Tolkien (2019) 235

A film J.R.R. Tolkien (Nicholas Hoult – Eleven testek) tinédzser éveibe kalauzol. A később világhírűvé váló szerző életre szóló barátságot köt az iskola néhány hozzá hasonló, számkivetett diákjával. Kölcsönösen bátorítják és ösztönzik egymást, az évek során kapcsolatuk egyre szorosabbá válik, de… [tovább]

angol
angol

Képek 9

Szereposztás

Nicholas HoultJ. R. R. Tolkien
Lily CollinsEdith Bratt
Pam FerrisMrs. Faulkner
Craig RobertsSam
Anthony BoyleG.B. Smith
Colm MeaneyFrancis Morgan atya
Patrick GibsonR.Q. Gilson
Harry GilbyJ. R. R. Tolkien fiatalon
Tom Glynn-CarneyChristopher Wiseman
Aaron NeilKahn őrmester

További szereplők

Kedvencelte 31

Várólistára tette 306


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Nagyon szép, nagyon erős film, csodálatos zenével és képi világgal, érzékeny színészi játékkal. Tudtam már egyet-s-mást Tolkien életéről, egy előadásban azt is hallottam, hogy mindig állította, a Gyűrűk Urára nem hatottak a háborúban megélt események… de mindig az az érzésem támadt, hogy elég Frodó karakterére gondolni (a kalandokról álmodozó kisember, akit a saját „kalandja” egy életre tönkretesz), és már nagyon nehéz elhinni ezt a kijelentést.
A háborús részek brutálisak, de dramaturgiailag lenyűgözőek – amikor a tűzokádó sárkány átalakul lángszórós katonává, amikor a csata közepén megjelenik Szauron alakja a felhőkben, az egész szakasz amikor egy társa viszi végig az árkokban, és menti ki minden helyzetből, zseniálisan idézték meg a mordori jeleneteket – egyszerre iszonyodott az ember, és érezte hogy ez a valóság, és zuhant bele a főszereplővel együtt annak illúziójába, hogy egy mese, ahol a jó azért mégis győzhet a végén… A tinédzserkor pedig nagyon szépen festi le az író barátságait – Edith-et sajnos nem tudtam megkedvelni, de az esetek nagytöbbségében megértettem.
Nagyon tetszett, hogy bár láthatóan vettek ötleteket a filmadaptációból, beállításokat, formákat, hangulati részleteket, de annyira óvatosan dolgoztak velük, hogy nem érződött közvetlen „nyúlásnak”.
Az egyetlen bűne a filmnek, de az elég nagy, hogy rövid. Nem idő tekintetében, hanem tartalmilag, olyan mintha a lényeget hagyná ki. Nem látjuk igazából a Gyűrűk Ura és a Hobbit keletkezését, engem nagyon érdekelt volna a találkozás és a barátság C.S. Lewisszal is, hogyan keveredik ki az íráson át a PTSD-ből… ez utóbbi volt a legnagyobb feldobott téma, amit sosem bontottak ki. Ilyen jó szereposztás és dramaturgia mellett egyszerűen kár volt így elengedni a filmet.
Ennek ellenére persze ajánlom, a Gyűrűk Ura rajongóinak mindenképp, de bárkit megérinthet.

Törpillaa 

Nekem tetszett, habár az írótól még nem olvastam, de érdekes volt. Nem sok mindent tudok az íróról, de jó volt megnézni, hogy vált belőle világszerte népszerű íróvá. A szereplők eléggé jók voltak, és a sztori is jó volt, a látvány sem volt rossz. :-) Bírtam a négy srácot, és a humorukat. :-) Lily Collins sem volt olyan rossz azért. :-)

christine

Fogalmam sincs Tolkien életéről, nem tudom, mekkora benne az igazságtartalom, és eddig nem is
olvastam az írótól, de őszintén, ezek után most késztetést érzek, és ha másért nem is jó a film – a többi vélemény alapján –, hát akkor azért igen, hogy még több olvasója legyen Tolkien világának. Ó, és Nicholas Hoult <3 megjegyeztem a neved, az biztos.

L_Reggie 

Tolkien-t csak szeretni lehet, és az életéről szóló filmnek is olyan a hangulata, mint a könyveinek: Érződik rajta az odafigyelés, szívmelengető, helyeként szomorú és tele van barátsággal és kalanddal. Tetszett, hogy a film fókusza nem a regények megírásán van. Hanem ami fontosabb, azokon az embereken, tapasztalatokon, élményeken, amik írásra késztették, és amely elemek visszaköszönnek a könyveiben. A sok, sok tanulás, a tanári ösztönzés, a nyelvészet iránti rajongás. A barátságok, a szövetség és annak velejárói. A romantika, annak a szomorú és vidám részei. Ezek mind olyan benyomások voltak, amik később a világhíres könyvekhez vezettek. A látvány nagyon szép lett, főleg a világháborús jelenteknél, és ez nagyban emelte a film élményét. Nem muszáj valaminek, szépnek és különlegesnek kinéznie, de azért hatalmas mértékben járul hozzá a film élményéhez. A színészek is egytől egyik remekek, kezdve mellékszereplőktől, egészen a főszereplőkig. Nicholas Hoult tökéletes választás volt, mást már el se tudnék képzelni, mint Tolkien. Egy részt mert jó színész, másrészt mert Hoult olyan a kisugárzása, amitől nagyon hiteles a szerepben. A szerelmét alakító Lily Collins is remek, szimpatikus színész, és jól működött a párosuk.
Minden tekintettben egy remekül elkészített életrajzi film a Tolkien, méltó emléket állít az írónak, és mikor vége, az ember rögtön menne is olvasni a Gyűrűk urát vagy a Hobbit-ot.

Horváth_Evelyn

Nem sokat tudok Tolkien életéről, de szerintem a film 80%-át idealizáló, esztetizáló, eszményítő törekvések teszik ki. Nagyon kamu szagú. A szerelmi szálat személy szerint nem tudtam értékelni. Angyali (tündéri) hölgy, aki állandóan slow-motionben létezik, vagy táncol vagy különcködik, mert a film ezzel képes legitimálni, hogy milyen csodás is ez a nő (és mennyire Arwen- és Lúthien-szerű). Nekem annyi jött le belőle, hogy valójában elképesztően keveset tudtak a valódi személyről, és nem tudták másként eladni nekünk. A nyelvekről szóló részek számomra üresek voltak. Igazából bölcsészkar, első év minimálban. Szóval semmi fantasztikus nem hangzott el. Persze, oké, abban a korban még ez is nagyon „szosszűri” volt. Get it. De a kivitelezés sem lett a legjobb. A TKBT-t viszont bírtam. És Tolkien nyelvtudása előtt is le a kalapokkal, bár ezt nem a film számlájára kéne írni. A háborús jeleneteket eleinte hiteltelen, hollywoodi sémának tartottam, de aztán átment az egész egy didaktikus LoTR párhuzamba, ami szerintem elképesztően hatásvadász lett. A végén (a Barrows-os jeleneten) azért könnyeztem.

blackbeakwitch 

Nem vagyok sem Gyűrűk ura, sem Hobbit, sem pedig Tolkien rajongó, nem tudtam az életéről semmit és olvasni sem olvastam tőle, de ezt a filmet imádtam!
Alapvetően Lily Collins miatt néztem meg, de teljesen elvarázsolt a film az elejétől a végéig. Nagyon tetszett Tolkien kamaszkora, a fiúk szövetsége és az Edith-tel való szerelmének bemutatása és még a háborús jelenetek is lenyűgöztek. Nicholas Hoult hatalmasat alakított, nagyszerű színész.
A legjobban a fiúkkal való barátságát élveztem nézni. Geoffrey-t kedveltem a leginkább a három barátja közül. spoiler
Nekem nem volt hiányérzetem, sokkal jobban szeretek az életrajzi filmekben a magánéletről megtudni dolgokat, mint a munkásságról (persze az is fontos), de ezek után jobban utána fogok nézni Tolkien munkásságának, meg hát amúgyis imádom a fantasy világokat.

hanna_emily_stone

Egyszerűen csodás! Nekem nagyon tetszett. :)

Janus 

A film, ami miatt kialakult a nyelvek iránti rajongásom. A Gyűrűk Ura és Középfölde imádatom nem ehhez a filmhez vezethető vissza, ez előtt is szerettem, ez után pedig a könyvek miatt megimádtam. Azonban a nyelvekhez való hozzáállásomon rengeteget segített ez a film.
Ezt leszámítva pedig egy érdekes film, ami hihetetlenül szép élettörténetet mutat be Tolkiennek (vagy -nak?). A lányt nem sikerült megkedvelnem, szerintem nem az évszázad karaktere volt, ellenben a film szinte minden pontja remek volt. A háborús részek lélegzetvisszafojtós jelenetek voltak, a baráti társaság pedig szép kis társaság volt.

Saori 

(Akik eredeti nyelven nézik, és van rá lehetőségük, főleg az elején felirattal nézzék. Az első fél/háromnegyed órában néha kicsit hadarnak/összemossák a szavakat, nehezen lehetett érteni pár mondatot. Onnantól kezdve már tisztább a beszéd.)

Alapjáraton nem szeretem az életrajzi filmeket, de ez abszolút letaglózott. Persze, szeretem Tolkient, és nyilván amiatt is van bennem egy kis elfogultság a film iránt, de szerintem az életrajzi filmek közül is ez eddig a legjobb, amit láttam (nem, mintha annyit láttam volna).

A legjobban, mint film, a tempója tetszett. Talán sztereotipizálás, talán tényleg így van, nekem az életrajzi filmek mindig lassú, vagy épp túl sokat ugráló, zavaros, üres és leginkább (számomra) unalmas kategóriának tűnt. Hát, ebben ebből semmi nem volt. Jó tempójú, nem túl lassú, de olyan gyors sem, nagyon jól lehet követni az eseményeket, nem vulgáris, nem túl nyálas (ámbár érzékenyebbeket talán megríkathat az utolsó fél órában).

A karakterek imádnivalók voltak. Nem tudok sokat Tolkien életéről, de feltételezem, volt valóságalapja a szereplőknek – nekem mind bejöttek. Jól előadták a saját részüket, a fiúk barátsága nyilván az egyik legfontosabb eleme a filmnek, fantasztikusan meg volt csinálva szerintem. Nem vagyok egy nagy romantikus, de még az Edith-el való részeket is imádtam.

Fantasztikus film volt, számomra nagyon bejött, gondolkodás nélkül a kedvencek közé kerül.

Zsófia 

Nem tudtam szinte semmit Tolkien életéről, ezért megnéztem ezt a filmet: és továbbra sem tudok semmit. Szépen fotózott, klasszikus angol film iskolai fiúszövetséggel, egy botladozó szerelmi szállal, nagy álmokkal és háborús körítéssel. Mindegyiket láttuk már sokszor, sokféleképpen, ez is pont ugyanolyan. Erősen idealizáltnak is tűnik. A hangulata kellemes, de valahogy olyan eseménytelen és üres lett nekem. A színészek jók voltak, de a rendezés és a forgatókönyv nem tetszett.


Népszerű idézetek

Horváth_Evelyn

Szeretni valakit, aki valamilyen okból nem viszonozza az érzést, az fájdalmas. De ha a költőkre hallgatsz, rájössz, hogy ebben is rejtőzik szépség. Lángol. Ragyog, és nem szennyezi be a realitás, és nem lesz elcsépelt. Épp olyan tiszta és vad, mint a legelső pillanatában, és ez igazán szép. Érted? Legalább is én ebbe kapaszkodom.

BallaBella 

Minden ismerősöm közül ő volt, aki a leginkább kifejezte, milyen is szeretni és szeretve lenni. Igazán.

Sakara 

Egy gyermek mutat és megtanul egy szót. Fa. Később megtanulja megkülönböztetni ezt a fát a többitől. Megtanulja a pontos nevét. Játszik a fa alatt. Táncol körülötte, beáll az ágai alá, ha süt vagy ha esik. Csókolózik alatta, alszik alatta, megnősül alatta. Elvonul mellette, amíg a frontra tart, és elsántikál mellette, amikor visszatér. Azt mondják király rejtőzik ebben a fában. Egy szellem. Szellem lakik a kérge alatt. Levelének alakját faragják gazdái sírjaira és emlékhelyeire. A fáját felhasználták a gályákhoz, amelyekkel az ősöket óvták a megszállástól és mindezt – azt általánost, a különlegest, a nemzetit és a személyeset – mindezt tudja és érzi. És valahogy, még ha enyhén is, de megidézi egy hang kibocsájtása.

katy_swartz 

-Szent hely, melynek középontját jelöli..
-Micsoda?
-Két fa.Az egyik a legsötétebb ében, a másik csontfehér. Mindkettő nedve halálos mérget rejt. De több ezer éve együtt nőnek. Egymásba borulva mintha, birkóznának, vagy a gyökerek, a két fa ágai addig nyúltak,csavarodtak, csomósodtak egymás körül, amíg egyetlen göcsörtös törzsé váltak. Mérgeik összekeveredtek, létrehozva egy életadó bűvös italt, celador vizét.

Carmilla 

Edith: Elhitettem magammal, hogy létezik boldogság a mi fajtánknak. Nem létezik! Nincs ilyen!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján