.)

Alapjáraton nem szeretem az életrajzi filmeket, de ez abszolút letaglózott. Persze, szeretem Tolkient, és nyilván amiatt is van bennem egy kis elfogultság a film iránt, de szerintem az életrajzi filmek közül is ez eddig a legjobb, amit láttam (nem, mintha annyit láttam volna).

A legjobban, mint film, a tempója tetszett. Talán sztereotipizálás, talán tényleg így van, nekem az életrajzi filmek mindig lassú, vagy épp túl sokat ugráló, zavaros, üres és leginkább (számomra) unalmas kategóriának tűnt. Hát, ebben ebből semmi nem volt. Jó tempójú, nem túl lassú, de olyan gyors sem, nagyon jól lehet követni az eseményeket, nem vulgáris, nem túl nyálas (ámbár érzékenyebbeket talán megríkathat az utolsó fél órában).

A karakterek imádnivalók voltak. Nem tudok sokat Tolkien életéről, de feltételezem, volt valóságalapja a szereplőknek – nekem mind bejöttek. Jól előadták a saját részüket, a fiúk barátsága nyilván az egyik legfontosabb eleme a filmnek, fantasztikusan meg volt csinálva szerintem. Nem vagyok egy nagy romantikus, de még az Edith-el való részeket is imádtam.

Fantasztikus film volt, számomra nagyon bejött, gondolkodás nélkül a kedvencek közé kerül.

vvn_e 

Közel sem ismerem annyira behatóan Tolkien életét, munkásságát, hogy életrajzi filmként tudjam a filmet értékelni. Nagy vonalakban amennyire közben wikipédiáztam a főbb eseményeket megragadták az életéből.

VISZONT, ha úgy nézem, hogy imádom a period dramakat és már elég sokat láttam a korszakról, akkor azt tudom mondani, hogy háborús téma ide vagy oda, egy különösen szép filmet kapunk, mind témájában, mind képileg, sőt még hangilag is, a végén az az ending gyönyörű.

ppayter

Nem rossz, de messze nem tökéletes, érdemes elolvasni előtte a Carpenter-féle életrajzot: https://moly.hu/konyvek/humphrey-carpenter-j-r-r-tolkien-elete

FélszipókásŐsmoly

Sokkal inkább Tolkien élete ihlette alkotás, mint történelmi hűséget tükröző mű. Helyszínek, részletek térnek el az életrajzi forrásoktól (amit szerintem lehetett volna rendesen hagyni), vagy maradnak ki hatalmas ugrásokat okozva (nézőként értetlenül álltam az előtt, hogy az egyik pillanatban még épp csak újra látta egymást Edith és a frontról hazatért Ronald, aztán már házasok, gyerekeik vannak).

Nem csodálkozom azon, hogy a Tolkien család nem hagyta jóvá a filmet. Életrajzi filmnek suta, önálló drámának viszont kevés (pl. a John Nash életéről szóló Egy csodálatos elme nyomába sem ér).

Ugyanakkor hangulatos és szemléletes ábrázolással ad vissza érzéseket. A szereplők jók, a fiatal Tolkient játszó fiú arca egészen olyan, mint az eredetié. :)

iamwiki

Gyönyrű film egy nagyon tehettséges ember életéről.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján