Süssünk, főzzünk, filmezzünk! zóna

Bogas
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Vajsör

A receptet molyról emeltem át:
Két evőkanál cukrot alacsony lángon megkaramellizálunk egy kevés vajon, majd felöntjük egy bögre langyos tejjel. Hozzáadunk egy csipet gyömbért és egy csipet fahéjat, az egészet összeforraljuk, majd bögrébe töltjük és elfogyasztjuk.

Kapcsolódó filmek: Harry Potter és a bölcsek köve (2001)

Harry Potter és a bölcsek köve (2001)

Bogas
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

A rejtély harmadik évadában Walter áfonyás palacsintával lepi meg Oliviát és Petert. Ő nyilván kék áfonyát használt ehhez, de az most nem szezonális, és ha még véletlenül szezonja is van, akkor is nagyon ritkán éri meg, hogy sütibe kerüljön, úgyhogy aszalt vörös áfonyával dolgoztam. Mondjuk a végén egyáltalán nem látszott, de ott van az.

Hozzávalók:
2 tojás
1 tk. cukor
3 dl tej
2 ek. olvasztott vaj*
22,5 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
áfonya ízlés szerint

A tojásokat a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett** hozzáadjuk a tej felét, az olvasztott vajat, a sütőport és a lisztet. Simára keverjük. A tej másik felével hígítjuk, és belekeverjük az áfonyát. Félórát pihentetjük. Palacsintasütőt hevítünk, de nem olajozzuk ki. A kis pufi palacsintákat akkor kell megfordítani, ha már buborékos a tetejük.

*Csak kíváncsiságból: ti hogy méritek ki a még olvasztatlan vajból a két evőkanálnyit?
**Én pl. nem mérleggel mérek, hanem kanállal, szóval nincs annyi kezem, hogy egyszerre keverjek meg lisztet adagoljak. Nyugodjon meg mindenki, akkor sem lesz csomós, ha nem keverjük folyamatosan.

Kapcsolódó filmek: A rejtély (2008–2013)

A rejtély (2008–2013)

2 hozzászólás
Bogas
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Tudjuk, hogy végződött Bridget Jones kalandja a narancsokkal: narancsparfé helyett narancslekvárral. Úgyhogy gondoltam, átugrom a narancsokat és egyből narancslekvárral dolgozom.

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
1 tojás
3 evőkanál nádcukor
10 dkg narancslekvár (lehetőleg darabos) + még egy kicsi
1,5 dl 100 %-os narancslé
0,6 dl olaj + egy kicsi a forma kikenéséhez
1 evőkanál kakaópor

A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lekvárt, olajat, narancslevet, sütőport, lisztet (ebben a sorrendben), és alaposan elkeverjük. Kiolajozott őzgerinc formába töltjük a massza egy jelentős részét, a maradékba kakaóport keverünk, narancslekvárral lazítjuk. A kakaós részt a formába töltött tetejére csurgatjuk, és egy kanál nyelével kicsit megkavarjuk, hogy márványos legyen. Előmelegített sütőben 165 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Langyosan kiborítjuk a formából, felszeleteljük, a szeleteket megkenjük forró narancslekvárral, újra összeragasztjuk.

Kék leves és zöld dzsuva után desszertként tálaljuk.

Kapcsolódó filmek: Bridget Jones naplója (2001)

Bridget Jones naplója (2001)

Bogas
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Mrs Lipton kiváló meggyes lepénye… ami eredetiben cherry cake, és mivel szombaton hősiesen szedtem cseresznyét, lett is belőle süti. (Bár pár angol recept kandírozott cseresznyét ír elő, gondolom, az a téli verzió.)

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
4 tojás
fél csomag sütőpor
10 dkg mák
cseresznye

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat. Beleforgatjuk a lisztet, sütőport, mákot, cseresznyét. A masszát kivajazott tortaformába töltjük, és kb. 50 percig sütjük. (Tűpróba!) Ha kihűlt, meghintjük porcukorral, és egy jó csésze teával kínáljuk.

Aki kemény, elhagyja a sütőport, és rendesen kikeveri levegősre. Az eredeti recept darált mandulát ír, de az nem volt itthon, lett helyette mák.

Kapcsolódó filmek: Csengetett, Mylord? (1988–1993)

Csengetett, Mylord? (1988–1993)

3 hozzászólás
Bogas
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Stir fry

A Reflections of the Way Liv Used to Be epizódban Liv stir fry formájában fogyaszta el a delikvens agyát, és annyira csábítóan nézett ki, hogy (az agydarabokat mellőzve) a StreetKitchen receptjeiből kiindulva én is megpróbáltam elkészíteni.

Hozzávalók:
2 csirkemell
2 ek. szójaszósz
1 ek. balzsamecet
2 cukkini
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 brokkoli
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kaliforniai paprika
2 TV paprika
4 paradicsom
só, bors
csilipehely
100 ml csirkealaplé/víz

Elkészítés:
A csirkemelleket felkockázzuk, összekeverjük a szójaszósszal és a balzsamecettel, félretesszük pihenni (min. 20 perc). A zöldségeket is felkockázzuk/felkarikázzuk – kivéve a vöröshagymát és a fokhagymát, ezeket apróra vágjuk. Wokban kevés olajat hevítünk, megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd rádobjuk a zöldségeket (kivéve a paradicsomot), és folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. Fűszerezzük, ha már kicsit összeesett, hozzáadjuk a paradicsomot, majd felöntjük az alaplével (vagy, ahogy én csináltam, a sós-borsos vízzel). Ha késznek ítéljük, kivesszük a zöldségeket egy tálba, ismét mehet egy kevés olaj a wokba, és megpirítjuk a csirkét is. Csilipehellyel, igény szerint még sóval (a szójaszósz is elég sós) ízesítjük. Ha kész, a wokban összekeverjük a zöldségekkel, és rizzsel tálaljuk.

Kapcsolódó filmek: iZombie (2015–2019)

iZombie (2015–2019)

Bogas
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

A Végtelennek tűnő pillanat epizódban Carter egy amerikai fánkkal magyarázza el Teal'cnek, hogy mit kezdjenek a fekete lyuk csapdájába szorult kapuval. Úgy tűnt, ez egy jel, hogy végre kipróbáljam az alábbi, ezer éve lementett amerikai fánk (úgynevezett donut) receptet:
5 dkg puha vajat elkavarunk 10 dkg cukorral és két tojással. Esetleg vaníliás cukorral ízesítjük. Hozzáadunk fél csomag sütőport, 35 dkg lisztet, majd 2,5 dl tejjel lazítjuk és simára keverjük. A fánksütő tepsi mélyedéseit kiolajozzuk és elosztjuk bennük a tésztát.
Aha, nos, igen. Természetesen nincs fánksütő tepsim, de gondoltam, ezen a hídon majd átmegyek, ha odaérek.
Azt sikerült kitalálnom, hogy egy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral, a tésztát kör alakban a sütőpapírra csorgattam, így ment be a 180 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre. (Illetve, amikor meguntam a rajzolást, párat egyszerűen beküldtem a muffinsütőbe.)
Csillagkapu alakú teasütemény lett a végeredmény fánk helyett. Megkentem a tetejüket olvasztott tejcsokival, lekvárral, illetve sós karamellával, és, a rémesen ronda külsejüket leszámítva, nem is lettek rosszak.

Kapcsolódó filmek: Csillagkapu (1997–2007)

Csillagkapu (1997–2007)

Bogas
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

A mentalista csapata mindig pizzát eszik a megoldott ügyek után, úgyhogy jó ötletnek tűnt két epizód közt egy házi pizza. Félig sonkás, félig kolbászos (bár a kolbászos feléről még ilyen előnytelen fotó sem készült).
A receptet itt már leírtam: spoiler Annyi a különbség, hogy erre paradicsomos-bazsalikomos alap került a mustáros-tejfölös helyett.

Kapcsolódó filmek: A mentalista (2008–2015)

A mentalista (2008–2015)

Bogas
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Ugyan Sookie a híres cukkinilevesét akarja elkészíteni, én szerettem volna kipróbálni a cukkinis brownie-t, és @Keikorca vevő volt az ötletre.
Kipróbáltuk.
Lapos lett. Sookie most sír valahol.

A megőrzésre abszolút méltatlan recept:
5 dkg étcsokit 1 dkg vajjal gőz fölött megolvasztunk, és félretesszük hűlni. Egy cukkinit meghámozunk, lereszelünk. (Nem kell nagyon kinyomkodni, szükség lesz folyadékra.) A langyosra hűlt csokit összekeverjük a cukkinivel és egy tojással. Hozzáadunk 10 dkg lisztet, 2 dkg kakaóport, fél csomag sütőport. Simára keverjük. A masszát egy kivajazott tepsibe töltjük, és 175 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütjük. Aztán sírunk egy sarokban a végeredmény felett.

Kapcsolódó filmek: Szívek szállodája (2000–2007)

Szívek szállodája (2000–2007)

1 hozzászólás
Bogas
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Ez a film sose lesz a kedvencem az univerzumból, de jó társaságban (@macs) és megfelelő nasival (keksztekercs) nem olyan vészes.

Kapcsolódó filmek: Solo – Egy Star Wars-történet (2018)

Solo – Egy Star Wars-történet (2018)

1 hozzászólás