Végállomás: esküvő (2018) 91

Destination Wedding
90' · amerikai · dráma, romantikus, vígjáték 16

Frank és Lindsay, két kelletlen és kellemetlen vendég tesz eleget a meghívásnak és utazik el egy Isten háta mögötti távesküvőre. Találkozásukkor hamar felfedezik, hogy több közös vonásuk is van: mindketten utálják a menyasszonyt, a vőlegényt, az esküvőt, saját magukat és különösképpen egymást.… [tovább]

angol
magyar

Képek 2

Szereposztás

Keanu ReevesFrank
Winona RyderLindsay
D. Rosh WrightFrank édesanyja
Greg LuceyFrank mostohaapja
Dj DallenbachMenyasszony
Hirdetés

Kedvencelte 4

Várólistára tette 158


Kiemelt értékelések

LoneWolf 

Ez zseniális volt. Imádtam. Nagyon egyedinek találtam ezt a két szereplős, másfél órányi elmebeteg párbeszédet, amiben spoiler Először azt hittem, hogy egy megszokott, romantikus vígjáték lesz, a már 1000x látott sablonokkal, de a végét leszámítva nem egy mindennapi alkotás. Az a vicc, hogy kb. én is ilyen megkeseredetten gyökérnek képzelem el magam úgy 5-10 év múlva, szóval remélem, hogy engem is elhív majd valami ismerősöm az esküvőjére, mert nagyon kedvet kaptam hozzá. Természetesen ez egy rétegfilm, amit vagy azonnal kukázol, vagy szimplán beleszeretsz és nálam az utóbbi érvényesült, pedig egyébként nem igazán vagyok oda a műfajért.

kvázimozi

Az író-rendező elég erősen nyomta azt a tollhegyet a karakterek körvonalazása közben. Ha nem is lehetetlen emberek, de finoman szólva is irracionálisak… bár pont ez a legszórakoztatóbb bennük. Rájuk nézni, szerintem egyikre sem jóleső, bár számomra szinte kísérteties, hogy Winona mennyire életszerűen ábrázolja a neurotikus női panaszgépet, míg Keanu úgy fest, mint aki némi zsebpénzért ugrott csak be, egy lehetséges „untitled John Wick sequel” forgatási szünetében. Bár igazán jól esett a temérdek dialógus, hamar fárasztóvá is vált; a színészek látszólag gondosan ügyeltek a sorok időzítéseire, de ennyi szöveggel, ilyen filmben, egyszerűen nem lehet komolyan alakítani.

Képileg nyersnek éreztem, de nem gondatlanságból fakadóan, talán csak ily módon igyekeztek átadni a festői vidék hangulatát; a kellemes zenei aláfestéssel, nálam az egész mintha egy Woody Allen film kellemes melegségét árasztotta volna. Bár ennek a történetnek nincs igazi drámája és teljesen komolyan venni sem lehet, szerintem mégis jó filmélményt nyújt; a rengeteg szöveg miatt talán még újra is fogom nézni. Egy aranyos kis különc produkció ez, ami könnyen lehet, hogy pont a Frank és Lindsay párosához hasonló, sokat agyaló és kiégett középkorúakat célozza, talán a mai fiatalságot láttatja csak középkorú köntösben, nem tudnám eldönteni… de jót szórakoztam rajta. Csak el kellett engednem a racionalitást és túltenni magam a mértéktelenül túlírt szövegeken. Úgy jó volt!

Evelena

Szerintem elég frappáns megoldás a két főszereplőt alakító színész párbeszédeire, cselekvéseire fókuszálni. Az elején még nem volt annyira feltűnő, hogy a többiek is ott vannak, de csak külső szemlélőként, látjuk őket, még csak egy szavukat se halljuk. Aztán az utolsó jelenetek egyikében egy parkolóőrt megszólít Keanu és vártam az áttörést, hogy na, végre, valaki más is megszólal. :D De nem, ne reménykedjetek.
A szarkasztikus humort kifejezetten szeretem, itt abból pedig van bőven.
Viszont annyi a dialógus, és olyan gyorsak, hogy nem mindig lehet őket követni. Így egy újranézés minimum kell hozzá.
A színészi játék remek, viszont a történet néhol röhögőgörcsből adódóan könnyeket csal a szemünkbe a hahotától, máshol elgondolkoztat az élet dolgain, majd kissé leül. Aztán azon is elgondolkodhatunk, hogy lehet varázsolnak is a szereplők, mert Winona megissza az ágyban a borát, majd huss, egy pillanat múlva ismét teli a pohara.
Nagyon szélsőséges, bogaras Frank és Lindsay is, ami néha kicsit sok (avagy a hörgőbajnok és a viráglehelő), viszont a véleményük azért sokszor nagyon jól meg van mondva.
Jópofa film ez, csak hangulat és koncentráció kell hozzá, úgy mondják a szöveget.
Egy élmény volt.

Lobo

Tegnap este végre megnéztem a Destination Wedding-et és hát imádtam, ezt a két embert elnéztem volna másfél órán át, hogy csak dühösen ücsörögnek a repülőgép hátuljában, de szerencsére beszélnek is. Ráadásul hiába igyekeztek s próbáltak gusztustalan dolgokat kitalálni a karakternek, Keanu Reeves még morgósan és fura szokásokkal megpakolva is roppant szexi. Az utolsó jelenettől meg elolvadtam. Kész.

1 hozzászólás
Charming 

Keanu és Winona párosa vitte a hátán az egész filmet, ha nem ők lettek volna a főszereplők – vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy simán a szereplők, mivel más meg sem szólalt a filmben – akkor nagy esély van rá, hogy nehezebben csúszott volna le ez a másfél óra. De így péntek estére pont megfelelt, bár bevallom, egy óra elteltével már kezdtem fáradni a szüntelen dialógusoktól, még ha azok jól is voltak megírva. Ami nem igazán nyerte el a tetszésemet az az operatőri munka volt, jobb lett volna több közeli snittet is látni a színészekről.

sophie 

Nekem egy kicsit sok volt. (És kevés is ugyanakkor). Különben általában jól szórakoztam, fura látni az egykori nagyon fiatal színészeket idősödésükben. Már úgy értem, hogy fiatalok, nézz csak rájuk (és nemrég volt, amikor tehetséges fiatalnak voltak nevezve), de közben pedig Keanu Reeves pl már 54. Fura.

Szóval nekem Winona Ryder kicsit nagyon sok volt. Nem hiszem, hogy egy mizantrópot kizárólag úgy lehet eljátszani, hogy végig össze van vonva a szemöldöke, és undor van az arcán (pl KR semmi ilyesmit nem csinált, mégis szebben adta magát), de azért voltak neki is jó pillanatai, például az az asztalbafejelős jelenet nagyon ült.

Az igazi hiányjel nekem a körítésben, a kerettörténetben van, pontosabban ha ennyire futotta, inkább ne lett volna, én különösebben nem igényelem. Pl. a Félix és Rose (2002)-ban is a szimpla szállodai szoba rész volt a legjobb.

Ha már itt tartunk: időről időre kerül ilyesmi kamaradarab, ilyen egy-férfi-és-egy-nő jutalomjáték (mint most is). Az én személyes kedvencem pl a Harry és Sally (1989), de volt a Lesz ez még így se! (1997), a Szerelem második látásra (2008), hogy nagyjából 10 éveket ugorjak. Kb egy kaptafa, mégis szeretjük ezeket a figurákat, és kor(szellem)rajzok is egyben.

Nálunk szinkronnal adták, belehallgatva az eredeti hangba … aki teheti az utóbbit válassza, na. Ugyanakkor annyira pörgős a szöveg, hogy úgy sejtem, így sem fogtam fel mindent, úgy ahogy kell (a feliratozás pedig valószínűleg igen megrövidített kellene, hogy legyen). A képek szépek, de nem veszít sokat az sem, aki kisképernyőn/monitoron nézi.

Saille 

Egy abszurd kamaradarab két személyre. Keanu Reeves és Winona Ryder jutalomjátéka. A többi „szereplő” csupán háttér főhőseink végnélküli veszekedései mögött (talán a pumának volt a legtöbb szerepe rajtuk kívül). A forgatókönyvíró fergeteges volt, tipikusan férfi szemszögből írta meg a szövegeket, de épp ezért irtó szórakoztatóak. Frank kiábrándult, cinikus, megrögzött agglegény (és undorító pasi időnként), Lindsay ellenben inkább csak belekényszerült ebbe a szerepbe, hogy kivédje a vénlányság fenyegető rémét, emellett ideggombóc és nyaggatósan ráakaszkodós nőci (azt meg sosem értettem, mi a jó fenének kell elmenni egy exünk eskövőjére?! ki az a barom aki ezzel kínozza magát???). Tényleg az a típus,akit vagy megfojt a férfi rövidúton vagy beleszeret (csak hogy elhallgattassa). Az, hogy adott esetben alakulhatna-e így ki egy kapcsolat, számomra kérdéses, de a sziporkázó dumák miatt mindenképp érdemes megnézni.

spoiler

Nelli0805

Még sosem láttam olyan filmet, ami csak a két főszereplő párbeszédéből állt, a többiek kb csak 20%-ban szerepeltek és akkor is némán álltak, vagy csak messziről láttuk őket. Az operatőri munka is fura volt elsőre, sokszor vette messziről a szereplőket és sokáig állt „egy helyben” a kamera, s ettől volt különleges. De egy óra után már kicsit sok volt nekem, nem is igazán követtem, miről beszélnek… De annyi biztos, ez nem egy egy tucat romantikus film.

bornerbianca 

Mikor két flúgos találkozik és egymásba szeret…
Eleinte elég furcsa volt, hogy a két főszereplőn kívül senkit sem beszéltetnek a filmben, mindenki más csak statiszta. De a párbeszédek nagyon jól meg lettek írva, működik a kémia a páros közt rendesen, és ez az adok-kapok könnyen mosolyt csal az ember arcára.
Jó volt Keanut végre romantikus filmben látni, olvadoztam is rendesen, de az akció még mindig inkább az ő asztala.

StAngela

Egyszerre volt jobb és rosszabb, mint amire számítottam. Adva van két szarkasztikus, másokban folyton a hibát kereső ember. Az egyik élből elutasítja a romantikus kapcsolatokat, míg a másik egy már nemlétező romjain ül saját maga által is megvetetten. Az hogy az író és a rendező, hogyan hozott össze két ilyen karaktert, nos, az teljességgel rejtély számomra. Viszont Keanu és Winona párosa szenzációs választás volt! Imádtam, hogy olyan furák. Egyedüli zavaró tényező az volt számomra, hogy az övék volt az egyedüli párbeszéd a filmben. Többet adott volna a sztorihoz, ha mások is szóhoz jutnak.
Mindenesetre azt kell mondjam, hogy ez a film annak bizonyítására szolgált, hogy egy értékes kapcsolat a testiség megélése után is kialakulhat, még két igazán ellentétes/ellenséges személy között is.
Üdítő volt, a sok nyálas hollywoodi produkció után.


Népszerű idézetek

Bogesxd 

Frank: Inkább legyek erős idegroncs, mint gyenge idegroncs.
Lindsay: Én nem vagyok gyenge, csak van bennem remény.
Frank: Az ugyanaz.

Sinope

Frank: Szeretem a cinizmusomat. Annyira otthonos.

Bogesxd 

Lindsay: Kizárt, hogy elsőként szállhasson be, mert csakis akkor lehetne első, ha speciális igényű lenne. Maga speciális igényű?
Frank: Igen. Az az igényem, hogy ott legyek.

Bogesxd 

Lindsay: Ha egyszer eljön az én időm, nem akarom, hogy életben tartsanak.
Frank: Én igen. Azt akarom, hogy újraélesszenek. Intubáljanak, támasszanak fel, hozzanak vissza a halálból. Üssenek ki a tappancsokkal és döfjenek a szívembe adrenalint egy jó nagy tűvel. Kerül, amibe kerül.
Lindsay: Jó, de mi van, ha már nincs remény.
Frank: Már most sincs remény.
Lindsay: És mi van, ha már csak kolonc vagy a családod, és közvetve az egész egészségügyi rendszer nyakán?
Frank: Szarok rá, csak üldözzék el a halált. Azt se bánom, ha egy tarlórépának jobbak az agyhullámai, mint nekem.
Lindsay: De te utálod az életet.
Frank: Így van. De elég sokáig leszek halott, minek sietni.
Lindsay: Szeretnél gyerekeket?
Frank: Akkor már inkább a halál. Úgy értem, miért szúrnék ki szerencsétlenekkel?
Lindsay: Hát ugyanazért, amiért magadat újraélesztetnéd. Mert lenni, bármilyen rémes is, jobb, mint nem lenni.

Bogesxd 

Mennyi szar kell, hogy a fejedre hulljon, hogy felvegyél egy kalapot?

jancsibohi 

– Még Superman sem látna át ezen a pizsin!

Sinope

Frank: A létem nem az én döntésem volt, hanem az anyámé. Hallottál már ennél nagyobb önzésről?

Saille 

Frank: Ha a szülő-gyerek kapcsolat sérül, az ember jobb eséllyel lesz szociopata, mint mentálisan stabil felnőtt. Én komoly győzelemnek fogom fel, hogy nem szegélyezik sekély sírhantok a hátsókertemet.

Saille 

Azt se bánom, ha egy tarlórépának jobbak az agyhullámai, mint nekem.

Saille 

Lindsay: Szeretnél gyerekeket?
Frank: Akkor már inkább a halál. Úgy értem, miért szúrnék ki szerencsétlenekkel?
Lindsay: Hát ugyanazért, amiért magadat újraélesztetnéd. Mert lenni, bármilyen rémes is, jobb, mint nem lenni.
Frank: De ház ez egy iszonyatos hely!
Lindsay. Kalifornia? Vagy úgy unbloc a világ?
Frank: Én már létezem, tudok pár szarságot. De a még meg nem született gyerekeket meg kell védeni bizonyos dolgoktól. Elsősorban a létezéstől.
Lindsay. Ennek semmi értelme
Frank: A létem nem az én döntésem volt, hanem az anyámé. Hallottál már ennél nagyobb önzésről?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján