Süssünk, főzzünk, filmezzünk! zóna

Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Belle vanília ruhája

Mivel már gyerekkoromban is egy pákosztos kis szörnyeteg voltam, engem Belle báli ruhája mindig egy szép vaníliapudingra emlékeztetett. (Az új filmben pedig egy csokor banánra… de az most mindegy.) Úgyhogy gondoltam, csinálok egy adag házi vaníliapudingot.

Hozzávalók:
0,5 liter tej
3 tojássárgája
5 dkg vaj
4 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
1 evőkanál liszt
1 rúd vanília kikapart belseje
1 csipet só

Elkészítés:
A lisztet a cukorral, csipet sóval és a tejjel csomómentesre keverjük, majd feltesszük a tűzre. Közepes lángon főzzük forrásig, közben hozzáadjuk a vaníliát. Ha forr, félrehúzzuk, fél bögre forró keverékkel elkeverjük a tojássárgákat, majd hozzákeverjük őket a tejes mixtúrához. Egy-két percig így főzzük, közben belekeverjük a vajat. Edényekbe szedjük, kekszet tördelünk bele, eperrel tálaljuk.

Az előírtnál több lisztet tettem bele (másfél kanállal), de ennyi tejhez még ez is túl kevés, szóval a végén leves állagú lett a puding. Ha valaha kipróbálnátok, inkább keressetek egy olyan receptet, ami kukoricakeményítőt ír elő. Én a magam részéről maradok a bolti pudingpornál.

Kapcsolódó filmek: A Szépség és a Szörnyeteg (1991)

A Szépség és a Szörnyeteg (1991)

2 hozzászólás
Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

„The Preggo Waitress Movie” Pie

Na jó, csak egy sima epres pite, amit @Keikorca-val sütöttünk tegnap este.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
fél csomag sütőpor
5 dkg kristálycukor
4 dkg nádcukor
15 dkg vaj
50 ml tejföl
1 tojás
50 dkg eper

Elkészítés:
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sütőport, a tojást, a kristálycukrot és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd hűtőben félórát pihentetjük. Közben megmossuk és félbevágjuk az epreket. A tésztát egyharmad-kétharmad arányban elosztjuk, a nagyobbik részt sütőpapírral bélelt piteformába lapogatjuk. Rápakoljuk az epreket, megszórjuk nádcukorral, és a maradék tésztából csíkokat sodrunk a tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Azt hiszem, kissé túltoltam a tejfölt, ettől elég lágy lett a tészta a végén. A csíkokat a tetején elfelejtettük megkenni vízzel. Vagy tojással. Vagy tejjel. De azért szerintem ez egy elég jó pite lett.

Kapcsolódó filmek: Pincérlány – Édesen is csípős (2007)

Pincérlány – Édesen is csípős (2007)

2 hozzászólás
Keikorca
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Eszti és János <3 carbonara spagettije

@Bogas és én is nagy rajongói vagyunk a Csak színház és más semminek. (Szakmai ártalom, hogy szabadidőnkben is színházazunk.) A harmadik évad számunkra főként Eszti és János kapcsolatáról szólt, amit imádtunk! Sipos Vera és Fesztbaum Béla mindent vittek. Úgyhogy nem volt kérdés, hogy az évad utolsó részét carbonara spagettivel várjuk. :-)

Hozzávalók:
fél csomag spagetti
2 db tojás
2 dl főzőtejszín
10 dkg parmezán sajt

bors
25 dkg sonka (a húsvétról maradt egyszerűen tökéletes volt)

Elkészítés:
A spagettit a csomagoláson található előírás szerint sós, picit olajos vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A tojásokat felverjük, majd elkeverjük a tejszínnel és hozzáadjuk a reszelt sajtot, jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. (Mi a borsot nemes egyszerűséggel kifelejtettük, de nélküle is tökéletes volt.) Miközben fő a tészta a sonkát apró kockákra vágjuk, majd forró serpenyőben megsütjük. Egy nagy tálban a leszűrt tésztát hozzáadjuk a sajtos masszához és a forró sonkához. Átforgatjuk, hogy a tojás megsüljön. Vagy legalábbis ennek kell történnie, de mi kicsit aggódtunk, hogy a meleg tészta nem elég ehhez, úgyhogy az egészet fogtuk és még egy kicsit átmelegítettük a fazékban, melyet a tésztafőzésre használtunk, hogy tuti megsüljön. De vigyázni kell, nehogy kicsapódjon a tojás.
Fogyasztáshoz ajánlott egy kis Csak színház és semmi.

Nagyon finom lett, János büszke lenne ránk. :-D

Kapcsolódó filmek: Csak színház és más semmi (2016–)

Csak színház és más semmi (2016–)

Kapcsolódó művészek: Fesztbaum Béla · Sipos Vera

2 hozzászólás
Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Marsi krumpli

Súgok: nem a Marson termesztettem. (És nem is Vicodinnal van fűszerezve.)

Hozzávalók:
2 krumpli
1,5 evőkanál búzadara
0,5 ek. fűszerpaprika
2,5 ek. olaj
só, rozmaring ízlés szerint

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és megpróbáljuk nagyjából egyforma hasábokra vágni. Az olajat összekeverjük a darával és a fűszerekkel, majd megforgatjuk benne a krumplikat jó alaposan. (Mintegy bepanírozzuk vele.) Kivajazott tepsibe pakoljuk, és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.

Kívül ropogós, belül viszont puha. Ehetjük önállóan, mártogatóssal, salátával, de akár köretként is.

Kapcsolódó filmek: Mentőexpedíció (2015)

Mentőexpedíció (2015)

Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Hawaii csirke

Hawaii, vagyis ananászos… De hé, mint minden Disney, ez is elég sztereotipikus (de attól még nagyon jó), szóval szerintem beleférek.

Hozzávalók:
fél csirkemell
két karika ananász
sajt (én diós füstöltet használtam)
olaj
só, bors ízlés szerint
rizs (köretnek)

Elkészítés:
A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk (tőlem még leheletnyi oregánót is kapott a pipi), majd kevés olajon mindkét oldalát serpenyőben átpirítjuk. A csirkemell-szeleteket kivajazott/kiolajozott tepsibe helyezzük, ráteszünk egy-egy karika ananászt és egy-egy szelet sajtot. 12-15 perc alatt 180 fokon, előmelegített sütőben készre sütjük.
Vele párhuzamosan rizst főzünk köretnek.

Ez egy olyan recept, hogy körülbelül egy dolgot lehet elrontani benne, és azt persze el is rontottam: az ananászt tettem legfelülre, holott annak kellett volna a csirke és a sajt közé kerülnie. Nem baj, azért így is jó lett.

Hogy mit csináljunk a maradék ananásszal?, tettem fel a kérdést magamnak. Nos, vettem egy gyümölcstorta alappiskótát (de csak akkor szabad ilyet, ha ötkor jut eszedbe és hatra vársz vendéget, mert egyébként meg kell sütni becsületesen a piskótát!!! rossz Bogas), 25 dkg túrót, 2 dl tejszínt, majd a tejszínt habbá vertem (kicsit elkényelmesített a robotgép, de végül én győztem), összekevertem az összetört túróval, egy vaníliás cukorral és még ízlés szerinti cukorral. Ja, és három evőkanál kókuszreszelékkel! Csepegtettem bele pici citrom levét. (A lé volt pici, nem a citrom.) A piskótát kicsit meglocsoltam ananászlével, egy kanál került a túrókrémbe is, és aztán a jó alaposan összekevert krémet rásimogattam a piskótára. Ráhalmoztam az ananászkarikákat, és a süti most várja, hogy megérkezzen @Keikorca filmnézőbe.

Kapcsolódó filmek: Lilo és Stitch – A csillagkutya (2002)

Lilo és Stitch – A csillagkutya (2002)

5 hozzászólás
Keikorca
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Borscs – orosz cékla leves

Mindig nagyon vártam, hogy ehessek ilyen levest, főleg mivel kamaszkorom egyik kedvenc filmjének elején a főszereplő beszél róla. Aztán tavaly eljutottam Moszkvába, ahol kétszer is volt alkalmam megkóstolni. Frenetikus volt, így most megpróbáltam itthon is elkészíteni.

Hozzávalók:
300 g marhalábszár
400 g cékla
300 g fehérkáposzta
1 kis fej hagyma
50 g paradicsompüré
50 g vaj vagy olaj
30 g liszt
20 g cukor
2 dl tejföl
1 babérlevél

bors
kevés citromlé

Elkészítés:
A husit megmossuk és 2 liter vízben feltesszük főni. (Készüljünk rá, hogy legalább 2 órán át kell puhulnia, szóval közben el tudjuk készíteni a többi részét.) A vízbe teszünk 5-6 szem borsot és egy nagyobb babérlevelet, valamint sót. Lassú, gyöngyöző forralással kell puhára főzni.
Míg fő a hús, megpucoljuk, megmossuk a céklát és vékony csíkokra vágjuk. A fele mennyiségű zsiradékra (én 25 g vajjal csináltam) rádobjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a paradicsompürét és egy kevés citromot. Néhány percig együtt kell pirítani, majd lefedni és a saját levében puhára párolni. Azért érdemes néha ellenőrizni, én kétszer adtam hozzá egy pici vizet.
Miközben fő a hús, párolódik a cékla, apróra vágjuk a hagymát és a káposztát. Ha ez megvan, meg kell várnunk míg megfő a hús, ugyanis annak a levére lesz szükség a következő részhez. Ha megpuhult a marhánk, a maradék 25 g vajon üvegesre pároljuk először a hagymát, majd hozzáadjuk a káposztát.. Ezt érdemes legalább akkora fazékban csinálni, mint amiben a marha fő. Ezt követően átmerjük a húslevet a káposztára. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön puhára főzzük a káposztát, végül hozzáadjuk a puhára párolódott céklát a levével együtt.
A tejfölt egy kisebb tálban simára leverjük a liszttel és behabarjuk a forrásban lévő levest. Ha kell még sózzuk, borsozzuk és szépen összeforraljuk. Közben vékony szeletekre vágjuk a marhahúst és hozzáadjuk a leveshez. A tökéletes élményhez kell, hogy forrón tálaljuk és tegyünk még egy kis tejfölt is a tetejére. Akár egy kis petrezselyemmel díszítve. Az oroszok is így csinálják. :-)

Tény, hogy kicsit macerás, de néha-néha abszolút megéri. Nagyon finom lett! Nyáron szerintem ki fogom próbálni hús nélkül is. :-)

Kapcsolódó filmek: Beépített szépség (2000)

Beépített szépség (2000)

Kapcsolódó művészek: Sandra Bullock

Hirdetés
Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Túrógombóc

Majdnem elfelejtkeztem A hóember (2017) ihlette túrógombócaimról!

Hozzávalók a gombócokhoz:
50 dkg túró
2 tojás
2 dl búzadara

A maszathoz:
tejföl
cukor
(mindkettő ízlés szerint, attól függően, mennyi tejföllel és milyen édesen szereted)

Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk az enyhén felvert tojásokat és a darát, majd jól összedolgozzuk az egészet. Alufóliával letakarva legalább 4-5 órát (lehetőleg egy napot vagy egy éjszakát) pihentetjük a hűtőben, hogy a gríz megpuhuljon és magába szívja a nedvességet.
Ha eleget állt, az előkészített masszából nagyjából egyforma gombócokat formázunk, és lobogó, enyhén sós vízben megfőzzük őket. Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére (körülbelül tíz perc), leszűrjük, és már mehet is a forró gombócokra a hideg, édes tejföl.

Az igazán elvetemültek formázhatnak kisebb és nagyobb méretű gombócokat (de akkor több körben kell főzni őket!), és aztán lehet hóembert építeni a tányéron.
Vannak, akik morzsával fogyasztják (nálunk az csak a szilvásgombóc), de attól elveszti a havas jellegét, és vannak, akik eperszósszal – na, az viszont igazán belepasszolna a skandináv krimik véres világába.

Kapcsolódó filmek: A hóember (2017)

A hóember (2017)

Bogas 
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

Almás muffin

@Keikorca hatására eléggé belehúztam a Once Upon a Time első évadába, ahol a középpontban Hófehérke meséje áll, úgyhogy elég gyakran kerülnek elő almák, amelyeknek úgy csillog a héjuk, mintha legalább viaszból lennének, ami egy filmforgatáson (ahol borotvahabot használnak tejszínhab helyett, mert tovább marad szép) nem teljesen kizárható… De azt hiszem, elkalandoztam. A lényeg, hogy az alma megkerülhetetlen, és mivel az almás pitét már a legelején elsütöttük, most inkább egy adag almás muffinnal próbálkoztam.

Hozzávalók:
3 alma
6 dkg vaj
23 dkg liszt
1 csomag vaníliáscukor
3 evőkanál cukor
1,5 csomag sütőpor
2 dl tej
fahéj (sok. vagy ízlés szerint)
1 tojás
1 csipet só

Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük.
A vajat a tojással és a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a sütőport, lisztet, almát, csipet sót. A tejjel simára keverjük a masszát. Fahéjjal ízlés szerint fűszerezzük.
Muffinformákba adagoljuk a tésztát, és előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Nekem 24 darab lett ebből a mennyiségből, és kicsikét sápadtra, de finom puhára sültek.

A kész muffinokat aztán a munkahelyem „éhező” dolgozóinak ajánlottam fel.
Szobatársam: Almásabb, mint számítottam!
Hát így.

Kapcsolódó filmek: Egyszer volt, hol nem volt (2011–2018)

Egyszer volt, hol nem volt (2011–2018)

Keikorca
Süssünk, főzzünk, filmezzünk!

L'ECSÓ AVAGY RATATOUILLE

Ez abszolút adta magát, mivel még a plecsninek is sikerült a cuki kis patkánykát választanom. A filmet is szeretem, de szinte kész csoda, még a ratatouille is jól sikerült! Bár lábas problémáim most is akadtak…hmm-hmm.

Szóval ez a mediterrán vagy francia lecsó padlizsánból és más zöldségekből készülő egytálétel, főként Provance-ban készítik előszeretettel. A receptet pedig egy Francia ízek című kis könyvből vettem.

Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán (50 dkg)
2 közepes mérető (vagy 3 kisebb) cukkini
2 közepes méretű érett paradicsom
(nem tudom mások hogy vannak vele de én utálom ezeket a meghatározásokat, tök relatív, hogy mi a közepes…na mindegy)
1 nagy fej vöröshagyma (bevallom, én csak egy felet használtam, mert rengetegnek tűnt az egész fej) apróra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
5 dkg reszelt parmezán (ez lesz a bevásárló lista legdrágább tagja, de gondolom, ezt a gyakorlott főzők sejtik, és nem dobnak egy hátast a sajtpult előtt, mikor meglátják az árát, szóval csak előre szólók a balesetek elkerülése végett)
2 evőkanál vörösborecet
0,6 dl félszáraz vagy száraz fehérbor (na, itt kezd izgi lenni a dolog!)
1,3 dl olívaolaj
1 teáskanál cukor
ízlést szerint őrölt bors (ezt nem is kommentálom…)
1 teáskanál só

Elkészítés:
1. a padlizsánt megmossuk, majd 1 cm-s karikákra vágjuk és egy edénybe alaposan besózva minimum 30 percig állni hagyjuk. Ez nagyon fontos, így fog távozni a padlizsánból a keserű lé. Szóval miután elütöttük valami abszolút haszontalan időtöltéssel a 30 percet, alaposan mossuk le újból a karikákat, majd itassuk le róla a vizet. Az univerzális papír kéztörlő épp megteszi. A cukkinit is felszeleteljük (a könyv szerint 5 mm-es szeletekre).
2. Vegyünk elő egy giga lábost!!! Ha ilyened nincs, erősen küzdeni fogsz. Kis olívaolajon pirítsuk meg benne a hagymát, eztán adjuk hozzá a fokhagymát, majd zuttyintsuk bele a halom padlizsán és cukkini szeleteket és pirítsuk őket aranyszínűre (valójában löttyedt barnásak lesznek, csak ez kevésbé hangzik szépen).
3. Na, ez az a pont, ahol én elszúrtam (mindig olvassuk el előre a receptet, hahah!). Szóval tegyük át egy nagyobb(!!!) lábosba a padlizsánt és a cukkinit. Tehát értelmezsem szerint több opció van. Vagy van egy giga lábosunk és akkor nem kell sehová semmit pakolni, vagy van egy közepes méretű, amibe ember legyen a talpán aki átforgatja az összes cukkinit és padlizsánt, szóval utobbi esetben lehet egyszerűbb egy külön serpenyőben kisebb adagokban pirítani a hozzávalókat. Ezt mindenkinek a józan ítélőképességére és karizmai állapotára bízom. No de a lényeg, hogy a nagyobb lábosba hozzáadjuk a cukrot, sót, borsot és borecetet. Összekeverjük. Majd jöhet hozzá a lehámozott és felaprított paradicsom meg a borocska. Ezt követően 30 percig lefedve közepes lángon főzzük. Néha keverjük át, nagyon szépen össze fog esni, illetve érni az egész.
4. Parmezánnal hintve tálaljuk.

Én csináltam hozzá pirított bagettet is, kis vajjal isteni volt. 4 adag lett belőle. :-) (Egyszer talán képet is fel tudok majd rakni.)

Kapcsolódó filmek: L'ecsó (2007)

L'ecsó (2007)