Süssünk, főzzünk, filmezzünk! zóna

Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Nyári gyümölcsös piskóta

Ez valójában nem kötődik szorosan egy filmhez sem (bár a gyümölcsökkel biztos ki lehet zsonglőrködni valamit), de míg megsül, épp meg lehet nézni egy The Good Place epizódot.

Hozzávalók:
3 tojás
18 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kis pohár tejföl
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
gyümölcs igény és ízlés szerint

Elkészítés:
A cukrot a tojásokkal alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt. Beleforgatjuk a lisztet és a sütőport. Simára dolgozzuk a tésztát, majd beleszórjuk a megmosott gyümölcs egy részét. Őzgerincbe töltjük, a tetejét megszórjuk a maradék gyümölccsel. 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. (A tűpróba megmondja a tutit.) Jóízűen fogyasztjuk.

Keikorca
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Kansas és kukoricaleves

Mi passzolna jobban Dorothyhoz és Totóhoz, ha nem valami jó kis kukoricás étel. És amellett, hogy ez a film megunhatatlan, a leves is finom lett. :-)

Hozzávalók:
1 konzerv kukorica
2 dl főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dl víz
olaj
margarin

bors
pirított zsemlekocka (tálaláshoz)

Elkészítés:
Kevés olajon a margarinnal megfuttatom a felszeletelt vöröshagymát, majd a tejszínbe teszem. A megmaradt olajon megpirítom a kukoricát és a szétnyomott fokhagymát, sózom, borsozom. Egy kis kukoricát félreteszek, a többit hozzáadom a tejszínhez, és botmixerrel (vagy talán még jobb a turmixgép) krémesítem, majd hozzáadom a maradék kukoricákat is. Ezt a keveréket felöntöm vízzel (fél liter az ajánlott, de ki, hogy szereti az állagát), majd összeforralom.
Tálalásnál fel lehet dobi a zsemlekockákkal.

Aztán csak végig a sárgaköves úton!

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Judy Garland

Keikorca
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Mennyei cukkinileves

Egyik legkedvesebb részem a Gilmore Girls-ből az Éjszaka a cukkiniföldön. És ugyan Sookie mennyei leves receptje nem elérhető, azért igyekeztem valami hasonlóan jót kreálni.

Hozzávalók:
50 dkg cukkini
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors
1,5-2 l víz
0,5 dl főző tejszín

Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk kb. egyforma darabokra. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.
Egy fazékban olívaolajat hevítünk és megdinszteljük benne a hagymát. Amikor már kezd üveges lenni, hozzáadjuk a fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a cukkinit. Ismét sózzuk, borsozzuk, és lefedve, néhányszor megkeverve, kb. 5-7 percig pároljuk. Ezt követően hozzáadunk annyi vizet, hogy kb. egy ujjnyira ellepje, majd néhány perc alatt készre főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni, és turmixgépbe öntve (több adagban, ha nem elég nagy a gép) simára mixeljük. Végül hozzáadjuk a főzőtejszínt és még egyet forralunk rajta.
Tálalásnál én füstölt sajtot reszeltem bele és pirított kenyérkockákkal díszítettem.

Kapcsolódó filmek: Szívek szállodája (2000–2007)

Szívek szállodája (2000–2007)

Kapcsolódó művészek: Melissa McCarthy

Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Gazpacho

Xanax nélkül.

Hozzávalók:
4 óriási (öklömnyi) paradicsom
2 kígyóuborka
2 TV paprika
2 nagy kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
4 kisebb szelet száraz kenyér
8 levél friss bazsalikom
6 dl víz
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
A kenyérszeleteket meglocsoljuk olívaolajjal, hagyjuk, hogy megszívja magát. (Ha olyan kőkemény kenyeret használsz, mint én, egy éles késsel kisebb darabokra csapkodod szét, és úgy locsolod meg.) A zöldségeket, fokhagymát, bazsalikomot felaprítjuk, majd az egészet összeturmixoljuk a kenyérrel és a vízzel. Legalább 12 órára hűtőbe rakjuk, hidegen tálaljuk. Ehetjük levesként, ihatjuk pohárból.

Muszáj elmesélnem a körítést is. Átmentem előző este a szüleimhez, akiknek van turmixgépük, hogy elkészítsem a filmklubra a spanyol zsenialitás eme ékkövét. (Egyszerre hasznosítja a száraz kenyeret és segít lehűlni a negyven fokban!) A turmixgép kicsi, úgyhogy több részletben dolgoztam. Annyira belejöttem, hogy egyik alkalommal a gép egyik darabját is sikerült ledarálnom, úgyhogy az az adag kimaradt a fazékból. (Anyukám: „Ne vedd a szívedre, az úgyis fölösleges volt.” – Én: "Minek tesz valaki egy gépbe egy fölösleges, ámde ledarálható műanyagdarabot?!") Nem baj, végre elkészült a leves, úgyhogy átöntöttem a fazékból egy óriási palackba, majd hazabattyogtam vele. Csak kicsit kellett volna pirosabb legyen ahhoz, hogy úgy nézzek ki, mintha épp a Honvéd tartalék vérkészletét lopnám. Itthon aztán vissza a fazékba, be a hűtőbe, majd ma a reggelizőtálkáimban kellett felszolgálnom, mert a mélytányérjaim nem elég mélyek, a poharakból pedig már nekiálltunk gyümölcslevezni. Uff.

Kapcsolódó filmek: Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (1988)

Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (1988)

Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Belle vanília ruhája

Mivel már gyerekkoromban is egy pákosztos kis szörnyeteg voltam, engem Belle báli ruhája mindig egy szép vaníliapudingra emlékeztetett. (Az új filmben pedig egy csokor banánra… de az most mindegy.) Úgyhogy gondoltam, csinálok egy adag házi vaníliapudingot.

Hozzávalók:
0,5 liter tej
3 tojássárgája
5 dkg vaj
4 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
1 evőkanál liszt
1 rúd vanília kikapart belseje
1 csipet só

Elkészítés:
A lisztet a cukorral, csipet sóval és a tejjel csomómentesre keverjük, majd feltesszük a tűzre. Közepes lángon főzzük forrásig, közben hozzáadjuk a vaníliát. Ha forr, félrehúzzuk, fél bögre forró keverékkel elkeverjük a tojássárgákat, majd hozzákeverjük őket a tejes mixtúrához. Egy-két percig így főzzük, közben belekeverjük a vajat. Edényekbe szedjük, kekszet tördelünk bele, eperrel tálaljuk.

Az előírtnál több lisztet tettem bele (másfél kanállal), de ennyi tejhez még ez is túl kevés, szóval a végén leves állagú lett a puding. Ha valaha kipróbálnátok, inkább keressetek egy olyan receptet, ami kukoricakeményítőt ír elő. Én a magam részéről maradok a bolti pudingpornál.

Kapcsolódó filmek: A Szépség és a Szörnyeteg (1991)

A Szépség és a Szörnyeteg (1991)

2 hozzászólás
Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

„The Preggo Waitress Movie” Pie

Na jó, csak egy sima epres pite, amit @Keikorca-val sütöttünk tegnap este.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
fél csomag sütőpor
5 dkg kristálycukor
4 dkg nádcukor
15 dkg vaj
50 ml tejföl
1 tojás
50 dkg eper

Elkészítés:
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sütőport, a tojást, a kristálycukrot és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd hűtőben félórát pihentetjük. Közben megmossuk és félbevágjuk az epreket. A tésztát egyharmad-kétharmad arányban elosztjuk, a nagyobbik részt sütőpapírral bélelt piteformába lapogatjuk. Rápakoljuk az epreket, megszórjuk nádcukorral, és a maradék tésztából csíkokat sodrunk a tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Azt hiszem, kissé túltoltam a tejfölt, ettől elég lágy lett a tészta a végén. A csíkokat a tetején elfelejtettük megkenni vízzel. Vagy tojással. Vagy tejjel. De azért szerintem ez egy elég jó pite lett.

Kapcsolódó filmek: Pincérlány – Édesen is csípős (2007)

Pincérlány – Édesen is csípős (2007)

2 hozzászólás
Hirdetés
Keikorca
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Eszti és János <3 carbonara spagettije

@Bogas és én is nagy rajongói vagyunk a Csak színház és más semminek. (Szakmai ártalom, hogy szabadidőnkben is színházazunk.) A harmadik évad számunkra főként Eszti és János kapcsolatáról szólt, amit imádtunk! Sipos Vera és Fesztbaum Béla mindent vittek. Úgyhogy nem volt kérdés, hogy az évad utolsó részét carbonara spagettivel várjuk. :-)

Hozzávalók:
fél csomag spagetti
2 db tojás
2 dl főzőtejszín
10 dkg parmezán sajt

bors
25 dkg sonka (a húsvétról maradt egyszerűen tökéletes volt)

Elkészítés:
A spagettit a csomagoláson található előírás szerint sós, picit olajos vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A tojásokat felverjük, majd elkeverjük a tejszínnel és hozzáadjuk a reszelt sajtot, jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. (Mi a borsot nemes egyszerűséggel kifelejtettük, de nélküle is tökéletes volt.) Miközben fő a tészta a sonkát apró kockákra vágjuk, majd forró serpenyőben megsütjük. Egy nagy tálban a leszűrt tésztát hozzáadjuk a sajtos masszához és a forró sonkához. Átforgatjuk, hogy a tojás megsüljön. Vagy legalábbis ennek kell történnie, de mi kicsit aggódtunk, hogy a meleg tészta nem elég ehhez, úgyhogy az egészet fogtuk és még egy kicsit átmelegítettük a fazékban, melyet a tésztafőzésre használtunk, hogy tuti megsüljön. De vigyázni kell, nehogy kicsapódjon a tojás.
Fogyasztáshoz ajánlott egy kis Csak színház és semmi.

Nagyon finom lett, János büszke lenne ránk. :-D

Kapcsolódó filmek: Csak színház és más semmi (2016–2018)

Csak színház és más semmi (2016–2018)

Kapcsolódó művészek: Fesztbaum Béla · Sipos Vera

2 hozzászólás
Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Marsi krumpli

Súgok: nem a Marson termesztettem. (És nem is Vicodinnal van fűszerezve.)

Hozzávalók:
2 krumpli
1,5 evőkanál búzadara
0,5 ek. fűszerpaprika
2,5 ek. olaj
só, rozmaring ízlés szerint

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és megpróbáljuk nagyjából egyforma hasábokra vágni. Az olajat összekeverjük a darával és a fűszerekkel, majd megforgatjuk benne a krumplikat jó alaposan. (Mintegy bepanírozzuk vele.) Kivajazott tepsibe pakoljuk, és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.

Kívül ropogós, belül viszont puha. Ehetjük önállóan, mártogatóssal, salátával, de akár köretként is.

Kapcsolódó filmek: Mentőexpedíció (2015)

Mentőexpedíció (2015)

Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Hawaii csirke

Hawaii, vagyis ananászos… De hé, mint minden Disney, ez is elég sztereotipikus (de attól még nagyon jó), szóval szerintem beleférek.

Hozzávalók:
fél csirkemell
két karika ananász
sajt (én diós füstöltet használtam)
olaj
só, bors ízlés szerint
rizs (köretnek)

Elkészítés:
A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk (tőlem még leheletnyi oregánót is kapott a pipi), majd kevés olajon mindkét oldalát serpenyőben átpirítjuk. A csirkemell-szeleteket kivajazott/kiolajozott tepsibe helyezzük, ráteszünk egy-egy karika ananászt és egy-egy szelet sajtot. 12-15 perc alatt 180 fokon, előmelegített sütőben készre sütjük.
Vele párhuzamosan rizst főzünk köretnek.

Ez egy olyan recept, hogy körülbelül egy dolgot lehet elrontani benne, és azt persze el is rontottam: az ananászt tettem legfelülre, holott annak kellett volna a csirke és a sajt közé kerülnie. Nem baj, azért így is jó lett.

Hogy mit csináljunk a maradék ananásszal?, tettem fel a kérdést magamnak. Nos, vettem egy gyümölcstorta alappiskótát (de csak akkor szabad ilyet, ha ötkor jut eszedbe és hatra vársz vendéget, mert egyébként meg kell sütni becsületesen a piskótát!!! rossz Bogas), 25 dkg túrót, 2 dl tejszínt, majd a tejszínt habbá vertem (kicsit elkényelmesített a robotgép, de végül én győztem), összekevertem az összetört túróval, egy vaníliás cukorral és még ízlés szerinti cukorral. Ja, és három evőkanál kókuszreszelékkel! Csepegtettem bele pici citrom levét. (A lé volt pici, nem a citrom.) A piskótát kicsit meglocsoltam ananászlével, egy kanál került a túrókrémbe is, és aztán a jó alaposan összekevert krémet rásimogattam a piskótára. Ráhalmoztam az ananászkarikákat, és a süti most várja, hogy megérkezzen @Keikorca filmnézőbe.

Kapcsolódó filmek: Lilo és Stitch – A csillagkutya (2002)

Lilo és Stitch – A csillagkutya (2002)

5 hozzászólás
Keikorca
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Borscs – orosz cékla leves

Mindig nagyon vártam, hogy ehessek ilyen levest, főleg mivel kamaszkorom egyik kedvenc filmjének elején a főszereplő beszél róla. Aztán tavaly eljutottam Moszkvába, ahol kétszer is volt alkalmam megkóstolni. Frenetikus volt, így most megpróbáltam itthon is elkészíteni.

Hozzávalók:
300 g marhalábszár
400 g cékla
300 g fehérkáposzta
1 kis fej hagyma
50 g paradicsompüré
50 g vaj vagy olaj
30 g liszt
20 g cukor
2 dl tejföl
1 babérlevél

bors
kevés citromlé

Elkészítés:
A husit megmossuk és 2 liter vízben feltesszük főni. (Készüljünk rá, hogy legalább 2 órán át kell puhulnia, szóval közben el tudjuk készíteni a többi részét.) A vízbe teszünk 5-6 szem borsot és egy nagyobb babérlevelet, valamint sót. Lassú, gyöngyöző forralással kell puhára főzni.
Míg fő a hús, megpucoljuk, megmossuk a céklát és vékony csíkokra vágjuk. A fele mennyiségű zsiradékra (én 25 g vajjal csináltam) rádobjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a paradicsompürét és egy kevés citromot. Néhány percig együtt kell pirítani, majd lefedni és a saját levében puhára párolni. Azért érdemes néha ellenőrizni, én kétszer adtam hozzá egy pici vizet.
Miközben fő a hús, párolódik a cékla, apróra vágjuk a hagymát és a káposztát. Ha ez megvan, meg kell várnunk míg megfő a hús, ugyanis annak a levére lesz szükség a következő részhez. Ha megpuhult a marhánk, a maradék 25 g vajon üvegesre pároljuk először a hagymát, majd hozzáadjuk a káposztát.. Ezt érdemes legalább akkora fazékban csinálni, mint amiben a marha fő. Ezt követően átmerjük a húslevet a káposztára. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön puhára főzzük a káposztát, végül hozzáadjuk a puhára párolódott céklát a levével együtt.
A tejfölt egy kisebb tálban simára leverjük a liszttel és behabarjuk a forrásban lévő levest. Ha kell még sózzuk, borsozzuk és szépen összeforraljuk. Közben vékony szeletekre vágjuk a marhahúst és hozzáadjuk a leveshez. A tökéletes élményhez kell, hogy forrón tálaljuk és tegyünk még egy kis tejfölt is a tetejére. Akár egy kis petrezselyemmel díszítve. Az oroszok is így csinálják. :-)

Tény, hogy kicsit macerás, de néha-néha abszolút megéri. Nagyon finom lett! Nyáron szerintem ki fogom próbálni hús nélkül is. :-)

Kapcsolódó filmek: Beépített szépség (2000)

Beépített szépség (2000)

Kapcsolódó művészek: Sandra Bullock