Süssünk, főzzünk, filmezzünk! zóna

Keikorca
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Almás-körtés leves (igazi karácsonyi íz!)

Igazából kb. minden karácsonyi filmhez tudom ajánlani, meg az Egyszer volt hol nem volt sorozathoz is, ugye itt az alma megunhatatlan, de épp egy előző részben mondta Henry, hogy nem szereti annyira az almát, úgyhogy ebben van egy kis körte is.

Hozzávalók:
40 dkg körte
40 dkg alma (savanykásabb)
1 l víz
3-4 szem szegfűszeg
1 mokkáskanál só
1 evőkanál cukor
2 dl joghurt
1 evőkanál liszt
fahéj

Elkészítés:
A körtéket és az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát fölszeleteljük apró kockákra. Én már eleve kicsit plöttyibbeket hazsnáltam fel. Bedobjuk őket egy nagyobb lábasba őket, mellé a szegfűszeget, sót, cukrot és felöntjük a liter vízzel. Felforraljuk, és kis lángon 2 percig főzzük. Ezt követően leturmixoljuk az egészet, hogy szép krémes legyen. Közben a joghurtot a liszttel simára keverjük. Egy keveset a forró levesből belemerünk, simára dolgozzuk, majd szüntelenül kevergetve a turmixolt levesbe öntjük, és 2-3 percig forraljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom, főleg, ha még egy kis fahéjat is szórunk a tetejére. :-)

Kapcsolódó filmek: Egyszer volt, hol nem volt (2011–2018)

Egyszer volt, hol nem volt (2011–2018)

Keikorca
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Csokis-narancsos muffin

Szeretem a muffint és a Szívek szállodája című csodasorozatban elég gyakran felbukkan. Legemlékezetesebb számomra, mikor Sukie megvesztegetés gyanánt sok-sok muffin „tetőt” visz Lorelainak, míg a muffin „aljakból” muffinalj pitét süt. :-D

Hozzávalók:
15 dkg liszt
2 tojás
15 dkg margarin
15 dkg cukor
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál kakaópor
1 közepes narancs
1 tábla étcsoki (én ráadásnak narancsosat vettem)

Elkészítés:
A liszet, a kakaót és a sütőport egy kisebb tálban összekeverjük. Egy másik (nagyobb!) tálban a kicsit átmelegített vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot, habosra keverjük, majd hozzátesszük a két tojást és jól eldolgozzuk. A masszához szépen apránként hozzáadjuk a kakaós lisztet.
Majd belereszeljük a narancs héját, a narancsot kettévágva pedig belefacsarjuk a levét is. Ha a narancslétől túl lágy a tészta, kis lisztet teszünk még bele. (Vagy nem használjuk fel az egész narancs levét, ez főként érzésre megy.) Végül az apróra vágott csokit belekeverjük az egész tésztába. A muffinpapírokkal bélelt formákat háromnegyedig töltjük. Kb. 12 darab lesz belőle. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Még egy kis karácsonyi hangulata is van. :-)

Kapcsolódó filmek: Szívek szállodája (2000–2007)

Szívek szállodája (2000–2007)

Kapcsolódó művészek: Lauren Graham · Melissa McCarthy

Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Majd elfelejtettem! Almás-körtés palacsinta házi karamellával. (Ez az alma téma megunhatatlan.)

Kapcsolódó filmek: Egyszer volt, hol nem volt (2011–2018)

Egyszer volt, hol nem volt (2011–2018)

1 hozzászólás
Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

A második évad dupla évadzárójához @Keikorca-val bundás almát készítettünk KönyvParfé receptje alapján: https://konyvparfe.blog.hu/2018/10/10/balla_margit_egri…

Kapcsolódó filmek: Egyszer volt, hol nem volt (2011–2018)

Egyszer volt, hol nem volt (2011–2018)

Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Tony Stark mini pizzái

Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
1 csomag száraz élesztő
víz
só, bors, bazsalikom, oregánó ízlés szerint
140 g sűrített paradicsom
kis pohár tejföl
mustár
szalámi
paprikás kolbász
sonka
sajt

Elkészítés:
A kétféle lisztet és az élesztőt összedolgozzuk annyi vízzel, hogy kicsit ragacsos, de a kezünkről leváló tésztát kapjunk. Félórát kelesztjük. Ezután kettévesszük a tésztagombócot, a két felét egy-egy kígyóvá sodorjuk, és a kígyóinkat 5-6 részre vágjuk, amelyeket gombóccá gyúrunk. Ezeket további 20-30 percig kelesztjük. (Én kiraktam őket sütőpapírral borított tepsire, aztán be a langyos sütőbe kelni.)
A paradicsompürét ízlés szerint fűszerezzük; a tejfölt mustárral keverjük, sózzuk, borsozzuk. A kis tésztagombócokat mini pizzákká lapogatjuk, fele-fele arányban megkenjük őket paradicsomszósszal és a tejfölös alappal. Ráhalmozzuk a szalámit, kolbászkarikákat, sonkacsíkokat, és megszórjuk mindet reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.

Van ez a mítosz, hogy kilisztezett nyújtódeszka, de én akkor sem használom, ha normál méretű pizzát sütök, itt meg aztán végképp felesleges.
A piros, illetve sárga színű alapszószról asszociáltam Ironmanre, bár talán még a Griffendél házzal is elmennének, ha a pizzát nem tartanám túl amerikainak a Roxforthoz.
A feltét természetesen szabadon variálható; esetemben a meghívott vendégek érzékenységei határozták meg.

Bónusz: brownie

Ezt csak azért, mert először sütöttem ezzel a sütővel brownie-t, és bár a végeredmény unbrownie mértékben szuperpuha lett, annyira örültem, hogy nem száradt ki, hogy muszáj megörökítenem a receptet.

Hozzávalók:
20 dkg liszt
18 dkg cukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
1,5 dl olaj
4 evőkanál feketekávé
1 teáskanál sütőpor
4 tojás

Elkészítés:
Főzünk egy kávét. A tojásokat összekeverjük az olajjal, a 4 evőkanál kávéval és a cukorral. Összedolgozzuk a liszttel, sütőporral, kakaóporral, majd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük, és 175 fokra előmelegített sütőben 18 perc alatt megsütjük.

Fele mennyiséggel egyébként közelebb lehet jutni a brownie-hoz. Ízlés szerint mehet bele dió, csoki stb.

Kapcsolódó filmek: A Vasember (2008)

A Vasember (2008)

Keikorca
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Francia citromtorta és egy bazi jó film

Figyelem! A torta kifejezetten savanyú, vagyis nagyon üdítő tud lenni meleg és hűvös napokon egyaránt. Aki valami fincsi „édességre” vágyik, az ne ezt süsse meg. De amúgy isteni finom! :-)

Hozzávalók (10-12 szelethez)
Tészta
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
2 tojássárgája
csipet só
Citromkrém
4 citrom leve és héja (én 3-ból csináltam, mert így is brutál savanyú!)
17,5 dkg cukor
3 egész tojás
4 tojássárgája
15 dkg vaj
Díszítéshez ízlés szerint pl. ribizli, pisztácia mandula stb.

Elkészítés:
Hozzáadjuk egy nagy tálban a liszthez a sót, a porcukrot és a hideg, felkockázott vajat.
Gyors (igen, ez megy nekem nehezen) mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, ettől elvileg össze kell állnia a tésztának.
A kis tészta labdánkat fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe helyezzük.
majd egy 23 cm átmérőjű, lehetőleg cakkos szélű (mert ugye ügyeljünk a részletekre) piteformába, egy nagy lyukú reszelőn belereszeljük a hűtőből kivett tésztát. Elegyengetjük, a szélét jól belenyomkodjuk a hullámos perembe. Ezt követően a tésztát sütőpapírral lefedjük és ráteszünk kb. 1 kilónyi sütőbabot. (Igen, eddig ilyesminek a létezéséről sem tudtam…) Ugyanis, ezzel a tetején sütéskor nem púposodik fel az a fránya, rakoncátlan tészta. Az egészet betesszük 30 percre 170 fokon sülni, majd a végén a babot és a papírt eltávolítva még 10 percig sütjük.

Amíg sül a tészta elkészítjük a krémet. (Gyakorlott emberkéknek biztos belefér ez fél órába…)
A citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk, hozzákeverjük a cukrot, 3 egész tojást és 4 tojássárgáját. Alaposan összekeverjük egy lábosban, majd melegíteni kezdjük alacsony lángon. Amikor a teteje már habos, 4 egyenlő részletben belekeverjük a vajat. Krémes, pudingszerű masszát kell kapnunk, amit az elkészült tésztára öntünk, majd 5-6 percre betoljuk a közben 230 fokra melegített sütőbe. Valójában figyeljük, és addig süssük míg a tetején egy-két színesebb barna pötty meg nem jelenik.
Szobahőmérsékleten lehűtjük, majd hűtőbe tesszük. Ideális esetben hagyjuk pihenni egy éjszakát a hűtőben és csak másnap, hidegen tálaljuk, na de ki bír várni a megkóstolással egy egész éjszakát???

Sütés közben pedig tessék ezt hallgatni hozzá! :-D
https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó filmek: Bazi nagy francia lagzik (2014)

Bazi nagy francia lagzik (2014)

Hirdetés
Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Zöldségleves

Hozzávalók:
egy szép szál sárgarépa
egy szép szál fehérrépa
egy kis fej hagyma fele
egy fél karalábé
egy marék borsó
víz
só, bors, őrölt fűszerpaprika
tészta (eperlevél)

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk/kockázzuk. A hagymát kis olajon üvegesre pároljuk, majd rádobáljuk a zöldségeket, és kicsit pároljuk őket. Mehet rá só (bőven), bors, paprika. Felöntjük vízzel, és 20-25 perc alatt levessé főzzük. Ha már szinte teljesen kész, belefőzzük a tésztát is.

Jó, elismerem, filmet nem néztem hozzá, de például ha egyszer rászánom magam a Nyúl Péterre, ideális kísérő lehet (finom, zöldséges és könnyű elkészíteni).

Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Nyári gyümölcsös piskóta

Ez valójában nem kötődik szorosan egy filmhez sem (bár a gyümölcsökkel biztos ki lehet zsonglőrködni valamit), de míg megsül, épp meg lehet nézni egy The Good Place epizódot.

Hozzávalók:
3 tojás
18 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kis pohár tejföl
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
gyümölcs igény és ízlés szerint

Elkészítés:
A cukrot a tojásokkal alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt. Beleforgatjuk a lisztet és a sütőport. Simára dolgozzuk a tésztát, majd beleszórjuk a megmosott gyümölcs egy részét. Őzgerincbe töltjük, a tetejét megszórjuk a maradék gyümölccsel. 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. (A tűpróba megmondja a tutit.) Jóízűen fogyasztjuk.

Keikorca
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Kansas és kukoricaleves

Mi passzolna jobban Dorothyhoz és Totóhoz, ha nem valami jó kis kukoricás étel. És amellett, hogy ez a film megunhatatlan, a leves is finom lett. :-)

Hozzávalók:
1 konzerv kukorica
2 dl főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dl víz
olaj
margarin

bors
pirított zsemlekocka (tálaláshoz)

Elkészítés:
Kevés olajon a margarinnal megfuttatom a felszeletelt vöröshagymát, majd a tejszínbe teszem. A megmaradt olajon megpirítom a kukoricát és a szétnyomott fokhagymát, sózom, borsozom. Egy kis kukoricát félreteszek, a többit hozzáadom a tejszínhez, és botmixerrel (vagy talán még jobb a turmixgép) krémesítem, majd hozzáadom a maradék kukoricákat is. Ezt a keveréket felöntöm vízzel (fél liter az ajánlott, de ki, hogy szereti az állagát), majd összeforralom.
Tálalásnál fel lehet dobi a zsemlekockákkal.

Aztán csak végig a sárgaköves úton!

Kapcsolódó filmek: Óz, a csodák csodája (1939)

Óz, a csodák csodája (1939)

Kapcsolódó művészek: Judy Garland

Keikorca
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Mennyei cukkinileves

Egyik legkedvesebb részem a Gilmore Girls-ből az Éjszaka a cukkiniföldön. És ugyan Sookie mennyei leves receptje nem elérhető, azért igyekeztem valami hasonlóan jót kreálni.

Hozzávalók:
50 dkg cukkini
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors
1,5-2 l víz
0,5 dl főző tejszín

Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk kb. egyforma darabokra. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.
Egy fazékban olívaolajat hevítünk és megdinszteljük benne a hagymát. Amikor már kezd üveges lenni, hozzáadjuk a fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a cukkinit. Ismét sózzuk, borsozzuk, és lefedve, néhányszor megkeverve, kb. 5-7 percig pároljuk. Ezt követően hozzáadunk annyi vizet, hogy kb. egy ujjnyira ellepje, majd néhány perc alatt készre főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni, és turmixgépbe öntve (több adagban, ha nem elég nagy a gép) simára mixeljük. Végül hozzáadjuk a főzőtejszínt és még egyet forralunk rajta.
Tálalásnál én füstölt sajtot reszeltem bele és pirított kenyérkockákkal díszítettem.

Kapcsolódó filmek: Szívek szállodája (2000–2007)

Szívek szállodája (2000–2007)

Kapcsolódó művészek: Melissa McCarthy